Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Kies voor de VasteLastenBundel

Bespaar € 360,- op je Energierekening

Besteed je vaste lasten uit 

Besteed het regelen en bewaken van je vaste lasten uit aan onze experts. Profiteer altijd van de beste prijs en voorwaarden! Geen gedoe én meer vrije tijd voor slechts:

€15,- p.m.

(of €150,- p.j.)

Meer informatie

Huurprijzen stijgen fors

Dinsdag 08 mei 2018 12:50Margot Boesveld
Huurprijzen stijgen fors

Huurprijzen stijgen fors

De huurprijzen in de vrije sector stijgen fors. In de Randstad zijn de huren de laatste jaren al flink gestegen maar ook buiten de Randstad is huren erg duur. De huren liggen op het hoogste niveau ooit in gemeenten als Tilburg, Almere en Apeldoorn.

Probleem voor de middenklasse

De middeninkomens hebben het meeste last van deze stijging. Door hun inkomen hebben zij geen recht op een sociale huurwoning. Zij hebben dan de keuze om te kopen of te huren in de vrije sector. Kopen is door de stijgende huizenprijzen en het beperkte aanbod niet altijd een optie of dit duurt te lang. Huren in de vrije sector is dan het alternatief. Door de stijgende prijzen lijkt dit voor een grote groep alleen ook onbetaalbaar te worden.

Huurders betaalden twee jaar geleden nog €13,28 per vierkante meter per maand, nu is dit al € 15,56. Een woning van 70 vierkante meter kost nu gemiddeld € 1089,-. Er dreigt nu een fors te kort aan woningen met een huur tussen de € 700,- en € 1000,-. Dit is een bedrag dat beter past bij de inkomsten van de middenklasse.

In navolging van de Randstad

De huizen in de grote steden als Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht zijn al langer onbetaalbaar voor een grote groep mensen. Dit lijkt nu ook te gaan gebeuren in de rest van Nederland. De grootste stijgingen op een rijtje: Tilburg (13,6%), Roosendaal (14,1%), Amersfoort (15,4%), Almere (18,8%) en Apeldoorn (20,2%).

De ultieme stijger ligt daarentegen toch in de Randstad. Met een stijging van 20,8% is Zoetermeer de grootste uitschieter. Mensen trekken naar deze stad omdat er in Leiden, Den Haag en Rotterdam geen betaalbare woning meer te verkrijgen is. Het gevolg van het uitwijken van deze woningzoekenden wordt in Zoetermeer nu heel erg duidelijk. Met als gevolg nog hogere prijzen en nog meer steden waar de woningen onbetaalbaar worden. In Almere gebeurt hetzelfde. In Amsterdam is geen betaalbare woning meer te vinden en daardoor verhuist een deel naar Almere.

Einde nog niet in zicht

De prijsstijgingen in de vrije huursector houden nog wel even aan is de verwachting. De krapte op de woningmarkt zorgt hier momenteel voor en zolang huurders de maandelijkse kosten kunnen en willen blijven betalen zal de prijs niet zakken. Hoe hoog dit plafond ligt zal de komende tijd gaan blijken. Als dit bereikt wordt is het de verwachting dat de stijging weer afzwakt.

Nieuwbouw

De oplossing lijkt te liggen in nieuwbouw voor de vrije sector. Nu is slechts 8% beschikbaar voor de vrije huursector. Terwijl de vraag groter is. Het bouwen van nieuwe huizen gaat alleen niet zo snel als de stijgende vraag. De bouwsector kampt met een structureel tekort aan arbeidskrachten en materialen. Hierdoor zullen de problemen op de woningmarkt nog wel even aanhouden.

(bron: Ad.nl)

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

H. Bijlard

Inderdaad, zoals Frans Helleman reeds zei:
Zorg dat de ouderen (70+ ers) relatief hoogwaardige woonruimte (met eventueel verzorging) kunnen huren in de vrije sector (€ 750+ ). Dan komen er koopwoningen op de markt, dan komt er doorstroming op gang, en dan kunnen de starters ook kopen. En dat zal dan de druk op de sociale huursector verlichten.
Je moet de oudere woningbezitter in een veel te grote woning verleiden om kleiner te gaan wonen. En gericht aan die oudere woningbezitter: "Met een warme hand schenken is net goed (of beter) dan laten erven."

