Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op Verzekeringskosten

Bespaar € 200,- op Verzekeringskosten

Verzekerd Zonder Zorgen

Besteed je verzekeringen aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste dekking! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€10,- p.m.
(of €100,- p.j.)

Meer informatie

Huis verhuren? 10 handige tips | Hier moet u op letten

Woensdag 01 mei 2019 10:01Margot Boesveld
Denk bij verhuur van uw woning goed aan uw hypotheek en uw opstal -en inboedelverzekering.

Denk bij verhuur van uw woning goed aan uw hypotheek en uw opstal -en inboedelverzekering.

Huis verhuren? 10 handige tips | Hier moet u op letten

Veel mensen verhuren gedurende het jaar of tijdens de vakantieperiodes hun woning. Bent u van plan om uw woning te verhuren? Denk dan goed aan uw hypotheek en uw opstal -en inboedelverzekering. Hypotheekverstrekkers gaan meestal alleen akkoord met eigen bewoning. Ook is uw huis vaak niet verzekerd bij verhuur. Veel verzekeraars staan het niet toe dat u uw woning verhuurt, tenzij u dit vooraf bij uw verzekeraar kenbaar maakt. Kortom: Er zijn wat aandachtspunten wanneer u uw woning wilt verhuren.

Hoe zit het?

 1. Uitleg over het verhuren van uw woning
 2. Toestemming vragen hypotheekverstrekker
 3. Verzekeraar informeren of overstappen

Hier moet u op letten

 • Voorwaarden en uitzonderingen verzekering
  • Kostbaarheden, maximaal aantal verhuurdagen etc.
 • Aansprakelijk voor (persoons)schade aan huurder
 • Verhuurdersgarantie en Host protection Airbnb

Wanneer u als particulier een inboedelverzekering en een opstalverzekering voor uw woning afsluit, hanteren verzekeraars de regel dat u de spullen en woning zelf gebruikt. Gaat u uw woning verhuren? Dan ontvangt u een inkomen uit verhuur en betreft het geen privégebruik meer. Dit is meestal niet of beperkt verzekerd.  Veel verzekeraars staan het niet toe dat u uw woning verhuurt, tenzij u dit vooraf bij uw verzekeraar kenbaar maakt. Hoe u zich kunt verzekeren als u uw woning wilt (blijven) verhuren en welke verzekeraars een extra module of aanvullende verzekering bieden leest u hier.

Toestemming vragen hypotheekverstrekker en verhuurder

Als het een eigen woning betreft dan is belangrijk bij uw hypotheekverstrekker te informeren naar de voorwaarden. Bij veel hypotheken is het verplicht dat u ander gebruik - dan alleen eigen bewoning van uw woning - dient te melden. Bent u eigenaar van een appartement dat u wilt verhuren? Dan kunt u zich tot de Vereniging van Eigenaren wenden of verhuur is toegestaan en onder welke condities. Heeft u een huurwoning, dan is het onderverhuren in de meeste gevallen illegaal. Vraag het daarom altijd bij het woon- of verhuurbedrijf. Krijgt u geen akkoord en verhuurt u het toch? Dan bent u verantwoordelijk voor eventuele schade en loopt u het risico dat, na een waarschuwing,  u uw woning uitgezet wordt.

Verzekeraar informeren of overstappen

Veel verzekeraars stonden het tot voor kort niet toe dat u uw woning verhuurt, tenzij u dit vooraf bij uw verzekeraar kenbaar maakte. Er geldt namelijk een meldingsplicht dat u ander gebruik dan alleen eigen bewoning moet melden. Door de stijging in populariteit van het verhuren van eigen woningen hebben veel verzekeraars tegenwoordig een extra module of aanvullende verzekering voor het verhuren van uw woning.

TIP! Laat uw verzekeraar weten dat u uw huis of kamer (via Airbnb) verhuurt. Als u uw appartement verhuurt, informeer dan bij de Vereniging van Eigenaren of dit verzekerd is onder de opstalverzekering van de VVE.

Voorwaarden en uitzonderingen verzekering

Aan dergelijke (aanvullende) verzekeringen zijn speciale voorwaarden verbonden. Dit is per verzekeraar verschillend. Controleer goed de voorwaarden van uw verzekering. Let hierbij op:

 1. Maximale periode (aaneengesloten) dagen van verhuur
 2. Verplichte huurovereenkomst nodig
 3. Eigen risico
 4. Vandalisme en diefstal
 5. Aansprakelijkheid schade aan de huurder
 6. Regelgeving persoonlijke kostbaarheden

U bent verzekerd voor schade die te maken heeft met de verhuur of ruil van uw hele woning. Hieronder enkele tips waar u op moet letten.

Maximale verhuurperiode: Ook mag u vaak de woning voor een beperkt aantal dagen verhuren. Bij de meeste verzekeraars is dit maximaal 60 dagen per jaar. Bij sommige verzekeraars is dit 120 dagen per jaar. Ook zijn er verzekeraars die dit in overleg met u afstemmen.

Verplichte huurovereenkomst nodig: U bent bij veel verzekeraars alleen verzekerd als er een schriftelijke of digitale huurovereenkomst is tussen u en de huurder, waaruit blijkt wie de huurder van uw woning is en waarbij u het gehele woonhuis verhuurt aan 1 persoon of 1 gezin. Lees dit goed na in de voorwaarden van de verzekeraar. Ook belasten sommige verzekeraars u zelf met het dagelijkse toezicht op de Bed & Breakfast. Verhuurt u een locatie waar u zelf woonachtig bent, dan levert dit vaak geen problemen op. Maar maakt u gebruik van een beheerder? Dan is het verstandig de voorwaarden even door te spitten.

