Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Kies voor de VasteLastenBundel

Bespaar € 360,- op je Energierekening

Besteed je vaste lasten uit 

Besteed het regelen en bewaken van je vaste lasten uit aan onze experts. Profiteer altijd van de beste prijs en voorwaarden! Geen gedoe én meer vrije tijd voor slechts:

€15,- p.m.

(of €150,- p.j.)

Meer informatie

Wat betekent de stijging van de toeslagen in 2024 voor jou?

Maandag 06 november 2023 10:23Frank van de Ven
Steeds meer mensen hebben recht op toeslagen, maar weten niet altijd waar ze dit kunnen aanvragen en hoeveel ze ontvangen. In dit blog ontdek je wanneer een specifieke toeslag voor jou beschikbaar is.

Steeds meer mensen hebben recht op toeslagen, maar weten niet altijd waar ze dit kunnen aanvragen en hoeveel ze ontvangen. In dit blog ontdek je wanneer een specifieke toeslag voor jou beschikbaar is.

Per 1 januari 2024 stijgen de huurtoeslag, het kindgebonden budget en de kinderopvangtoeslag, terwijl op dezelfde datum de energietoeslag en het prijsplafond stoppen. Steeds meer mensen hebben recht op toeslagen, maar weten niet altijd waar ze dit kunnen aanvragen en hoeveel ze ontvangen. In dit blog ontdek je wanneer een specifieke toeslag voor jou beschikbaar is.
 
Meer mensen hebben volgend jaar recht op huurtoeslag door een verhoging van de inkomensgrens. Deze grens gaat met zo’n 1.250 euro omhoog, waardoor circa 35.000 extra huishoudens in aanmerking komen voor huurtoeslag.
 

Huurtoeslag 

De huurtoeslag stijgt in 2024 met maximaal 416 euro per jaar. Het maximum te ontvangen bedrag aan huurtoeslag is jaarlijks 5.778 euro. De hoogte van het bedrag en of je recht hebt op deze toeslag, hangt af van je inkomen en hoeveel huur je betaalt.

Vanaf 23 november 2023 is op deze pagina te controleren op welk bedrag je recht hebt. Als je al huurtoeslag ontvangt, laat de Dienst Toeslagen je tussen 23 november 2023 en 14 december 2023 weten of er wat voor jou verandert. Deze wijzigingen ontvang je schriftelijk en via de mail.   
 

Kinderopvangtoeslag 

De kinderopvangtoeslag gaat per 1 januari 2024 omhoog. De hoogte van de stijging hangt af van het soort opvang. Het maximum uurtarief voor de dagopvang wordt 10,25 euro, terwijl de toeslag voor buitenschoolse opvang stijgt naar 9,12 euro per uur en het tarief voor gastouderopvang naar 7,53 euro per uur gaat.

Hoeveel er op je bankrekening gestort wordt, hangt af van het aantal kinderen, het soort opvang én je inkomen. Wanneer de opvang van je kind meer kost dan het tarief van de kinderopvangtoeslag, moet je het verschil zelf bijleggen. Ook moet je een verplichte eigen bijdrage betalen.


Kindgebonden budget 

De hoogte van de eigen bijdrage van de kinderopvangtoeslag hangt af van je (gezamenlijke) inkomen. Wanneer je 28.297 euro per jaar of minder verdient, wordt 96 procent van de kosten voor de kinderopvang vergoed. Je betaalt een bijdrage van 4 procent. Bij een inkomen van circa 50.000 euro per jaar krijg je 88 procent van de kosten vergoed en betaal je dus een eigen bijdrage van 12 procent. 
 
Het kindgebonden budget stijgt ook. Zo wordt het kindgebonden budget voor het eerste kind met maximaal 750 euro per jaar verhoogd. Voor het tweede kind stijgt deze toeslag met maximaal 883 euro per jaar. Gezinnen met meer dan twee kinderen ontvangen voor elk extra kind maximaal 883 euro per jaar. 


Hoogte kindgebonden budget

In 2024 ontvang je maximaal 2.436 euro aan kindgebonden budget per kind. Voor 13- tot 15-jarigen ontvangen ouders een extra verhoging van 694 euro en voor 16- en 17-jarigen een extra verhoging van 924 euro. Alleenstaande ouders krijgen bovendien een extra bedrag van 3.480 euro op hun bankrekening gestort. 

Of je recht hebt op een kindgebonden budget en de hoogte ervan hangt af van je inkomen, het aantal kinderen en hun leeftijd. Vanaf 23 november 2023 kun je kijken waar je recht op hebt door op deze link te klikken.  
 

Daling zorgtoeslag

De zorgtoeslag daalt juist, wat betekent dat je flink meer betaalt voor je zorgverzekering. In 2023 was er een eenmalige verhoging van de zorgtoeslag, maar deze steunmaatregel vanuit de overheid verdwijnt per 1 januari volgend jaar. Dat houdt dus in dat jouw zorgtoeslag met zo’n 300 euro per jaar kan dalen.
 
De hoogte van je zorgtoeslag die je in 2024 ontvangt, hangt af van je toetsingsinkomen. De bovengrens hiervoor wordt eind november bekendgemaakt. Check op deze site waar je recht op hebt.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Vaste lasten | Geldzaken

Het leven wordt flink duurder in 2024. De Vastelastenbond onderzocht de woonlasten van 10 grote steden en ontdekte dat er meer gemeentelijke belastingen betaald moeten worden.

Persbericht: Grote verschillen tussen lokale woonlasten 10 steden in 2024

Dinsdag 07 november 2023 06:59

‌Naast de dagelijkse boodschappen stijgen ook de lokale woonlasten fors. Volgend jaar betalen Nederlandse huishoudens meer waterschapsbelasting en stijgen de motorrijtuigenbelasting en rioolhef...

Lees meer
Het regelen van je vaste lasten is voor veel mensen een monsterlijk karwei waarvoor je echt even moet zitten. In onze geestige reclamecampagne leggen we uit hoe je ervoor zorgt dat je niet te veel betaalt voor jouw maandlasten.

Monsterlijk hoge rekeningen!

Dinsdag 31 oktober 2023 15:27

Het is Halloween, dus draait het om spoken, geesten, griezels en monsters! Jij wordt vast net als miljoenen Nederlanders ook wel eens geteisterd door een plaaggeest die je wijst op dat ene vervelend...

Lees meer
Houd vijf factoren in het oog als je écht inzicht in de financiële gevolgen van je pensioen voor je hypotheek wilt krijgen.

Pensioen in zicht? Houd rekening met deze vijf factoren die je hypotheek raken

Dinsdag 24 oktober 2023 14:46

‌Om ervoor te zorgen dat je met een gerust hart met pensioen kunt gaan, zijn er factoren waaraan je moet denken. Er gebeurt het een en ander op het gebied van je hypotheek en het is verstandig ...

Lees meer
Marije legt graag uit waar ze energie van krijgt en waarom ze zo graag op kantoor is.

Ken jij Marije van ons Customer Care team al?

Maandag 09 oktober 2023 10:42

‌‌Ons Customer Care team is ons visitekaartje. Hoog tijd om de medewerkers van onze klantenservice eens in het zonnetje te zetten! In dit blog stellen we Marije aan je voor. Ze vertel...

Lees meer