Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op je Zorgverzekering

Bespaar op je Zorgverzekering

Door over te stappen van zorgverzekeraar

Gemiddelde besparing door gebruik te maken van een voordeligere zorgverzekering

€150,- p.j

Start besparen

Meer informatie

Kabinet denkt na over afschaffen vrije zorgkeuze bij naturapolis en budgetpolis

Vrijdag 19 augustus 2022 08:05Frank van de Ven
Het kabinet Rutte IV wil dat de vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg verdwijnt.

Het kabinet Rutte IV wil dat de vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg verdwijnt.

Het kabinet Rutte IV heeft een voorstel bij zeventien zorgorganisaties neergelegd om de vergoeding van de basisverzekering van de zorg aan te passen op een aantal punten. In dit voorstel wordt gepleit voor de afschaffing van de vrije zorgkeuze voor de meeste zorgverzekeringen. De vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg verdwijnt als het aan het kabinet ligt.

Voor de basisverzekering van de zorg bestaan natura- en budgetpolissen, waarbij patiënten zorg afnemen bij door de verzekeraar gecontracteerde zorginstellingen. Wanneer je zorg afneemt bij een zorgverlener die niet onder het contract van de verzekeraar valt, ontvang je nu in principe een vergoeding van 75 procent van de kosten. Bij een budgetpolis ligt die vergoeding lager.

In het voorstel van het kabinet verdwijnt de vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg volledig. Dat betekent dus wanneer de patiënt met een natura- of budgetpolis zorg afneemt bij een zorgverlener die niet onder het contract van de verzekeraar valt hij dit volledig zelf moet vergoeden.
 

Prinsjesdag en vormgeving zorgverzekering

Dit voorstel van het kabinet is verwerkt in het zogenoemde conceptplan voor het Integraal Zorgakkoord dat in 2023 ingevoerd zou moeten worden. Op Prinsjesdag moet dit plan onderdeel worden van de begroting voor komend jaar.
 
Naast de natura- en budgetpolissen bestaat ook de zogenoemde restitutiepolis. Bij dit type zorgverzekering heb je wel te maken met een volledige vergoeding bij vrije zorgkeuze. Deze restitutiepolissen zijn standaard duurder dan natura- en budgetpolissen.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Zorgverzekering

Op zoek naar een nieuwe zorgverzekering? Neem deze zes tips mee wanneer je een overstap overweegt!

Zes tips waarmee je kunt besparen op je zorgverzekering

Donderdag 16 december 2021 09:01

‌ Het eind van het jaar komt eraan en dat betekent dat het tijd wordt om je zorgverzekering onder de loep te nemen. De kans bestaat dat je kunt besparen op je polis. Door gebruik te maken va...

Lees meer
Als je weinig zorgkosten verwacht te hebben in 2022 dan is het interessant om je eigen risico te verhogen.

Meer vrijwillig eigen risico bepalen is minder premie betalen: de pro’s en cons

Donderdag 09 december 2021 09:27

Als je weinig zorgkosten hebt, kan het aantrekkelijk zijn om een zorgverzekering met een hoog vrijwillig eigen risico af te sluiten. Een groot aantal zorgverzekeraars probeert klanten binnen te hal...

Lees meer
Weet jij precies waar je terecht kunt met je budgetpolis wanneer je een ongeluk krijgt?

Budgetpolis: Kies je voor geld of gezondheid?

Woensdag 01 december 2021 08:47

‌ Als het om zorgverzekeringen gaat, blijft de budgetpolis ongekend populair. De lagere premie spreekt mensen aan. Het is echter wel belangrijk om je af te vragen of deze polis de juiste is ...

Lees meer
Welke zorgverzekering is het goedkoopste en waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgpolis?

Voor deze zorgverzekering betaal je de minste premie

Dinsdag 23 november 2021 09:52

‌ De premies van de zorgverzekeringen zijn bekend. Het aantal aanbieders is immens en de zorgpremies liggen dichtbij elkaar. Toch is er altijd een zorgverzekeraar die er met het predicaat ‘...

Lees meer