Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Door isolatie te laten plaatsen.

Meer informatie

Direct profiteren van  isoleren

Bespaar € 450,- met isolatie

Ontdek de mogelijkheden voor jouw woning.

Selecteer de periode met het bouwjaar van jouw woning!

1918-1945
1945-1975
1975-1983
1983-1990

Meer informatie

Hoe zit het met die natuurtoets als je jouw bestaande huis wilt isoleren?

Maandag 25 september 2023 10:39Frank van de Ven
De natuurtoets was eerder dit jaar in het nieuws, omdat er voortaan strengere regels voor gelden. Alle vleermuissoorten zijn beschermd, omdat ze een belangrijke rol in het ecosysteem spelen.

De natuurtoets was eerder dit jaar in het nieuws, omdat er voortaan strengere regels voor gelden. Alle vleermuissoorten zijn beschermd, omdat ze een belangrijke rol in het ecosysteem spelen.

De Raad van State bepaalde deze zomer dat er bij het isoleren van bestaande huizen een grondige natuurtoets moet plaatsvinden om vleermuizen te beschermen. Die toets was eigenlijk al verplicht, maar werd vaak niet uitgevoerd wegens de kosten. Wat nu? Wat kun je als particulier nog doen als je je huis toch wilt isoleren? Check jouw vier opties!
 
Het kabinet is van plan om voor 2030 2,5 miljoen woningen te isoleren. Vooral de slecht geïsoleerde woningen moeten opgeknapt worden via na-isolatie. Voorheen was het gebruikelijk dat een isolatiebedrijf met een camera even in de wand keek om te zien of er vleermuizen woonden.

Volgens de Raad van State is zo’n vlugge check niet genoeg en moet er gedegen ecologisch onderzoek worden gedaan. Zo’n natuurtoets duurt 1 à 2 jaar en je moet er duizenden euro’s voor neertellen. Vleermuisexpert Chris Driessen vertelt onderzoeksplatform Pointer: “Dat met een endoscoop in een wand kijken niet voldoende is - dat wisten we al langer. Het is niet zo dat er nu ineens iets nieuws moet.”
 

Natuurtoets en isolatie

De natuurtoets was eerder dit jaar in het nieuws, omdat er voortaan strengere regels voor gelden. Alle vleermuissoorten zijn beschermd, omdat ze een belangrijke rol in het ecosysteem spelen. Zo eten ze bijvoorbeeld muggen.

Waarnemend secretaris Maarten van Vliet van Stichting NatuurAlert stelt dat veel mensen zich er niet van bewust zijn dat die beesten er zijn: “Van alle vleermuissoorten vind je er tien onder het dak. Die willen we niet kwijtraken met het massale isoleren.”


Wat te doen bij vleermuizen?

Als er geïsoleerd wordt als er vleermuizen in de wanden leven, raken de dieren ingesloten en sterven ze. Wat zijn je opties als particulier als je wilt isoleren, maar de kosten van de natuurtoets niet kunt ophoesten? Dit zijn je vier opties.
 

Optie 1: Doe geen natuurtoets

Vanwege de hoge kosten van de natuurtoets wordt er amper na-isolatie uitgevoerd. Het na-isoleren van slecht geïsoleerde woningen levert vanwege de torenhoge kosten van het onderzoek te weinig op. 
 

Optie 2: Kijk of je gemeente al onderzoek heeft gedaan

In Nederland zijn al tientallen gemeenten onderzocht op vleermuizen. Die informatie is handig, omdat je weet welke gebouwen beschermd zijn en niet geïsoleerd kunnen worden. Helaas wordt deze nuttige info niet overal even goed gedeeld. Het kan zomaar zijn dat jouw gemeente al zo’n natuurtoets heeft uitgevoerd zonder dat jij daar weet van hebt. Vraag het na, zodat je weet waar je aan toe bent.
 

