Subsidie en leningen zonnepanelen per gemeente
Dinsdag 15 september 2020 15:40:42

Er zijn momenteel geen landelijke aankoopsubsidies voor zonnepanelen meer. Wel zijn er lokale subsidies beschikbaar. Bijvoorbeeld voor het organiseren van een gezamenlijke actie met buurtbewoners. Dat gebeurt vaak onder de noemer Duurzaamheidsfonds. Ook stellen veel gemeente een duurzaamheidslening ter beschikking. Er is meer mogelijk dan je denkt! Door je goed te verdiepen in de mogelijkheden, kun je erg slim omgaan met subsidies. Zo kun je subsidies soms combineren met andere financieringsmogelijkheden (lening). Hierdoor wordt de aanschaf van zonnepanelen (en of andere verduurzaming) makkelijker. 

Hoe weet je of jouw gemeente subsidie heeft?

Er zijn gemeenten met subsidieregelingen en speciale gunstige leningen. Elke provincie en gemeente bepaalt zelf welke maatregelen zij subsidieert en tegen welke voorwaarden. Ook de maximale subsidiebedragen lopen erg uiteen. Vaak geldt 'op is op'. Twee handige tips om meer inzicht te krijgen: 

1. Energiesubsidiewijzer

De Energiesubsidiewijzer geeft informatie over de mogelijkheden om subsidie te ontvangen van de rijksoverheid, de provincie of uw gemeente. De Energiesubsidiewijzer is ontwikkeld door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (www.RVO.nl) voor Stichting Meer met Minder in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).

2. Subsidie controleren via energieloket

Verdiep je dus, voordat je zonnepanelen wilt aanschaffen, eens in de subsidies van jouw gemeente. Deze kun je bijna allemaal terugvinden op de Energiesubsidiewijzer. Maar let op: niet alle subsidies staan op de Energiesubsidiewijzer. Controleer daarom ook altijd de mogelijkheden op het energieloket van jouw gemeente. Elke gemeente/provincie heeft een energieloket. Het energieloket van de 5 grootste steden in Nederland staan hieronder. De andere kun je vinden op de website van milieu centraal. 

Amsterdam

Eindhoven

Rotterdam

Den Haag

Utrecht

Regionaal Energieloket

088 525 4110

regionaalenergieloket.nl

Energieloket Zuidoost-Brabant

088 – 0410041, ma t/m vr 13.00 -17.00

info@energieloket-zuidoostbrabant.nl

www.energieloket-zuidoostbrabant.nl

Energieloket Rijnmond

010 747 01 47

info@woonwijzerwinkel.nl

www.woonwijzerwinkel.nl

Energieloket Haaglanden

010 747 01 47

 info@woonwijzerwinkel.nl

 www.woonwijzerwinkel.nl

Jouw Huis Slimmer

 www.jouwhuisslimmer.nl

Leningen voor zonnepanelen

Naast subsidies bestaat er ook een aantal leningen voor zonnepanelen. Dit maakt het financieren van een eigen zonnepaneleninstallatie een stuk makkelijker. Een lening kost natuurlijk wel geld. Verdiep je daarom goed in welke leningen er zijn, welke rentepercentage er bij hoort en controleer de voorwaarden. We zetten de leningen even voor je op een rij.

Energiebespaarlening

Je kan minimaal € 2.500,- en maximaal € 25.000,- lenen. Voor zonnepanelen geldt dat maximaal 75% van het leenbedrag mag worden besteed aan zonnepanelen. De overige 25% moet besteed worden aan andere energiebesparende maatregelen.

Energielening

Om in aanmerking te komen voor de energielening, moeten de maatregelen voldoen aan de voorwaarden uit de Duurzaam Bouwen Lijst. Dit is afhankelijk van je gemeenten en de voorwaarden. De lening heeft een looptijd van 10 jaar tegen een vaste, lage rente gedurende gehele looptijd. U kunt voor elke woning € 2.500 tot € 15.000 lenen.

Greenloans

Je kan door de lening van Greenloans eventueel meerdere maatregelen tegelijk financieren voor bedragen tussen de € 5.000 en € 50.000. Het rentetarief ligt vast op 4,3%. De maximale looptijd van de lening is 15 jaar. Naar gelang de looptijd vordert kunt je naar rato meer boetevrij aflossen.

Duurzaamheidslening

Een bekende mogelijkheid om verduurzaming te financieren is de Duurzaamheidslening van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). Dit is een voordelige lening met een rente van 1,6%. Helaas bieden maar 104 van de 380 gemeenten deze lening aan. De voorwaarden en rentetarieven kunnen per gemeente of provincie verschillen. Gemeenten en provincies stemmen deze voorwaarden af op hun eigen beleid. Meer informatie over duurzaamheidslening kun je vinden op de website van de SVN.

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?
Bekijk ook
Nederlanders kampioen oververzekeren
Nederlanders zijn kampioen als het gaat om oververzekeren. Dat we graag goed verzekerd willen zijn, blijkt wel uit de enquête van de Vastelastenbond. Maar liefst 81,2% geeft aan een goede dekki...
Stijging onroerendezaakbelasting 2021 onvermijdelijk | Gemeenten en huiseigenaar in 2021 in de knel
Een stijging van de onroerendezaakbelasting 2021 is onvermijdelijk. Zo blijkt uit verschillende signalen. Zowel gemeenten als huishoudens krijgen het komend jaar zwaar. Gemeenten hebbe...
Zonnepanelen via Vereniging Eigen Huis nét wat duurder
We krijgen wel eens de vraag waarom onze zonnepanelen duurder zijn dan de panelen van Vereniging Eigen Huis. Dat is niet het geval, maar behoeft wat uitleg. Onze panelen zijn duurder, maar wekken een...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
  • Gratis WOZ-waarde check
  • Advies over al je energievragen
  • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
  • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam