Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Het beste energiecontract vinden wordt steeds moeilijker

Zondag 07 april 2024 16:01DirkJan Wolfert
Het beste energiecontract vinden steeds lastiger

Het beste energiecontract vinden steeds lastiger

Het vinden van het meest voordelige energiecontract wordt steeds uitdagender voor consumenten. Het aanbod is uitgebreider en minder transparant geworden, waardoor het niet meer zo eenvoudig is om op een bierviltje de beste optie te berekenen.

Een jaar geleden, tijdens de energiecrisis, waren vaste contracten nauwelijks beschikbaar en duurden het tot de lente van 2023 voordat meerjarencontracten weer op de markt kwamen. Vergeleken met de periode voor de oorlog in Oekraïne is het aanbod nu veel gevarieerder.

Joris Kerkhof van Independer vertelt dat consumenten vroeger voornamelijk keuze hadden tussen variabele contracten met halfjaarlijkse prijsaanpassingen of vaste contracten voor één tot vijf jaar. Nu zijn er echter meer soorten vaste en variabele contracten beschikbaar, inclusief dynamische contracten waarbij de stroom- en gasprijzen per uur en dag veranderen.

Voor huishoudens met zonnepanelen is het bijzonder lastig om de juiste optie te vinden. Energieleveranciers vinden deze huishoudens, door hun groene stroomopwekking, minder aantrekkelijk voor lange contracten. Hierdoor hebben ze beperktere contractmogelijkheden en missen ze vaak de voordelen zoals loyaliteitsbonussen. Daarnaast worden ze geconfronteerd met diverse extra kosten, variërend van terugleverkosten tot hogere vaste kosten.

De onvoorspelbaarheid van energieprijzen maakt de keuze voor een energiecontract ook ingewikkelder. Joris Kerkhof merkt op dat het kiezen tussen een vast of variabel contract steeds meer een gok is geworden, zeker gezien de grotere prijsschommelingen.


Vergelijkingssites proberen consumenten te helpen door de energieprijzen en -kosten overzichtelijk te presenteren. Ze maken onderscheid tussen verschillende kosten en tonen alleen de relevante opties voor zonnepanelenklanten. Hans de Kok van Pricewise ziet de toenemende complexiteit juist als een uitdaging en benadrukt het belang van het uitleggen van de verschillen in kosten.

Toezichthouder ACM en energieleveranciers pleiten voor meer transparantie en vergelijkbaarheid van energiecontracten. Dit zou kunnen betekenen dat er minder verschillende bonussen worden aangeboden of dat terugleverkosten uniform worden berekend. Echter, bij de vergelijkingssites zien ze weinig heil in het beperken van de diversiteit aan kosten. Hans de Kok legt uit dat de opbouw van energiekosten altijd al complex is geweest en dit waarschijnlijk ook zo zal blijven. Hij ziet de diverse kostenstructuren juist als een stimulans voor concurrentie, waar consumenten van kunnen profiteren door te kiezen wat het beste bij hen past.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Terugleverkosten bij Eneco voor zonnepaneelbezitters

Eneco voert ook kosten in voor het terugleveren van energie

Dinsdag 12 maart 2024 16:25

‌ Eneco sluit zich aan bij de trend van energiebedrijven die kosten gaan berekenen aan particulieren met zonnepanelen die energie terugleveren aan het elektriciteitsnet. Als eerste van de dr...

Lees meer
Energiecowboys laten klanten in wurgcontracten belanden

Radar betitelde energieleverancier HEM op een rechtmatige wijze als 'energiecowboys'

Zondag 10 maart 2024 16:16

‌ De Hollandse Energie Maatschappij (HEM) is door het consumentenprogramma Radar terecht bestempeld als 'energiecowboys', die klanten in 'wurgcontracten' laten belanden door misl...

Lees meer
Gasprijs stijgt door productieverlaging in Amerika

Gasprijs stijgt aanzienlijk: toename van 20 procent

Donderdag 07 maart 2024 13:19

‌ In slechts één week tijd heeft de gasprijs een stevige stijging van ruim 20 procent doorgemaakt. Deze toename wordt voornamelijk toegeschreven aan Amerikaanse bedrijven die hun gasproductie ...

Lees meer
Gasprijs stijgt met meer dan 10 procent

Flinke stijging van de gasprijs

Maandag 04 maart 2024 11:08

‌ De gasprijzen zijn deze week met meer dan tien procent gestegen, na weken van voortdurende prijsdalingen. In de afgelopen week bedroeg de gemiddelde prijs voor één megawattuur gas 25,50 euro...

Lees meer