Energierekening 280 tot 360 EURO omhoog per 1 januari 2019
Zaterdag 01 december 2018 13:50:08

Belastingen, hoge inkoopprijzen en onrust op energiemarkt zorgen voor flinke prijsstijging

De energierekening wordt vanaf januari een stuk duurder. Als gevolg van de marktontwikkelingen van de afgelopen maanden zal er per 1 januari 2019 een prijsverhoging doorgevoerd worden. Dit komt doordat zowel de inkoopprijzen voor leveranciers als de belastingen voor gas en de vermindering bij de teruggave energiebelasting allemaal omhoog gaan."Dat resulteert in hogere energierekening en betekent dat huishoudens dit flink zullen gaan merken", aldus consumentenvereniging de Vastelastenbond.  In 2018 ging men al meer betalen voor stroom en gas. Deze trend zet zich in 2019 voort. Dat resulteert - afhankelijk van uw energieverbruik- in een hogere energierekening van tussen de € 280 tot € 360,- op jaarbasis.

Redenen voor deze stijging zijn: 

Bekijk snel of u deze stijging zelf kunt voorkomen of laat u hierover adviseren door onze energiespecialisten.

Gastarief stijgt fors in 2019

De stijging van voornamelijk de gasprijs is opvallend. Verwacht wordt dat de gasprijs per 1 januari een ongekende grens van 0,75 cent per m3 behaalt. Energieleverancier Eneco hanteert vanaf 1 januari zelfs een gastarief van 77 cent per m3. Dit is het onbepaalde tijd tarief inclusief de (nieuwe) energiebelasting en ODE (Opslag Duurzame Energie) van 2019. Dit is sinds het bestaan van de consumentenvereniging De Vastelastenbond nog niet eerder voorgekomen.

De energiebelastingen is een andere grote boosdoener. Huishoudens gaan op basis van een gemiddeld verbruik van 3300 kWh en 1600 m3 namelijk € 40,10 meer betalen aan energiebelastingen. Ook de ODE (Opslag Duurzame Energie) stijgt. Voor gas resulteert dat in een stijging van € 46,20,- . De ODE voor elektriciteit neemt met € 22,70 op jaarbasis toe.

De energiebelastingen is een andere grote boosdoener. Huishoudens gaan op basis van een gemiddeld verbruik van 2200 kWh en 900 m3 namelijk € 20,07 meer betalen aan energiebelastingen. Ook de ODE (Opslag Duurzame Energie) stijgt. Voor gas resulteert dat in een stijging van € 26,01,- . De ODE voor elektriciteit neemt met € 15,18 op jaarbasis toe.

"Sinds 2016 fluctueert de gasprijs tussen de 62 en 68 cent per kuub. We zagen bij de meeste leveranciers in juli 2018 al een stijging van het gastarief naar 70 cent per m3. Deze stijging zal zich door de hoge inkoopprijzen en de marktontwikkelingen doorzetten. Energieleveranciers Essent, Greenchoice, energiedirect.nl en Nuon gaven al aan dat de prijzen vanaf 1 januari 2019 zullen stijgen. Op basis van een verbruik van 1600 m3 op jaarbasis moet er ten opzichte van een jaar eerder, per 1 januari 2019 € 144,- meer worden afgerekend voor gas."

Zie ook ontwikkeling energieprijzen 2013-2018.

Wel of niet overstappen

We krijgen veel vragen van leden over welke acties ze moeten ondernemen. We hebben de volgende tips.

Kijk goed naar uw persoonlijke situatie en neem even 5 minuten de tijd om u in uw energiecontract te verdiepen. Dit kan u honderden euro’s schelen.

Prijsontwikkeling variabele tarieven

Ontwikkeling variabele tarieven 2018-2019

Energieprijzen incl. BTW

Variabele tarieven*

jan-18

jul-18

jan-19

Elektriciteit per Kwh

0,1968

0,2167

0,22736

Gas per m3

0,6438

0,7101

0,77438

Verbruik verlagen

Dirk-Jan Wolfert: ‘Het is gezien de flinke prijsstijging die per 1 januari wordt verwacht verstandig om alvast na te denken over uw energiecontract en de mogelijkheden die voor u interessant zijn. Voor veel mensen kan het veel voordeel opleveren om te kiezen voor een goedkoper energiecontract met een vast tarief. Een andere maatregel is om het energieverbruik te verlagen.’ Dat is - naast het overstappen naar een goedkopere leverancier- een maatregel die huishoudens zelf kunnen treffen.

Investeren is energiebesparende maatregelen

Stijgende prijzen heeft als voordeel ook een stukje bewustwording. Men wordt aan het denken gezet over verduurzaming van de woning. We zien het aantal isolatieaanvragen toenemen en ook meer huishoudens verdiepen zich in warmtepompen en zonnepanelen. Door de hoge prijzen voor stroom en gas is een dergelijke investering ook sneller terugverdiend.

