Hypotheekoversluiters slaan hun slag en toename verkoop vakantiewoningen
Dinsdag 28 juli 2020 12:31:33

Huizenmarkt en corona. Verhuurhypotheken, het kopen van een vakantiewoning en oversluiten van hypotheek zijn de trends tijdens de huidige crisis. De huizenmarkt hobbelt vaak een beetje achter de grote piek van de crisis aan. Ondanks dat er in het begin van de crisis een licht paniek was, lijkt de woningmarkt nog volop in beweging. Er is vraag op de woningverhuurmarkt en op de reguliere huizenmarkt.

Oversluiten hypotheek

Omdat hypotheekrentes nog altijd historisch laag zijn, willen huiseigenaren daarvan profiteren door hun hypotheek over te sluiten. Nu de rente nog laag is en de huizenprijzen pieken, zijn het vooral de oversluiters die ‘profiteren’. Door de coronacrisis is het aantal hypotheekaanvragen niet eerder zo hoog geweest. Vooral het aantal oversluiters is flink gestegen door de stijgende hypotheekrente sinds het begin van de coronacrisis. De grootste rentestijgingen lijken op dit moment voorbij te zijn”,

Ook de kansen voor starters nemen toe. Dat komt omdat ouders vaker bijspringen. Diverse gemeenten verruimen de mogelijkheden voor een starterslening en er is een lichte stijging in het woningaanbod. Veel huizenkopers en oversluiters lijken daarom juist nu hun slag te willen slaan, terwijl ook woningverkopers nog snel willen profiteren van de huidige waarde van hun woning.

Stijging verkoop vakantiehuizen

Er is ook een explosieve groei in de vraag naar vakantiehuizen te zien. Opvallend is dat de vraag naar vakantiehuizen in Nederland sterk toeneemt. De vakantieplannen zijn in een paar maanden enorm veranderd. Mede door de crisis stellen kopers de wens ook niet langer meer uit. Nu willen genieten, dat lijkt het nieuwe credo. De vraag in Drenthe, Friesland en Zeeland is dan ook sterkt toegenomen.

Woning kopen voor de verhuur wint aan populariteit

Door de lage rente en de mogelijkheid van een verhuurhypotheek is er een toenemende vraag naar het kopen van woningen voor de verhuur. Vooral onder de kleinere particuliere beleggers en zelfstandigen (ondernemers) is het verhuren van een woning populair. De huurinkomsten zijn vaak een mooie aanvulling op de overige inkomsten.

Meer informatie over hypotheek oversluiten kun je vinden op de website van Vereniging Eigen Huis | hypotheek oversluiten.


 

Lees ook: Huis verkopen tijdens coronacrisis 

Bronnen Financieel Dagblad, Woonfonds (Achmea) en Nu.nl

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?
Bekijk ook
Fout energierekening teruglevergoeding zonnepanelen door tussentijdse meterwissel
Ongeveer 20.000 huishoudens hebben in de afgelopen twee jaar ieder gemiddeld 60 euro te weinig vergoed gekregen voor het terugleveren van stroom. Huiseigenaren met bijvoorbeeld zonnepanelen die z...
Moet ik schade op vakantie direct melden?
Heb je schade op vakantie? Wacht bij voorkeur niet totdat je thuis bent met het indienen van de claim. Meld de schade of diefstal op vakantie zo snel mogelijk bij je reisverzekeraar. Dit kan door tel...
Extra kosten gezinsuitbreiding. Dit moet je regelen
Babyboomers opgelet! Een baby brengt veel geluk, maar ook veel extra kosten met zich mee. Een checklist voor de babyspullen (uitzetlijst) is overal te vinden, maar wist je dat je ook veel financiële...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
  • Gratis WOZ-waarde check
  • Advies over al je energievragen
  • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
  • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam