Nederland maakt zich op voor de komst van de processierups. Hoe zit het met je verzekering?
Donderdag 14 mei 2020 16:13:33

In mei, juni, juli en augustus worden veel Nederlanders geteisterd door de processierups. Maar hoe zit het met je zorgverzekering als je klachten krijgt? En wat als je je boom gaat (moet) kappen of je ergens op een vakantiepark bent geweest? Hoe zit het dan met de verzekering?

Hoe zit het met processierups (EPR) en je verzekeringen?

De processierups maakte vorig jaar al een flinke opmars. Het kan zijn dat je (in)direct schade krijgt van de processierups. De bestrijding van de processierups kan veel twijfels en onenigheid oproepen over de kosten en de verantwoordelijkheid. Veel mensen vragen zich af of je je hiervoor kan verzekeren. Daarom geven we antwoord op de volgende vragen.

Processierups en opstal of inboedelverzekering           

Processierups en reisverzekering

Processierups en zorgverzekering

Processierups en opstal of inboedelverzekering

Dat de processierups voor veel ongemakken zorgt is vorig jaar wel gebleken. Stel je hebt zelf al het mogelijke gedaan, maar op gemeentegrond naast het huis staan bomen met de rupsen en daar heb je last van. Er waren zelfs enkele extreme gevallen van families die het huis uit moesten vanwege een plaag(uitzonderlijke situatie). Is er dan sprake van een plaag in de openbare ruimte en is dan de gemeente aansprakelijk voor de schoonmaakkosten van de woning? 

De opstalverzekering vergoedt schade door brand, inbraak of storm aan alles wat vast zit aan je huis. Maar is er schade aan je woning door ongedierte? Dan dekt de woonverzekeraar dit meestal niet.

Helaas, maar de processierups valt onder ook ongedierte. En ongedierte is uitgesloten van je verzekering. Je woonverzekering dekt dit helaas niet, omdat deze rupsen onder ongedierte valt, dus uitgesloten van dekking. Ook je spullen in huis zijn niet verzekerd voor ongedierte. Dus ook je kleding niet. Het enige dat je kan doen is preventieve maatregelen nemen. Het tegengaan van processierupsen is voor eigen rekening omdat dit valt onder voorzorgsmaatregelen. Dus doe het nodige om schade te voorkomen. Probeer te voorkomen dat brandharen of nesten jouw woning binnenwaaien. De hoofdregel is namelijk dat iedereen zijn eigen schade zelf draagt.

Processierups en reisverzekering

Stel je bent op een vakantiepark en krijgt gezondheidsklachten omdat daar de processierupsen huishouden. Wat moet je dan doen?

Wanneer je van je camping moet vertrekken i.v.m. gezondheidsklachten door de rupsen dien je altijd de alarmcentrale te bellen om toestemming te vragen om terug naar huis te gaan. Zij beoordelen dan of deze onder de dekking van je reisverzekering valt.

Aansprakelijkheid of camping of vakantiepark?

Afhankelijk of de bomen van gemeente, provincie of rijkswaterstaat zijn, is een van genoemde partijen verantwoordelijk voor het beheersen en bestrijden van de problematiek. Je leest hier meer over aansprakelijkheid en de processierups.

Processierups en zorgverzekering

We zullen massaal weer crème en zalf inslaan om de vervelende jeuk tegen te gaan. Hieronder de mogelijke zorg en of dit gedekt is door je zorgverzekering.

Heb je vragen over verzekeringen? Stel deze aan onze verzekeringsexperts. Bel op 040-7200200.

Mireille van der Heijden
Alleskunner en altijd enthousiast. Bemoeit zich met energie en verzekeringen en alles wat daar mee te maken heeft.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?
Bekijk ook
Belastingverhoging door coronacris lijkt onvermijdelijk
Dat de corona-crisis een enorme impact op de maatschappij heeft is niet te voorkomen. Economen speculeren over de (economische) gevolgen. Het heffen van hogere belasting lijkt onvermijdelijk vo...
6 slimme tips om je vakantiegeld nuttig te besteden
De meeste werknemers ontvangen in mei (uiterlijk juni) het vakantiegeld. Zeker in deze coronatijd voor velen een welkome bonus. Door de coronacrisis zien huishoudens de vakantieplannen in het wa...
Waarom is de opbrengst zonnepanelen hoger dan ooit?
Heb jij al zonnepanelen op je dak? Waarom neemt het rendement van zonnepanelen de laatste jaren zo'n sprint. De opbrengst van zonnepanelen is door het mooie weer de afgelopen tijd hoger dan ooit....

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
  • Gratis WOZ-waarde check
  • Advies over al je energievragen
  • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
  • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam