Schade jaarwisseling meer dan 15 miljoen | Meer branden tijdens de jaarwisseling
Zaterdag 04 januari 2020 09:33:02

Het Verbond van Verzekeraars kwam al eerder met het bericht dat de schade tijdens de jaarwisseling voor particulieren aan woningen en auto’s zal uitkomen op ongeveer 15 miljoen euro. Dit bedrag zal naar verwachting nog verder oplopen door de schade door de branden. En die waren en dit jaar meer dan voorheen. Zelfs de hoogste vuurwerk gerelateerde branden sinds jaren. De voornaamste reden is dat - naast een onveilige omgang van vuurwerk - het te dicht bij de huizen wordt afgestoken.  Ook was er meer vandalisme en werden in Rotterdam en Amsterdam hulpverleners met vuurwerk bekogeld. Dit was ook in  Breda, Delft, Utrecht en Zeist het geval.  

Schade aan woning en auto komt het meeste voor

Het aantal branden waarbij de vermoedelijke oorzaak vuurwerk is, ligt hoger dan in 2019. Iets meer dan de helft van de branden is vuurwerk gerelateerd. Het merendeel van de meldingen betrof kleine branden, gevolgd door middelbranden, zes grote branden, zes zeer grote branden, vijf waterschades, één explosie en één aanrijdingschade. Deze classificaties worden door de brandweer gehanteerd voor de uitruk en geven slechts een globale indicatie van de daadwerkelijke schadeomvang. In Eidnhoven zijn 7 auto's uitgebrand. In Oss zijn ook enkele autobranden gemeld. uithoord meldde 3 autobranden. Ook in Utrecht en Ede gingen veel auto's in vlammen op. 

Voor particulieren is er vaak schade aan de woning of auto. Er zijn tijdens de jaarwisseling helaas ook een aantal grote branden geweest, bijvoorbeeld een bedrijfsbrand in Zoetermeer, een molen in Bovenkarspel en een oud schoolpand in IJsselstein”, vertelt Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars. “Het is echter nog te vroeg om van dit soort branden een raming van de schade te geven.” Ook letsel door vuurwerk is niet meegenomen in de schatting. Naar verwachting zal de totale schade richting de 20 miljoen lopen. 

Schade door vuurwerk? Zo zit het met je verzekering

Brand (ook door vuurwerk) is verzekerd via de opstal– of inboedelverzekering. Wanneer je een koophuis hebt moet je zelf de opstalverzekering regelen. Woon je in een huurhuis? Neem dan contact op met de verhuurder, want dan loopt de opstalverzekering via hem, als eigenaar van het pand. De opstalverzekeraar vergoedt de brandschade. Uiteraard krijg je de schade alleen vergoed als je een normale hoeveelheid vuurwerk in huis hebt liggen. Is er sprake van illegaal vuurwerk? Dan keert de verzekeraar vaak niet uit.

Ben je de dupe van een autobrand door vuurwerk? Je bent hier voor verzekerd als er geen opzet in het spel is. Dan loopt dit via de WA-beperkt of een allrisk autoverzekering hebt. Dit heeft vaak geen gevolgen voor je no-claimkorting.  

Mireille van der Heijden
Alleskunner en altijd enthousiast. Bemoeit zich met energie en verzekeringen en alles wat daar mee te maken heeft.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?
Bekijk ook
Zo kies je je zorgverzekering | in vijf stappen.
Zo kun je in 5 stappen je zorgverzekering kiezen. Overal lees je over de zorgverzekering. Ja, het is een feit dat iedereen in Nederland boven de 18 jaar verplicht is om een zorgverzekering te hebben. ...
Het oerwoud van de Consumentenbond | Energieaanbiedingen
Sinds de liberalisering van de energiemarkt springt de Consumentenbond in de bres om consumenten te helpen en beschermen. Het eerste middel in deze strijd was de energie prijsvergelijker. Deze helpt c...
Hoe verzeker ik een beugel voor de kinderen mee?
Kinderen tot 18 jaar kunnen gratis naar de tandarts, maar kosten voor de beugel (orthodontie) moet je via een aanvullende zorgverzekering meeverzekeren. Hoe verzeker je het mee en wat als je het verge...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
  • Gratis WOZ-waarde check
  • Advies over al je energievragen
  • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
  • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam