Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar metZonnepanelen

Bespaar € 1680,- op zonnepanelen

Bespaar door zonnepanelen te laten plaatsen. De gemiddelde opbrengst bij zonnepanelen is

€1.680,- p.j

Meer informatie

In deze provincies staan de meeste geschikte huizen voor zonnepanelen

Maandag 16 november 2020 13:36Margot Boesveld
Zonnepanelen en geschikte daken in Nederland

Zonnepanelen en geschikte daken in Nederland

Steeds meer gemeenten zijn overtuigd van het benutten van daken voor zonne-energie. Zowel dakoppervlakken van woningen (zowel huur als koop), maar ook daken van gebouwen zoals scholen,  sporthallen en fabrieken zijn steeds meer in trek. De verhouding tussen woningen en bedrijfspanden is per provincie verschillend. Zonne-energie op daken kan op grote schaal bijdragen aan de duurzame energiewinning in jouw gemeente. Ook investeert de ene gemeente meer in zonnepanelen op daken dan de andere gemeente. Dat heeft te maken met:

  • Dakpotentie van de provincie (ruimte en ligging)
  • Subsidieregeling voor zonnepanelen per gemeente

Welke provincies hebben de meeste ruimte voor zonnepanelen?

Noord-Holland, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Gelderland bieden de meeste potentie voor zonnepanelen. Dat komt omdat daar de meest geschikte woningen staan.

Beschikbare dakopppervlakte per provincie (in  km2 )
Zuid-Holland 48,7
Noord-Brabant 40,2
Noor-Holland 38,5
Gelderland 28,9
Overijssel 28,1
Limburg 17,4
Utrecht 16,9
Groningen  13,1
Friesland 10,2
Drenthe 7,5
Zeeland 6,3
Flevoland 5,5

Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen?

Op basis van deze 4 kenmerken wordt bepaald of je dak geschikt is. 

  • Hellingshoek: De opbrengst van zonnepanelen is het grootst als ze onder een ideale hoek (35 à 40 graden) op het zuiden gericht liggen.
  • Schaduwinval: Schaduw op één van de panelen verlaagt bij de meeste systemen meteen de opbrengst van het hele systeem. Heb je veel schaduw dan is daar wel een oplossing voor, maar daar zitten kosten aan verbonden. 
  • Ligging: Een dak op het zuiden is ideaal. Bij ligging op het noorden is de opbrengst bij deze hellingshoek ongeveer 40% lager en op het oosten of westen 20% lager.
  • Oppervlakte: Hoeveel zonnepanelen passen er op je dak? Een zonnepaneel is ongeveer 100 x 165 cm. Reken bij een schuin dak op ongeveer 1,63 m2 per zonnepaneel. Er zijn ongeveer 12 tot 14 zonnepanelen nodig om een Nederlands huishouden van stroom te voorzien. Dat betekent dat je dak minimaal 23 m2 groot moet zijn.

Wil je weten of jouw dak geschikt is? We maken graag vrijblijvend een berekening op maat voor je. 
 

Is jouw dak geschikt?


Rotterdam en Utrecht hebben duidelijk jarenplan

De gemeente Rotterdam trekt in 2021 extra geld uit voor zonne-energie. In de begroting van 2021 meldt het bestuurscollege onder meer versneld 50.000 zonnepanelen te willen plaatsen. En er wordt 130 miljoen cofinanciering apart gezet. 30 miljoen van het fonds is voor leningen aan Rotterdammers, verenigingen en kleine bedrijven die hun woningen, clubgebouw of bedrijfspand willen verduurzamen. Ook in Utrecht groeit het percentage daken met zonnepanelen sterk door. De gemeente Utrecht heeft een plan "Zon op dak Aanpak". De bedoeling is om zoveel mogelijk huiseigenaren te stimuleren in zonne-energie te investeren.  Ook Eindhoven investeert in zonnepanelen, maar dan vooral op openbare gebouwen. Zo heeft het dak van het Eindhovense zwembad Ir. Ottenbad ook onlangs zonnepanelen gekregen.

De meeste gemeenten kijken naar hoeveel stroom ze nodig hebben om alle huishoudens te voorzien. Vervolgens kijken ze hoe zit dit kunnen opwekken en maken ze een verdeling tussen dakpotentie van woningen en utiliteitsgebouwen.

Duurzaamheidslening gemeenten

Steeds meer gemeenten stellen een duurzaamheidslening of energiebespaarlening ter beschikking. Dat kun je controleren op de energiesubsidiewijzer. 

BTW teruggave zonnepanelen

BTW teruggave op zonnepanelen blijft in 2021 ook van kracht. En als we kijken naar de hoogte van deze verkapte subsidie, dan is dat veel interessanter dan de subsidies die er zijn of zijn geweest. De BTW is maarliefst 21% en dat is hoger dan de subsidiemaatregelen die er in eerdere jaren was.

bronnen: https://opendata.cbs.nl/ en klimaatmonitor databank.

Deel dit artikel
Zonnepanelen Verzekerd Zonder Zorgen
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Zonnepanelen

Zonnepanelen nog steeds populair

Steeds meer huiseigenaren kiezen voor zonnepanelen

Dinsdag 10 november 2020 13:37

Op dit moment heeft 12 procent van de huishoudens heeft zonnepanelen op het dak liggen. In 2019-2020 zijn er bijna 77 duizend meer woningen bijgekomen. En op die nieuwe daken liggen meestal...

Lees meer
Zonnepanelen voor huurwoningen ook toegankelijk door regeling kabinet.

D66 en CDA willen 100 miljoen euro voor nieuwe PostCodeRoosregeling zonnepanelen

Donderdag 05 november 2020 08:54

Deze week wordt in de Tweede Kamer weer gesproken over de Begroting Economische Zaken en Klimaat. Op de agenda: zonnepanelen voor iedereen mogelijk maken, aldus het standpunt van D66: 'Het o...

Lees meer
Slim omgaan met subsidie. Er zijn momenteel geen landelijke aankoopsubsidies voor zonnepanelen meer. Wel zijn er lokale subsidies beschikbaar

Subsidie en leningen zonnepanelen per gemeente

Dinsdag 15 september 2020 15:40

Er zijn momenteel geen landelijke aankoopsubsidies voor zonnepanelen meer. Wel zijn er lokale subsidies beschikbaar. Bijvoorbeeld voor het organiseren van een gezamenlijke actie met buurtbewoners. D...

Lees meer
Zonnepanelen hoe maak je een goede vergelijking

Zonnepanelen via Vereniging Eigen Huis nét wat duurder

Donderdag 10 september 2020 11:05

We krijgen wel eens de vraag waarom onze zonnepanelen duurder zijn dan de panelen van Vereniging Eigen Huis. Dat is niet het geval, maar behoeft wat uitleg. Onze panelen zijn duurder, maar wekken een...

Lees meer