Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Kies voor de VasteLastenBundel

Bespaar € 360,- op je Energierekening

Besteed je vaste lasten uit 

Besteed het regelen en bewaken van je vaste lasten uit aan onze experts. Profiteer altijd van de beste prijs en voorwaarden! Geen gedoe én meer vrije tijd voor slechts:

€15,- p.m.

(of €150,- p.j.)

Meer informatie

In 2024 betaal je je blauw aan waterschapsbelasting

Maandag 13 november 2023 09:29Frank van de Ven
De Vastelastenbond onderzocht de woonlasten van tien grote steden en ontdekte grote verschillen op het gebied van de waterschapsbelasting. In Amsterdam stijgt deze met circa € 124,- terwijl er in Tilburg slecht € 11,- meer betaald moet word

De Vastelastenbond onderzocht de woonlasten van tien grote steden en ontdekte grote verschillen op het gebied van de waterschapsbelasting. In Amsterdam stijgt deze met circa € 124,- terwijl er in Tilburg slecht € 11,- meer betaald moet word

De waterschapsbelasting schiet volgend jaar flink omhoog. De Unie van Waterschappen zegt dat gezinnen met een eigen huis naar verwachting gemiddeld 50 euro meer betalen voor deze belasting. Eenpersoonshuishoudens in een huurwoning mogen ongeveer 20 euro meer ophoesten. Deze extra kosten zijn volgens bestuurslid Vincent Lokin nodig om “Nederland leefbaar te houden voor toekomstige generaties.”
 
De Unie van Waterschappen geeft aan dat de uitdagingen waarvoor de waterschappen staan steeds groter worden. Er moet meer geïnvesteerd worden om "Nederland leefbaar te houden voor toekomstige generaties".

De extra kosten zijn nodig om op de steeds drogere zomers en de toenemende invloed van extreme neerslag in te spelen. Lokin zegt dat er een "balanceeract voor waterschappen" nodig is. De uitdaging is het bouwen van "veilige dijken en het beperken van watertekorten en wateroverlast."
 

Uitdaging komende jaren

"De waterkwaliteit staat in Nederland ook nog eens onder druk, door intensief gebruik van land en doordat er steeds meer stoffen in het water terechtkomen die we daar niet in willen hebben. Omdat we de problemen in het waterbeheer niet vooruit willen schuiven naar volgende generaties, investeren we fors", verduidelijkt Lokin.

De uitdaging voor de komende jaren is het plaatsen van waterbergingen, dijkversterkingen, het verbeteren van de waterkwaliteit en betere rioolwaterzuiveringen. Lokin denkt dat niet alleen voor 2024, maar ook voor de komende jaren tariefstijgingen nodig zijn om al die opgaven te vervullen.
 

Stijging waterschapsbelasting

Een gezin met een eigen huis met een WOZ-waarde van 250.000 euro betaalde in 2023 gemiddeld 371 euro. In 2024 wordt dat 416 euro. Voor een woning van 325.000 euro stijgt de belasting van 392 naar 441 euro. En voor een woning van 400.000 euro neemt dat bedrag toe van 413 naar 465 euro. De waterschapsbelasting van een alleenstaande huurder stijgt gemiddeld van 168 euro dit jaar naar 188 euro in 2024.
 
De hoogte van de waterschapsbelastingen verschilt van waterschap tot waterschap. De omgeving speelt een grote rol. Factoren als laag- of hooggelegen, stedelijk of landelijk gebied, de aanwezigheid van kwetsbare natuur en veel of weinig dijken hebben invloed op welke kosten ze moeten maken en dus de hoogte van de belasting.
 

Waterschappen aan zet

De Vastelastenbond onderzocht de woonlasten van tien grote steden en ontdekte grote verschillen op het gebied van de waterschapsbelasting. In Amsterdam stijgt deze met circa € 124,- terwijl er in Tilburg slecht € 11,- meer betaald moet worden.

De berekeningen van de Unie voor de belastingstijgingen voor 2024 zijn gebaseerd op de tariefvoorstellen die nu in de besturen van de 21 waterschappen worden besproken. De komende weken wordt hierover besloten en rond 1 maart volgend jaar worden de meeste aanslagen verstuurd.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Vaste lasten | Geldzaken

Steeds meer mensen hebben recht op toeslagen, maar weten niet altijd waar ze dit kunnen aanvragen en hoeveel ze ontvangen. In dit blog ontdek je wanneer een specifieke toeslag voor jou beschikbaar is.

Wat betekent de stijging van de toeslagen in 2024 voor jou?

Maandag 06 november 2023 10:23

‌Per 1 januari 2024 stijgen de huurtoeslag, het kindgebonden budget en de kinderopvangtoeslag, terwijl op dezelfde datum de energietoeslag en het prijsplafond stoppen. Steeds meer mensen hebben...

Lees meer
Het leven wordt flink duurder in 2024. De Vastelastenbond onderzocht de woonlasten van 10 grote steden en ontdekte dat er meer gemeentelijke belastingen betaald moeten worden.

Persbericht: Grote verschillen tussen lokale woonlasten 10 steden in 2024

Dinsdag 07 november 2023 06:59

‌Naast de dagelijkse boodschappen stijgen ook de lokale woonlasten fors. Volgend jaar betalen Nederlandse huishoudens meer waterschapsbelasting en stijgen de motorrijtuigenbelasting en rioolhef...

Lees meer
Het regelen van je vaste lasten is voor veel mensen een monsterlijk karwei waarvoor je echt even moet zitten. In onze geestige reclamecampagne leggen we uit hoe je ervoor zorgt dat je niet te veel betaalt voor jouw maandlasten.

Monsterlijk hoge rekeningen!

Dinsdag 31 oktober 2023 15:27

Het is Halloween, dus draait het om spoken, geesten, griezels en monsters! Jij wordt vast net als miljoenen Nederlanders ook wel eens geteisterd door een plaaggeest die je wijst op dat ene vervelend...

Lees meer
Houd vijf factoren in het oog als je écht inzicht in de financiële gevolgen van je pensioen voor je hypotheek wilt krijgen.

Pensioen in zicht? Houd rekening met deze vijf factoren die je hypotheek raken

Dinsdag 24 oktober 2023 14:46

‌Om ervoor te zorgen dat je met een gerust hart met pensioen kunt gaan, zijn er factoren waaraan je moet denken. Er gebeurt het een en ander op het gebied van je hypotheek en het is verstandig ...

Lees meer