Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op Verzekeringskosten

Bespaar € 200,- op Verzekeringskosten

Verzekerd Zonder Zorgen

Besteed je verzekeringen aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste dekking! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€10,- p.m.
(of €100,- p.j.)

Meer informatie

Nederland maakt zich op voor de komst van de processierups. Hoe zit het met je verzekering?

Donderdag 14 mei 2020 16:13Margot Boesveld
Hoe zit het met verzekering processierups. Krijg je schade vergoed?

Hoe zit het met verzekering processierups. Krijg je schade vergoed?

In mei, juni, juli en augustus worden veel Nederlanders geteisterd door de processierups. Maar hoe zit het met je zorgverzekering als je klachten krijgt? En wat als je je boom gaat (moet) kappen of je ergens op een vakantiepark bent geweest? Hoe zit het dan met de verzekering?

Hoe zit het met processierups (EPR) en je verzekeringen?

De processierups maakte vorig jaar al een flinke opmars. Het kan zijn dat je (in)direct schade krijgt van de processierups. De bestrijding van de processierups kan veel twijfels en onenigheid oproepen over de kosten en de verantwoordelijkheid. Veel mensen vragen zich af of je je hiervoor kan verzekeren. Daarom geven we antwoord op de volgende vragen.

Processierups en opstal of inboedelverzekering           

  • Worden brandharen processierups op kleding vergoed?
  • Kun je de kosten voor een boom kappen door processierups claimen?
  • Schade woning processierups (EPR) vergoed door opstalverzekering?

Processierups en reisverzekering

  • Wat moet ik doen als er op de camping processierupsen zijn?

Processierups en zorgverzekering

  • Kan ik zorgkosten (zalfjes en anti-jeuk crème) claimen bij zorgverzekering?
  • Krijg ik de medicijnen voor de processierups vergoed?

Processierups en opstal of inboedelverzekering

Dat de processierups voor veel ongemakken zorgt is vorig jaar wel gebleken. Stel je hebt zelf al het mogelijke gedaan, maar op gemeentegrond naast het huis staan bomen met de rupsen en daar heb je last van. Er waren zelfs enkele extreme gevallen van families die het huis uit moesten vanwege een plaag(uitzonderlijke situatie). Is er dan sprake van een plaag in de openbare ruimte en is dan de gemeente aansprakelijk voor de schoonmaakkosten van de woning? 

De opstalverzekering vergoedt schade door brand, inbraak of storm aan alles wat vast zit aan je huis. Maar is er schade aan je woning door ongedierte? Dan dekt de woonverzekeraar dit meestal niet.

Helaas, maar de processierups valt onder ook ongedierte. En ongedierte is uitgesloten van je verzekering. Je woonverzekering dekt dit helaas niet, omdat deze rupsen onder ongedierte valt, dus uitgesloten van dekking. Ook je spullen in huis zijn niet verzekerd voor ongedierte. Dus ook je kleding niet. Het enige dat je kan doen is preventieve maatregelen nemen. Het tegengaan van processierupsen is voor eigen rekening omdat dit valt onder voorzorgsmaatregelen. Dus doe het nodige om schade te voorkomen. Probeer te voorkomen dat brandharen of nesten jouw woning binnenwaaien. De hoofdregel is namelijk dat iedereen zijn eigen schade zelf draagt.

Processierups en reisverzekering

Stel je bent op een vakantiepark en krijgt gezondheidsklachten omdat daar de processierupsen huishouden. Wat moet je dan doen?

Wanneer je van je camping moet vertrekken i.v.m. gezondheidsklachten door de rupsen dien je altijd de alarmcentrale te bellen om toestemming te vragen om terug naar huis te gaan. Zij beoordelen dan of deze onder de dekking van je reisverzekering valt.

Aansprakelijkheid of camping of vakantiepark?

Afhankelijk of de bomen van gemeente, provincie of rijkswaterstaat zijn, is een van genoemde partijen verantwoordelijk voor het beheersen en bestrijden van de problematiek. Je leest hier meer over aansprakelijkheid en de processierups.

Processierups en zorgverzekering

We zullen massaal weer crème en zalf inslaan om de vervelende jeuk tegen te gaan. Hieronder de mogelijke zorg en of dit gedekt is door je zorgverzekering.

  • Huisartsbezoek: Heb je klachten, dan zal je naar de huisarts of huisartsenpost gaan. Je huisarts kan bepalen welke zorg je nodig hebt om de klachten te verminderen. Een bezoek aan de huisarts wordt volledig vergoed door de basisverzekering
  • Medicijnen: Bij lichte symptomen zijn geen medicijnen nodig. Bij hevige jeuk kunnen anti-jeukmiddelen, zoals een crème op basis van kamfer of menthol verlichting geven. Krijg je een hevige, allergische reactie van de rups? Dan schrijft de huisarts vaak een ontstekingsremmende zalf voor, bijvoorbeeld corticosteroïdezalf of antihistamine tabletten. Deze medicijnen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Je betaalt hiervoor wel eerst je eigen risico. 

Heb je vragen over verzekeringen? Stel deze aan onze verzekeringsexperts. Bel op 040-7200200.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Verzekeringen

De dekking van je reisverzekering hangt af van je polisvoorwaarden. Ook voor de reisverzekering en het coronavirus.

Corona en je reis- en annuleringsverzekering

Vrijdag 27 maart 2020 15:57

In december 2019 werd het Coronavirus (COVID-19) voor het eerst vastgesteld in China. Het aantal besmettingsgevallen loopt wereldwijd op. Veel landen en gebieden hebben ingrijpende maatregelen getroff...

Lees meer
Ga je skiën? Denk dan goed aan de verzekering voor je auto, dakkoffer en spullen

Mireille zoekt uit: Ga je op wintersport? Is je dakkoffer wel verzekerd?

Zaterdag 15 februari 2020 10:53

Je gaat op wintersport en je ski -of snowboard uitrusting moet ook mee. Dan biedt een dakkoffer uitkomst. Maar wat als je schade aan je dakkoffer hebt of erger: Je dakkoffer (of inhoud) wordt gestolen...

Lees meer
Dure verzameling? Let dan goed op het maximale bedrag dat je kan verzekeren

Verzameling verzekeren, zo zit dat

Maandag 27 januari 2020 09:08

6 op de 10 Nederlanders heeft een verzameling. Je kan het vaak zo gek niet bedenken of er is wel iemand die het ‘verzamelt’. Er worden zelfs televisieprogramma’s aan gewijd. Een verz...

Lees meer
Autobrand is een veelvoorkomende schade door vuurwerk

Schade jaarwisseling meer dan 15 miljoen | Meer branden tijdens de jaarwisseling

Zaterdag 04 januari 2020 09:33

Het Verbond van Verzekeraars kwam al eerder met het bericht dat de schade tijdens de jaarwisseling voor particulieren aan woningen en auto’s zal uitkomen op ongeveer 15 miljoen euro. Dit be...

Lees meer