Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op Verzekeringskosten

Bespaar € 200,- op Verzekeringskosten

Verzekerd Zonder Zorgen

Besteed je verzekeringen aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste dekking! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€10,- p.m.
(of €100,- p.j.)

Meer informatie

Reisverzekering; extra belangrijk in de zomermaanden

Maandag 15 april 2019 12:27Margot Boesveld
Handige tips voor uw reis en reisverzekering

Handige tips voor uw reis en reisverzekering

In mei, juni, juli en augustus gaan veel Nederlanders op vakantie. Het is belangrijk om u goed te verzekeren, zodat u in geval van schade, nood of diefstal terug kunt vallen op de verzekering. Bekijk waarop u moet letten bij een reisverzekering.

Niet alleen de prijs ook de voorwaarden

Net als bij andere verzekeringen moeten de prijs en voorwaarden allebei goed zijn. De goedkoopste verzekering is niet altijd de beste in uw situatie. Controleer dus goed waarvoor u de verzekering nodig heeft.

Gaat u in Europa op vakantie, dan heeft u een Europese dekking nodig. Gaat u naar een land buiten Europa dan heeft u een werelddekking nodig.

1. Vergelijk premies

De premie is afhankelijk van het risico dat de verzekeraar loopt om schade te moeten vergoeden. Deze prijs is van vele factoren afhankelijk. De duurste verzekering betekent niet dat de dekking hiervan het beste is. Maak een weloverwogen keuze.

2. Doorlopend of korte reisverzekering

Gaat u langer dan 3 weken per jaar op vakantie of gaat u meerdere keren per jaar weg? Kies dan voor een doorlopende reisverzekering. Zo bent u voordeliger uit en bent u ook verzekerd als u spontaan een weekendje weg bent. U heeft geen omkijken meer naar uw reisverzekering. Gaat u minder dan 3 weken per jaar op vakantie? Dan kan het nuttig zijn om een kortlopende reisverzekering af te sluiten.

TIP!

Controleer het maximaal aantal reisdagen op uw polis. Een doorlopende reisverzekering kent een maximum aantal vakantiedagen per jaar. Dit verschilt per verzekeraar. Gaat u langdurig op reis en overschrijdt u de maximum, dan bent u niet verzekerd!

3. Eigen risico of niet?

Over het algemeen worden vaak kleine schades geclaimd bij een reisverzekering. Het eigen risico bij verzekeraars ligt tussen de € 50,- en € 150,- per gebeurtenis, maar omdat het vaak kleine schades zijn blijft er van de vergoeding weinig over. Het is vaak ook mogelijk om het eigen risico af te kopen.

4. Extra dekking

Niet alles is standaard verzekerd, bijvoorbeeld kitesurfen of bergbeklimmen. Dan is een extra dekking verstandig. U kunt ook uw sportuitrusting extra verzekeren. 

Er zijn een aantal aanvullende pakketten te onderscheiden:

  1. Medische kosten voor spoedeisende medische zorg
  2. Autopechhulp
  3. Vervangend verblijf of vervoer
  4. Bijzondere sporten
  5. Ongevallenverzekering
  6. Rechtsbijstand

5. Vergelijk de voorwaarden, vergoedingen en het eigen risico

Controleer in de voorwaarden de hoogte van het bedrag en welke termijn de reisverzekeraar hanteert voor het vergoeden van de nieuwwaarde. De meeste reisverzekeraars vergoeden reisbagage tot één jaar oud tegen de nieuwwaarde. Goederen ouder dan deze termijn worden slechts tegen dagwaarde vergoed. Zo kan het zijn dat iets wat voor u veel (emotionele) waarde heeft, weggeschreven wordt onder dagwaarde. Per verzekerde gebeurtenis zal een verzekeraar bepalen wat er wel en niet vergoed wordt indien er schade optreedt. Daar speelt de hoogte van het bedrag ook mee.

Schade claimen? Bij welke verzekering moet dat eigenlijk?

Hoe weet je bij welke verzekering u de schade moet indienen. Veel verzekeringen overlappen elkaar. In dit geval moet de meest specialistische verzekering worden aangesproken. Hieronder heeft de Vastelastenbond enkele voorbeelden opgeschreven van gebeurtenissen en welke verzekering daarvoor aangesproken kan worden.

