In deze provincies staan de meeste geschikte huizen voor zonnepanelen
Maandag 16 november 2020 13:36:26

Steeds meer gemeenten zijn overtuigd van het benutten van daken voor zonne-energie. Zowel dakoppervlakken van woningen (zowel huur als koop), maar ook daken van gebouwen zoals scholen,  sporthallen en fabrieken zijn steeds meer in trek. De verhouding tussen woningen en bedrijfspanden is per provincie verschillend. Zonne-energie op daken kan op grote schaal bijdragen aan de duurzame energiewinning in jouw gemeente. Ook investeert de ene gemeente meer in zonnepanelen op daken dan de andere gemeente. Dat heeft te maken met:

Welke provincies hebben de meeste ruimte voor zonnepanelen?

Noord-Holland, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Gelderland bieden de meeste potentie voor zonnepanelen. Dat komt omdat daar de meest geschikte woningen staan.

Beschikbare dakopppervlakte per provincie (in  km2 )
Zuid-Holland 48,7
Noord-Brabant 40,2
Noor-Holland 38,5
Gelderland 28,9
Overijssel 28,1
Limburg 17,4
Utrecht 16,9
Groningen  13,1
Friesland 10,2
Drenthe 7,5
Zeeland 6,3
Flevoland 5,5

Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen?

Op basis van deze 4 kenmerken wordt bepaald of je dak geschikt is. 

Wil je weten of jouw dak geschikt is? We maken graag vrijblijvend een berekening op maat voor je. 
 

Is jouw dak geschikt?


Rotterdam en Utrecht hebben duidelijk jarenplan

De gemeente Rotterdam trekt in 2021 extra geld uit voor zonne-energie. In de begroting van 2021 meldt het bestuurscollege onder meer versneld 50.000 zonnepanelen te willen plaatsen. En er wordt 130 miljoen cofinanciering apart gezet. 30 miljoen van het fonds is voor leningen aan Rotterdammers, verenigingen en kleine bedrijven die hun woningen, clubgebouw of bedrijfspand willen verduurzamen. Ook in Utrecht groeit het percentage daken met zonnepanelen sterk door. De gemeente Utrecht heeft een plan "Zon op dak Aanpak". De bedoeling is om zoveel mogelijk huiseigenaren te stimuleren in zonne-energie te investeren.  Ook Eindhoven investeert in zonnepanelen, maar dan vooral op openbare gebouwen. Zo heeft het dak van het Eindhovense zwembad Ir. Ottenbad ook onlangs zonnepanelen gekregen.

De meeste gemeenten kijken naar hoeveel stroom ze nodig hebben om alle huishoudens te voorzien. Vervolgens kijken ze hoe zit dit kunnen opwekken en maken ze een verdeling tussen dakpotentie van woningen en utiliteitsgebouwen.

Duurzaamheidslening gemeenten

Steeds meer gemeenten stellen een duurzaamheidslening of energiebespaarlening ter beschikking. Dat kun je controleren op de energiesubsidiewijzer. 

BTW teruggave zonnepanelen

BTW teruggave op zonnepanelen blijft in 2021 ook van kracht. En als we kijken naar de hoogte van deze verkapte subsidie, dan is dat veel interessanter dan de subsidies die er zijn of zijn geweest. De BTW is maarliefst 21% en dat is hoger dan de subsidiemaatregelen die er in eerdere jaren was.

bronnen: https://opendata.cbs.nl/ en klimaatmonitor databank.

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?
Bekijk ook
Geldtips voor het einde van het jaar
Play your cards right. Een gezegde dat betekent: ga op de juiste manier met een situatie om, zodat je er in slaagt te krijgen wat je wilt. Het einde van het jaar is in zicht. Soms zijn er r...
Prijzen zorgverzekering OHRA, Zilveren Kruis, CZ, VGZ en FBTO voor 2021 zijn bekend
De grootste zorgverzekeraars hebben de premies voor 2021 bekend gemaakt De OHRA zorgverzekering wordt in 2021 maarliefst € 123,- duurder. De restitutiepolis is voor 2021&nb...
Dit is al jarenlang de meest gekozen zorgpolis
Meest gekozen zorgverzekering 2021. We willen allemaal net een beetje eigen keus en net genoeg dekking. Zo komen we voor de minste verrassingen te staan. De meest gekozen zorgverkering is eigenl...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
  • Gratis WOZ-waarde check
  • Advies over al je energievragen
  • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
  • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam