Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Meld je aan voor eengratis adviesgesprek

Bespaar € 200,- op Verzekeringskosten

Heb je vragen over
jouw verzekeringen?

Onze adviseurs helpen je graag en kijken naar de mogelijkheden in een gratis adviesgesprek. Houd je huidige polissen bij de hand en plan een gesprek in op jouw voorkeurstijd.

Meer informatie

Ontdek wat jij aan stijgende verzekeringspremies kunt doen

Dinsdag 14 maart 2023 12:55Frank van de Ven
De autoverzekering wordt duurder en ook voor de rechtsbijstandverzekering ga je meer betalen.

De autoverzekering wordt duurder en ook voor de rechtsbijstandverzekering ga je meer betalen.

De verzekeringspremies stijgen en vooral de autoverzekering en opstalverzekering worden duurder. Uit onderzoek blijkt dat de tarieven gedurende het jaar stijgen. Kun je wat doen tegen deze oplopende vaste lasten? We vroegen het onze verzekeringsexpert Amber van Beers: “Je kunt kiezen voor een hoger vrijwillig eigen risico van bijvoorbeeld 100, 200 of 300 euro. Je premie gaat dan omlaag en zo kun je op je maandlasten besparen.”

Volgens vergelijkingssite Independer wordt de autoverzekering gemiddeld elf procent duurder. Vorig jaar betaalden verzekerden jaarlijks gemiddeld 821 euro voor deze verzekering, terwijl de jaarpremie uitkomt op gemiddeld 912 euro. Deze stijging is volgens de vergelijkingssite te wijten aan de inflatie. Hogere kosten vertalen zich in hogere premies. Auto-onderdelen zijn duurder geworden en ook de personeelskosten lopen op.

Heeft de opkomst van handige tools zoals parkeersensoren het aantal botsingen verminderd en voor minder schades gezorgd? Dan zou de premie toch juist moeten dalen? Onze verzekeringsexpert denkt van niet: “Mensen denken dat er door de komst van dat soort apparatuur minder parkeerschades worden geclaimd. Door de gebruikte elektronica zijn de schades niet goedkoper geworden. Een bumper met sensoren is in de regel duurder dan een bumper zonder.
Daarnaast zoals eerder al benoemd, zijn ook de kosten van arbeid flink gestegen.”


Opstalverzekering duurder

Naast de autoverzekering wordt ook de opstalverzekering duurder. Bij de opstalverzekering gaat het om een gemiddelde stijging van circa 15 procent. Vorig jaar was de jaarpremie gemiddeld 240 euro, maar dat bedrag steeg naar 276 euro. “Door noodweer en storm is de schadelast flink gestegen. Dit zal in de toekomst gezien de klimaatveranderingen eerder meer worden dan minder”, verduidelijkt de verzekeringsexpert.

De rechtsbijstandverzekering stijgt gemiddeld met 4 procent. De premie van de inboedelverzekering blijft nagenoeg onveranderd. Hoe kan het zijn dat de ene verzekering duurder wordt, terwijl de andere juist onveranderd blijft? “Jaarlijks wordt per verzekering gekeken wat de schadelast is per verzekering”, legt Van Beers uit. “Ook wordt gekeken bij een claim, of verzekerde bedragen toereikend zijn. Naast een premieverhoging kan het dus ook zijn dat de premieverhoging komt door indexering van een verzekerd bedrag. De premie is dan wel hoger, maar ook het verzekerde bedrag is dan hoger.”


Overstappen zinvol

Uit het onderzoek blijkt dat er gedurende het hele jaar premiestijgingen worden doorgevoerd. Consumenten krijgen pas bij de verlenging van hun polis bericht over een mogelijke premiestijging. Heeft het wel zin om over te stappen als alle premies stijgen? “Het kan zeker geen kwaad! Je kunt altijd kijken of het elders voordeliger kan. Houd er rekening mee dat verzekeringen die je via internet kunt afsluiten vaak lokkertjes zijn waarbij het eerste jaar een korting of een lager tarief geldt en dat maatschappijen na het eerste jaar hun premie verhogen. Ze weten dat er dan weer klanten weggaan, maar er blijft altijd een deel ‘hangen’. Aan dat deel wordt verdiend."

De premiestijgingen komen bovenop duurdere boodschappen, hogere belastingtarieven en een gepeperde energierekening. Kun je besparen op je premie? “Je kunt kijken op welke gebieden je jouw dekking kunt aanpassen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een auto van 20 jaar oud niet meer allrisk te verzekeren. Je kunt ook kiezen voor een hoger vrijwillig eigen risico van bijvoorbeeld 100, 200 of 300 euro. Je premie gaat dan omlaag en zo kun je op je maandlasten besparen. Het is zeker interessant om dit met je contactpersoon voor je verzekeringen te bespreken.”
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Pouw

Niet verkeerd

Zaterdag 01 april 2023 14:49

Van riemsdijk

Waar voor is de €200.00

Donderdag 30 maart 2023 19:11

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 31 maart 2023 09:03
Je kunt je eigen risico verhogen naar een bedrag van 100, 200 of 300 euro. Hoe hoger je eigen risico des te lager je premie.

Plaats een reactie

Lees meer over Verzekeringen | Afspraak maken

Verzekeringsadviseur Hakan tas legt in dit blog uit waarop je moet letten voordat je een reis boekt.

Verzeker je van goed advies voordat je op reis gaat

Maandag 09 januari 2023 08:09

‌Veel mensen zijn al bezig met het plannen van een vakantie later dit jaar. Als je daarmee bezig bent, is het belangrijk dat je goed nadenkt over het afsluiten van een reis- of annuleringsverze...

Lees meer
Een aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die schade vergoedt die jij, jouw partner, jouw kinderen of huisdieren veroorzaken. Het hebben van een aansprakelijkheidsverzekering is ontzettend belangrijk.

Alles wat je moet weten over de aansprakelijkheidsverzekering

Vrijdag 06 januari 2023 08:41

‌Het hebben van een aansprakelijkheidsverzekering is ontzettend belangrijk. Verzekeringsadviseur Hakan Tas kan niet vaak genoeg benadrukken waarom deze verzekering verplichte kost is. In dit bl...

Lees meer
Verzekeren is complex. Wanneer je een adviseur hebt gevonden, zal hij je helpen en informeren over belangrijke zaken zoals de opstal- en inboedelverzekering.

Waarom de hulp van een verzekeringsadviseur zo waardevol is

Woensdag 04 januari 2023 11:08

‌ Het online afsluiten van verzekeringen wordt steeds populairder omdat het eenvoudig én goedkoop is. Dit betekent dat de rol van de tussenpersoon verkleind wordt en dat is iets waar verzekerin...

Lees meer
Volgens verzekeringsadviseur Hakan Tas wordt in 2023 de nadruk gelegd op het creëren van ‘schademeldingsbewustzijn’.

De verzekeringswereld wil meer bewustheid rond schademeldingen creëren in 2023

Maandag 02 januari 2023 08:27

‌Ook de verzekeringsbranche heeft met personeelstekorten te maken en dat betekent dat er maatregelen genomen worden om de werkdruk te verlagen. Door te verduidelijken dat je niet alle schades k...

Lees meer