Olieprijs herstelt zich weer.
Dinsdag 19 mei 2020 11:31:17

Dankzij de versoepeling van de lockdownmaatregelen en forse productiebeperkingen kruipt zowel de vraag naar als de prijs van olie uit het dal. Volgens het internationale energieagentschap (IEA) trekken de mobiliteit en activiteit meer aan dan eerder verwacht werd én hebben vooral de landen die geen lid zijn van de OPEC de oliekraan veel verder dichtgedraaid dan was voorspeld.

Desondanks zal de daling van de vraag naar olie in 2020 ongekend groot zijn, maar iets minder groot dan vorige maand nog werd gedacht. Dat zegt het IEA in de raming van mei is gepubliceerd. In wat door het IAE "black april" wordt genoemd, gingen de vraag naar en prijs van olie hard onderuit. Op zeker moment moest voor bepaalde contracten zelfs geld toegelegd worden om van de olie af te komen. De OPEC-landen, waaronder de grote Arabische olielanden, spraken een forse productiebeperking af om de vrije val van de prijs te stuiten. Die productiebeperking trad pas op 1 mei in werking. Volgens het IAE hebben de Verenigde Staten en Canada - geen OPEC-landen - de productie ook fors teruggebracht. "En ook sneller dan gedacht." Het agentschap verwacht dat eind mei wereldwijd nog 2,8 miljard mensen te maken hebben met lockdownmaatregelen, waar dat er eerder vier miljard waren. "De mobiliteit is nog steeds beperkt, maar bedrijven starten weer op en mensen gaan weer naar het werk. Dit zal, alhoewel nog bescheiden, tot meer vraag leiden", aldus het IEA. De Vastelastenbond voorspelde al eerder bovenstaande maatregelen effecet hebben op de prijs en de prijzen vanaf mei weer zouden stijgen. Vooralsnog lijkt het dat deze trend zich nog even voortzet. 

Manipulatie door oliegiganten in de energiemarkt

De olieprijs staat onder druk en wordt al jarenlang doordat de oliegiganten gecontroleerd ins tand gehouden. Daarbij wordt constant gekeken naar de vraag-aanbod verhouding. Wanneer er  minder vraag is worden vaak door de OPEC landen afspraken gemaakt om de productie tijdelijk te verlagen zodat de prijs in stand blijft. het is een constan lastig politiek spelletje. Soms zijn landen het oneens en ontstaat er tijdelijk een korte oliecrisis waardoor en juist te veel of te weinig aanbod is. Deze veranderingen zijn van inlvoed op de inkoopprijs en daardoor op de prijs die je als afnemer gebruikt. 

Haat liefde verhouding

Verenigde Staten heeft namelijk een vrije markt, waarbij de regering geen druk kan uitoefenen op de oliebedrijven. Zij zullen dus gemakkelijk inspringen op de “tekorten” opgelegd vanuit de OPEC+ landen. Andere landen hebben ook een haat liefde verhouding. Ze willen elkaar helpen, maar zitten elkaar soms ook dwars. 

Wat is fracken?

De meeste Amerikaanse Oliemaatschappijen fracken al hun putten. Het zorgt voor grotere porieen, waardoor er meer olie naar de put stroomt. De put wordt normaal geboord en meestal gestimuleerd om te produceren, bijvoorbeeld doormiddel van een pomp.

Mireille van der Heijden
Alleskunner en altijd enthousiast. Bemoeit zich met energie en verzekeringen en alles wat daar mee te maken heeft.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?
Bekijk ook
Nederland maakt zich op voor de komst van de processierups. Hoe zit het met je verzekering?
In mei, juni, juli en augustus worden veel Nederlanders geteisterd door de processierups. Maar hoe zit het met je zorgverzekering als je klachten krijgt? En wat als je je boom gaat (moet) kappen of ...
Belastingverhoging door coronacris lijkt onvermijdelijk
Dat de corona-crisis een enorme impact op de maatschappij heeft is niet te voorkomen. Economen speculeren over de (economische) gevolgen. Het heffen van hogere belasting lijkt onvermijdelijk vo...
6 slimme tips om je vakantiegeld nuttig te besteden
De meeste werknemers ontvangen in mei (uiterlijk juni) het vakantiegeld. Zeker in deze coronatijd voor velen een welkome bonus. Door de coronacrisis zien huishoudens de vakantieplannen in het wa...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
  • Gratis WOZ-waarde check
  • Advies over al je energievragen
  • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
  • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam