Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Kies voor de VasteLastenBundel

Bespaar € 360,- op je Energierekening

Besteed je vaste lasten uit 

Besteed het regelen en bewaken van je vaste lasten uit aan onze experts. Profiteer altijd van de beste prijs en voorwaarden! Geen gedoe én meer vrije tijd voor slechts:

€15,- p.m.

(of €150,- p.j.)

Meer informatie

Kerst, wat kost dat? | Wat geven we uit met kerst?

Woensdag 06 december 2017 12:13Margot Boesveld
Kerstuitgaven. Wat geef jij uit aan kerst?

Kerstuitgaven. Wat geef jij uit aan kerst?

Kerst is populair. De warmte en gezelligheid spreekt ons aan. We geven gemiddeld per huishouden tussen de € 400, - en € 500,-  uit aan het kerstfeest, maar waar geven we dit aan uit? Vereniging de Vastelastenbond zet de belangrijkste kostenposten voor u op een rij.

Kerstuitgave

Gemiddelde kosten

Kerst cadeaus

€ 230,-

Boodschappen

€ 110,-

Kerst outfit

€ 50,-

Boom

€ 20,-

Kerstversiering, incl. stroomkosten verlichting

€ 45,-

Kerstkaarten

€ 38,60

Totale uitgaven

€ 493,60

Kerstcadeaus

Hoewel we minder cadeaus met kerst geven (28%) dan met Sinterklaas (38%), geven we over het algemeen wel wat duurdere cadeaus. Met Sinterklaas blijven boeken en tijdschriften favoriet, maar met kerst staan elektronica, gadgets en kleding in de top 3. Het grootste gedeelte, bijna 50% van het totale kerstbudget gaat op aan kerstcadeaus. Dat is ruim € 230,- aan cadeautjes.

Kerst diner en supermarkt uitgaven

Het kerstdiner kan met de kerstdagen niet ontbreken. Traditiegetrouw vormt de kerstperiode de piek op de jaaromzet van supermarkten. In de weken van Kerst en Oud en Nieuw ligt de wekelijkse omzet bijna 15% boven het niveau van de rest van het jaar. Ook voor de slagerij en slijterij is december een goede maand. Champagne en vlees van de keuslager zijn populair en zorgen voor bijna een verdubbeling van de omzet. Gemiddeld geven Nederlandse huishoudens tussen de €80,- en €120,- uit aan de boodschappen voor kerst.

Kerstboom

Zodra Sinterklaas het land uit is, gaan de Nederlandse huishoudens traditiegetrouw op zoek naar een kerstboom. De grootste verkoopdrukte voor kerstbomen is tussen 6 december en 15 december. Jaarlijkse worden er ca. 2, 3 miljoen kerstbomen gekapt. Ruim 80% van de Nederlandse huishoudens kiest voor een kerstboom (39% kunstboom versus 41% echte boom). De populaire kerstboom ‘de Nordmann’ van 1.50 cm   kost gemiddeld € 20,- tot € 35,-. Een kunstboom kost tussen de € 70,- en € 180,- euro. U kunt hier een overzicht vinden van de prijzen van kerstbomen. http://www.kerstboomprijzen.nl/

Bekende actie van de IKEA: ‘kerstboom voor één piek’
Je rekent bij de kassa je kerstboom van 20.- af en ontvangt een IKEA actiepas t.w.v. 19.- Dit jaar stelt IKEA in de gehele periode november t/m december ‘kinderen’ centraal in haar Let’s Play for Change campagne.

Decoratie en versieringen

De bestedingen voor decoratie lopen flink uit een. Een kwart besteedt maximaal € 25,-  aan decoratie. Ruim 20 % ziet graag flink wat pracht en praal en investeert daarom voor tenminste € 75,- in decoratie. 

TIP! De kringloopwinkels lopen over van de kerstversiering. Hier kunt u veel decoratie voor weinig geld vinden.

Een mooie outfit

Een mooie outfit mag natuurlijk niet ontbreken. We steken ons voor kerst en oud en nieuw graag in een nieuw jasje. De gemiddelde kosten voor een mooie kerstoutfit liggen rond de €50,-.

Kerstverlichting

Heeft u een de gehele decembermaand de lampjes dag en nacht aanstaan, dan kost u dat ongeveer € 40,- tot € 45,- aan stroomkosten. Heeft u deze lampjes 6 uur per dag aan, dat kost u dat ongeveer € 12,- tot € 15,-. Gebruikt u ledverlichting in plaats van gloeilampjes, dan scheelt dat 85% en betaalt u slechts € 2,50.

TIP: Voorkom onnodig branden van verlichting en plaats een timer op uw kerstverlichting.

Kerstkaarten per post

In december zijn er de speciale december zegels. Deze kosten € 0,73 per december zegel (i.p.v. €0,78 per stuk) en zijn goedkoper dat de ‘gewone’ postzegel, maar zijn maar tot 6 januari te gebruiken. Een kerstkaart kost gemiddeld € 1,20 per stuk. Stuurt u uw 20 naasten een kerstkaart, dan kunt u ook een postzegelvel van 20 postzegels kopen voor € 14,60. Uw kerstwens kost u: € 38,60.

Dit artikel is samengesteld door Vereniging de Vastelastenbond. U kunt geen rechten ontlenen aan genoemde bedragen en dit zijn gemiddelde uitgaven uit 2016.

Bronnen: telegraaf, marketingfacts, ING, SAMR, Radar en Milieu Centraal

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Vaste lasten | Geldzaken

Uitgaven Sinterklaas

Wat geven we uit aan Sinterklaas?

Dinsdag 01 december 2020 10:52

Sinterklaas is weer in het land en consumenten doen aan het einde van het jaar massaal inkopen. Voor veel kinderen is de decembermaand één groot feest. Voor ouders hebben de feestdagen ook een ke...

Lees meer
Onderhouden van je woning kan je veel geld besparen als je er op tijd bij bent

Voorkom achterstallig onderhoud | 5 handige tips

Maandag 13 september 2021 14:12

Voorkom achterstallig onderhoud. Vereniging de Vastelastenbond geeft vijf tips om achterstallig onderhoud te voorkomen. Wil je weten wat je jaarlijks kwijt bent aan het onderhoud van je woning le...

Lees meer
Waterprijzen in Nederland verschillen per regio. Dit zijn de prijzen in 2021

Verschillen in waterprijzen | water prijs Nederland

Maandag 07 december 2020 07:29

Het is belangrijk om goed te drinken. Elke dag 1.5 liter wordt er gezegd. Maar wat kost dat eigenlijk? Elke regio in Nederland heeft zijn eigen waterleverancier en ieder bedrijf hanteert ha...

Lees meer
Oversluiten hypotheek. adviseurskosten, boeterente en hoe zit het met hypotheekrenteaftrek

Hypotheek oversluiten voordelig voor jou? Maak een berekening

Dinsdag 21 juli 2020 11:00

De huidige hypotheekrente is laag. Dit is goed nieuws voor de starter op de woningmarkt, maar ook voor de oversluiters onder ons. Heb je een aantal jaren geleden een hypotheek afgeslo...

Lees meer