Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op Verzekeringskosten

Bespaar € 200,- op Verzekeringskosten

Verzekerd Zonder Zorgen

Besteed je verzekeringen aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste dekking! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€10,- p.m.
(of €100,- p.j.)

Meer informatie

Verschil Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering en aansprakelijkheidsverzekering

Vrijdag 01 februari 2019 12:55Margot Boesveld
wa en avp aansprakelijkheidsverzekering

wa en avp aansprakelijkheidsverzekering

Omdat een aansprakelijkheidsverzekering sterk lijkt op de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering worden de twee namen regelmatig door elkaar gebruikt. Hierdoor ontstaat er verwarring over de verplichting tot het afsluiten van een deze verzekeringen en de dekkingen. Toch is er een wezenlijk verschil. Wat is het verschil tussen Aansprakelijkheidsverzekering particulieren (AVP) en een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA)?
Johan, onze verzekeringsadviseur legt uit.

Wat is het verschil?

Beide verzekeringen dekken verschillende zaken. Hieronder een uitleg van de verzekeringen en het verschil.

WA verzekering (WA)

WA verzekering is een afkorting van een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering en is wettelijk verplicht voor individuen die een motorrijtuig (auto, motor, scooter etc.) besturen. Het heeft dus te maken met autoverzekering en valt onder de Wet Aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen, ook wel Wam. Maar let op schade aan de bestuurder van het motorvoertuig of schade aan zaken die worden vervoerd met het (motor)voertuig zijn niet verzekert! De WA-verzekering dekt schade van op-/ inzittenden, maar niet de schade van de bestuurder. Daar moet u een aanvullende polis/dekking voor afsluiten. De op-/ inzittendenverzekering. Deze dekt in de regel de schade van alle passagiers, inclusief de bestuurder.

Aansprakelijkheidsverzekering (AVP)

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren (AVP) is een verzekering die dekking biedt voor de financiële gevolgen van zowel letselschade als materiële schade. Wanneer u schade aan een persoon of aan de spullen van een ander aanbrengt, wordt u daar aansprakelijk voor gehouden. Een aansprakelijkheidsverzekering is dus ‘persoonsgebonden’. Een ander belangrijk verschil is dat een WA-verzekering ook schade bij de benadeelde partij vergoedt wanneer er opzet in het spel is. Bij een AVP is dat niet het geval.

Is een WA verzekering verplicht?

We zijn allemaal verplicht om een zorgverzekering te hebben. Maar is een WA verzekering ook verplicht? Ja, een WA verzekering is verplicht gesteld voor iedereen die in het bezit is van een motorisch voertuig. Bestuurders van motorvoertuigen zonder WA-verzekering zijn strafbaar. Bij het kopen van een motorvoertuig, moet ook tenminste een basis WA-verzekering worden afgesloten. De dekking van deze WA-verzekering dekt een bedrag van tenminste € 6.720.000.

Is een aansprakelijkheidsverzekering (AVP) verplicht?

Hoewel het vaak wel wordt gedacht, is een particuliere aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht. Een aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die schade vergoedt als u (afhankelijk van uw dekking), uw partner, uw kinderen of huisdieren schade veroorzaken aan een ander of aan de spullen van een ander. Door een ongeval in bijvoorbeeld de huiselijke sfeer kunnen de kosten van schade zeer snel oplopen.  Het is dus aan te raden om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Wie is verzekerd, welke dekkingen zijn er?

Bij een AVP kunt u kiezen uit een alleenstaande- of gezinsdekking. Bij de alleenstaandendekking bent uzelf, logees en huispersoneel (indien de aansprakelijkheid direct verband houdt met de werkzaamheden) verzekerd. Bij de gezinsdekking zijn, naast de bij de alleenstaandendekking genoemde personen ook de partner, huisgenoten, minderjarige kinderen, meerderjarige, ongehuwde kinderen, inwonend of voor studie uitwonend en of inwonende bloed- en aanverwanten verzekerd.

