Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Oorzaken en gevolgen extreme olieprijs stijging

Vrijdag 11 mei 2018 13:03Margot Boesveld
olie oppompen

olie oppompen

De prijzen aan de benzinepomp zijn de laatste maand met 2,7% gestegen. De brandstofadviesprijs ligt daarmee inmiddels op € 1,749. Dit komt door de stijging van de prijs van een vat olie. De prijs van een vat olie is de eerste maanden van 2018 fors gestegen. De verwachting is dat deze stijging doorzet waardoor een vat olie in het laatste kwartaal van het jaar twee keer zo veel kost als in januari.

Stijgende energieprijzen

Een gevolg van de stijgende olieprijs is een stijging van de energietarieven. De tarieven van gas zijn gekoppeld aan die van olie. De inkoopprijzen voor gas stijgen dagelijks en dit wordt doorberekend aan de klanten. Op de energierekening zorgt gas voor het grootste deel van de kosten. Veel meer dan dat stroom het doet.
Wanneer men een nieuw contract afsluit zullen de tarieven een stuk hoger liggen. Ook de variabele tarieven stijgen fors in juli wanneer er een tariefwijziging plaatsvindt. Hierdoor betalen veel Nederlanders meer voor energie.

Variabele tarieven versus vaste tarieven

Variabele energietarieven zijn altijd al duurder dan de vaste prijzen maar zullen in juli nog harder gaan stijgen. De Vastelastenbond adviseert daarom ook altijd om vaste tarieven af te sluiten. Zo blijft de prijs de gehele looptijd van het contract gelijk en heeft u lagere energiekosten.

In onderstaand voorbeeld wordt duidelijk wat het verschil is tussen een variabel contract van Nuon en een driejarig vast contract bij Budget Energie. In dit voorbeeld is uitgegaan van 2930 kWh stroom en 1300 m3 gas. Dit is een standaardverbruik voor een tussenwoning waar twee personen wonen.

Nuon variabele tarieven

Product Prijs per eenheid     Totaal (incl. btw e.d.)
Stroom Dal € 0,078 € 251,87
Stroom Normaal € 0,065 € 269,77
Gas         € 0,343 € 1119,59
Totaal per jaar            € 1641,23
Totaal per maand € 136,77

udget Energie 3 jaar vast

 

Product                        Prijs per eenheid     Totaal (incl. btw e.d.)
Stroom Dal     € 0,050 € 238,62
Stroom Normaal € 0,050 € 238,61
Gas € 0,267 € 1030,18
Korting € 20,-
Totaal per jaar € 1487,41
Totaal per maand € 123,95

Het vergelijk laat nog maar eens duidelijk zien dat een contract met een vaste periode loont. In dit geval zelfs € 153,82 per jaar! Alle tarieven zijn voordeliger. Bij een hoger verbruik is de besparing nog groter. In juli zullen de variabele tarieven verder stijgen.  

Wees de prijsstijgingen voor en zet nu uw energietarieven vast.

De invloed van olie

Olie heeft dus invloed op veel producten die wij dagelijks kopen. Denk hierbij aan stroom, gas, benzine, diesel, autobanden en kleding. Het is een van de belangrijkste grondstoffen op aarde en heeft dus veel invloed op de wereldeconomie. De prijs van olie schommelt echter heel makkelijk en er zijn veel zaken die invloed hebben op de olieprijs.

Oorzaken stijgende olieprijzen

In de oliemarkt daalt de prijs bij meer aanbod dan vraag en stijgt deze bij meer vraag dan aanbod. Dit laatste is nu het geval. De tweede economie ter wereld, China, groeit snel en heeft dus meer behoefte aan olie om te blijven produceren. Ook in andere landen groeit de economie weer waardoor de vraag structureel toeneemt.

Politieke invloed

Amerika is woensdag uit de atoomdeal gestapt met Iran. Dit kan inhouden dat Iran geen olie meer mag exporteren. Dit betekent minder aanbod en dus stijgende prijzen. Dit besluit hing al een tijdje in de lucht en hielp mee de prijzen te laten stijgen. Nu Amerika haar besluit heeft genomen stijgen de prijzen nog verder.

Oorlog

Een andere oorzaak zijn de spanningen in Syrië. Westerse landen grepen daar in na een gifgasaanval. Dit tot woede van Rusland. Syrie en Rusland zijn belangrijke spelers op de oliemarkt. Syrië heeft zelf veel gas en olie in de grond zitten en is daarnaast een belangrijke doorvoerroute van olie van het oosten naar het westen.

OPEC landen

De OPEC is een samenwerking tussen olieproducerende landen. Zij werken samen om blijvend te zorgen voor een stabiele inkomstenbron voor deze landen en dat er voldoende olie beschikbaar is tegen een goede prijs voor de consumerende landen. De OPEC is opgericht door Irak, Iran, Venezuela, Koeweit en Saoedi-Arabië en bestaat inmiddels uit 14 landen.De OPEC besloot anderhalf jaar geleden om de productie te beperken om zo de prijs te verhogen. Amerika verhoogde hierdoor haar productie en probeerde zo de prijs niet te laten stijgen. De vraag is nu alleen groter dan het aanbod en op die manier krijgen de OPEC landen alsnog hun zin.

Saoedi-Arabië

Saoedi-Arabië, de leider van de OPEC landen, heeft al laten weten dat de prijs voor de olie in de wereld nog best wat omhoog kan. Hiermee lijkt het uitgesloten dat de OPEC meer olie op de markt gaat brengen en de stijging een halt toeroept.

Saoedi-Arabië heeft ook nog een ander belang bij stijgende olieprijzen. Het land wil haar nationale oliebedrijf naar de beurs brengen. Een vat moet dan minimaal 80 dollar opbrengen en dan levert dit tientallen tot honderden miljarden euro’s extra op.

Crisis Venezuela

Een ander belangrijk OPEC land, Venezuela, pompt steeds minder olie op en is getroffen door een economische crisis. Dit is een andere belangrijke oorzaak waarom vraag en aanbod niet meer in evenwicht (zullen) zijn.

Vat naar 100 dollar

Doordat de vraag groter is dan het aanbod blijft de prijs stijgen. Experts verwachten dat een vat dit jaar wel eens de magische grens van 100 dollar per vat kan passeren. Dit is nog eens een stijging van 25% en dit gaat de consument dan ook zeker merken aan de pomp en op de energierekening.

Keuzes Nederlandse overheid

Daarnaast heeft de overheid de belastingen op energie aan het begin van dit jaar verhoogd en aangekondigd de komende jaren deze ook te verhogen. Dit zorgt ook voor een hogere energierekening. Een andere overheidsbeslissing zorgt er ook voor dat de prijzen in Nederland stijgen. In Groningen wordt minder gas opgepompt wat betekent dat Nederland afhankelijker is van gas uit het buitenland de komende jaren. Gas van ver halen is nog altijd duurder dan het zelf oppompen.

Stijging zet heel 2018 door

De verwachting is dan ook dat de energieprijzen de komende jaren blijven stijgen. Maar ook andere producten zullen in prijs stijgen als de olieprijzen blijven stijgen. In bijna alle producten is olie verwerkt en anders zorgen de hoger vervoerskosten (benzine en diesel) wel voor een prijsstijging. Deze prijsstijging is voor de consument alleen minder snel zichtbaar en ook minder groot dan die van energie en benzine. Experts verwachten dat de stijging van de olieprijs en dus ook andere producten door zal zetten.

Informatie over de komende prijsstijging

De Vastelastenbond houdt de prijsstijgingen op de energiemarkt nauwlettend in de gaten en informeert haar leden hierover. In juni zullen wij onze leden informeren over de tarieven die in juli weer gaan wijzigen.

Dit artikel is samengesteld door onderzoek van de Vastelastenbond. U kunt geen rechten ontlenen aan de inhoud.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

b.wijnands

Als het zo door blijft doorgaan moet ik buiten slapen
alles gaat om hoog behalen mijn penschoen en mijn AOW

Dinsdag 15 mei 2018 17:46

d.haaksma

bedank rutte komt weer niet goed belasting paradijs

Maandag 14 mei 2018 22:27

Martin Jansen

In principe maakt het niet uit hoe duur de benzine is.
Het gaat om de opbrengsten voor de schatkist.
We hebben een verzorgingsstaat en die willen we zoveel mogelijk in stand houden en daar is geld voor nodig.
Dat geld zullen we met z'n alle op moeten brengen.
Hoe de verdeelsleutel ook gebruikt wordt, dat geld moet er komen.
Het enigste wat er echt toe doet is de overheidsuitgaven terugbrengen.
Daar moeten de keuzes gemaakt worden. En nog wel zo eerlijk mogelijk.
Zegt u het maar.

Maandag 14 mei 2018 20:36

Ruud

Waarom stijg de benzine prijs in Belgie niet,
daar betaal je nog 1.32 euro per liter .
waarschijnlijk worden wij nederlanders behoorlijk voor de gek gehouden door media en regering.

Maandag 14 mei 2018 17:02

Vastelastenbond

Beste Peter van Lit,

In de berekening zijn eerst de kale tarieven vermeld. In het volledige bedrag zijn alle kosten meegenomen, dus ook belastingen, leveringskosten etc. Op basis van het genoemde verbruik betaalt een klant met variabele tarieven dus ruim € 150,- meer dan een klant met vaste tarieven. Met de komende prijsstijging zal dit verschil alleen maar toenemen.

Met vriendelijke groet,
Jasper
Vastelastenbond

Maandag 14 mei 2018 16:31

RV

De huidige benzineprijs is gelijk aan toen vat olie al boven de 100$ was
Toen de olieprijs kelderde is deze prijs nooit evenredig aangepast. De oliemaatschappijen houden kunstmatig de prijzen hoog. Als morgen de olieprijs met 5% keldert duurt dat circa 10 dagen voordat er wat aan de pomp is te merken. Zodra de olieprijs morgen 1% stijgt betalen we de dag daarna 2 cent per liter meer. Dit riekt naar kartelvorming.

Maandag 14 mei 2018 15:57

Peter van Lit

Zijn bij de boven genoemde tarieven de transport kosten en rijks belastingen ook berekend?
Die worden al snel vergeten, waardoor het voordeel een nadeel wordt.

Maandag 14 mei 2018 15:36

R. De groot

We zijn nu 3 weken in zuid frankrijk..st tropez omgeving benzine 95 kostte 1.47 en sinds 14 mei 1.48 lper liter. Het stijgt hier dus nauwelijks. Hoe is dit mogelijk...

Maandag 14 mei 2018 15:07

Hans Bruynsma

Brom- en snorfietsers tanken vandaag de dag vaak ook 4-takt en betalen dus veel te veel: zij betalen bij de accijnzen nl. ook het beruchte kwartje van Kok, maar dat komt hen niet ten goede.

Maandag 14 mei 2018 12:59

M.J.M. Sneevliet

Ik heb onlangs gezien dat de belasting op olie in Nederland ruim 40 % is. Dit vind ik onbegrijpelijk en schandalig. Ik heb ruim 17 jaar in het buitenland gewoond en gewerkt, en daar kon je je tank voor een fractie van de prijs die je hier betaalt volgooien. Maar ja de auto is voor onze fijne overheid maar niet heus gewoon een melk koe. Nogmaals schande u moet zich diep schamen meneer Rutte. Natuurlijk met u salaris is het geen probleem, en u wordt in een dienst wagen rond gereden dus u hebt ook geen kosten zoals benzine e.d. Want dat wordt door de belasting betaler betaalt, maar als je alleen maar een A.O.W. hebt dan wordt het een ander verhaal.

Maandag 14 mei 2018 12:46

karel

dat de oliejongens de dienst uitmaken is sinds mensenheugenis. Dat de regeringen daar de meeste profijten uit halen met extra belastingen is ook bekend. Dat de prijzen in ons zo bezongen Europa zoveel verschillen laat zien dat die uitmelkers in den Haag ons het meest belazeren, vorige week tanke ik 35 cent goedkoper in Duitsland per liter. Aan alle kanten worden w e voorgelogen en men zoekt altijd wel een reden het lekker duur te maken. Behalve als het even goedkoper is , dan duur t het weken voor je het aan de pomp merkt.

Maandag 14 mei 2018 12:43

H.R. Langeveld

LS, Wat niet in uw verslag staat is het "spelen"op de beurs. Aandeelhouders hebben nooit genoeg dividend en dit "dwingt" de oliemaatschappijen ook om de prijzen te verhogen. Wel eens gehoord dat er tankers voor onze kust liggen te wachten om te lossen tot de prijzen (nog) hoger zijn geworden?? Of dit waar is kan ik niet bevestigen.
Gaat u vooral door met de berichtgeving en adviezen!
Vriendelijke groet, HRL

Maandag 14 mei 2018 10:26

Bob Donker

Daar onze Minister-president de touwtjes in zn handen hou gaat de burger gebukt aan steeds hogere belastingen en prijzen,Hij zeg dat de Economie steeds beter wordt ?moet de burger dat op brengen,Wij oudere moeten alle pleziertjes die wij na lang en hard te hebben gewerkt,nu alle geneugten des levens ?en uitstapjes kunnen wij niet meer betalen.en waar gaat al dat geld naar toe?? niet naar de Nederlanders die het nodig hebben.Nee de vluchtelingen staan voorop al sociale lasten. Huur voeding kleding ziekenzorg is gratis terwijl wij Nederlanders steeds meer moeten gaan betalen voor onze zorg,Ik hoop dat dit schrijven ons oudere wat minder gaan betalen aan al onze premie,
HG en hatelijk dank voor uw aandacht
Bob Donker

Maandag 14 mei 2018 09:57

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

gaswinnen

Unicum: Nederland importeert meer gas dan dat het wint

Vrijdag 11 mei 2018 10:28

Afgelopen jaar is er meer aardgas door Nederland geïmporteerd dan dat er uit eigen bodem gewonnen is. Dit is nog nooit eerder gebeurd. De gaskraan in Groningen werd door aardbevingsgevaar verder d...

Lees meer
easyenergy past prijzen aan

EasyEnergy past onduidelijke prijzen aan

Vrijdag 11 mei 2018 10:10

Energieleverancier easyEnergy heeft de vermelding van energieprijzen op haar website aangepast. Dit na ingrijpen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De manier van reclame maken stuitte de t...

Lees meer
energierekening duidelijker

Energieleveranciers duidelijker over energierekening

Vrijdag 04 mei 2018 12:38

Vorig jaar verzocht de ACM 21 energiebedrijven om aanpassingen te doen in de energierekening. Die was in de ogen van de ACM te onduidelijk. Terwijl dat een consument recht heeft op een duidelijke ener...

Lees meer
Vraagtekend bij flexibele energietarieven

Flexibele energietarieven: voordelig of niet?

Dinsdag 24 april 2018 17:30

Er is de laatste tijd veel te doen omtrent het inkopen van flexibele energie. Peggy van Erp nam de proef op de som en regelde een flexibel energiecontract. Vervolgens hield ze de prijsontwikkelingen n...

Lees meer