Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op Verzekeringskosten

Bespaar € 200,- op Verzekeringskosten

Verzekerd Zonder Zorgen

Besteed je verzekeringen aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste dekking! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€10,- p.m.
(of €100,- p.j.)

Meer informatie

Verzameling verzekeren, zo zit dat

Maandag 27 januari 2020 09:08Margot Boesveld
Dure verzameling? Let dan goed op het maximale bedrag dat je kan verzekeren

Dure verzameling? Let dan goed op het maximale bedrag dat je kan verzekeren

6 op de 10 Nederlanders heeft een verzameling. Je kan het vaak zo gek niet bedenken of er is wel iemand die het ‘verzamelt’. Er worden zelfs televisieprogramma’s aan gewijd. Een verzameling valt onder je inboedel. Vaak is een verzameling voor de verzamelaar van onschatbare waarde. Dat ligt voor de verzekeraar echter anders.

Heeft het zin om je verzameling te verzekeren?

De verzekeringsmaatschappij hanteert een bepaald maximumbedrag. Deze drempelwaarde kan per verzekeraar verschillen en ligt vaak tussen de 12.000 en 15.000 euro. Voor collecties met een geldwaarde die (ver) boven dat maximale bedrag uitkomt, kan het interessant zijn om een speciale verzamelingsverzekering af te sluiten.

Hoe regel je een verzekering voor je verzameling?

Voordat je je kostbare verzameling kan verzekeren zal je zelf een aantal stappen moeten ondernemen. Het belangrijkste voor een verzekeraar is een goede inschatting van de waarde van je verzameling te hebben. 

1. Taxatie van je verzameling

2. Extra maatregelen treffen tegen brand en inbraak

Taxatie verzameling

Je moet de waarde van je verzameling wel kunnen aantonen met een taxatierapport door een erkend taxateur. Dat is een specialist in het vaststellen van de waarde van dingen (bijvoorbeeld: kunst, antiek, schade, woningen) en is aangesloten bij Verenigd Register van Taxateurs. Zo weet je zeker dat de taxateur voldoet aan de gestelde kwaliteitseisen. Een taxateur werkt doorgaans tegen een vaste prijs of een percentage of van de getaxeerde waarde. De kosten liggen vaak rond de € 500,- euro. Een taxatierapport is drie tot zes jaar geldig.

Extra maatregelen | Bescherm jouw waardevolle verzameling goed

Wil je een luxe verzameling verzekeren? Dan kan de verzekeraar vragen om extra brand of inbraak maatregelen. Een verzekeraar zal dit op basis van de zogenaamde risicoklassen adviseren. Het Verbond van Verzekeraars heeft samen met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) een aantal risicoklassen opgesteld. Hoe meer een inboedel waard is, hoe hoger de risicoklasse. Bij elke risicoklasse horen bepaalde beveiligingsmaatregelen.

Bijna bij alle inboedelverzekeraars is het mogelijk om een extra dekking voor je verzameling af te sluiten.

Elke verzekeraars hateren een maximaal bedrag dat je voor je verzameling kan verzekering. Bij Avero is dat € 30.000,00. Bij Nationale Nederlanden en ASR kun je een verzameling tot een maximaal bedrag van € 50.000,00 verzekeren.  Wil je een hoger bedrag verzekeren dan kan dat bij bijvoorbeeld Hiscox. Deze verzekeraar is gespecialiseerd op het verzekeren van kunstverzamelingen tot maximaal € 150.000,00.

Heb je een vraag over verzekeringen? Neem dan eens contact op met onze verzekeringsadviseurs. Daar zijn we tenslotte voor. 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Verzekeringen

Autobrand is een veelvoorkomende schade door vuurwerk

Schade jaarwisseling meer dan 15 miljoen | Meer branden tijdens de jaarwisseling

Zaterdag 04 januari 2020 09:33

Het Verbond van Verzekeraars kwam al eerder met het bericht dat de schade tijdens de jaarwisseling voor particulieren aan woningen en auto’s zal uitkomen op ongeveer 15 miljoen euro. Dit be...

Lees meer
Belangrijke verzekeringen voor toekomstige ouders

Deze verzekeringen moet je regelen bij gezinsuitbreiding

Donderdag 19 september 2019 15:03

Zorgverzekeringen en schadeverzekeringen worden vaak niet goed aangepast als er gezinsuitbreiding is. Veel ouders denken er namelijk niet aan om de verzekeringen aan te passen. En dat begrijpen we ook...

Lees meer
Rendement ziekenhuizen neemt af | zorgkosten nemen toe

Zorgen om de zorg: Rendement ziekenhuizen neemt af |Zorgkosten nemen toe

Vrijdag 06 september 2019 10:38

Kosten zorgpersoneel en vergrijzing drukt rendement ziekenhuis en gooit zorglast burger omhoog. De zorg wordt gezien als  maatschappelijk probleem. Vooral ouderen en mensen met lage inkom...

Lees meer
Extra dekking basispakket 2020 zorgverzekering

Zorgverzekering 2020: Dit zijn de (voorlopige) veranderingen

Woensdag 04 september 2019 20:19

Prinsjesdag: De zorgpremie stijgt minder hard dan verwacht. Het kabinet rekent voor 2020 met een gemiddelde basispre­mie van € 1.421,- per jaar (€ 118,- per maand). Dat is ruim € 3,...

Lees meer