Wat is niet gedekt bij een aansprakelijkheidsverzekering?

  • Materiële schade aan zaken van iemand die op uw polis is meeverzekerd (afhankelijk van de dekking, zie hierboven)
  • Caravans, motorrijtuigen, vaartuigen
  • Opzet in het spel. Schade door opzet of veroorzaakt onder invloed van verdovende middelen
  • Indien er sprake is van groepsaansprakelijkheid

Uitzonderingen en clausules

Geen enkele schadeclaim is hetzelfde. Er bestaan echter situaties waarin u iets stukmaakt en u zich geroepen voelt om de door u veroorzaakte schade te vergoeden, of u nu wel of niet wettelijk aansprakelijk bent. Voor dit geval hebben alle verzekeraars aparte clausules in  de voorwaarden, waardoor er toch vergoeding kan worden uitgekeerd. Voor specifieke gevallen zijn dus een aantal uitsluitingen en clausules opgesteld. Dan kunt u denken aan:

  • Oppasclausule
  • Opzichtclausule
  • Sport en spel clausule
  • Vriendendienst
     

In sommige gevallen is het mogelijk dat de schade die uw kind in op het oppas – of logeeradres heeft veroorzaakt. In dit geval moet er sprake zijn van een oppasclausule. De meeste verzekeraars geven geen dekking aan schade die uw kind tijdens een logeerpartijtje aanbrengt in de woning van uw kennissen/familieleden. In principe aanvaarden ze indirect het risico dat uw kind iets kapot kan maken.

Heeft u vragen over uw verzekeringen? Wilt u weten of uw dekking nog klopt? Vraag dan vrijblijvend een verzekeringscheck bij de Vastelastenbond aan. 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Schaminee

Ik ben een vrijwilliger in een vereniging en verricht daarvoor taken, die omschreven zijn.
Nu veroorzaak in die Vereeniging schade aan personen binnen die vereniging.
Dekt mijn AVP de schade of wordt die ook op de vereniging verhaald
Is een vrijwaringspclausule hier een oplossing en is het verstandig de vereniging te adviseerden aan asnsprakelijkheids verzekering voor vrijwilligers af te sluiten

Donderdag 28 februari 2019 19:45

Plaats een reactie

Lees meer over Verzekeringen

waarom zorgverzekering vergelijken

Waarom zorgverzekering vergelijken | uitleg en 4 voorbeelden

Donderdag 15 november 2018 10:44

Waarom het vergelijken van de zorgverzekering nuttig is De zorgverzekeraar die vorig voor jou het voordeligste was, is niet automatisch de beste keuze voor 2019. Elk jaar verandert na...

Lees meer
zorgpremies bekend 2019

Zorgpremies stijgen 7,4% | Zorgpremies 2019 bekend

Maandag 12 november 2018 12:32

De zorgpremies voor 2019 zijn bekend. Vandaag, 12 november, moeten alle zorgverzekeraars de premie voor het komende jaar bekend maken. Al eerder dit jaar werd verwacht dat de nominale premie omho...

Lees meer
minder brand schadeclaims

Minder schadeclaims woonverzekering door brand

Maandag 05 november 2018 18:45

Er is de laatste tijd vaak in het nieuws dat de schadelast voor verzekeraars alleen maar toeneemt. Nu is er een keer goed nieuws uit de verzekeringsbranche. Er zijn 7% minder schadeclaims door brand d...

Lees meer
schadeverzekeringen worden duurder

Premies schadeverzekeringen stijgen tot ongekende hoogte

Zaterdag 20 oktober 2018 10:22

Schadelast zorgt voor premiestijging. Verzekeraars hebben een niet al te best imago. De premiestijgingen van afgelopen jaren helpen daar niet bij. Volgens verzekeringsdeskundigen gaan er een aantal...

Lees meer