Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar metZonnepanelen

Bespaar € 1680,- op zonnepanelen

Bespaar door zonnepanelen te laten plaatsen. De gemiddelde opbrengst bij zonnepanelen is

€1.680,- p.j

Meer informatie

Zonnepanelen via Vereniging Eigen Huis nét wat duurder

Donderdag 10 september 2020 11:05Margot Boesveld
Zonnepanelen hoe maak je een goede vergelijking

Zonnepanelen hoe maak je een goede vergelijking

We krijgen wel eens de vraag waarom onze zonnepanelen duurder zijn dan de panelen van Vereniging Eigen Huis. Dat is niet het geval, maar behoeft wat uitleg. Onze panelen zijn duurder, maar wekken een stuk meer op. Als je dat doorrekent, zijn we niet duurder maar goedkoper. In dit artikel leggen we uit hoe je dat berekend en wat de verschillen zijn. Het is voor veel mensen lastig om twee verschillende zonnepanelen installaties met verschillende prijzen met elkaar te vergelijken. 

Wil je weten wat zonnepanelen in jouw situatie op wekken of wat een installatie kost? Vraag dan gratis een offerte aan.

Wat is voordeliger?
Dit geeft ons de mogelijkheid om 2 verschillende installaties en verschillende prijzen met elkaar te vergelijken. Ook een dilemma waar veel mensen mee zitten. De ene levert meer op, maar de andere is goedkoper. Wat is nu de beste keus? We hebben in de vergelijking gekeken naar de onderstaande punten:

1. Prijs voor set van 23 panelen

2. Kwaliteit van de panelen

  • Opwekcapaciteit (wattpiek)
  • Prestatieklasse
  • Productgarantie
  • Vermogensgarantie

Conclusie

Zoals in onderstaande tabel te zien is, is de totaalprijs (panelen, omvormer en installatie) bij Vereniging Eigen Huis voor 23 panelen goedkoper. Echter de panelen van de Vastelastenbond leveren een stuk meer op. Dat zorgt er uiteindelijk voor dat wanneer we het aanbod terugrekenen naar kosten per Wp, dat de Vastelastenbond net wat goedkoper is dan Vereniging Eigen Huis. Daarnaast tellen de productgaranties en prestatie -en vermogensgarantie van de panelen ook mee. Op langere termijn betekent dat je zonnepanelen meer opleveren. We hebben dit weergegeven in onderstaand tabel. 

Aanbieder

Vereniging Eigen Huis

Vastelastenbond

Prijs 23 zonnepanelen set

€ 6.446,78

€ 6.803,55

Kosten offerte (aanbetaling) € 150,- Gratis

Wattpiek (opwekcapaciteit)

315 Wp per paneel

340 Wp per paneel

Prijs per Wp

€ 0,89

€ 0,87

Productgarantie

10 jaar

25 jaar

Prestatiegarantie

19,0%

19,8%

Vermogensgarantie

Na 15 jaar 80%

Na 15 jaar 85%

Prijs 

Vereniging Eigen Huis biedt een set van 23 zonnepanelen afgrond aan voor 6.500 euro . Bij de Vastelastenbond kost een set afgerond € 6800 euro. Een verschil van 300 euro. Op het eerste gezicht lijkt het aanbod van Vereniging Eigen Huis goedkoper. Dat heeft een voordeel in de aanschafprijs, maar we zien en horen vaak dat het ten koste gaat van de kwaliteit. Je wil tenslotte dat je na 25 jaar een zo zo hoog mogelijk rendement blijft behalen. Wil je ook kwalitatief goede zonnepanelen? Vraag dan gratis een offerte aan.

Kwaliteit van de panelen

Als we kijken naar de kwaliteit is het allereerst verstandig om te kijken naar de opwekcapaciteit. Het ene paneel wekt meer op dan het andere paneel. Dit vind je terug in Wattpiek oftewel Wp. Hoe hoger de Wp per paneel, des te meer het paneel opwekt. Het standaardaanbod van Vereniging Eigen Huis bestaat uit blauwe panelen van 295Wp. We kiezen (net als de meeste huishoudens) voor de zwarte panelen. Dit ziet er mooier uit en ze wekken meer op. Vereniging Eigen Huis werk met Talesun TP660M-315. Deze wekken 315Wp op. Vereniging de Vastelastenbond werkt met Q.PEAK DUO BLK-G8+ 335-350. Deze leveren 340Wp op. Om een eerlijk vergelijk te maken rekenen we de prijs terug naar euro per Wattpiek.  

Q-Cells versus Talesun in prijs per wattpiek

Aanbieder

Wattpiek per paneel

Totale vermogen in Wp

Totaalprijs

Prijs per Wp

VEH

315 Wp

7.245 Wp

€ 6.446,78

€ 0,89

Vastelastenbond

340 Wp

7.820 Wp

€ 6.803,55

€ 0,87

 Deze berekening is gemaakt met prijspeil 31-08-2020.

