Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar metZonnepanelen

Bespaar € 1680,- op zonnepanelen

Bespaar door zonnepanelen te laten plaatsen. De gemiddelde opbrengst bij zonnepanelen is

€1.680,- p.j

Meer informatie

Milieu Centraal: zonnepanelen voordeliger, inleg sneller terugverdiend

Maandag 04 december 2023 11:45Frank van de Ven
Zonnepanelen zijn het afgelopen jaar flink goedkoper geworden, zodat de aanschaf in zes jaar kan worden terugverdiend blijkt uit onderzoek.

Zonnepanelen zijn het afgelopen jaar flink goedkoper geworden, zodat de aanschaf in zes jaar kan worden terugverdiend blijkt uit onderzoek.

Zonnepanelen zijn het afgelopen jaar flink goedkoper geworden, zodat de aanschaf in zes jaar kan worden terugverdiend. Milieu Centraal onderzocht de cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en maakte een berekening. Volgens de voorlichtingsorganisatie is de prijs van een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer nu 5.000 euro, terwijl je daar begin dit jaar nog 7.500 euro voor moest betalen.
 
Door die lagere prijs is de terugverdientijd van zonnepanelen twee jaar korter geworden, wijzen de berekeningen van Milieu Centraal uit. Er is in de berekeningen rekening gehouden met het afbouwen van de salderingsregeling vanaf 2025. Met die regeling kunnen bezitters van zonnepanelen nu nog de stroom die ze terugleveren aan het net wegstrepen tegen stroom die ze op andere momenten afnemen.
 
Milieu Centraal markt op dat er tot het voorjaar veel belangstelling was voor zonnepanelen. Maar die interesse is gedaald, ziet expert duurzame energie Mariken Stolk: "Mensen twijfelen over de aanschaf wegens de afbouw van salderen en de terugleverheffing van energiebedrijven. Onze berekeningen laten zien dat mensen die nu zonnepanelen aanschaffen gunstig uit zijn. Ook met afbouw van salderen."
 

Twijfel zonnepanelen onnodig

Energiebedrijven vragen een heffing omdat de salderingsregeling hen veel geld kost. De inkoop van energie is in de wintermaanden veel duurder. Mocht de terugleverheffing blijven totdat de regeling wordt afgebouwd, dan wordt de terugverdientijd volgens Stolk "slechts een half jaar langer We snappen de twijfel, maar die is eigenlijk niet nodig."
 
Op dit moment zijn eigenaren van zonnepanelen die een nieuw energiecontract afsluiten soms aanzienlijk duurder uit door de heffingen, blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Keuze.nl uit oktober. Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat grote energiebedrijven zoals Eneco, Oxxio, Essent, Greenchoice en Energiedirect een duurder contract aanbieden aan bezitters van zonnepanelen. Negen onderzochte leveranciers wilden zelfs helemaal geen klanten meer met zonnepanelen.

 

Goed nieuws zonnepanelen

Voorzitter Doekle Terpstra van brancheorganisatie Techniek Nederland noemt de resultaten van het onderzoek van Milieu Centraal "goed nieuws". Hij denkt dat de vraag naar zonnepanelen weer zal aantrekken: "De tijdelijke terugval in de markt zou wel eens snel voorbij kunnen zijn. Want er is nog heel veel ruimte voor zonnepanelen."
 
Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond vult hem aan: “De prijs van zonnepanelen is nu erg laag. Daarnaast zijn de levertijden erg kort, zodat zonnepanelen snel geïnstalleerd kunnen worden. De terugverdientijd voor zonnepanelen is langer, maar vanwege de lagere prijzen valt dat te overzien. Deze systemen zijn nog steeds ontzettend rendabel."
 

Overheid aan zet

Er bestaat nog veel onduidelijkheid over de salderingsregeling nu het kabinet is gevallen. “Die onduidelijkheid belemmert alle betrokkenen. Niet alleen energiebedrijven, maar ook de consument. Begint de afbouw nog wel in 2025 en hoe hoog wordt de verplichte minimale terugleververgoeding nu eigenlijk? Deze vragen zijn nog niet beantwoord door de overheid. Zoals het nu naar uitziet, duurt het nog tot 2026 voordat de salderingsregeling wordt afgebouwd.”
 
Energiebedrijven en consumenten missen informatie vanuit Den Haag. “Consumenten snakken naar informatie, maar omdat ze die niet krijgen ontstaat er angst om zonnepanelen aan te schaffen. Energiebedrijven weten niet wanneer de salderingsregeling stopt en verzinnen daarom zelf maar manieren om de kosten te drukken. Zolang Den Haag geen besluiten neemt, komt dit de woningverduurzaming niet ten  goede”, besluit Wolfert.
Deel dit artikel
Zonnepanelen Verzekerd Zonder Zorgen
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Zonnepanelen

Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond: “Zonnepanelen zijn goedkoper dan ooit, de leveringstijden zijn extreem kort en je bespaart nog steeds op je energierekening.”

“Dit is juist het moment om zonnepanelen aan te schaffen!”

Dinsdag 07 november 2023 14:40

‌Het rommelt in de wereld van de zonnepanelen nu vrijwel alle energieleveranciers extra kosten in rekening brengen vanwege de salderingsregeling. Veel mensen twijfelen of de aanschaf van panelen ...

Lees meer
Op Europees niveau heeft Nederland per hoofd van de bevolking de grootste hoeveelheid opgewekte zonnestroom. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn inmiddels ruim 2 miljoen daken van woningen bedekt.

Meer zonnepanelen op daken dankzij energiecrisis

Dinsdag 10 oktober 2023 09:31

‌Het aantal zonnepanelen op Nederlandse daken is flink gestegen, stelt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De hoge gasprijs was daar medeverantwoordelijk voor, waardoor huishoudens...

Lees meer
Het team van de Vastelastenbond is erin geslaagd om een mooi aanbod te regelen dat niet alleen voor bezitters van zonnepanelen interessant is.

Bezitters zonnepanelen kunnen meerjarencontract afsluiten via Vastelastenbond

Dinsdag 10 oktober 2023 09:08

‌Bezitters van zonnepanelen die graag een langdurig energiecontract afsluiten, hebben weinig keuze. Het merendeel van de energieleveranciers waagt zich daar niet aan, omdat de salderingsregelin...

Lees meer
In dit blog beantwoordt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond prangende vragen over zonnepanelen.

Ontdek in dit blog de zin en onzin van zonnepanelen

Maandag 04 september 2023 15:07

‌Zonnepanelen staan volop in de belangstelling nu Vandebron de heffingskosten flink verhoogt en andere energieleveranciers bezitters van deze energiebesparende maatregelen geen meerjarencontrac...

Lees meer