De laatste maanden van het jaar kunt u weer overstappen naar een andere zorgverzekering. Traditioneel zijn de premieverschillen tussen de verzekeraars groot. Dit ondanks dat de dekking van de zogenaamde basisverzekering bij alle verzekeraars gelijk is. 

Zonder zorgen kiezen

Hoe kunt u zonder zorgen overstappen en waar moet u op letten? Vereniging de Vastelastenbond beantwoord 6 belangrijke vragen. De verzekeraars gaan de premie voor de zorgverzekering bekend maken na 12 november 2017. Tussen verzekeraars woedt een concurrentiestrijd. Hierdoor wachten ze ieder jaar weer op elkaar. Alles premies kunt u terugvinden in het overzicht van de premies 2018.

1. Tot wanneer kunt u overstappen naar een andere verzekeraar?

In tegenstelling tot veel andere verzekeringen heeft de zorgverzekering een vaste looptijd. Deze periode loopt van 1 januari tot en met 31 december. Heeft u de zorgverzekering niet opgezegd vóór 1 januari? Dan wordt de zorgverzekering stilzwijgend verlengd voor weer een jaar. Zodra de premies voor 2018 bekend zijn kunt u kiezen welke verzekering u wenst in 2018. Voor het overstappen naar een andere zorgverzekering heeft u de tijd tot 1 februari. De hele maand januari kunt u zich dus nog oriënteren. De ingangsdatum van de nieuwe zorgverzekering is 1 januari. Ook als u in de loop van de maand januari de verzekering pas afsluit.

2. Zelf de oude zorgverzekering opzeggen of doet de nieuwe verzekeraar dat?

Het overstapproces is goed doortimmerd. Bij het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering vóór 1 januari, zorgt de nieuwe verzekeraar voor de opzegging van de te beëindigen zorgverzekering. Voor de zekerheid kunt u het telefonisch nog even controleren bij de oude verzekeraar, maar over het algemeen gaat het opzeggen vanzelf. Als u pas na 1 januari wilt kiezen welke zorgverzekering u wenst, dan moet u voor de jaarwisseling er zelf om denken om de lopende verzekering op te zeggen.

3. Moet u overstappen of zit u goed?

U hoeft niet over te stappen als u goed verzekerd bent tegen een aantrekkelijke premie. Hoe goed uw huidige verzekering is kunt u eenvoudig achter komen. Ga zorgverzekeringen met elkaar vergelijken en betrek uw zorgverzekering ook bij de vergelijking. In de zorgvergelijker kunt u meerdere polissen naast elkaar zetten. Het voordeel is dat u niet alleen vergelijkt op de premie, maar ook op de voorwaarden. Voor de basisverzekering hoeft u de dekkingen niet te vergelijken. Dit is namelijk een standaardpakket die bij alle verzekeraars gelijk is. Aanvullende verzekeringen kunt u op deze manier wel eenvoudig vergelijken.

4. Waar moet u op letten bij het vergelijken van zorgverzekeringen?

Letten op de premie ligt natuurlijk voor de hand, maar er is meer. Zoals eerder aangegeven biedt de basisverzekering bij alle verzekeraars dezelfde dekking. Toch zijn er grote verschillen. Er zijn namelijk verschillende vormen van zorgverzekeringen. 

  • Restitutieverzekeringen
  • Natura verzekeringen
  • Combinatiepolissen

Het verschil zit in de manier van declareren en de vrijheid in zorgverleners. Bij de restitutieverzekering kiest u zelf een ziekenhuis, huisarts en andere zorgverleners. De nota betaalt u in eerste instantie vaak zelf.

In de natura zorgverzekering heeft de verzekeraar afspraken met bepaalde zorgverleners gemaakt. U krijgt de medische kosten vergoed als u naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. Kiest u voor een niet gecontracteerde zorgverlener? Dan betaalt de verzekeraar de nota niet volledig. Bij de natura zorgverzekering stuurt de zorgverlener de nota rechtstreeks naar de verzekeraar en niet naar de patiënt. De combinatiepolis is, zoals de naam al verraadt, een combinatie van de andere twee vormen. Kiest u voor een naturaverzekering? Let dan goed op of uw zorgverlener ook contracten heeft gesloten met uw verzekeraar. Daarnaast is belangrijk om niet alleen te letten op de premie als u ook aanvullende verzekeringen naast de basisverzekering wenst.

5. Kunt u gebruik maken van collectiviteitskorting?

Veel werkgevers en ledenorganisaties hebben collectieve afspraken gemaakt met zorgverzekeraars. Door deze afspraken kunt u profiteren van een korting op de basisverzekering die kan oplopen tot 10%. In sommige collectieve contracten worden er zelfs uitgebreidere dekkingen geboden voor deelnemers aan het collectieve contract. Ook zelfstandigen kunnen hiervan meeprofiteren. Dit kunt u bijvoorbeeld doen via ZZP Nederland. Mogelijk heeft uw huidige verzekeraar al afspraken met bijvoorbeeld de vakbond waar u bij aangesloten bent. Hier kunt u naar informeren bij uw zorgverzekeraar of ga naar ZZP Nederland.

6. Hoe zit het met verplicht eigen risico en vrijwillig eigen risico?

Het eigen risico bestaat uit een verplicht gedeelte van € 385,- en een ‘vrijwillig gedeelte’. Wanneer u zorgkosten maakt waar een eigen risico voor geldt, wordt eerst het ‘verplichte’ eigen risico aangesproken. Zijn de kosten hoger dan € 385,- en heeft een ‘vrijwillig’ eigen risico van bijvoorbeeld € 500,-, dan zal ook dit potje worden aangesproken. Lees meer over eigen risico.

Gerelateerde pagina's 

10 vragen over het eigen risico

5 meest gemaakte fouten 

Overstaptips zorgverzekering