Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Kies voor de VasteLastenBundel

Bespaar € 360,- op je Energierekening

Besteed je vaste lasten uit 

Besteed het regelen en bewaken van je vaste lasten uit aan onze experts. Profiteer altijd van de beste prijs en voorwaarden! Geen gedoe én meer vrije tijd voor slechts:

€15,- p.m.

(of €150,- p.j.)

Meer informatie

Pensioen in zicht? Houd rekening met deze vijf factoren die je hypotheek raken

Dinsdag 24 oktober 2023 14:46Frank van de Ven
Houd vijf factoren in het oog als je écht inzicht in de financiële gevolgen van je pensioen voor je hypotheek wilt krijgen.

Houd vijf factoren in het oog als je écht inzicht in de financiële gevolgen van je pensioen voor je hypotheek wilt krijgen.

Om ervoor te zorgen dat je met een gerust hart met pensioen kunt gaan, zijn er factoren waaraan je moet denken. Er gebeurt het een en ander op het gebied van je hypotheek en het is verstandig om daar rekening mee te houden. Houd vijf factoren in het oog als je écht inzicht in de financiële gevolgen van je pensioen voor je hypotheek wilt krijgen.
 
De eigen woning wordt ook wel de vierde pijler van je pensioen genoemd, naast je AOW-uitkering, het pensioen dat je opbouwt via je werkgever en individuele pensioenpotjes voor sparen en beleggen.
 
Je leefstijl verschilt tegen de tijd dat je met pensioen gaat, vaak sterk met de levensfase waarin je als dertiger, veertiger of vijftiger was. Mocht je bijvoorbeeld kinderen hebben dan zijn deze als je tegen je pensioen aanschurkt meestal de deur uit en heb je geen studiekosten meer. Dat scheelt flink in je maandlasten.
 

Pensionering en hypotheek

Misschien overweeg je rond je pensionering om een nieuw huis te kopen, wil je reizen met je boot of camper of overweeg je om nog eerder te stoppen met werken.  Wat je plannen ook zijn: het heeft gevolgen voor je hypotheek. Welke gevolgen dat zijn, lees je hieronder.
 

1. Stop hypotheekrenteaftrek

Volgens een fiscale regeling – die in 2001 inging – mag je de hypotheekrente maximaal 30 jaar aftrekken van je belastbare inkomen. Dat betekent dus dat de aftrek voor sommige mensen al (voor een gedeelte van de hypotheek) in 2031 stopt. 
 
Veel hypotheken hebben een looptijd van 30 jaar. Wanneer je de hypotheek binnen die periode aflost, is er weinig aan de hand.
 
Mensen met een aflossingsvrije hypotheek moeten extra opletten. Sinds 2013 is de hypotheekrente voor nieuwe aflossingsvrije hypotheken namelijk niet meer fiscaal aftrekbaar. Als je een oude aflossingsvrije hypotheek na dertig jaar aflost door een nieuwe aflossingsvrije hypotheek af te sluiten, geldt er voor die nieuwe hypotheek geen renteaftrek meer.
 

2. Vermindering hypotheekrenteaftrek

Wanneer je de AOW-leeftijd hebt bereikt, is je inkomen vaak lager en val je misschien onder een lager tarief voor de inkomstenbelasting. Dat houdt in dat een deel van de mensen de hypotheekrente tegen een lager tarief kunnen aftrekken. Als er dan tenminste nog recht op aftrek is.
 
Als je AOW ontvangt, geldt voor de eerste 37.149 euro van je totale inkomen een belastingpercentage van 19,03 procent. Als je inkomen bij pensionering in deze schijf valt en je nog gebruikmaakt van de hypotheekrenteaftrek is het fiscale voordeel lager.
 

3. Hypotheek (deels) afgelost

Er zijn tegenwoordig weinig mensen met een volledig aflossingsvrije hypotheek. Gedurende de looptijd betaal je alleen rentelasten en los je niet af. Het gevolg is dat je aan het einde van de looptijd je jouw hypotheek in één keer helemaal moet aflossen. Je kunt ook een nieuwe hypotheek afsluiten om de oude, aflossingsvrije hypotheek af te lossen.
 
Veel huiseigenaren hebben tegen de tijd dat ze met pensioen gaan, geen of nog maar een kleine hypotheek. Dat scheelt in de maandlasten.
 

4. Lager inkomen pensionering

Je pensioeninkomen is meestal flink lager dan het inkomen dat je verdient als je werkt. Dit betekent dat je hypotheeklasten een groter deel van je besteedbare inkomen kunnen opslokken. Tenzij een belangrijk deel van de hypotheek wordt afgelost, als je met pensioen gaat.
 
Ook zonder hypotheek heb je nog woonlasten, zoals het eigenwoningforfait, de OZB-belasting van de gemeente en onderhoudskosten. Houd daar rekening mee als je naast je AOW relatief weinig aanvullend pensioen hebt opgebouwd.
 

5. Beëindiging rentevaste periode

Veel mensen hebben hun hypotheekrente 10, 20 of zelfs 30 jaar vastgelegd. Loopt je rentevaste periode af als je met pensioen gaat of moet je dan juist een nieuwe rentevaste periode kiezen? Als dat laatste het geval is, kan dat invloed hebben op de maandlasten van je hypotheek.
 
Veel woningeigenaren hebben hypotheekrentes de afgelopen jaren tegen zeer lage rentes voor lange tijd vastgezet. Het is dus goed mogelijk dat hypotheekrentes hoger liggen als een rentevaste periode over tien of twintig jaar afloopt.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Vaste lasten | Geldzaken

Marije legt graag uit waar ze energie van krijgt en waarom ze zo graag op kantoor is.

Ken jij Marije van ons Customer Care team al?

Maandag 09 oktober 2023 10:42

‌‌Ons Customer Care team is ons visitekaartje. Hoog tijd om de medewerkers van onze klantenservice eens in het zonnetje te zetten! In dit blog stellen we Marije aan je voor. Ze vertel...

Lees meer
De Tweede Kamer wil de begroting van 2024 aanpassen, zodat er ongeveer vier miljard euro vrijkomt. Moties over het verhogen van het minimumloon, het verlagen van de benzineaccijns en het niet duurder worden van treinkaartjes zijn aangenomen

Uitkomst twee dagen debat: minimumloon hoger, benzine en treinkaartjes niet duurder

Vrijdag 22 september 2023 12:16

‌De Tweede Kamer wil de begroting van 2024 aanpassen, zodat er ongeveer vier miljard euro vrijkomt om de koopkracht van burgers te versterken. Moties over het verhogen van het minimumloon, het ...

Lees meer
In 2024 krijgen we met oplopende brandstofkosten, duurdere zorgpremies en mogelijk stijgende energietarieven te maken. Dit is dan ook het moment om je vaste lasten onder de loep te nemen!

De dag na Prinsjedag: 'Waarom het controleren van je vaste lasten nu extra belangrijk is'

Woensdag 20 september 2023 10:31

‌Op Prinsjesdag werd duidelijk gemaakt door het demissionaire kabinet dat de koopkracht gemiddeld 1,8 procent stijgt, maar dat betekent niet dat Nederlandse huishoudens een financieel zorgeloos j...

Lees meer
Makelaarsvereniging NVM roept de overheid op om de woningnood op te pakken:

Nederlandse Vereniging van Makelaars wil meer aandacht voor woningnood

Dinsdag 19 september 2023 13:40

‌Op Prinsjesdag vraagt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) opnieuw aandacht voor de woningnood in Nederland. De makelaarsvereniging roept de overheid in een paginagrote advertentie in...

Lees meer