Direct en indirecte oorzaken

Energieprijs afhankelijk van vele factoren. De eerste is natuurlijk vraag en aanbod, de olieprijs en kolenprijs (OPEC-landen) en daaraan gekoppelde handelsprijzen , maar ook weersomstandigheden en politiek economische redenen, zoals het besluit om de gaskraan in Groningen dicht te draaien. Al deze factoren hebben invloed op de ontwikkeling van de elektriciteit- en gasprijs en daardoor op de inkoopprijs van energieleveranciers. De energieleverancier berekent deze inkoopprijs met een marge door aan de klant. Lees verder

Verwachting juli 2019

In juli 2019 wordt er wederom een prijswijziging doorgevoerd. Wat er volgend jaar gaat gebeuren is moeilijk te voorspellen. Als de olieproductie en of gaswinning wordt opgeschroefd of de vraag daalt door bijvoorbeeld een zachte winter, kan het zomaar zijn dat er medio 2019 de prijs zich wat meer herstelt. Zoals het er nu naar uitziet hebben de OPEC landen juist afgesproken om de productie naar beneden bij te stellen. 

*OPEC = Olie Producerende en Exporterende Landen: Deze OPEC landen maken onderlinge afspraken over productieniveaus en olieprijzen om tegenwicht te bieden tegen de macht van de multinationale oliemaatschappijen. Als de OPEC landen besluiten om de olieproductie te verlagen heeft dat als gevolg dat de prijzen gaan stijgen.

Lees ook: 

Prijsontwikkeling energieprijzen van de afgelopen 7 jaar

Opslag Duurzame Energie 2019

Energiebelastingen 2019 

Mireille van der Heijden
Alleskunner en altijd enthousiast. Bemoeit zich met energie en verzekeringen en alles wat daar mee te maken heeft.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

fred reageerde op Zondag 29 september 2019 13:24:06

Dit gaat niet goed,de auto is al een melkkoetje. de koop woningen zijn bijna onbetaalbaar,huur woningen is bijna niet op te brengen.En nu weer verhogingen van gas. In 2018 is de prijs met €30,00 per maand verhoogd,en zou verlaagd worden,maar kon van de belasting niet verlaagd worden,dat zal eventueel dit jaar zijn.Maar zoals gebruikelijk weer verhoogd.Hoe rekbaar kan de gewone burger nog zijn.

P.Rensen. reageerde op Vrijdag 05 juli 2019 13:47:53

Het valt me op dat de mensen bijna alles goed vinden, mijn gasprijs bij essent is in juni met 49 cent verhoogd en vanaf januari in totaal met 68 cent is voor mij op jaarbasis ongeveer 1150 euro, ik vind dit meer als schandalig.

Matthijs reageerde op Donderdag 21 februari 2019 12:14:19

Waarom betalen wij in 2019 ongeveer 350 euro meer aan energie. De regering had een stijging van ongeveer 100 euro verwacht.
Niemand krijgt meer vertrouwen in de regering.
Hierdoor daalt de koopkracht en zullen we weer zuiniger aan moeten doen.
We moeten niet meer op Rutte stemmen.

A. Klijnstra reageerde op Dinsdag 05 februari 2019 14:07:11

Hallo,

Wij hebben een vastcontract van 2016, maar er werd ons geadviseerd om het termijn bedrag te verhogen met zo'n 30 euro per maand. Wij verbruiken niets meer of minder dan de voorgaande jaren, maar toch zo'n forse stijging. Zijn deze kosten dan alleen maar voor energiebelasting en netwerkbeheers kosten? Een verhoging van 30 euro p.m, dat is op jaarbasis best veel. Graag een reactie.

Met vriendelijke groet,
Andrea Klijnstra

Hans reageerde op Woensdag 26 december 2018 16:18:33

Zo lang wij met rutten opgescheept zitten worden we uitgekleed. Dus mijn advies,
STEM niet VVD of meeloper CDA en Draaikonten van D66.

En anders niet zeuren.

Kelderhuis reageerde op Vrijdag 21 december 2018 17:58:18

volgens de laatste berichten krijgen de aow ers er per maand netto een euro of 7 a 8 bij. dat is dus voor een echtpaar € 16.00 maximaal.
hoe moeten wij dan toch al die verhogingen gaan betalen mr. Rutte? Of toch inleveren bij het eten ?
Wil niet gelijk klagen, maar dit komt allemaal niet goed!!!


