Kerst, wat kost dat? | Wat geven we uit met kerst?
Woensdag 06 december 2017 12:13:13

Kerst is populair. De warmte en gezelligheid spreekt ons aan. We geven gemiddeld per huishouden tussen de € 400, - en € 500,-  uit aan het kerstfeest, maar waar geven we dit aan uit? Vereniging de Vastelastenbond zet de belangrijkste kostenposten voor u op een rij.

Kerstuitgave

Gemiddelde kosten

Kerst cadeaus

€ 230,-

Boodschappen

€ 110,-

Kerst outfit

€ 50,-

Boom

€ 20,-

Kerstversiering, incl. stroomkosten verlichting

€ 45,-

Kerstkaarten

€ 38,60

Totale uitgaven

€ 493,60

Kerstcadeaus

Hoewel we minder cadeaus met kerst geven (28%) dan met Sinterklaas (38%), geven we over het algemeen wel wat duurdere cadeaus. Met Sinterklaas blijven boeken en tijdschriften favoriet, maar met kerst staan elektronica, gadgets en kleding in de top 3. Het grootste gedeelte, bijna 50% van het totale kerstbudget gaat op aan kerstcadeaus. Dat is ruim € 230,- aan cadeautjes.

Kerst diner en supermarkt uitgaven

Het kerstdiner kan met de kerstdagen niet ontbreken. Traditiegetrouw vormt de kerstperiode de piek op de jaaromzet van supermarkten. In de weken van Kerst en Oud en Nieuw ligt de wekelijkse omzet bijna 15% boven het niveau van de rest van het jaar. Ook voor de slagerij en slijterij is december een goede maand. Champagne en vlees van de keuslager zijn populair en zorgen voor bijna een verdubbeling van de omzet. Gemiddeld geven Nederlandse huishoudens tussen de €80,- en €120,- uit aan de boodschappen voor kerst.

Kerstboom

Zodra Sinterklaas het land uit is, gaan de Nederlandse huishoudens traditiegetrouw op zoek naar een kerstboom. De grootste verkoopdrukte voor kerstbomen is tussen 6 december en 15 december. Jaarlijkse worden er ca. 2, 3 miljoen kerstbomen gekapt. Ruim 80% van de Nederlandse huishoudens kiest voor een kerstboom (39% kunstboom versus 41% echte boom). De populaire kerstboom ‘de Nordmann’ van 1.50 cm   kost gemiddeld € 20,- tot € 35,-. Een kunstboom kost tussen de € 70,- en € 180,- euro. U kunt hier een overzicht vinden van de prijzen van kerstbomen. http://www.kerstboomprijzen.nl/

Bekende actie van de IKEA: ‘kerstboom voor één piek’
Je rekent bij de kassa je kerstboom van 20.- af en ontvangt een IKEA actiepas t.w.v. 19.- Dit jaar stelt IKEA in de gehele periode november t/m december ‘kinderen’ centraal in haar Let’s Play for Change campagne.

Decoratie en versieringen

De bestedingen voor decoratie lopen flink uit een. Een kwart besteedt maximaal € 25,-  aan decoratie. Ruim 20 % ziet graag flink wat pracht en praal en investeert daarom voor tenminste € 75,- in decoratie. 

TIP! De kringloopwinkels lopen over van de kerstversiering. Hier kunt u veel decoratie voor weinig geld vinden.

Een mooie outfit

Een mooie outfit mag natuurlijk niet ontbreken. We steken ons voor kerst en oud en nieuw graag in een nieuw jasje. De gemiddelde kosten voor een mooie kerstoutfit liggen rond de €50,-.

Kerstverlichting

Heeft u een de gehele decembermaand de lampjes dag en nacht aanstaan, dan kost u dat ongeveer € 40,- tot € 45,- aan stroomkosten. Heeft u deze lampjes 6 uur per dag aan, dat kost u dat ongeveer € 12,- tot € 15,-. Gebruikt u ledverlichting in plaats van gloeilampjes, dan scheelt dat 85% en betaalt u slechts € 2,50.

TIP: Voorkom onnodig branden van verlichting en plaats een timer op uw kerstverlichting.

Kerstkaarten per post

In december zijn er de speciale december zegels. Deze kosten € 0,73 per december zegel (i.p.v. €0,78 per stuk) en zijn goedkoper dat de ‘gewone’ postzegel, maar zijn maar tot 6 januari te gebruiken. Een kerstkaart kost gemiddeld € 1,20 per stuk. Stuurt u uw 20 naasten een kerstkaart, dan kunt u ook een postzegelvel van 20 postzegels kopen voor € 14,60. Uw kerstwens kost u: € 38,60.

Dit artikel is samengesteld door Vereniging de Vastelastenbond. U kunt geen rechten ontlenen aan genoemde bedragen en dit zijn gemiddelde uitgaven uit 2016.

Bronnen: telegraaf, marketingfacts, ING, SAMR, Radar en Milieu Centraal

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?
Bekijk ook
'Elektrisch rijden 10 procent duurder dan rijden op benzine'
Rijden met een elektrische auto is 10 procent duurder dan rijden met een benzineauto. Dit blijkt maandag uit berekeningen van de ANWB, als onderdeel van een breder onderzoek naar elektrisch rijden.&nb...
DNB WAARSCHUWT: Einde voor de aanvullende zorgverzekeringen in zicht
Veel Nederlanders nemen eigenlijk alleen nog een aanvullende polis als ze verwachten van die extra zorg gebruik te maken. Sommige polissen zijn nu al zo verliesgevend voor de zorgverzekeraars, dat ze ...
Duurzame energie minder gewild
Investeren in duurzame energie is voor bijna de helft van de Nederlanders financieel niet mogelijk. Onderzoek van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat wijst dit uit. Dit is een slecht teken...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
  • Gratis WOZ-waarde check
  • Advies over al je energievragen
  • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
  • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam