Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Kies voor de VasteLastenBundel

Bespaar € 360,- op je Energierekening

Besteed je vaste lasten uit 

Besteed het regelen en bewaken van je vaste lasten uit aan onze experts. Profiteer altijd van de beste prijs en voorwaarden! Geen gedoe én meer vrije tijd voor slechts:

€15,- p.m.

(of €150,- p.j.)

Meer informatie

10 x ecologische tips. Energiezuinig jouw woning koel houden.

Donderdag 25 juni 2020 10:18Margot Boesveld
De feiten en de kosten van hittegolf. Wat kost er zoveel stroom?

De feiten en de kosten van hittegolf. Wat kost er zoveel stroom?

In juni zijn er al weer veel warme dagen gemeten. Ook de komende weken blijft het warme tropische weer aanhouden. Als het warmer wordt zoeken we massaal verkoeling. Lees hier de feiten en kosten van een hittegolf. En we geven handige tips om op energiezuinige en duurzame manier de komende zomer jouw huis en hoofd koel te houden.

 

De feiten

Bij elke extra graad boven het gemiddelde van 20 graden neemt het stroomverbruik met 6 miljoen kilowattuur toe. Elektrische apparaten brengen warmte met zich mee. Wanneer de thermometers temperaturen boven de 32 graden meten, stijgt het stroomverbruik met 10 tot 15%. De reden ligt voor de hand. Waarschijnlijk is een deel van dat extra stroomverbruik te wijten aan de toename van het aantal koelingsapparaten zoals airco. Maar ook koelhuizen en datacenters zijn stroomslurpers. Laat de huishoudelijke taken even voor wat het is en zoek verkoeling. Gebruik de apparaten wat minder. We moeten het allemaal wat rustiger aan doen. Dat houdt onze innerlijke thermostaat ook op temperatuur. Dat betekent ook dat je beter met lauw i.p.v. koud water kan douchen. Zo hoeft je lijf minder zijn best te doen om weer op te warmen. Dat scheelt weer een graadje. 

De kosten

Grootverbruikers tijdens de hittegolf zijn de airconditioning en ventilatoren. Een hittegolf van 7 dagen kost je: € 3,- aan extra stroom wanneer je een ventilator de hele dag aan laat staan. Dat valt nog mee. Airco is daarentegen veel duurder. Deze verbruikt maar liefst ca. 1.200 Watt per uur. Dat betekent ruim € 6,62 per dag! Dat is bijna € 50,- per week. Wees creatief en maak een groene en goedkopere airco. Lees hieronder alle tips. Ook gebruiken we ca. 70-80 cent per dag aan extra water. Qua kosten valt het nog mee. Er zijn steeds meer waterbedrijven die vragen om zuiniger om te gaan met water. Als we massaal de zwembaden vullen en extra gaan douchen, kan de waterdruk afnemen. 

De tips (10 tips om je hoofd en huis koel te houden)

  1. Sluit deuren en ramen
  2. Ga voor het slapen even douchen
  3. Schilder een muur
  4. Zetten planten binnen 
  5. Stop je kussen in de vriezer (ja écht)
  6. Zet de ventilator voor het raam
  7. Hang natte was even in de slaapkamer
  8. Maak je eigen ‘groene’ airco. 
  9. Neem een koud (lauw/warm) voetenbad
  10. Drink voldoende water (mét munt)

Lees hier onder de uitleg per tip. 

1. Sluit deuren (en ramen)

Doe niet alleen 's nachts, maar ook overdag je gordijnen, lamellen of luxaflex en deuren dicht. Zet de ramen ‘s ochtends vroeg en 's avonds laat juist tegen elkaar open. Laat ook alle tussendeuren in huis open. Zo creëer je een verkoelende schoorsteeneffect. De warme lucht stijgt en gaat via de zolder of bovenverdieping naar buiten. Tegelijk wordt deze warme lucht dan langs beneden vervangen door koele lucht die naar binnen komt. Let op, gebruik wel een deurstopper tegen het dichtslaan.

2. Ga voor het slapen even douchen

Je slaapt beter in door voor het slapen gaan een lauwe douche neemt. Je innerlijke temperatuur zakt een beetje. Maar denk er aan. Douche niet te koud. Dat kost je lijf uiteindelijk meer energie en zorgt er juist voor dat je het warmer krijgt. Draag ook luchtige kleding, zodat je huid kan ademen en je ook koe

l blijft.

3. Schilder een muur in een koele kleur

Misschien moet je er niet aan denken met deze warmte, maar er is een aantal kleuren dat je voor de gek houdt en je laat denken dat het koeler is, dan het eigenlijk is. Is er een hittegolf op komst? Schilder een muur. Mintgroen is een frisse kleur en werkt verkoelend. Bovendien werkt de kleur van groen ontspannend. Een idee voor in de slaapkamer misschien. 

4. Zetten planten binnen 

Planten verbeteren de binnenlucht door verontreinigende stoffen uit de lucht te filteren. Denk aan aloë vera of vrouwentongen. Bovendien verhogen ze de luchtvochtigheid en kunnen het zuurstofgehalte in de lucht verhogen door zuurstof te produceren.

