Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Door isolatie te laten plaatsen.

Meer informatie

Direct profiteren van  isoleren

Bespaar € 450,- met isolatie

Ontdek de mogelijkheden voor jouw woning.

Selecteer de periode met het bouwjaar van jouw woning!

1918-1945
1945-1975
1975-1983
1983-1990

Meer informatie

Doorpakken op Duurzame Dinsdag! Isolatie eerste stap woningverduurzaming

Dinsdag 05 september 2023 10:45Frank van de Ven
Het verduurzamen van je woning begint meestal bij isoleren. In dit blog geven we nuttige tips over isolatie en ontdek je hoe je zonder een cent uit te geven je energierekening verlaagt.

Het verduurzamen van je woning begint meestal bij isoleren. In dit blog geven we nuttige tips over isolatie en ontdek je hoe je zonder een cent uit te geven je energierekening verlaagt.

Dinsdag 5 september 2023 gaat de boeken in als Duurzame Dinsdag en dat betekent dat er extra wordt stilgestaan bij het belang van verduurzaming. Door bijvoorbeeld je woning op te knappen, kun je besparen op je energierekening en onze planeet beschermen. Het verduurzamen van je woning begint meestal bij isoleren. In dit blog geven we nuttige tips over isolatie en ontdek je hoe je zonder een cent uit te geven je energierekening verlaagt.    
 
Sinds 1997 wordt de eerste dinsdag van september omgedoopt tot Duurzame Dinsdag. Op deze dag worden duurzame initiatieven zichtbaar gemaakt en wordt de politiek betrokken bij deze initiatieven en wensen die leven in de maatschappij.

Misschien stoot het woord ‘duur’ in verduurzamen je af en begin je daarom niet met een rigoureuze opknapbeurt van je huis. Gelukkig hoeft verduurzaming niet veel te kosten en kun je ook al met een gedragsverandering besparen op je uitgaven. Je kunt jouw energierekening al in tien stappen terugdringen!
 

Top 10 verduurzamingstips

1. Zet je apparatuur niet op stand-by, maar liever helemaal uit
2. Haal alle opladers uit het stopcontact als je klaar bent
3. Vervang verouderde, energieslurpende apparatuur voor energiezuinige spullen
4. Stap over naar ledverlichting
5. Gebruik een (tijd)schakelblok
6. Plaats tochtstrips om de warmte binnen te houden
7. Stel je thermostaat in tussen de 16 en 21 graden Celsius
8. Neem kortere douches
9. Isoleer je vloer, plafond of dak om je wooncomfort te verhogen
10. Volg ons stappenplan om de goedkoopste energierekening te vinden

Na het plukken van ‘laaghangend fruit’ zijn er meerdere manieren om te verduurzamen! Als je bijvoorbeeld alle kieren en gaten in je woning dicht, bespaar je veel op je stookkosten. Verduurzaming begint vaak met woningisolatie en gelukkig levert deze energiebesparende maatregel je al direct een verhoging van het wooncomfort op. Tijdens de koude maanden blijft de warmte langer binnen, terwijl je in de zomerperiodes langer van de koelte profiteert.


Isolatie is maatwerk

Er is veel mogelijk op het gebied van isolatie. Elke isolatiemethode is echter maatwerk omdat geen woning hetzelfde is. Daarom is het verstandig om een vrijblijvend adviesgesprek aan huis met een isolatie-expert aan te vragen.

Als een isolatie-expert jouw huis bekijkt, weet hij welk isolatiemateriaal het meest geschikt is voor jouw specifieke situatie. Onze partner Isolatie Centraal komt graag langs op een moment waarop het jou uitkomt om te onderzoeken welke manier van isoleren het beste bij jou past. Er is veel mogelijk op isolatiegebied en daarom zetten we een aantal veelgebruikte technieken voor je op een rijtje.
 

Spouwmuurisolatie

Door de ruimte tussen de spouwmuren te isoleren, bespaar je tot wel dertig procent op je energierekening. Deze isolatiemethode is niet geschikt voor woningen die voor 1925 zijn gebouwd, omdat deze huizen geen spouw hebben. Spouwmuurisolatie is wel geschikt voor:
 • Woningen tussen 1982 en 2000. Deze huizen hebben vaak al isolatie in de spouwmuur, maar deze is vaak verzakt of te dun. Isolatie Centraal gebruikt dan Centrafoam, zodat je alsnog kunt isoleren.
 • Woningen die met dampopen verf behandeld zijn.
Spouwmuurisolatie kun je niet toepassen bij:
 • Woningen die met reguliere verf bewerkt zijn.
 • Huizen met een houten skeletbouw.
 • Panden met gestucte en geglazuurde stenen.


Vloer- en bodemisolatie

Bij vloerisolatie bedek je de onderkant van je vloer met hoogwaardig materiaal en zo voorkom je dat de kou uit de kruipruimte in je vloer blijft hangen. Deze techniek levert meteen meer wooncomfort op, want de vloertemperatuur stijgt met circa twee tot vier graden Celsius. Een ander groot voordeel is dat deze isolatiemethode je gasrekening met tien tot twintig procent verlaagt. Dit zijn de vereisten:
 • De woning moet een kruipruimte van minimaal dertig centimeter hoog hebben als je bodemisolatie wilt uitvoeren. Bij vloerisolatie moet die vijftig centimeter zijn.
 • Bij een houten vloer moet dampopen geïsoleerd worden.
Vloer- en bodemisolatie is niet geschikt voor:
 • Vochtige kruipruimtes, omdat deze niet op alle manieren geïsoleerd kunnen worden.
   

Dakisolatie

Een goed geïsoleerd dak is een absolute must, omdat bijna dertig procent van alle warmte de woning via het dak verlaat. Dakisolatie voorkomt warmtelekken. Deze huizen zijn geschikt voor dakisolatie:
 • Woningen met schuine daken die voor 1980 zijn gebouwd - of niet over dakisolatie beschikken - kunnen geïsoleerd worden.
 • Woningen met platte daken die voor 1980 zijn gebouwd - of niet over dakisolatie beschikken – kunnen geïsoleerd worden.         
   

Na-na-isolatie

Bij na-na-isolatie spuit je nieuw isolatieschuim (CentraFoam) bij het oude isolatiemateriaal in. Dit schuim vermengt zich dan met het bestaande materiaal. De plaatsing van CentraFoam moet heel secuur gebeuren, want als het schuim te dun is, hardt het niet goed uit. Te dik schuim zorgt ervoor dat de druk te hoog is waardoor de gevel kan beschadigen tijdens het uithardingsproces. Na-na-isolatie is toepasbaar bij:
 • Huizen waarvan de spouwmuur tijdens de bouw is geïsoleerd.
 • Woningen waarvan de spouwmuur al is geïsoleerd, maar gebreken heeft.
   

Wat je kunt leren over isoleren

Niet elke isolatietechniek is overal inzetbaar. Benieuwd welke isolatiemethode voor jou werkt? Vraag dan vrijblijvend een gratis adviesgesprek aan met een expert van Isolatie Centraal. Tijdens een verkennend telefoongesprek stelt de adviseur een aantal vragen om te achterhalen of jouw woning te isoleren is.

Als isolatie voor jouw huis mogelijk is, plant de isolatiespecialist een afspraak in voor een adviesgesprek waar geen kosten aan zijn verbonden. Een expert controleert tijdens de afspraak de woning en stelt een vrijblijvende offerte op. Je zit nergens aan vast! Deze offerte blijft zestig dagen na uitgifte geldig.
Deel dit artikel
Vastelasten besparen met isolatie Vastelasten besparen
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Isolatie

Problemen ontstaan vooral wanneer purschuim (polyurethaan) in aanraking komt met water waardoor een chemische reactie tot stand komt. Zo’n reactie zorgt voor het ontstaan van een Zeer Zorgwekkende Stof (ZZS).

Per 2024 strengere regels voor gebruik purschuim bij isolatiewerkzaamheden

Donderdag 08 december 2022 09:20

‌Vanaf 1 januari 2024 wil woonminister Hugo de Jonge de regels voor het gebruik van purschuim strenger maken. Daarnaast pleit de minister voor de komst van een meldpunt voor mensen die gezondhe...

Lees meer
Elke isolatiemethode is maatwerk omdat geen woning hetzelfde is en daarom is een huisbezoek noodzakelijk. Als een isolatie-expert jouw huis kan bekijken, weet hij welk isolatiemateriaal het meest geschikt is voor jouw specifieke situatie.

Ontdek welke isolatievorm het beste past bij jouw specifieke situatie

Donderdag 10 november 2022 09:36

‌‌Op het gebied van isolatie is veel mogelijk en gelukkig is er meer aandacht voor deze manier van woningverduurzaming. De Vastelastenbond is groot voorstander van isoleren omdat het direc...

Lees meer
Als huurders subsidie aanvragen, krijgt de verhuurder volgens het plan van D66 zes weken de tijd om te reageren. Wanneer de huurbaas niet met een eigen voorstel komt en geen zwaar wegende redenen heeft om niet akkoord te gaan met het plan,

Tweede Kamer wil huurders macht geven om isolatieplannen woning door te voeren

Dinsdag 08 november 2022 09:40

‌De Tweede Kamer wil huurders van particuliere woningen motiveren om over isolatie na te denken en zelf met ideeën te komen om hun woning te verduurzamen. Deze plannen moeten verplicht uitgevo...

Lees meer
Met na-na-isolatie til je de verduurzaming van je huis naar een nóg hoger niveau. Dirk-Jan Wolfert: “Met het na-na isoleren van de spouwmuur is een flinke stap naar een lagere energierekening gezet!”

Verduurzamingsverhaal Dirk-Jan deel 4: de voordelen van na-na-isolatie

Donderdag 20 oktober 2022 12:30

‌ Woningisolatie is een goede manier om de steeds verder oplopende energierekening aan te pakken, weet directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond. Sinds 2019 is hij druk bezig om zijn hui...

Lees meer