Je van der velden reageerde op Maandag 17 december 2018 23:03:50

We gaan met een modaal inkomen ook €450 perjaar meer betalen. Hier naast komen nog meer belastingverhogingen aankomend jaar. Het is niet meer te betalen voor doorsnee gezin. Nibud en comsumentenbond willen graag onze klachten over de verhogingen op papier of mail zodat ze bewijs hebben. Ook kunt u een klacht bij de belasting telefoon indienen
Misschien komt er dan een eind aan groene waanzin

Lidia reageerde op Donderdag 13 december 2018 14:58:19

Krijgen die grote bedrijven weer korting en wij ouderen maar inleveren bedankt VVD

Mevr.Heemskerk reageerde op Woensdag 12 december 2018 16:45:24

Wat een verhogingen in 2019 en de
aow blijft hetzelfde, wanneer worden de ouderen eens gecompenseerd of moet eerst al ons spaargeld op!

hpl slichter reageerde op Woensdag 12 december 2018 12:16:43

ik vind het een grof schandaal dat de gewone man weer gepakt word,laat ze de fabrieken en winkels waar s'nachts de verlichting van brand verhogen betalen wij nog niet genoeg schandalig

A.Badai reageerde op Dinsdag 11 december 2018 20:13:01

Ik heb een vast ( 5 jarig contract) bij NLE , toch zal ik flink verhoging krijgen!! Waarom noemen ze dit een vast contract dan?

REACTIE VASTELASTENBOND

Beste meneer Badai,

De prijs van energie is een optelsom van meerdere kosten.

Variabele leveringskosten: Dat zijn de kosten voor de hoeveelheid geleverde stoom (KWh) en gas (m3). U betaalt per gebruikte kWh en m3 een bepaald tarief. Dit is per energieleverancier verschillend.

Vaste leveringskosten: U betaalt per maand ook een vast bedrag aan uw leverancier voor de levering van stroom en gas. Deze kosten verschillen per leverancier.

Netbeheerkosten: Dit betaalt u voor het transport van energie. Uw leverancier draagt deze kosten af aan de netwerkbeheerder. Deze kosten betaalt u dus indirect aan uw netwerkbeheerder. Deze kosten zijn ongeacht uw energieleverancier gelijk.

Overheidsheffingen of belasting: zoals BTW, energiebelasting en andere heffingen. Deze betaalt u aan uw leverancier en uw energieleverancier draagt dit af aan de overheid.

In uw geval heeft u een vast contract en zijn de Variabele en Vaste leveringskosten vastgelegd. De netbeheerkosten en overheidsheffingen/belastingen kunnen wijzigen en worden aan u doorberekend door de leverancier.

Met vriendelijke groet,

Mireille van der Heijden

Rth reageerde op Dinsdag 11 december 2018 19:52:27

Wat is het advies als je gebruikt maakt van de overstapservice van de vastelastenbond?

REACTIE VASTELASTENBOND:

Maakt u zich geen zorgen. Wij bewaken uw contract en de einddatum hiervan. Mocht u meer toelichting nodig hebben, neemt u dan gerust contact op via 040 7200200.

Met vriendelijke groet,

Mireille van der Heijden

Bart reageerde op Dinsdag 11 december 2018 17:50:02

Ik ben blij met jullie voorspelling over hogere tarieven en advies om een 3-jarig contract af te sluiten. Met vaste prijzen drie jaar lang. Dat was 2017. Ik pluk daar nu de vruchten van!

LF van Os reageerde op Dinsdag 11 december 2018 17:36:44

Krijg ik via switch service op tijd bericht over een eventuele voordelige aanbieding t.o.v mijn huidig contract?

REACTIE VASTELASTENBOND:

Goedemiddag,

Maakt u zich geen zorgen. Wij bewaken de einddatum van uw huidige contract en ondernemen op tijd actie!

Met vriendelijke groet,

Mireille van der Heijden

Bakker reageerde op Dinsdag 11 december 2018 17:24:10

Ik vind dit schandelijk wij met een aow Kunnen dat straks niet meer betalen Want alles word duurder Maar wij krijgen er geen cent bij Het word nu echt arm en rijk wij kunnen niet met hetzelfde geld alles betalen wat duurder word Dus dat word heel weinig eten dus
Bekijk ook
Ontwikkeling energieprijs en energiebelastingen 2013-2019
Ontwikkeling energieprijzen en belastingen afgelopen 6 jaar | 2013-2019 De rijksoverheid voert elk jaar wijzigingen door in belastingen die van invloed zijn op de energierekening. Hoe hebben d...
Compensatie Ennatuurlijk stadsverwarming klanten
Spannende tijden voor bewoners met Stadverwarming in Eindhoven Meerhoven en Strijp-S. Warmteleverancier Ennatuurlijk heeft onterecht jaarlijkse aansluitkosten in rekening gebracht. Dat was de uitspraa...
Telecomaanbieders Tele2 en T-Mobile mogen officieel fuseren
Telecomaanbieders Tele2 en T-Mobile mogen fuseren. De Europese Commissie is akkoord. Er worden bovendien geen extra voorwaarden voor de afronding van de deal gesteld. De fusie, die begin 2018 al werd ...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
  • Gratis WOZ-waarde check
  • Advies over al je energievragen
  • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
  • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam