Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Kies voor de VasteLastenBundel

Kies voor de VasteLastenBundel<

Jouw vaste lasten onder één dak geregeld.

Eén aanspreekpunt voor je vaste lasten. Regel je energie, verzekeringen en meer via ons.

€150,- p.j

Of €15,-p.m

Meer informatie

De laatste maanden van het jaar kun je weer overstappen naar een andere zorgverzekering. Traditioneel zijn de premieverschillen tussen de verzekeraars groot. Dit ondanks dat de dekking van de zogenaamde basisverzekering bij alle verzekeraars gelijk is. 

Zonder zorgen kiezen

Dit moet je weten over de zorgverzekering 2020

Hoe kun je zonder zorgen overstappen en waar moet je op letten? Vereniging de Vastelastenbond beantwoord 6 belangrijke zorgvragen. De verzekeraars gaan de premie voor de zorgverzekering bekend maken na 13 november. Tussen verzekeraars woedt een concurrentiestrijd. Hierdoor wachten ze ieder jaar weer op elkaar.

1. Tot wanneer kun je overstappen naar een andere verzekeraar?

In tegenstelling tot veel andere verzekeringen heeft de overstapperiode van de zorgverzekering een vaste looptijd. Deze periode loopt van half november tot en met 31 december. Heeft u de zorgverzekering niet opgezegd vóór 1 januari? Dan wordt de zorgverzekering stilzwijgend verlengd 12 maanden. Zodra de premies voor volgend jaar bekend zijn kun je al een nieuwe verzekeraar kiezen. Voor het overstappen naar een andere zorgverzekering heb je de tijd tot 1 februari. De hele maand januari kun je zich dus nog oriënteren. De ingangsdatum van de nieuwe zorgverzekering is 1 januari. Ook als je dus pas in de loop van de maand januari de verzekering pas afsluit.

2. Zelf de oude zorgverzekering opzeggen of doet je nieuwe verzekeraar dat?

Het overstapproces is goed doortimmerd. Bij het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering vóór 1 januari, zorgt de nieuwe verzekeraar voor de opzegging van de te beëindigen zorgverzekering. Voor de zekerheid kun je het telefonisch nog even controleren bij de oude verzekeraar, maar over het algemeen gaat het opzeggen vanzelf. Als je pas na 1 januari wilt kiezen welke zorgverzekering je wenst, dan moet je voor de jaarwisseling er zelf om denken om de lopende verzekering op te zeggen.
 

Maak vergelijking

3. Moet je overstappen of zit je goed?

Je hoeft niet over te stappen als je goed verzekerd bent tegen een aantrekkelijke premie. Hoe goed jouw huidige verzekering is kun je eenvoudig achter komen. Ga zorgverzekeringen met elkaar vergelijken en betrek jouw zorgverzekering ook bij de vergelijking. In onze zorgvergelijker kun je meerdere polissen naast elkaar zetten. Het voordeel is dat je niet alleen vergelijkt op de premie, maar ook op de voorwaarden. Voor de basisverzekering hoef je de dekkingen niet te vergelijken. Dit is namelijk een standaardpakket die bij alle verzekeraars hetzelfde is. Aanvullende verzekeringen kun je op deze manier wel eenvoudig vergelijken.

4. Waar moet je op letten bij het vergelijken van zorgverzekeringen?

Letten op de premie ligt natuurlijk voor de hand, maar er is meer. Zoals eerder aangegeven biedt de basisverzekering bij alle verzekeraars dezelfde dekking. Toch zijn er grote verschillen. Er zijn namelijk verschillende vormen van zorgverzekeringen. 

  • Restitutieverzekeringen
  • Natura verzekeringen
  • Combinatiepolissen

Het verschil zit in de manier van declareren en de vrijheid in zorgverleners. Bij de restitutieverzekering kies je zelf een ziekenhuis, huisarts en andere zorgverleners. De nota betaal je in eerste instantie vaak zelf.

In de natura zorgverzekering heeft de verzekeraar afspraken met bepaalde zorgverleners gemaakt. Je krijgt de medische kosten vergoed als je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. Kies je voor een niet gecontracteerde zorgverlener? Dan betaalt de verzekeraar de nota niet volledig. Bij de natura zorgverzekering stuurt de zorgverlener de nota rechtstreeks naar de verzekeraar en niet naar de patiënt. De combinatiepolis is, zoals de naam al verraadt, een combinatie van de andere twee vormen. Kies je voor een naturaverzekering? Let dan goed op of jouw zorgverlener ook contracten heeft gesloten met jouw verzekeraar. Daarnaast is belangrijk om niet alleen te letten op de premie als je ook aanvullende verzekeringen naast de basisverzekering wenst.

5. Heb je een collectiviteitskorting? Stap dan over.

Veel werkgevers en ledenorganisaties hebben collectieve afspraken gemaakt met zorgverzekeraars. Door deze afspraken kun je 'profiteren' van een korting op de basisverzekering die kan oplopen tot 10%. In de meeste gevallen in een collectieve verzekering niet lonend. Je hebt vaak maar een keuze tussen twee polissen en de korting wordt ook wel nepkorting genoemd. Ze verhogen namelijk de basis premie en geven daar een 'korting' op. Het is zelfs dus vaak voordeliger om je individueel te verzekeren. In 2020 wordt deze korting verder terug geschroeft. Dit betekent dat je in de meeste gevallen fors meer gaat betalen. Dit is het moment om je te verdiepen in een andere verzekering. Heb je een collectieve verzekering? Stap dan over.

6. Hoe zit het met verplicht eigen risico en vrijwillig eigen risico?

Het eigen risico bestaat uit een verplicht gedeelte van € 385,- en een ‘vrijwillig gedeelte’. Wanneer je zorgkosten maakt waar een eigen risico voor geldt, wordt eerst het ‘verplichte’ eigen risico aangesproken. Zijn de kosten hoger dan € 385,- en heb je een ‘vrijwillig’ eigen risico van bijvoorbeeld € 500,-, dan zal ook dit potje worden aangesproken. Lees meer over eigen risico.

Gerelateerde pagina's 

10 vragen over het eigen risico

5 meest gemaakte fouten 

Overstaptips zorgverzekering