Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op je Zorgverzekering

Bespaar op je Zorgverzekering

Door over te stappen van zorgverzekeraar

Gemiddelde besparing door gebruik te maken van een voordeligere zorgverzekering

€150,- p.j

Start besparen

Meer informatie

Budgetpolis: Kies je voor geld of gezondheid?

Woensdag 01 december 2021 08:47Frank van de Ven
Weet jij precies waar je terecht kunt met je budgetpolis wanneer je een ongeluk krijgt?

Weet jij precies waar je terecht kunt met je budgetpolis wanneer je een ongeluk krijgt?

Als het om zorgverzekeringen gaat, blijft de budgetpolis ongekend populair. De lagere premie spreekt mensen aan. Het is echter wel belangrijk om je af te vragen of deze polis de juiste is voor jouw situatie. Ook loont het de moeite om gedegen onderzoek uit te voeren naar de dekking van zo’n polis. Is het ziekenhuis bij jou in de buurt namelijk wel aangesloten bij de budgetpolis waar jij je oog op hebt laten vallen?


Budgetpolis 2022

De voordeligste budgetpolis is van ZieZo Zilveren Kruis. Met een maandbedrag van 108,25 euro is ZieZo Selectief de meest voordelige polis te noemen. Naast de budgetpolis is de naturapolis erg populair. Dit is een basisverzekering waarbij de gebruiker een ruime keus heeft op het gebied van zorgaanbieders. Het eigen risico van deze verzekering bedraagt 385 euro.


Verhogen eigen risico

Je kunt de kosten van je zorgverzekering drukken door je eigen risico te verhogen naar maximaal 885 euro. Ook in deze categorie is ZieZo Zilveren Kruis het meest voordelig en betaal je 86,25 euro per maand voor ZieZo Selectief. De keuze voor het verhogen van het eigen risico is niet erg populair.


Aangesloten zorgaanbieders controleren

Als je een budgetpolis wilt afsluiten, moet je goed controleren of de aangeboden zorg bij jou in de buurt is. Zit het ziekenhuis bij jou in de buurt in het pakket of ben je gedwongen ver te reizen voor zorg? In noodsituaties draagt de verzekeraar de rekening van zorgverleners volledig. De situatie is echter anders als je bijvoorbeeld voor een knieoperatie naar een ziekenhuis moet. Een budgetpolis betaalt enkel de kosten wanneer je naar een door de verzekeraar gecontracteerd ziekenhuis gaat. Het is dus van cruciaal belang dat je checkt welke ziekenhuizen aangesloten zijn!


Aanvullend verzekerd

Naast de basisverzekering kun je een hoop aanvullende zaken verzekeren. De populairste aanvullingen op de standaard basispakket met een eigen risico van 385 euro zijn fysiobehandelingen en een tandartsvergoeding. De meest voordelige verzekering met deze aanvullingen is het Zorg Gemak Polis van Zorg en Zekerheid. Voor dit pakket betaal je maandelijks 130,60 euro per maand.


Aanvullende verzekering

Als je een zorgverzekering wilt afsluiten, is er een aantal zaken waar je aan moet denken. Kies je voor een basisverzekering of heb je ook behoefte aan aanvullende verzekeringen? Heb je veel zorg nodig of denk je de dokter volgend jaar amper te zien? Deze keuzes zijn erg belangrijk, dus is het zaak om goed na te denken over wat je nodig denkt te hebben. Je kunt namelijk niet halverwege het jaar overstappen van zorgverzekeraar. Voor het gemak zette we vast wat begrippen voor je op een rij, zodat je weet waaraan je moet denken voordat je eind dit jaar je handtekening zet onder een zorgpolis.


Basisverzekering

Iedereen die ouder is dan achttien jaar is in Nederland verplicht om een basisverzekering voor de zorg af te sluiten. Er valt genoeg te kiezen, want er zijn vier smaken. Het gaat hier om het budgetpolis, de naturapolis, de combinatiepolis en de restitutiepolis. Keuzevrijheid vormt het grootste verschil tussen deze polissen.


