Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Gasbesluit brengt bouwwereld in problemen

Donderdag 24 mei 2018 16:23Margot Boesveld
bouwwereld in de problemen door gasbesluit

bouwwereld in de problemen door gasbesluit

Vanaf 1 juli mogen er geen nieuwbouw woningen meer gebouwd worden die aangesloten zijn op gas. Dit tot ergernis van projectontwikkelaars, bouwbedrijven en woningcorporaties. Eerder had de overheid de datum van 1 januari 2019 gecommuniceerd, maar dit heeft men vervroegd. De bouwwereld geeft nu aan dat dit gaat zorgen voor grote vertragingen en extra kosten.

Reden van aanpassing

De belangrijkste reden dat het kabinet eerder gasvrij wil gaan bouwen is de aardbeving in Zeerijp eerder dit jaar. De overheid wil de gaskraan verder dichtdraaien en komt nu ook met maatregelen voor minder gasverbruik.

Nu geldt er nog een gasaansluitplicht voor woningen. De Tweede Kamer heeft eind januari echter ingestemd met het z.s.m. afschaffen van deze gasaansluitplicht. De eerste maatregel is dat nieuwbouwwoningen hier vanaf 1 juli niet meer onder vallen.

Een ontheffing kan door gemeenten alleen vanwege ‘zwaarwegende belangen’ verleend worden. Een voorbeeld hiervan is als andere oplossingen dan aardgas technisch onmogelijk zijn. Voor bijna alle bouwprojecten is de mogelijkheid er echter wel.

Overhaast besluit

De bouwsector is boos dat zij zich niet goed heeft kunnen voorbereiden op dit besluit. Veel ontwerpen zijn al gemaakt en moeten nu weer aangepast worden. De kosten zijn voor de bouwers en veel projecten zullen uitlopen.

Daarnaast zijn er meer bezwaren, zo geeft de belangenclub voor projectontwikkelaars, Neprom, aan dat er niet voldoende gekwalificeerd personeel is om warmtepompen aan te sluiten. Warmtepompen zijn het populairste alternatief voor aardgas.

Neprom geeft daarnaast aan dat de sector echt om wil naar gasvrij bouwen maar dat het nu te snel gaat. Projecten die al 2 jaar lopen moeten terug naar de tekentafel en bouwplannen dienen volledig herzien te worden.

Nadelen voor kopers

Vereniging Eigen Huis maakt zich ook zorgen over dit besluit. Naast dat huizen en appartementen later opgeleverd gaan worden vreest men ook voor veel fouten. Bouwbedrijven zijn duidelijk over de kwaliteit van het personeel, over warmtepompen is te weinig kennis beschikbaar. De kans dus dat warmtepompen foutief worden aangesloten is groot. Dit met alle gevolgen van dien voor de kopers.

Oplossing

Oud PVDA-leider Diederik Samsom pleit voor een inkeerregeling. Deze regeling moet ervoor zorgen dat huizenkopers en bedrijven gecompenseerd worden voor de extra kosten en tijd die de maatregelen met zich mee brengen.

Op dit moment is er nog niks bekend over een inkeerregeling. De Vastelastenbond houdt voor u de ontwikkelingen in de gaten.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

MaBe

Inkeerregeling, laat me niet lachen. Als je bij bouw van projecten in 2018 nog niet nadenkt over energieneutraal bouwen ben je geen knip voor de neus waard. Om de meerkosten tov traditionele systemen te drukken zijn er allerlei subsidieregelingen beschikbaar. Maak daar gebruik van! In alle andere gevallen - en dat weet de branche al jaren - zorg dat je de vergunningen voor 1 juli geregeld hebt. Dan kan je nog lekker volgens de oude norm bouwen en de bewoners met de verdere aanpassingen opzadelen.

Dinsdag 29 mei 2018 13:26

M. van Vliet

Men zou de regering moeten kunnen aanklagen voor valse informatie; de NAM wist al sinds 1993 dat gaswinning aardbevingen kan veroorzaken! Een fonds oprichten zoals in Noorwegen is gebeurd is er niet dus zitten we op z'n Hollands gezegd met de gebakken peren!

Dinsdag 29 mei 2018 11:15

Dirck

Als er geen warmtepomp op tijd aangesloten kan worden, zou ik gewoon stookolie installeren, kan ik zelf doen, maar ook de gastanks waarvoor jaarlijks een tankauto moet komen is alternatief. Dit niet aansluiten kan dus ook meer vervuiling opleveren, zelfs kolenkachel is toegestaan! Beetje dom om zolang de stille pompen hier niet leverbaar zijn, en in Duitsland die Lucht/Warmte kopen is risico van geen onderdelen bij storingen en daar bestellen en enkele dagen in de kou zitten... dat is het risico van half jaartje eerder waar niemand op rekende... tussen tekening maken, en aanvragen zitten ook enkele maanden, naast mijn wensen moeten ze nu ook de verwarming aanpassen en of het financieel nog rond komt, gaat de bouw dan niet door!

Dinsdag 29 mei 2018 10:41

Goossens

Dit is nu weer kenmerkend de Nederlandse overheid.
Besluiten nemen als een kip zonder kop zonder vooraf de consequenties daarvan te onderzoeken.

Dinsdag 29 mei 2018 10:34

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

boete gas afsluiten onterecht

Afsluitboete gasvrij wonen onterecht

Woensdag 23 mei 2018 12:19

Er mogen geen hoge kosten in rekening worden gebracht als Nederlanders hun gasaansluiting willen laten afsluiten. De overheid is voorstander van het in de toekomst afsluiten van gas in alle wonin...

Lees meer
transport kosten gas stijgen

Transportkosten gas gaan stijgen

Dinsdag 22 mei 2018 11:33

Gasunie Transport Services (GTS) zal volgend jaar haar tarieven met 2 procent verhogen. Het bedrijf heeft hiervoor toestemming gekregen van de ACM. GTS verzorgt het transport voor gasleveranciers. De ...

Lees meer
olie oppompen

Oorzaken en gevolgen extreme olieprijs stijging

Vrijdag 11 mei 2018 13:03

De prijzen aan de benzinepomp zijn de laatste maand met 2,7% gestegen. De brandstofadviesprijs ligt daarmee inmiddels op € 1,749. Dit komt door de stijging van de prijs van een vat olie. De prijs...

Lees meer
gaswinnen

Unicum: Nederland importeert meer gas dan dat het wint

Vrijdag 11 mei 2018 10:28

Afgelopen jaar is er meer aardgas door Nederland geïmporteerd dan dat er uit eigen bodem gewonnen is. Dit is nog nooit eerder gebeurd. De gaskraan in Groningen werd door aardbevingsgevaar verder d...

Lees meer