Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op je Zorgverzekering

Bespaar op je Zorgverzekering

Door over te stappen van zorgverzekeraar

Gemiddelde besparing door gebruik te maken van een voordeligere zorgverzekering

€150,- p.j

Start besparen

Meer informatie

DSW presenteert als eerste zorgpremie 2022

Woensdag 20 oktober 2021 15:07Frank van de Ven
DSW is de eerste zorgverzekeraar die de tarieven voor 2022 bekendmaakt. Huishoudens betalen jaarlijks 39 euro meer premie.

DSW is de eerste zorgverzekeraar die de tarieven voor 2022 bekendmaakt. Huishoudens betalen jaarlijks 39 euro meer premie.

Als eerste Nederlandse zorgverzekeraar presenteert DSW de zorgpremie van 2022. Klanten betalen jaarlijks 39 euro meer voor hun verzekering. De premiestijging van 3,25 euro per maand is te wijten aan onder andere loonsverhoging voor zorgmedewerkers en het stijgend gebruik van dure specialistische geneesmiddelen.

Catastroferegeling

In 2022 betaal je voor een basisverzekering van DSW circa 127,75 euro per maand. Dat is 3,25 euro meer dan het jaar ervoor. Dankzij de catastroferegeling van de overheid is de stijging beperkt tot 3,25 euro. Zonder deze coronasteunmaatregel voor zorgverzekeraars zou er sprake zijn van een stijging van 7,50 euro. Normaliter wordt de zorgpremie een week na Prinsjesdag gepresenteerd, maar dat lukte dit jaar niet. Gebrek aan informatie was daarvan de oorzaak.

Eigen risico

Het eigen risico van DSW-verzekerden blijft 375 euro. Dat is tien euro lager dan de standaard. Met een lager eigen risico wil de verzekeraar een statement maken voor een betere verdeling van de zorgkosten tussen gezonde en zieke mensen. DSW is traditiegetrouw de eerste ziektekostenverzekeraar die de zorgpremie voor het nieuwe jaar prijsgeeft. De bekendmaking wordt aandachtig gevolgd door concurrerende zorgverzekeraars. Vaak vormt de premie van DSW een inspiratiebron voor andere verzekeraars.

Veel onzekerheden

Naar verwachting gaat het nog wel even duren voordat grote partijen als Zilveren Kruis, CZ, VGZ en Menzis van zich laten horen. De voorspelling is dat dit halverwege november gebeurt. Prijsvechters als Ditzo, Anderzorg, Just en ZieZo zullen de presentatiedatum tot het laatste moment geheimhouden om hun concullega’s de loef af te steken. Voor 2022 bestaan nog veel onzekerheden, zodat de premiecalculatie uiteen kan lopen. De kans bestaat dan ook dat de prijs van zorgverzekeringen van verschillende aanbieders sterk uiteenloopt.

Maandelijkse premies 2020 - 2022

Je situatie Maandbedrag 2020 Maandbedrag
2021
Maandbedrag
2022
Eigen risico 
€375,- 
€118,- €124,50 €127,75
Eigen risico 
€875,- 
€95,50 €98,50

€108,25*

* Nog niet bevestigd

Combinatie

De premies van de aanvullende pakketten van DSW worden op een later moment gepubliceerd. Vanaf dat moment kan de overstap gemaakt worden naar een andere verzekeraar. Deze verzekeringsmaatschappij biedt één basisverzekering van het type ‘combinatie’ wat betekent dat verzekerden vaak zelf een zorgverlener kunnen kiezen en de kosten vergoed krijgen. Bij sommige zorgverleners zonder contract kan dit betekenen dat je de zorgkosten niet volledig vergoed krijgt. Zorg er dus voor dat je alle kleine lettertjes leest, voordat je je handtekening onder een contract zet.

Basisverzekering 2022

Dit zit in de basisverzekering van 2022:

  • Ziekenhuishulp
  • Huisarts en medicijnen
  • Geestelijke gezondheidszorg
  • Zittend ziekenvervoer
  • Medische hulp in het buitenland
  • Tandarts en fysiotherapie tot 18 jaar
  • Elektriciteitskosten bij mechanische ademhalingsondersteuning*
  • Extra paramedische zorg voor (ex) coronapatiënten*
  • Logeerkosten bij CAR-T-celtherapie*

* In 2022 komt een aantal vergoedingen in het basispakket. Zo vergoedt DSW een gedeelte van de elektriciteitskosten bij mechanische ademhalingsondersteuning. Ook nieuw is extra paramedische zorg voor (ex) coronapatiënten. Coronapatiënten krijgen in 2022 voorlopig tot augustus extra zorg vergoed. Tot slot zijn de logeerkosten bij CAR-T-celtherapie opgenomen in de basisverzekering. Patiënten die te maken hebben met een reistijd van meer dan uur om bij het expertziekenhuis te komen, krijgen hiervoor een vergoeding. Deze vergoeding voor verblijf dichtbij het ziekenhuis gaat in op de derde en vierde week na de behandeling.

Bron: DSW.nl

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

M.Buzink

Ik ben op zoek naar een goede verzekeraar, met wie mijn zorgverlener afspraken heeft gemaakt. Ik heb chronisch last van verkalking van mijn bloedvaten in mijn benen, zgn. etalagebenen. Mijn huidige verzekeraar vergoedt de fysiotherapie niet meer volledig, terwijl die ik eerder wel had. Mijn zorgverlener heeft mij hier op geattendeerd. Ik had veel eerder naar DSW moeten overstappen want een vriendin heeft me vorig jaar al verteld dat ze over DSW erg tevreden is.
Ik heb verder weinig zorg nodig, maar als deze weinige zorg mij ontnomen wordt, zullen mijn levenskansen 10 jaar kleiner worden.Ik ga dus dit jaar definitief overstappen.

Woensdag 03 november 2021 15:04

Plaats een reactie

Lees meer over Zorgverzekering

aantal overstappers zorgverzekering gelijk als vorig jaar

1,1 miljoen overstappers zorgverzekering 2020-2021

Vrijdag 08 januari 2021 09:16

Uit voorlopige cijfers blijkt dat 6,2 procent van de Nederlanders afgelopen jaar is overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van Vektis Het percentage blijft da...

Lees meer
Polisvoorwaarden zorgverzekering wijzigt elk jaar

Controleer de polisvoorwaarden en wachttijd zorgverzekering extra goed

Maandag 28 december 2020 07:31

Wie dezelfde zorgwensen in 2021 heeft als afgelopen jaar, doet er goed aan de nieuwe voorwaarden te controleren. Wist je dat je zorgverzekeraar elk jaar de voorwaarden mag wijzigen? Dat gebeurt voor...

Lees meer
Korting zorgpremie 2021

Korting regelen zorgverzekering: Premiekorting bij verhogen eigen risico of je premie in 1 x betalen

Maandag 23 november 2020 11:37

Er zijn verschillende manieren om een lagere zorgpremie te betalen in 2021.  Je eigen risico verhogen. Dat heet je vrijwillige eigen risico Door je zorgpremie in één keer te betalen ...

Lees meer
zorgtoeslag 2021, zorgverzekering 2021

Zo zit het met de zorgtoeslag in 2021

Maandag 23 november 2020 09:55

Net als de zorgpremies in 2021 stijgen, gaat ook de zorgstoeslag omhoog. Hoe het zit met de zorgtoeslag in 2021 lees je hier. Gemiddeld betalen we in Nederland tussen de 1650 en 2500 euro op jaarbas...

Lees meer