Dinsdag 15 mei 2018 21:46

Nick

Ons land is steeds meer ieder voor zich. Ben je gezond en slim? Fijn. Dan kun je lekker doen wat je wil en leven als een koning. Wordt je ziek? Ow pech voor jou jonge. Dat kost je dan 385 euro. Had je maar niet ziek moeten worden. Is je salaris niet hoog genoeg? Rot voor je, maar je moet wel flink meer gaan betaln zonder dat je er ooit iets aan over zult houden. Weet je, mischien is het beter als je gewoon na je pensioen nog even een beetje blijft werken zodat je de huur kunt blijven betalen. En anderen moeten maar lekker in de vrije sector gaan huren, want ineens is er een term scheefhuurders ontstaan... Zo los je dingen op ja. lang leve de VVD. Rijken worden rijker, armen worden armer. Is dat de welvaart die we willen? Is een goed draaiende economie hetzelfde als geluk? Waarom mag de zorgpremie niet stijgen? Waarom moeten we plukken van zieke mensen, oude mensen, of mensen die geen huis kunnen kopen. Beschamend is het. Je hoort zorg te dragen voor je medemens, en daar zou men trots op moeten zijn... Tenminste, dat was vroeger zo...

Maandag 14 mei 2018 19:35

Mary

Ja ja, de oudere mag weer meedoen, 14% inkomsten inleveren ipv. Indexering dus duurder worden in het levensonderhoud, etc.
Mogen wij nu ook nog ons plekje inleveren voor veel minder? Wij hebben vanaf ons 16e levensjaar hard gewerkt voor onze ouders. Pensioenopbouw vanaf 24 jaar. Een klein beetje toen nog. Maar de percentages zijn lager geworden, niet eens gelijk gebleven aan een gemiddeld inkomen, incl. AOW. Eigendom is iets waar onze generatie ondanks een groot gezin, voor gespaard heeft, zuinig geleefd en zich alle leuke dingen in het leven vaak heeft moeten ontzeggen.
Laat de senioren dus genieten van hun spaarzaam verleden en wonen zoals zij dat willen. Men zal mogelijkerwijs best een ouder huis kunnen kopen, zo niet, begin dan nu te sparen, zoals wij dat hebben gedaan. Een spaarzaam leven is een prettig leven, nu en later.

Maandag 14 mei 2018 18:55

Frans Helleman

Gebouwd moet worden voor betaalbare ouderenhuisvesting. Dan vindt er doorstroming plaats. Dus ouderen moeten niet meer zo lang mogelijk thuis blijven, maar de kans krijgen op tijd in een betaalbare kleinere en rolstoel/rollator toegankelijke woning te gaan wonen. Zij maken dan de weg vrij voor jonge gezinnen die graag groter willen gaan wonen.

Maandag 14 mei 2018 15:36

Korné van Brandwijk

sorry hoor maar ik hoor alleen maar hoger hoger ook wij zij hiervan de dupe maar ik lees en hoor nergens da die de politiek op aangesproken dient te worden zij hebben de woningmarkt om zeep gebracht door ene heer blok , vvd, en je hoort er verder niemand over, wie hebben hiervan wel veel baat de eigen woningbezitters of de appartementsrecht houders die profiteren hiervan en wij , wij kijken toe met een hoge huurprijs voor ons geen subsidie, geen huuraftrek, ook geen hypotheek want je bent te oud nee sukkel maar lekker door voor ruim 1000 piek, wat een geweldige discriminatie.

Maandag 14 mei 2018 13:57

Verontruste ouderen

Ter info.boven 596 is de huurtoeslag afgetopt met 40% daarboven.echter tot 710.68 .daarboven verkrijgt men geen huutprtoeslag meer .alleen als men er al inwoont wel.nemen we een aow'er zonder pensioen of een AOW stel met inkomen tot p.m 30000. Dat is ongeveer 7500 bruto pension plus de AOW.het eerste geval heeft dus bruto € 13500 .de huur is van 596 gegaan in 8 jaar tijd van 586 naar 722 in 2018 ! Dit is een praktijk geval nu.de h.t is vanaf 586 (tot2017 daarnaar 596) tot 722 gekort met 124 x40%?€59.60 plus (verschil 710-722) 12 ? €71.60 ! Alleen dus de huur per maand ! De AOW ging omhoog vanaf 2010 tot 2018 met 34.20 per maand verschil (alleen de huur!!!) € 37,40 ! Dat is ruim 3% van de AOW ! Daarbij dus nog alle andere zaken ! Deze groep heeft minimaal 10% koopkracht verloren.zijn ze ziek dan is het 20% ! In 8Jaar tijd ! Volgens Nibud de 0 grens of plus 0.7%!! Ja rekenen is een vak.het AOW stel heeft tussen 7 en 14% k.k ingeleverd dit in geval ook ziek !beide of partner .

Maandag 14 mei 2018 13:17

Peters

Zoals ik als een van de eersten al zei. Er staan zat lege oude kantoor panden die men kan ombouwen tot woon eenheden. Ook moeten de gemeenten ervoor zorgen dat zo min mogelijk huur complexen door verkocht worden aan allochtone particulieren die de woning markt op slot gooien met hun idiote hoge huur prijzen en vragen om 2x de huur als voorschot. Ook worden autochtone Nederlanders vaker op de huurmarkten ernstig gediscrimineerd. Ook al dtaan ze jaren lang ingeschreven. Corruptie moet ook hier tegen gegaan worden. Iedereen moet gewoon netjes op zijn beurd wachten wie je ook bent. Buurten raken ontregelt vercriminaliseren of worden totaal allochtoon waar geen enkele autochtone bewoner zich nog wil vestigen. Dat gebeurd reeds in den Haag en Rotterdam. Dat moet niet. Het moet 60 /40 zijn met het accent op de Nederlandse afkomst. Ivm de integratie in Nederland. Anders krijg je ghetto vorming en vervreemding en straten waar zelfs politie niet durft te komen. Men moet preventief werken. Rieki Peters VVD LID.

Maandag 14 mei 2018 12:47

J.A.Schotsman

Ik woon in Zoetermeer . Verder leef ik van Bijstand .
Huurverhoging kan ik echter niet betalen .
Per 1 juli 2018 is € 14,00 verhoogd .
Ik weet geen raad .

Maandag 14 mei 2018 12:40

hans

u bent het beste af met een huur woning als u niet werkt helaas waarheid heb me af laten keuren bewust heb huur subsidie en leef nu als een prins gemeen ja maar keiharde werkelijk heid

Maandag 14 mei 2018 10:37

Kevin

Ook met sociale huurwoningen is het een ramp, zoals hier in mijn gemeente zijn er 0 sociale huurwoningen beschikbaar en komt er 1 vrij dan heb je gelijk 300 aanmeldingen.

Maandag 14 mei 2018 08:15

Plaats een reactie

Lees meer over Vaste lasten | Geldzaken

4 op 10 Nederlanders heeft moeite met financieel overzicht

4 op 10 Nederlanders heeft moeite met financieel overzicht

Dinsdag 17 april 2018 18:38

Veel mensen verliezen het overzicht over hun financiën omdat bijvoorbeeld rekeningen online binnenkomen. Dat blijkt uit een rapport van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Z...

Lees meer
Energiebesparende maatregelen en hogere hypotheek

Energieadvies bij aankoop woning ver onder de maat

Dinsdag 20 maart 2018 10:37

Wist u dat wanneer u een woning koopt u tot 6 % meer lenen kan als u met dat geld de energieprestatie van de woning verbetert? De lagere energielasten compenseren dan de hogere hypotheeklasten. &...

Lees meer
Waterprijzen in 2018 en andere vaste lasten stijgen

Waterprijzen 2018 - verschillen in waterprijzen lopen verder op.

Vrijdag 05 januari 2018 11:56

De verschillen in waterprijzen lopen ook dit jaar verder uit een. In Nederland zijn er 7 waterbedrijven die verantwoordelijk zijn voor een bepaald leveringsgebied. Elk waterbedrijf kan zijn eigen tari...

Lees meer
Kerstuitgaven. Wat geef jij uit aan kerst?

Kerst, wat kost dat? | Wat geven we uit met kerst?

Woensdag 06 december 2017 12:13

Kerst is populair. De warmte en gezelligheid spreekt ons aan. We geven gemiddeld per huishouden tussen de € 400, - en € 500,-  uit aan het kerstfeest, maar waar geven we dit aan uit? Ve...

Lees meer