Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op je Zorgverzekering

Bespaar op je Zorgverzekering

Door over te stappen van zorgverzekeraar

Gemiddelde besparing door gebruik te maken van een voordeligere zorgverzekering

€150,- p.j

Start besparen

Meer informatie

Zes tips waarmee je kunt besparen op je zorgverzekering

Donderdag 16 december 2021 09:01Margot Boesveld
Op zoek naar een nieuwe zorgverzekering? Neem deze zes tips mee wanneer je een overstap overweegt!

Op zoek naar een nieuwe zorgverzekering? Neem deze zes tips mee wanneer je een overstap overweegt!

Het eind van het jaar komt eraan en dat betekent dat het tijd wordt om je zorgverzekering onder de loep te nemen. De kans bestaat dat je kunt besparen op je polis. Door gebruik te maken van de zorgvergelijker van de Vastelastenbond kun je snel en eenvoudig te weten komen of je kunt besparen op je zorgpolis. Deze zes tips helpen je alvast op weg om een goede keuze te maken!

Jaarlijks kunnen consumenten overstappen van zorgverzekeraar. Per 1 januari gaan deze nieuwe contracten dan in. Overstappen kán lonen als de besparingsmogelijkheden onderzocht zijn. Dat doe je door pakketten van verschillende zorgaanbieders met elkaar te vergelijken. Voordat je met deze vergelijking aan de slag gaat, is het belangrijk om in kaart te brengen wat voor zorgkosten je verwacht te maken. Met deze checklist kom je beslagen ten ijs.


 1. Schat in welke zorg je nodig denkt te hebben

Denk goed na over wat voor soort zorg je nodig denkt te hebben. Sport je veel en intensief? Als dat het geval is, kan het interessant zijn om extra fysiotherapie in je pakket op te nemen. Mocht je niet zo sportief zijn of denken ‘gewoon’ extra specialistische zorg nodig hebben, dan moet je deze wens meenemen in je vergelijking. Neem deze inschatting mee wanner je gaat vergelijken.


2. Bereken de kosten van een aanvullende verzekering

Als je een aanvullende tandartsverzekering afsluit, moet je goed nadenken of je het geld er wel uithaalt. Stel dat je 2 keer per jaar naar de tandarts gaat en die gezamenlijke behandelingen € 140,- kosten, is het dan wel de moeite waard om een aanvullende verzekering af te sluiten? Door maandelijks € 15,- tot € 20,- te betalen voor zo’n verzekering betaal je dus teveel voor het daadwerkelijk benodigde bedrag. Wanneer je 12 x € 15,- betaalt ben je op jaarbasis € 180,- kwijt, terwijl de tandartskosten €40,- goedkoper uitvallen. Dan kun je dus beter je tandartsbezoeken uit eigen zak betalen!


3. Denk na over de hoogte van je eigen risico

Verwacht je komend jaar onder het mes te moeten of veel medische kosten te maken? Kies in dat geval voor het laagste eigen risico van € 385,-.  Als je juist denkt weinig naar de dokter of het ziekenhuis te gaan, dan kun je overwegen om je eigen risico te verhogen. Je kunt je eigen risico tot maximaal € 500,- verhogen, waardoor je in totaal een maximaal eigen risico van € 885,- kunt realiseren. Daardoor betaal je maandelijks minder premie. Deze beslissing moet je echter niet lichtzinnig nemen, want mocht je alsnog naar het ziekenhuis moeten dan ben je een hoop geld kwijt.


4. Neem de tijd voor het invullen van de VLB Zorgvergelijker

Breng in kaart welke zorg je nodig denkt te hebben en maak een checklist. Met deze input kun je een weloverwogen keuze maken in de VLB Zorgvergelijker. Zo weet je ook direct of overstappen zin heeft of dat je beter bij je huidige zorgaanbieder kunt blijven zitten. Ook weet je of een pakketuitbreiding noodzakelijk is en waar je deze het meest voordelig kan afsluiten.


5. Verdeel kinderen over verschillende polissen

Kinderen tot 18 jaar dienen bij hun ouders of verzorgers op de polis meeverzekerd te worden. Kinderen zijn over het algemeen gratis meeverzekerd voor het duurste aanvullende pakket. Door de verzekeringen van ouders op te splitsen, kun je voordeel behalen. Als bijvoorbeeld ouder 1 voor het basispakket kiest en ouder 2 zijn keuze op het basispakket + aanvullend pakket laat vallen, kun je de kinderen beter op polis 2 meeverzekeren. Door deze verdeling vallen de maandelijkse kosten lager uit.


6. Stap jaarlijks over als je kinderen een beugel nodig hebben

De vergoeding voor orthodontie geldt over het algemeen voor de gehele verzekeringsduur. Onder verzekeringsduur verstaan de meeste zorgverzekeraars de periode dat je klant bij hen bent. Als je bijvoorbeeld een vergoeding van € 2.000,- voor orthodontie hebt gedurende de verzekeringsduur, dan betekent dit dus niet dat je jaarlijks dit bedrag kunt opmaken. Mocht jouw kind een beugel nodig hebben, is het raadzaam om over te stappen en het jaar erop opnieuw voor een andere zorgaanbieder te kiezen. Zo begint de nieuwe verzekeringsduur bij de nieuwe zorgverzekeraar weer van voor af aan.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Zorgverzekering

Als je weinig zorgkosten verwacht te hebben in 2022 dan is het interessant om je eigen risico te verhogen.

Meer vrijwillig eigen risico bepalen is minder premie betalen: de pro’s en cons

Donderdag 09 december 2021 09:27

Als je weinig zorgkosten hebt, kan het aantrekkelijk zijn om een zorgverzekering met een hoog vrijwillig eigen risico af te sluiten. Een groot aantal zorgverzekeraars probeert klanten binnen te hal...

Lees meer
Weet jij precies waar je terecht kunt met je budgetpolis wanneer je een ongeluk krijgt?

Budgetpolis: Kies je voor geld of gezondheid?

Woensdag 01 december 2021 08:47

‌ Als het om zorgverzekeringen gaat, blijft de budgetpolis ongekend populair. De lagere premie spreekt mensen aan. Het is echter wel belangrijk om je af te vragen of deze polis de juiste is ...

Lees meer
Welke zorgverzekering is het goedkoopste en waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgpolis?

Voor deze zorgverzekering betaal je de minste premie

Dinsdag 23 november 2021 09:52

‌ De premies van de zorgverzekeringen zijn bekend. Het aantal aanbieders is immens en de zorgpremies liggen dichtbij elkaar. Toch is er altijd een zorgverzekeraar die er met het predicaat ‘...

Lees meer
Dit zijn de belangrijkste veranderingen in de zorgverzekering van 2022.

Zorgverzekering 2022: de belangrijkste veranderingen

Vrijdag 12 november 2021 14:03

‌ Een nieuw jaar betekent een nieuwe zorgverzekering! Elk jaar verandert de inhoud van de basisverzekering. Het is daarom verstandig om jaarlijks je huidige polis onder de loep te nemen om er ze...

Lees meer