Productgaranties zijn belangrijk

Bij de aanschaf is het ook belangrijk om te kijken naar de productgarantie. Vereniging Eigen Huis levert 10 jaar productgarantie. De Vastelastenbond biedt 25 jaar productgarantie. Daarnaast is het ook verstandig om te kijken naar de vermogensgarantie. De kwaliteit van zonnepanelen neemt gedurende de jaren steeds een beetje af. Dat heet vermogensgarantie (ook wel prestatievermogen). Simpel gezegd is dit een garantie dat je panelen na 25 jaar nog steeds voldoende opwekken en jou dus geld opleveren. Na 25 jaar een prestatie hebben van 85 procent van het vermogen is uitstekend. Dit zijn garanties die Chinese zonnepanelen fabrikanten niet kunnen aanbieden waardoor het verschil in kwaliteit meteen duidelijk is.. Dit kun je ook teruglezen in ons blog: 3 x vraag en antwoord over zonnepanelen.

Offerte aanvragen 

Omdat je precies wilt weten hoe de panelen op je dak komen te liggen en wat ze daadwerkelijk opwekken (rekening houdende ligging van de panelen, oriëntatie tov het zuiden, schaduw, etc) is het goed om een maatwerkofferte op te vragen. Een offerte via Vereniging Eigen Huis kost € 150. Dit zien ze als een aanbetaling en deze krijg je terug als je gebruik maakt van het aanbod. Bij de Vastelastenbond kun je gratis een offerte aanvragen.

Extra informatie: Let goed op bij een veiling
De focus is erg op prijs. Dat heeft een voordeel in de aanschafprijs, maar we zien en horen vaak dat het ten koste gaat van de kwaliteit en de klantbeleving. Waar kunnen installateurs op besparen? Ze kunnen kiezen voor goedkopere materialen en goedkopere arbeidskrachten. En door minder keus te bieden kunnen ze groter inkopen en dus een lagere prijs bieden. De nadelen van kwalitatief mindere materialen is dat het vaak minder lang mee gaat, de opwekcapaciteit vaak lager is en als het kapot gaat is het vaak lastiger om het vergoed te krijgen. Besparen op arbeid wordt gedaan door installateurs uit het Oost Europa aan te nemen. Dit is niet per definitie slecht, maar de wetgeving en standaarden zijn in Nederland anders dan bijvoorbeeld in Polen of Roemenië. Daarnaast is het als klant moeilijk communiceren met de installateur.

Deel dit artikel
Zonnepanelen Verzekerd Zonder Zorgen
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Zonnepanelen

Kwaliteit, prijs, garanties en terugverdientijd berekenen zonnepanelen.

3 x vraag en antwoord over zonnepanelen: Kwaliteit, prijs en terugverdientijd berekenen

Dinsdag 08 september 2020 13:09

3 x Q&A belangrijkste vragen zonnepanelen. Antwoord op de belangrijkste drie vragen: Kwaliteit  Prijs zonnepanelen Terugverdientijd    ...

Lees meer
Zonnepanelen huren is belachelijk duur. Vastelastenbond maakte een berekening en kwam tienduizenden euros duurder uit voor dezelfde set zonnepanelen

Zonnepanelen huren slim of afzetterij?

Dinsdag 25 augustus 2020 07:51

Veel huishoudens denken na over het aanschaffen van zonnepanelen. Enerzijds kosten zonnepanelen veel geld, anderzijds verdien je ze snel terug. Maar terugverdienen doe je niet in een jaar. Dat d...

Lees meer
Zonnepanelen aanmelden bij energieleveren.nl Doorgeven aan de energieleverancier (i.v.m. energierekening) Opstalverzekering checken. Zijn de zonnepanelen goed verzekerd?

Zonnepanelen zonder investering | Ze liggen op het dak wat nu?

Donderdag 20 augustus 2020 07:47

Ok, de zonnepanelen liggen inmiddels op het dak. Laat de zon maar schijnen! Maar ho - ho. We zijn nog niet klaar. Er is nog een aantal zaken dat je moet regelen als je zonnepanelen geïnstalleer...

Lees meer
Dak volledig met zonnepanelen bedekken? Hoeveel zonnepanelen zijn slim om op je dak te leggen?

Dak vol leggen of niet? Hoeveel zonnepanelen moet ik op mijn dak leggen?

Dinsdag 04 augustus 2020 07:05

Hoeveel zonnepanelen moet ik (qua opbrengst) op mijn dak leggen? De één legt zijn dak vol met zonnepanelen en een ander legt precies genoeg zonnepanelen neer voor voldoende opbrengst ...

Lees meer