Eigen risico: Er zijn verzekeraars die een eigen risico hanteren bij schade tijdens verhuur. Niet alle partijen brengen een eigen risico in rekening, maar het is wel goed om vooraf navraag te doen bij uw verzekeraar. Ook dit kan u terugvinden in de voorwaarden.

Vandalisme en diefstal: U bent vaak niet verzekerd voor vandalisme of diefstal die door de huurder of zijn gezelschap zijn aangebracht. Alleen als er braaksporen zichtbaar zijn is het verzekerd, maar als u de sleutel geeft aan de huurder is dit vaak niet te bewijzen. Lees goed na hoe uw verzekeraar hiermee omgaat.

Schade aan de huurder: Het gebeurt niet vaak, maar de schade door het verhuren van uw huis gaat verder dan alleen kapotte spullen. De huurder kan u ook aansprakelijk stellen als hij/zij schade oploopt door uw spullen. Bijvoorbeeld als de huurder van de trap valt of over uw kleed struikelt. Controleer goed of uw aansprakelijkheidsverzekering dit dekt en verzeker u ook voor deze vorm van schade. Brengt de huurder eigen spullen mee? De inboedel van de huurder en zijn gezelschap is niet verzekerd. Hiervoor dient de huurder zelf een (reis)verzekering af te sluiten.

Zorg goed voor uw persoonlijke kostbaarheden: Bent u van plan uw woning te verhuren? Zorg goed voor het horloge van uw opa, die parelketting, telescoop of andere persoonlijke eigendommen. Als u uw kostbaarheden zonder direct toezicht heeft achtergelaten of niet in een goed afgesloten ruimte hebt opgeborgen bent u niet verzekerd. Ook dit verschilt per verzekeraar.  

Verhuurdersgarantie en Host protection Airbnb

Van Airbnb krijgt u een Verhuurders Garantie voor schade die uw huurders aan uw  eigendommen toebrengen. Dit is een beperkte dekking, dus controleer goed of dit voldoende is. Verstandiger is om het niet aan het lot over te laten en een aanvullende dekking  te regelen via uw verzekeraar. Airbnb biedt een Host Protection Insurance. Daarmee is de aansprakelijkheid voor schade aan de huurders gedeeltelijk verzekerd. Ook hiervoor geldt. Kijk of dit voldoende is en kies eventueel voor een aanvullende verzekering bij uw verzekeraar.

Overzicht van verzekeraars

Verzekeraar/ 
Naam verzekering

Verhuur mogelijk ja/nee

Toestemming verzekeraar nodig?

Maximaal aantal dagen per verzekeraar/ Eigen risico

ASR- voordeel pakket

Ja

Ja 

In overleg, 1 persoon of gezin

Nationale Nederlanden/

Zekerheidspakket-en zekerheidspakket maatmerk

ja

ja

60 dagen,
eigen risico € 250,00

Avero Achmea/ compleet bij elkaar pakket

Ja

ja

60 dagen

Reaal/  goed geregeld pakket

ja

ja

In overleg

FBTO/ opstal en inboedel pakket

ja

ja

60 dagen

Woongarant/ woonpakket

ja

ja

Beoordeling verzekeraar, eigen risico € 250,00 , 1 persoon of gezin

Allianz  / verzekeringspakket

ja

ja

60 dagen

ZLM  / woonhuisverzekering

ja

ja

In overleg met verzekeraar

UNIVE/ woonpakket

ja

ja

onbeperkt

OHRA / Woonverzekeringen

ja

ja

60 , 1 persoon of gezin

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Verzekeringen

Handige tips voor uw reis en reisverzekering

Reisverzekering; extra belangrijk in de zomermaanden

Maandag 15 april 2019 12:27

In mei, juni, juli en augustus gaan veel Nederlanders op vakantie. Het is belangrijk om u goed te verzekeren, zodat u in geval van schade, nood of diefstal terug kunt vallen op de verzekering. Bekijk...

Lees meer
verzekeringen kunnen goedkoper

Kosten tussenpersonen verzekeringen rijzen de pan uit

Donderdag 11 april 2019 11:01

Tussenpersonen strijken 25% of meer aan provisie op bij verzekeringen en dat iedere maand weer. Uw verzekering kan dus goedkoper. Daarnaast controleren de meeste tussenpersonen niet jaarlijks de verze...

Lees meer
De beste inboedelverzekering...

De beste inboedelverzekering is...

Donderdag 07 maart 2019 17:00

Welke verzekeringen hebben we allemaal nodig? Welke verzekeringen zijn verplicht Waar moet u allemaal aan denken bij het verzekeren van uw woning? Welke verzekeringen zijn verplicht? Vereniging de ...

Lees meer
wa en avp aansprakelijkheidsverzekering

Verschil Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering en aansprakelijkheidsverzekering

Vrijdag 01 februari 2019 12:55

Omdat een aansprakelijkheidsverzekering sterk lijkt op de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering worden de twee namen regelmatig door elkaar gebruikt. Hierdoor ontstaat er verwarring over d...

Lees meer