Optie 3: Wijs jouw gemeente op het belang van de natuurtoets

Als jouw gemeente nog geen onderzoek heeft gedaan, kun je politieke druk uitoefenen op je gemeente (of provincie). Als je succes hebt, liggen de kosten van de toets dan niet bij de burger. Van Vliet: “De provincie Utrecht heeft een soort protocol bedacht. Als een gemeente in Utrecht in de hele gemeente ecologisch vleermuisonderzoek uitvoert, dan krijgen ze voor 2 jaar een ontheffing van de provincie.”

De natuurtoets vindt dan in één keer voor alle gebouwen plaats en er dus niet per huis. De gemeente Utrecht noemt dat het Soortenmanagementplan (SMP). Voorwaarde is wel dat het isolatiebedrijf doet aan natuurvriendelijk isoleren. Ook provincie Gelderland, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Groningen en Overijssel werken met soortgelijke oplossingen.


Optie 4: Vraag een isolatie-expert om advies

Het is ook mogelijk om een isolatie-expert uit te nodigen om je mogelijkheden te bespreken. Isolatie Centraal is gespecialiseerd in natuurvriendelijk isoleren. Dat houdt in dat dit bedrijf rekening houdt met flora en fauna. Voor de isolatiewerkzaamheden geeft de onderneming vleermuizen de kans om jouw woning te verlaten.

Isolatie Centraal maakt de openingen onder de dakrand dicht of plaatst flappen voor openingen in de spouwmuur. De vleermuizen kunnen dan nog wel naar buiten vliegen, maar niet meer terug naar binnen. Meer weten? Vraag een gratis adviesgesprek aan met onze partner om de mogelijkheden te ontdekken.
 
Deel dit artikel
Vastelasten besparen met isolatie Vastelasten besparen
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Isolatie

Het verduurzamen van je woning begint meestal bij isoleren. In dit blog geven we nuttige tips over isolatie en ontdek je hoe je zonder een cent uit te geven je energierekening verlaagt.

Doorpakken op Duurzame Dinsdag! Isolatie eerste stap woningverduurzaming

Dinsdag 05 september 2023 10:45

‌Dinsdag 5 september 2023 gaat de boeken in als Duurzame Dinsdag en dat betekent dat er extra wordt stilgestaan bij het belang van verduurzaming. Door bijvoorbeeld je woning op te knappen, kun ...

Lees meer
Problemen ontstaan vooral wanneer purschuim (polyurethaan) in aanraking komt met water waardoor een chemische reactie tot stand komt. Zo’n reactie zorgt voor het ontstaan van een Zeer Zorgwekkende Stof (ZZS).

Per 2024 strengere regels voor gebruik purschuim bij isolatiewerkzaamheden

Donderdag 08 december 2022 09:20

‌Vanaf 1 januari 2024 wil woonminister Hugo de Jonge de regels voor het gebruik van purschuim strenger maken. Daarnaast pleit de minister voor de komst van een meldpunt voor mensen die gezondhe...

Lees meer
Elke isolatiemethode is maatwerk omdat geen woning hetzelfde is en daarom is een huisbezoek noodzakelijk. Als een isolatie-expert jouw huis kan bekijken, weet hij welk isolatiemateriaal het meest geschikt is voor jouw specifieke situatie.

Ontdek welke isolatievorm het beste past bij jouw specifieke situatie

Donderdag 10 november 2022 09:36

‌‌Op het gebied van isolatie is veel mogelijk en gelukkig is er meer aandacht voor deze manier van woningverduurzaming. De Vastelastenbond is groot voorstander van isoleren omdat het direc...

Lees meer
Als huurders subsidie aanvragen, krijgt de verhuurder volgens het plan van D66 zes weken de tijd om te reageren. Wanneer de huurbaas niet met een eigen voorstel komt en geen zwaar wegende redenen heeft om niet akkoord te gaan met het plan,

Tweede Kamer wil huurders macht geven om isolatieplannen woning door te voeren

Dinsdag 08 november 2022 09:40

‌De Tweede Kamer wil huurders van particuliere woningen motiveren om over isolatie na te denken en zelf met ideeën te komen om hun woning te verduurzamen. Deze plannen moeten verplicht uitgevo...

Lees meer