Zo overleef je de hitte. Kruik vullen met water en in de vriezer leggen

5. Stop je kussen in de vriezer (ja écht)

Slapen op snikhete dagen is haast onmogelijk. Je maakt het jezelf aangenamer door alleen onder het hoeslaken te slapen én je hoofd op een bevroren kussen te leggen. Stop je kussen in een afgesloten plastic zak en doe hem voor een tijdje in de vriezer. Haal hem eruit als het tijd is om te slapen.

6. Zet de ventilator voor het raam

Zo hou je de warme lucht buiten. Je kan hem ook ’s avonds (als het al wat afkoelt buiten) voor een open raam zetten, naar buiten gericht. Als je een ventilator zo neerzet zal hij de warmte van binnen aanzuigen en naar buiten blazen. Als er dan aan de andere kant van de kamer of het huis ook nog een raam open staat (zie tip 1). Dan kan de warme lucht die verdwijnt, vervangen worden door koelere lucht.

7. Hang natte was even in de slaapkamer

Dat bevordert de luchtvochtigheid en slaapt lekkerder.

8. Maak je eigen ‘groene’ airco.

Dat doe je door bevroren flessen of een bak met ijs (of beter nog een fles wijn) voor de ventilator te plaatsen. Op deze manier kan je de lucht die verspreid wordt toch wat afkoelen en frisser laten aanvoelen. Zo boots je een beetje het systeem van een air-cooler na. Er zijn genoeg filmpjes op internet te vinden hoe je een ecologische ventilator maakt. Let op: veiligheid voorop! denk aan het druppelen en hou ook rekening met de corona-regels. Er wordt strikt aanbevolen dit niet op kantoor of openbare ruimtes te doen. 

9. Neem een koud (lauw/warm) voetenbad

Je voeten zijn warmteregelaars. Dat herken je wel van 'even met de voetjes in het water staan (pootjebaden)' op het strand. Is het warm, dan kunnen we snel afkoelen door de voeten in een emmer of teil met lauw water te stoppen. Denk er aan: Niet té  koud, want dan geef je je lichaam een te grote schok. 

10. Drink voldoende water (mét munt)

Drink voldoende water! Minimaal 2 liter op een dag. Een voordehand liggende tip, maar 'O zo belangrijk!' Gooi er voor de afwisseling een blaadje munt in. De menthol zorgt voor een verfrissend gevoel. Je smaakpapillen denken dat het koeler is.

 

Dit artikel is samengesteld door de Vastelastenbond. Hiervoor zijn diverse bronnen gebruikt. Dit is niet de eerste keer dat we over de kosten van een hittegolf schrijven. Artikelen die we eerder schreven en als uitgangspunt gebruikten voor dit blog: 

Hittegolf kost Nederlander geld

Overzicht van apparaten en stroomverbruik

Sluipverbruik in uw huishouden

Besparen op apparaten heeft nut

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Lieke

Leuke tips allemaal. Die van die ventilator wist ik al, maar je kussen in de vriezer is nieuw. Ga m proberen vanavond!

Vrijdag 26 juni 2020 11:06

Plaats een reactie

Lees meer over Vaste lasten | Geldzaken

Wat verandert er allemaal op 1 juli 2020 en welke invloed heeft het op je financiële situatie? Minimunloon per 1 juli, maximale huurverhoging en meer

Veranderingen vanaf 1 juli 2020 die invloed hebben op je portemonnee

Donderdag 18 juni 2020 14:10

Wat verandert er allemaal op 1 juli 2020 en welke invloed heeft het op je financiële situatie?   Traditiegetrouw is 1 juli een jaarlijks moment dat veel n...

Lees meer
Ondanks minder zorgen waarschuwt Nibud: Huishoudens niet voorbereid op crisis

Ondanks minder zorgen waarschuwt Nibud: Huishoudens niet voorbereid op crisis

Maandag 15 juni 2020 19:13

Een ruime meerderheid van de Nederlandse huishoudens lijkt de coronacrisis nog niet te voelen. Voor hen is er sinds het begin van de crisis financieel nog weinig veranderd. Een peiling van het Natio...

Lees meer
Zo gebruik je je vakantiegeld nuttig en kun je je vakantiegeld verdubbelen

6 slimme tips om je vakantiegeld nuttig te besteden

Maandag 11 mei 2020 08:05

De meeste werknemers ontvangen in mei (uiterlijk juni) het vakantiegeld. Zeker in deze coronatijd voor velen een welkome bonus. Door de coronacrisis zien huishoudens de vakantieplannen in het wa...

Lees meer
Coronacrisis en de huizenmarkt

Huis verkopen of kopen tijdens coronacrisis? Hoe zit het met huizenprijzen en de hypotheek?

Zaterdag 02 mei 2020 11:47

Even leek het er dus op dat de huizenmarkt ook direct besmet werd door het coronavirus. Als we nu de balans opmaken blijkt dat de huizenmarkt even kortstondig werd opgeschud, maar inmiddels is duide...

Lees meer