Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Gasprijs nog nooit zo laag. Besparingen mogelijk tot 511 Euro

Woensdag 03 juni 2020 10:35Margot Boesveld
Overstappen van energieleverancier levert consument 500,- euro op

Overstappen van energieleverancier levert consument 500,- euro op

Door het coronavirus en daarmee het uitblijven van de vraag naar stroom en gas daalt ook onze energierekening. De afgelopen weken kwamen we voor Energie. Vanzelf Geregeld klanten uit op besparingen van meer dan 500 euro. 


Wanneer wel overstappen en wanneer niet? 

Zelfs als je een boete krijgt kan het een voordeel opleveren. Een boete is maximaal 250 Euro. Overstappen kan 385 tot 500 Euro voordeliger zijn. Als je ergens al langere tijd klant bent, profiteer je momenteel het meest. De exacte besparing is uiteraard afhankelijk van je verbruik. We gaan even dieper in op de energiemarkt en de huidige prijsontwikkelingen. 

Laagste gasprijs sinds tijden

De prijzen voor levering van gas voor juni en juli zijn momenteel nog erg laag door een aanhoudend gasoverschot. Op dit moment betalen we tussen de 0,68 en 0,74 cent (incl. overheidsheffingen) per kubieke meter gas. Dit is een historisch laag bedrag. Even ter vergelijking. Tot voor kort was dit 0,79 tot 0,84 cent per kubieke meter. De belangrijkste oorzaak hiervoor is niet alleen het coronavirus, de warme winter heeft hier ook aan meegeholpen. Ook wordt er doordat veel branches stil liggen minder verbruikt. Dit gaat vooral om minder verbruik door bedrijven. De toename van consumentenverbruik door het thuiswerken weegt niet op tegen de grootverbruikers. Hierdoor is er veel gas overgebleven. Ook wordt er in deze periode veel groene energie opgewekt, waardoor er overschot opgewekte zonne-energie en wind energie is. Er wordt soms zelfs méér opgewekt dan er vraag naar is. Kortom veel aanbod, minder vraag.

Dat zien we ook terug in de cijfers. De gasprijs komt niet boven het niveau van december 2019. Dit terwijl de elektriciteitsprijs zich al beter herstelt en zich moment nog nét iets onder het prijspeil van december 2019 bevindt. 

Ontwikkeling van de elektriciteitsprijs

Ontwikkeling gasprijsMarkrapport juni-juli energieprijzen

Een aanhoudend gasoverschot zorgt voor een nieuw diepterecord van de gasprijs. De termijnprijs voor gas daalde zelfs tot het laagste punt dat we tot nu toe tijdens de coronacrisis hebben gezien.  Door de corona-crisis en het nieuwe normaal is thuiswerken toegenomen en de grootverbruikers van energie gebruiken momenteel minder energie. Het reisvervoer (vlieg -en bootverkeer) ligt plat.

Kortom, een beter moment om je energiecontract (opnieuw) te regelen is er niet. Vanwege de toenemende bedrijvigheid zullen naar verwachting termijnprijzen vanaf juli 2020 weer licht stijgen. Doordat meerdere bedrijven weer ‘open’ gaan, zal het ook het energieverbruik in de zakelijke sector weer toenemen. Hierdoor neemt het huidige overschot af en zal er meer balans komen tussen vraag en aanbod. Wat ook bij de energieprijzen meer stabiliteit brengt.

Ook de variabele tarieven dalen en door de verwachte toename van de economische activiteiten zal de balans tussen vraag en aanbod zich ‘herstellen’. Echter zal het vooral voor mensen met een variabel energiecontract nog steeds voordeliger zijn om over te stappen omdat de variabele energietarieven nu eenmaal de duurste tarieven in de markt zijn.

Waarom dalen de energieprijzen zo? Samenvatting

De energieprijzen zijn een constante ontwikkeling van vraag en aanbod. Er zijn verschillende oorzaken voor een lage prijs. Het heeft allemaal te maken met een verstoorde balans tussen vraag en aanbod. 

  • Afname energie grootverbruikers (bedrijven). Omdat veel bedrijven dicht zijn, wordt er wordt minder stroom en gas afgenomen door deze grootverbruikers. Een dalende vraag betekent dat er stroom en gas overblijft. Energiebedrijven zijn bereid dit voor lagere prijzen te verkopen. 
  • Overschot opgewekte zonne-energie en wind energie. In deze periode wordt er veel groene energie opgewekt. Er wordt soms zelfs méér opgewekt dan er vraag naar is.  
  • Opslag van energie kost geld. Om ervoor te zorgen dat de afname op peil blijft worden de prijzen verlaagd. Ook zie je wel eens dat de productie omlaag gebracht wordt om zo de prijzen weer een duw te geven. 

Let deze periode wel op je voorschotbedrag. Doordat we veel thuiswerken neemt wel je energieverbruik toe! Zorg er daarom voor dat je je maandbedrag aanpast, dat voorkomt straks een hoge energierekening.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Herbergs

Gewoon zelf ook eens naar je gas en stroom leverancier bellen. Mij leverde dat een nieuw aanbod op dat een stuk voordeliger was dan dat ik nu had.

Donderdag 11 juni 2020 18:58

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Tarieven voor 3 jaar vast zijn over het algemeen duurder dan tarieven voor 1 jaar vast. Energieleveranciers moeten stroom en gas voor 3 jaar inkopen en opslaan (gas). Deze kosten worden doorberekend in het aanbod voor 3 jaar. Je kunt beter

Hoe zit het nu met een 3 jarig energie-contracten, doen of niet?

Vrijdag 22 mei 2020 13:52

Door de Corona crisis zijn de energieprijzen flink gedaald. Dit merken we straks ook op onze energierekening. We krijgen daarom veel vragen van leden, ook vragen van leden die Energie. Vanzelf Gerege...

Lees meer
Olieprijzen haat-liefde verhouding oliegiganten. Prijzen stijgen weer doordat landen de productie bewust laag houden. De grote olieproducten hebben een flinke vinger in de pap

Olieprijs herstelt zich weer.

Dinsdag 19 mei 2020 11:31

Dankzij de versoepeling van de lockdownmaatregelen en forse productiebeperkingen kruipt zowel de vraag naar als de prijs van olie uit het dal. Volgens het internationale energieagentschap (IEA) tr...

Lees meer
Energie. Vanzelf Geregeld klanten besparen momenteel tot 800 euro

Besparing op stroom en gas loopt op tot ruim 800 euro

Maandag 20 april 2020 09:51

Energie Vanzelf Geregeld klanten gaan ongekend veel besparen door gedaalde energieprijzen. Elke dag regelen we bij de Vastelastenbond stroom en gas contracten voor onze klanten. So...

Lees meer
Het ziet er naar uit dat de energieprijzen weer gaan stijgen.

Vanaf 1 mei productieverlaging voor stutten van de energieprijs

Woensdag 15 april 2020 16:01

De Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) en Rusland hebben met Mexico afgesproken om de olieproductie flink omlaag te brengen. Dat melden onder anderen de Mexicaanse minister van Energi...

Lees meer