Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar metZonnepanelen

Bespaar € 1680,- op zonnepanelen

Bespaar door zonnepanelen te laten plaatsen. De gemiddelde opbrengst bij zonnepanelen is

€1.680,- p.j

Meer informatie

Nieuwe coalitie wil salderingsregeling zonnepanelen schrappen in 2027

Vrijdag 17 mei 2024 10:32DirkJan Wolfert
Afschaffen saldering zonnepanelen per 2027

Afschaffen saldering zonnepanelen per 2027

Ondanks dit verzet verdwijnt de salderingsregeling nu op 1 januari 2027. Dit besluit staat in de budgettaire bijlage van het onderhandelaarsakkoord, zonder verdere toelichting. Het oorspronkelijke plan van demissionair klimaatminister Rob Jetten was om de regeling geleidelijk af te bouwen tot 2031. Het plotselinge afschaffen levert de schatkist jaarlijks ruim 600 miljoen euro op vanaf 2027, omdat eigenaren van zonnepanelen meer energiebelasting zullen betalen.

Veel energieleveranciers hebben de afgelopen maanden al terugleverkosten ingevoerd of aangekondigd voor eigenaren van zonnepanelen, wat de discussie over het afschaffen van de salderingsregeling opnieuw heeft aangewakkerd.

Kritiek en zorgen
Wijnand Hooff, directeur van Holland Solar, uit zijn zorgen over deze ontwikkeling. Hij noemt het "ontzettend zorgelijk" en "schandalig" dat de regeling in één keer wordt afgeschaft door de nieuwe coalitie. Hooff pleit voor een geleidelijke afbouw over tien jaar om duidelijkheid en rust te bieden aan consumenten.

Energie-Nederland, de brancheorganisatie van energieleveranciers, juicht de afschaffing van de salderingsregeling juist toe. Een concrete datum biedt volgens hen zekerheid voor zowel huidige als toekomstige eigenaren van zonnepanelen.

Toekomst van terugleverkosten
Het is onzeker of het afschaffen van de salderingsregeling zal leiden tot het verdwijnen van terugleverkosten vanaf 2027. Michiel van der Linden van energieleverancier Vandebron stelt dat de mogelijkheid om deze kosten te verlagen afhankelijk is van het beleid dat in de plaats van de salderingsregeling komt. Jetten's voorstel hield in dat huishoudens minstens 80% van de kale stroomprijs zouden ontvangen voor hun opgewekte stroom, wat hogere kosten voor energieleveranciers met zich meebrengt.

Energie-Nederland denkt dat terugleverkosten "substantieel verlaagd" kunnen worden als de salderingsregeling verdwijnt, mits er geen strenge eisen worden gesteld aan de terugleververgoeding. Dit betekent echter dat zonnestroom hoe dan ook minder zal opleveren voor eigenaren van zonnepanelen.

Het is nog onduidelijk of de beoogde coalitiepartijen al overeenstemming hebben bereikt over de verdere uitwerking van het plan om te stoppen met salderen.

Deel dit artikel
Zonnepanelen Verzekerd Zonder Zorgen
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Zonnepanelen

Zonnepanelen vallen uit tijdens zonnigste dagen

Honderdduizenden zonne-installaties ondervinden uitval tijdens de zonnigste dagen

Vrijdag 01 maart 2024 19:41

‌ Het uitvallen van zonnepanelen komt steeds vaker voor op zonnige dagen doordat het elektriciteitsnet de overvloed aan groene stroom niet kan verwerken en de netspanning te hoog oploopt. Vorig ...

Lees meer
Vraag naar zonnepanelen neemt toe

Steeds meer vraag naar zonnepanelen na besluit over salderen

Dinsdag 05 maart 2024 18:53

‌ De activiteiten van zonnepaneelinstallateurs zijn weer in volle gang. De vraag is afgelopen maand aanzienlijk gestegen na een eerdere daling, en de reden hiervoor is de politieke discussie r...

Lees meer
De handhaving van de salderingsregeling is zeker goed nieuws voor bezitters van zonnepanelen. Eigenaren van deze verduurzamingsmaatregelen mogen hun zelf opgewekte elektriciteit terugleveren aan het net.

In stand houden salderingsregeling zorgt voor hogere kosten huishoudens

Maandag 19 februari 2024 11:00

‌Het voorstel van demissionair minister Rob Jetten om de salderingsregeling voor zonnepanelen af te bouwen is afgekeurd door de Eerste Kamer. Goed nieuws voor bezitters van zonnepanelen, maar m...

Lees meer
Zonnepanelen zijn het afgelopen jaar flink goedkoper geworden, zodat de aanschaf in zes jaar kan worden terugverdiend blijkt uit onderzoek.

Milieu Centraal: zonnepanelen voordeliger, inleg sneller terugverdiend

Maandag 04 december 2023 11:45

‌Zonnepanelen zijn het afgelopen jaar flink goedkoper geworden, zodat de aanschaf in zes jaar kan worden terugverdiend. Milieu Centraal onderzocht de cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend...

Lees meer