Wat

Welke verzekering?

Spoedeisende hulp

In eerste instantie claim je dit bij jouw zorgverzekering. (tot maximaal het bedrag wat het in Nederlands zou kosten en eigen risico). Wat niet vergoed wordt via de zorgverzekering claim je bij jouw reisverzekering. 

Medische kosten

In eerste instantie claim je bij uw zorgverzekering. (tot maximaal het bedrag wat het in Nederlands zou kosten en eigen risico). Wat niet vergoed wordt via de zorgverzekering claim je bij uw reisverzekering.

Schade aan een ander

WA-verzekering, deze heeft over het algemeen werelddekking.

Auto-ongeluk veroorzaakt door jezelf

Autoverzekering, tenzij u de auto gehuurd heeft. Dan gaat dit via de verhuurder

Auto-ongeluk veroorzaakt door een ander

Autoverzekering, tenzij u de auto gehuurd heeft. Dan gaat dit via de verhuurder

Vandalisme auto

Autoverzekering

Vandalisme/Schade tent

Reisverzekering

Op je eigen zonnebril gaan zitten

Reisverzekering (eigen schuld is niet gedekt)

Camera verloren

Reisverzekering (het is afhankelijk van de dekking)

Bagage gestolen

Reisverzekering

PRAKTISCHE TIPS!

Sla alarmnummers van uw verzekeraars op. Het is handig om het alarmnummer van je reis- of zorgverzekering en bank in uw telefoon te zetten en op te schrijven. Zo heeft u in geval van nood de nummers bij de hand.

Maak een scan/foto van uw bankpasjes en paspoort. Mail dit naar uzelf en één vertrouwenspersoon. Zo heeft u altijd uw bankrekeningnummers en paspoortgegevens bij de hand of kunt u ze terugzoeken in geval van nood.

Hulp nodig?

Onze verzekeringsspecialist kan u altijd adviseren over de reisverzekering. Vraag een verzekeringscheck aan en hij neemt geheel vrijblijvend meteen ook even al uw andere verzekeringen onder de loep.

Dit artikel is samengesteld door Vereniging de Vastelastenbond. U kunt geen rechten ontlenen aan genoemde tips.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Marloes van en Hof

Wat een leuk artikel. Vooral het maximum aan aantal reisdagen. Nog een extra tip:
Als je een foto maakt van belangrijke items kun je daar een foto app voor gebruiken zodat er duidelijk KOPIE en een datum of waarvoor je het gebruikt doorheen komt te staan. Scherm ook je bsn nummer even af met een streepje...
Dan kunnen mensen ook niet met je gegevens aan de haal.

Maandag 15 april 2019 16:05

Plaats een reactie

Lees meer over Verzekeringen

verzekeringen kunnen goedkoper

Kosten tussenpersonen verzekeringen rijzen de pan uit

Donderdag 11 april 2019 11:01

Tussenpersonen strijken 25% of meer aan provisie op bij verzekeringen en dat iedere maand weer. Uw verzekering kan dus goedkoper. Daarnaast controleren de meeste tussenpersonen niet jaarlijks de verze...

Lees meer
De beste inboedelverzekering...

De beste inboedelverzekering is...

Donderdag 07 maart 2019 17:00

Welke verzekeringen hebben we allemaal nodig? Welke verzekeringen zijn verplicht Waar moet u allemaal aan denken bij het verzekeren van uw woning? Welke verzekeringen zijn verplicht? Vereniging de ...

Lees meer
wa en avp aansprakelijkheidsverzekering

Verschil Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering en aansprakelijkheidsverzekering

Vrijdag 01 februari 2019 12:55

Omdat een aansprakelijkheidsverzekering sterk lijkt op de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering worden de twee namen regelmatig door elkaar gebruikt. Hierdoor ontstaat er verwarring over d...

Lees meer
waarom zorgverzekering vergelijken

Waarom zorgverzekering vergelijken | uitleg en 4 voorbeelden

Donderdag 15 november 2018 10:44

Waarom het vergelijken van de zorgverzekering nuttig is De zorgverzekeraar die vorig voor jou het voordeligste was, is niet automatisch de beste keuze voor 2019. Elk jaar verandert na...

Lees meer