Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Kies voor de VasteLastenBundel

Bespaar € 360,- op je Energierekening

Besteed je vaste lasten uit 

Besteed het regelen en bewaken van je vaste lasten uit aan onze experts. Profiteer altijd van de beste prijs en voorwaarden! Geen gedoe én meer vrije tijd voor slechts:

€15,- p.m.

(of €150,- p.j.)

Meer informatie

Grootste stijging consumentenprijzen sinds 2013

Donderdag 21 februari 2019 13:01Margot Boesveld
Consumentenprijzen op ongekende hoogte

Consumentenprijzen op ongekende hoogte

De consumentenprijzen zijn in januari 2019 met 2,2 % gestegen. Dat is de hoogste stijging in de afgelopen 6 jaar. Vooral de belastingmaatregelen hadden een opwaartse druk op de prijzen. Hierbij spelen de aanpassing van het BTW tarief van 6 naar 9 % en de energiebelasting de grootste rol. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het consumentenvertrouwen is in februari minder geworden.

Energieprijzen

Ook de hogere belasting en de hogere leveringskosten van gas en elektriciteit hadden een opwaartse druk op de consumentenprijzen, aldus het statistiekbureau. De prijzen van energie gingen in januari 2019 flink omhoog. In januari was elektriciteit ruim 20 % duurder dan een jaar eerder, 5,4 % komt door de belasting en de 15,7% door de gestegen leveringstarieven. Gas was in januari 2019 ruim 15 % duurder dan vorig jaar met de verhouding van 7,4 % door belastingstijgingen en 8,1% door leveringstarieven. Naast de stijgende kosten voor stroom en gas zijn ook de voedingsmiddelen en het personenvervoer door belastingswijzgingen een stuk duurder geworden.  (lees ook: BTW verhoging reden voor opvoeren van prijzen)

Consumentenvertrouwen neemt in februari verder af

Voor het eerst na februari 2015 is het vertrouwen van consumenten negatief, meldt het CBS. Het consumentenvertrouwen komt in februari 2019 uit op -2. In januari was dat nog 1. Zowel het oordeel over het economisch klimaat als de koopbereidheid verslechtert iets. Consumenten zijn negatiever over zowel hun financiële situatie in de afgelopen 12 maanden als over de komende twaalf maanden. Verder vinden zij de tijd voor het doen van grote aankopen minder gunstig. Met -2 ligt het consumentenvertrouwen in februari echter nog boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (- 3). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit (36). Het dieptepunt werd bereikt in maart 2013 (-41).

Uitleg consumentenprijsindex

De consumentenprijsindex (CPI) geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies. Voor de berekening van de invloed van de veranderingen in de tarieven van product- en consumptie gebonden belastingen (zoals btw en energiebelasting) wordt de zogenoemde afgeleide CPI gebruikt. De afgeleide CPI geeft antwoord op de vraag wat de prijsontwikkeling zou zijn geweest, als geschoond wordt voor wijzigingen in belastingtarieven. Het verschil tussen de prijsontwikkeling van de CPI en de afgeleide CPI geeft dus aan hoe groot het maximale effect van belastingwijzigingen is.

De consumentenprijsindex is een belangrijke indicator van inflatie, maar is niet hetzelfde. Inflatie is breder, omdat ook industriële producten, aandelen en grondstoffen van prijs veranderen . De CPI is één van de inflatie-indicatoren die is opgenomen in het prijzendashboard.

Bron: CBS

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Dekker

We blijven het maar accepteren. Inmiddels betalen we het meeste voor OV in NL, zijn onze energieprijzen het hoogste, de zorg holt achteruit alsook het onderwijs, maar we moeten maar meer blijven betalen. De overheid is met veel bezig, maar niet met de burger en met de steeds hoger wordende kosten. Het is toch erg dat hardwerkende mensen, steeds minder overhouden. Trieste ontwikkelingen. Maar ja, we blijven het ook met zijn allen accepteren.

Maandag 25 februari 2019 11:46

A. Hardij

In Januari 2019 ging de AOW met € 20,-- omhoog ( zogenaamde koopkracht ) wat zegt de overheid dat voor die oudere mensen omhoog, dan verhogen wij de energie belasting met ruim € 30,-- p/mnd . Wat is nu de vooruitgang in koop kracht ? zoals gewoonlijk inleveren en mensen in de bewindvoering komen nog veel slechter uit .
Dit alles door de perfecte regering van nu .

Zaterdag 23 februari 2019 11:24

Hans Bruynsma

Die BTW-verhoging valt nogal mee. Veel boodschappen in mijn supermarkt hebben nu (februari!) nog steeds dezelfde prijs als op 31 december. Het kan natuurlijk zijn dat de super genoegen neemt met minder winst en de BTW-verhoging voor eigen rekening neemt!

Vrijdag 22 februari 2019 11:48

Aharon ben david

Ik zit in de wao .ik zal het niet weten wat eijgelijk moet je betalen voor gas en elektriciteit. Afglopen 2 jaar ben ik overstapt naar een andere aanbieder mijn n o ta was € 80,00 na een jaar krijg ik jaar afrekening moest ik €140,00 mijn nota blijft op €80,00jaar verder krijg weer jaarafrekening daar moest ik €381,00maar nu de note is naar €105,00wat gaat dit jaar weer kosten

Vrijdag 22 februari 2019 10:56

Johan

Het enige wat men in Denhaag extreem goed kan, is het volk kaal plukken en verder uitbuiten.
DEMOCRATIE is de grootste grap van Nederland want niemand stemt voor de bullshit die ons door de strot wordt geramd........

Vrijdag 22 februari 2019 09:40

E J Nolten

Dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies stijgen de pannen uit. De pensioenen stagneert al ruim10 jaren. Vele gepensioneerden lopen naar de voedselbanken en niet meer naar de dokter toe bij ziek zijn. Sommigen eten om de dag.

Donderdag 21 februari 2019 22:18

JM Wijnakker

Mensen die alleen van AOW leven zoals best veel ouderen van in de 70.
Moeten gezien de verhoging van gas vaste lasten en ziekte kosten en BTW.
2 maanden van hun AOW inleveren.
Er is er geen indexatie van hun inkomen.
Sinds 2015 ben ik weduwe, heb geen weduwe uitkering.
En met 68 jaar kan geen job meer krijgen .
Dit alles bij elkaar is erg onterecht!!!
Ans Wijnakker

Donderdag 21 februari 2019 20:57

cora

Ach ja, we raken er aan gewend een worst voor gehouden te krijgen. Helaas krijgen we die niet te pakken.

Donderdag 21 februari 2019 20:35

Plaats een reactie

Lees meer over Vaste lasten | Geldzaken

Toename overstappers van bankkosten betaalrekeningen wederom omhoog

Toename overstappers van bank | kosten betaalrekeningen wederom omhoog

Woensdag 06 februari 2019 17:00

In 2018 stapten 91.000 Nederlanders over van bank. Dat is een stijging van 35,8% ten opzichte van 2017. Toen waren er 67.000 Nederlanders die overstapten van bank. Vereniging de Vastelastenbond legt u...

Lees meer
Financiele veranderingen 2019

Kort overzicht: Financiële veranderingen in 2019

Maandag 31 december 2018 13:52

Voor veel mensen verandert op 1 januari 2019 de financiële situatie. Vereniging de Vastelastenbond heeft kort en bondig een aantal veranderingen op een rij gezet.  Inkomstenbelasting ...

Lees meer
huurprijzen stijgen niet meer dan inflatie

Huurprijzen stijgen komende 3 jaar niet meer dan inflatie

Zondag 23 december 2018 14:00

Huurprijzen stijgen tot 2021 niet meer dan inflatie Goed nieuws: Er is wat meer zekerheid voor huurders. De woonlasten voor huurders mogen de komende 3 jaar niet boven het inflatiepercentage worden...

Lees meer
Waterprijzen in 2019, omhoog of omlaag?

Waterprijzen 2019 | Wordt de waterrekening duurder?

Donderdag 13 december 2018 13:32

Waterprijzen 2019 van alle waterbedrijven Goed nieuws. Over het algemeen zijn we de afgelopen jaren een stuk zuiniger geworden met water in Nederland. Zo verbruikten we per persoon 50 jaar geleden ...

Lees meer