Verzameling verzekeren, zo zit dat
Maandag 27 januari 2020 09:08:43
Dure verzameling? Let dan goed op het maximale bedrag dat je kan verzekeren

6 op de 10 Nederlanders heeft een verzameling. Je kan het vaak zo gek niet bedenken of er is wel iemand die het ‘verzamelt’. Er worden zelfs televisieprogramma’s aan gewijd. Een verzameling valt onder je inboedel. Vaak is een verzameling voor de verzamelaar van onschatbare waarde. Dat ligt voor de verzekeraar echter anders.

Heeft het zin om je verzameling te verzekeren?

De verzekeringsmaatschappij hanteert een bepaald maximumbedrag. Deze drempelwaarde kan per verzekeraar verschillen en ligt vaak tussen de 12.000 en 15.000 euro. Voor collecties met een geldwaarde die (ver) boven dat maximale bedrag uitkomt, kan het interessant zijn om een speciale verzamelingsverzekering af te sluiten.

Hoe regel je een verzekering voor je verzameling?

Voordat je je kostbare verzameling kan verzekeren zal je zelf een aantal stappen moeten ondernemen. Het belangrijkste voor een verzekeraar is een goede inschatting van de waarde van je verzameling te hebben. 

1. Taxatie van je verzameling

2. Extra maatregelen treffen tegen brand en inbraak

Taxatie verzameling

Je moet de waarde van je verzameling wel kunnen aantonen met een taxatierapport door een erkend taxateur. Dat is een specialist in het vaststellen van de waarde van dingen (bijvoorbeeld: kunst, antiek, schade, woningen) en is aangesloten bij Verenigd Register van Taxateurs. Zo weet je zeker dat de taxateur voldoet aan de gestelde kwaliteitseisen. Een taxateur werkt doorgaans tegen een vaste prijs of een percentage of van de getaxeerde waarde. De kosten liggen vaak rond de € 500,- euro. Een taxatierapport is drie tot zes jaar geldig.

Extra maatregelen | Bescherm jouw waardevolle verzameling goed

Wil je een luxe verzameling verzekeren? Dan kan de verzekeraar vragen om extra brand of inbraak maatregelen. Een verzekeraar zal dit op basis van de zogenaamde risicoklassen adviseren. Het Verbond van Verzekeraars heeft samen met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) een aantal risicoklassen opgesteld. Hoe meer een inboedel waard is, hoe hoger de risicoklasse. Bij elke risicoklasse horen bepaalde beveiligingsmaatregelen.

Bijna bij alle inboedelverzekeraars is het mogelijk om een extra dekking voor je verzameling af te sluiten.

Elke verzekeraars hateren een maximaal bedrag dat je voor je verzameling kan verzekering. Bij Avero is dat € 30.000,00. Bij Nationale Nederlanden en ASR kun je een verzameling tot een maximaal bedrag van € 50.000,00 verzekeren.  Wil je een hoger bedrag verzekeren dan kan dat bij bijvoorbeeld Hiscox. Deze verzekeraar is gespecialiseerd op het verzekeren van kunstverzamelingen tot maximaal € 150.000,00.

Heb je een vraag over verzekeringen? Neem dan eens contact op met onze verzekeringsadviseurs. Daar zijn we tenslotte voor. 

Mireille van der Heijden
Alleskunner en altijd enthousiast. Bemoeit zich met energie en verzekeringen en alles wat daar mee te maken heeft.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?
Bekijk ook
Aanbod van woningen onder 250.000 gehalveerd
Met een gemiddeld bruto inkomen van € 36.500 kom je op de woningmarkt nergens. Het aantal betaalbare woningen van 250.000 in het afgelopen jaar 50% afgenomen. Van 22.000 in 2018 naar 13.500 ...
Meer huurders recht op huurtoeslag vanaf 1 januari
Doordat de harde inkomensgrens voor huurtoeslag is komen te vervallen komen meer mensen in aanmerking voor huursubsidie. Heb je een bruto jaarsalaris € 15.000 en € 27.000 euro en woon je in ...
Wel of geen bezwaar maken tegen de WOZ-waarde?
Wanneer je bezwaar moet maken tegen de hoogte van je WOZ-beschikking is afhankelijk van je persoonlijke situatie en ieder voor zich. Het is in ieder geval verstandig om je goed in te lezen en te laten...