Aanvullende verzekering

Naast de basisverzekering zijn er een aantal aanvullende verzekeringen die je kunt afsluiten als het standaard zorgpakket niet afdoende is. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor:

•             Fysiotherapie
•             Tandheelkunde
•             Brillen en lenzen
•             Alternatieve geneeswijzen
•             Orthodontie

Kijk goed of de extra zorg die jij wilt in een pakket zit en hoeveel behandelingen je nodig denkt te hebben natuurlijk.


Zorgpremie

De zorgpremie is het bedrag dat je verspreid over twaalf maanden aan je zorgverzekeraar betaalt. Hoe hoog de premie is, is afhankelijk voor je eigen risico en de mogelijke aanvullingen op je basis zorgpakket. Weet jij al wat jouw zorgwensen zijn? Check alle zorgpremies via deze link en start met vergelijken.


Verplicht eigen risico

De term ‘verplicht’ zegt het al: het verplicht eigen risico is geen keuze. Er is een drempelbedrag van 385 euro vastgelegd door de regering met als doel om consumenten te laten nadenken over een bezoek aan een specialist. Het verplichte eigen risico geldt niet voor een bezoek aan de huisarts, kraamzorg of aanvullende verzekerde zorg. Deze zorg wordt zonder tussenkomst van het eigen risico vergoed.


Vrijwillig eigen risico

Het is mogelijk om je eigen risico op te hogen, zodat je maandelijks minder premie betaalt. Wanneer je korting wilt ontvangen op jouw maandpremie kun je ervoor kiezen om je vrijwillige eigen risico te verhogen naar een maximaal eigen risico van 885 euro. Dit betekent dus dat je een verhoging van vijfhonderd euro kunt doorvoeren. Voor mensen die weinig zorg nodig denken te hebben, kan dit een aantrekkelijke optie zijn. Dit betekent wel dat ze – mocht er specifieke zorg nodig zijn – eerst hun eigen risico moeten opmaken voordat bijvoorbeeld ziekenhuisbezoek vergoed wordt.


Medische selectie/acceptatie

De basisverzekering maakt geen onderscheid en accepteert elke aanvraag. Voor aanvullende verzekeringen geldt dit niet altijd. Zo kan een verzekeraar ervoor kiezen om een acceptatieprocedure te hanteren. Deze procedure bestaat vaak uit een gezondheidsverklaring die je dan verplicht moet invullen. De verzekeraar behoudt zich vervolgens het recht om je voor het aanvullende pakket af te mogen wijzen.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Zorgverzekering

Welke zorgverzekering is het goedkoopste en waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgpolis?

Voor deze zorgverzekering betaal je de minste premie

Dinsdag 23 november 2021 09:52

‌ De premies van de zorgverzekeringen zijn bekend. Het aantal aanbieders is immens en de zorgpremies liggen dichtbij elkaar. Toch is er altijd een zorgverzekeraar die er met het predicaat ‘...

Lees meer
Dit zijn de belangrijkste veranderingen in de zorgverzekering van 2022.

Zorgverzekering 2022: de belangrijkste veranderingen

Vrijdag 12 november 2021 14:03

‌ Een nieuw jaar betekent een nieuwe zorgverzekering! Elk jaar verandert de inhoud van de basisverzekering. Het is daarom verstandig om jaarlijks je huidige polis onder de loep te nemen om er ze...

Lees meer
Het wordt weer tijd om je zorgverzekeringen onder de loep te nemen. Weet jij waar je op moet letten?

Gebruik deze acht tips voor vergelijken zorgverzekering 2022

Vrijdag 19 november 2021 08:50

Het einde van het jaar draait om feestdagen, familie en het vergelijken van polissen. Om zeker te zijn dat je de juiste zorg krijgt in 2022 is het belangrijk om zorgverzekeringen te vergelijken....

Lees meer
DSW is de eerste zorgverzekeraar die de tarieven voor 2022 bekendmaakt. Huishoudens betalen jaarlijks 39 euro meer premie.

DSW presenteert als eerste zorgpremie 2022

Woensdag 20 oktober 2021 15:07

Als eerste Nederlandse zorgverzekeraar presenteert DSW de zorgpremie van 2022. Klanten betalen jaarlijks 39 euro meer voor hun verzekering. De premiestijging van 3,25 euro per maand is te wijten aan...

Lees meer