Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op Verzekeringskosten

Bespaar € 200,- op Verzekeringskosten

Verzekerd Zonder Zorgen

Besteed je verzekeringen aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste dekking! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€10,- p.m.
(of €100,- p.j.)

Meer informatie

Schade jaarwisseling meer dan 15 miljoen | Meer branden tijdens de jaarwisseling

Zaterdag 04 januari 2020 09:33Margot Boesveld
Autobrand is een veelvoorkomende schade door vuurwerk

Autobrand is een veelvoorkomende schade door vuurwerk

Het Verbond van Verzekeraars kwam al eerder met het bericht dat de schade tijdens de jaarwisseling voor particulieren aan woningen en auto’s zal uitkomen op ongeveer 15 miljoen euro. Dit bedrag zal naar verwachting nog verder oplopen door de schade door de branden. En die waren en dit jaar meer dan voorheen. Zelfs de hoogste vuurwerk gerelateerde branden sinds jaren. De voornaamste reden is dat - naast een onveilige omgang van vuurwerk - het te dicht bij de huizen wordt afgestoken.  Ook was er meer vandalisme en werden in Rotterdam en Amsterdam hulpverleners met vuurwerk bekogeld. Dit was ook in  Breda, Delft, Utrecht en Zeist het geval.  

Schade aan woning en auto komt het meeste voor

Het aantal branden waarbij de vermoedelijke oorzaak vuurwerk is, ligt hoger dan in 2019. Iets meer dan de helft van de branden is vuurwerk gerelateerd. Het merendeel van de meldingen betrof kleine branden, gevolgd door middelbranden, zes grote branden, zes zeer grote branden, vijf waterschades, één explosie en één aanrijdingschade. Deze classificaties worden door de brandweer gehanteerd voor de uitruk en geven slechts een globale indicatie van de daadwerkelijke schadeomvang. In Eidnhoven zijn 7 auto's uitgebrand. In Oss zijn ook enkele autobranden gemeld. uithoord meldde 3 autobranden. Ook in Utrecht en Ede gingen veel auto's in vlammen op. 

Voor particulieren is er vaak schade aan de woning of auto. Er zijn tijdens de jaarwisseling helaas ook een aantal grote branden geweest, bijvoorbeeld een bedrijfsbrand in Zoetermeer, een molen in Bovenkarspel en een oud schoolpand in IJsselstein”, vertelt Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars. “Het is echter nog te vroeg om van dit soort branden een raming van de schade te geven.” Ook letsel door vuurwerk is niet meegenomen in de schatting. Naar verwachting zal de totale schade richting de 20 miljoen lopen. 

Schade door vuurwerk? Zo zit het met je verzekering

Brand (ook door vuurwerk) is verzekerd via de opstal– of inboedelverzekering. Wanneer je een koophuis hebt moet je zelf de opstalverzekering regelen. Woon je in een huurhuis? Neem dan contact op met de verhuurder, want dan loopt de opstalverzekering via hem, als eigenaar van het pand. De opstalverzekeraar vergoedt de brandschade. Uiteraard krijg je de schade alleen vergoed als je een normale hoeveelheid vuurwerk in huis hebt liggen. Is er sprake van illegaal vuurwerk? Dan keert de verzekeraar vaak niet uit.

Ben je de dupe van een autobrand door vuurwerk? Je bent hier voor verzekerd als er geen opzet in het spel is. Dan loopt dit via de WA-beperkt of een allrisk autoverzekering hebt. Dit heeft vaak geen gevolgen voor je no-claimkorting.  

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Verzekeringen

Belangrijke verzekeringen voor toekomstige ouders

Deze verzekeringen moet je regelen bij gezinsuitbreiding

Donderdag 19 september 2019 15:03

Zorgverzekeringen en schadeverzekeringen worden vaak niet goed aangepast als er gezinsuitbreiding is. Veel ouders denken er namelijk niet aan om de verzekeringen aan te passen. En dat begrijpen we ook...

Lees meer
Rendement ziekenhuizen neemt af | zorgkosten nemen toe

Zorgen om de zorg: Rendement ziekenhuizen neemt af |Zorgkosten nemen toe

Vrijdag 06 september 2019 10:38

Kosten zorgpersoneel en vergrijzing drukt rendement ziekenhuis en gooit zorglast burger omhoog. De zorg wordt gezien als  maatschappelijk probleem. Vooral ouderen en mensen met lage inkom...

Lees meer
Extra dekking basispakket 2020 zorgverzekering

Zorgverzekering 2020: Dit zijn de (voorlopige) veranderingen

Woensdag 04 september 2019 20:19

Prinsjesdag: De zorgpremie stijgt minder hard dan verwacht. Het kabinet rekent voor 2020 met een gemiddelde basispre­mie van € 1.421,- per jaar (€ 118,- per maand). Dat is ruim € 3,...

Lees meer
Autoverzekering weer duurder

WA- autoverzekering stijgt meer dan 11% | Dit zijn de goedkoopste premies

Maandag 02 september 2019 14:59

De premies van WA-verzekeringen zijn dit jaar flink (alweer) gestegen. Gemiddeld betaal je voor een WA-verzekering € 6,- per maand meer aan premie. De autopremies stijgen al een aantal achtereenv...

Lees meer