Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Door isolatie te laten plaatsen.

Meer informatie

Direct profiteren van  isoleren

Bespaar € 450,- met isolatie

Ontdek de mogelijkheden voor jouw woning.

Selecteer de periode met het bouwjaar van jouw woning!

1918-1945
1945-1975
1975-1983
1983-1990

Meer informatie

Kabinet compenseert hoge energierekening

Vrijdag 15 oktober 2021 12:39Margot Boesveld
Belasting op elektra wordt verlaagd om huishoudens tegemoet te komen.

Belasting op elektra wordt verlaagd om huishoudens tegemoet te komen.

‌Het kabinet komt huishoudens tegemoet op de hoge energierekening. De energiebelasting en heffingskorting worden aangepast, zodat huishoudens volgend jaar minder betalen voor hun energierekening.

Tegemoetkoming heffingskorting

Door de hogere gasprijzen is de prijs van elektriciteit ook gestegen. De belastingvermindering energierekening (voorheen heffingskorting) gaat omhoog met 230 euro. Die bedraagt nu 558 euro en loopt volgend jaar verder op naar 788 euro. Dit is een belastingkorting die standaard op je energierekening zit. Omdat energie als een basisbehoefte wordt gezien, heeft het kabinet ruimte om korting op de energierekening te geven. De hoogte van deze korting wisselt jaarlijks. De vermindering energiebelasting was in 2021 zo'n 558 euro per jaar. Dat wordt door de hoge gasprijzen dus verhoogd, zodat huishoudens minder hoeven te betalen. 

De belasting op elektriciteit daalt

Het opwekken en verbruiken van energie is slecht voor het milieu. Door belasting te heffen over het energieverbruik hoopt men jou te stimuleren om bewuster om te gaan met gas en elektriciteit. Je betaalt dus bovenop het leveringstarief een belasting. Bijna de helft van de energietarieven die je betaalt, bestaan uit belasting. Ook hier komt volgend jaar een tegemoetkoming op. Het kabinet trekt ruim 3 miljard euro uit om de belasting op elektriciteit te verlagen, met gemiddeld 170 euro.

Wanneer krijg je deze tegemoetkoming?

Je zult je vast afvragen wanneer je deze 'korting' ontvangt. De tegemoetkomingen gaan per 1 januari 2022 in en gelden één jaar. Bij elkaar opgeteld, scheelt dat voor een gemiddeld huishouden 400 euro. Je betaalt altijd een maandelijks voorschot en aan het eind van het jaar reken je af. Volgend jaar bij je eindafrekening worden al deze compensatiemaatregelen meegenomen.

Stimuleren van isoleren

Ook wordt er nog 150 miljoen euro extra beschikbaar gesteld voor het isoleren van woningen. Gemeenten kunnen dat in de vorm van vouchers verdelen onder mensen in slecht geïsoleerde woningen

Lees ook: Uitleg energierekening. 

Deel dit artikel
Vastelasten besparen met isolatie Vastelasten besparen
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

hgc van der laan

wanneer krijg ik de vergoeding

Dinsdag 12 april 2022 15:26

Reactie Vastelastenbond:

Dinsdag 12 april 2022 15:44
Iedereen ontvangt in 2022 meer vermindering energiebelasting dan in 2021. Om deze vermindering energiebelasting te krijgen, hoef je niks te doen. Deze verrekent de energieleverancier in het voorschotbedrag dat je betaalt of bij de eindafrekening.

Ook is er een eenmalige tegemoetkoming van € 800,-, die er is voor mensen in de bijstand en mensen met een inkomen op of net boven het sociaal minimum. Mensen met een uitkering krijgen deze compensatie (als het goed is) in het eerste kwartaal van 2022 op hun rekening. De uitbetaling gaat via de gemeente. Kom je in aanmerking, maar zit je niet in de bijstand? Meld je dan aan bij je gemeente.

Plaats een reactie

Lees meer over Isolatie

Zo is de subsidie geregeld voor isolatie in 2021

Subsidie isolatie 2022

Dinsdag 17 mei 2022 15:32

Van slechte naar goede isolatie gaan, kan je tussen de 600 en 1.900 euro per jaar schelen aan energiekosten. Nu de gasprijzen nog hoger zijn, verdien je de toegepaste isolatiemaatregelen n...

Lees meer
Spouwmuurisolatie verlaagt de energierekening. In dit artikel lees je wat deze techniek inhoudt en wat het oplevert.

Dit zijn de voordelen van spouwmuurisolatie

Dinsdag 05 oktober 2021 10:11

‌Met de winter en hoge gasprijzen in het vooruitzicht loont het de moeite om over isoleren na te denken. Woningisolatie verlaagt de energierekening en vermindert warmtelekken. Met de implementati...

Lees meer
Isoleren helpt om de energierekening te verlagen. Welke methode is daarvoor het meest geschikt? Isolatie Centraal adviseert.

Ontdek welke isolatievorm het beste is voor jouw situatie

Dinsdag 05 oktober 2021 10:12

‌ Er zijn verschillende isolatiemethodes. Door het grote aanbod kan het verwarrend worden om een keuze te maken. Hoe weet je welke isolatietechniek het beste bij jouw woonsituatie past? De V...

Lees meer
Deze 7 vragen over isolatie worden vaak gesteld aan de Vastelastenbond. Deze FAQ geeft je meer duidelijkheid over isoleren.

Dit zijn de 7 meest gestelde vragen over isolatie

Vrijdag 01 oktober 2021 09:38

‌ Nu de gasprijzen astronomisch hoog zijn, is het verstandig om juist nu over isoleren na te denken. Zo zorg je ervoor dat je energieverbruik daalt en dat scheelt in de portemonnee. De Vastelast...

Lees meer