Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op je Zorgverzekering

Bespaar op je Zorgverzekering

Door over te stappen van zorgverzekeraar

Gemiddelde besparing door gebruik te maken van een voordeligere zorgverzekering

€150,- p.j

Start besparen

Meer informatie

Overstap-update: Zes zorgverzekeringen verdwijnen in 2024

Woensdag 20 december 2023 15:10Frank van de Ven
In 2024 verdwijnen er zes zorgverzekeringen, waarvan drie restitutiepolissen.

In 2024 verdwijnen er zes zorgverzekeringen, waarvan drie restitutiepolissen.

In 2024 verdwijnen er zes zorgverzekeringen, waarvan drie restitutiepolissen. Zilveren Kruis, CZ en Stad Holland bieden deze verzekering niet meer aan en stappen over naar een combinatiepolis. Ditzo zorgverzekering, Jaaah zorgverzekering en ZEKUR budgetpolis zijn volgend jaar ook niet meer af te sluiten.

Ditzo maakt ruimte voor de a.s.r. Ik kies zelf-polis. Het belangrijkste kenmerk van de Ditzo verzekering blijft bestaan: verzekerden hebben vrije keuze van ziekenhuizen. Jaaah zorgverzekering was een relatief jonge verzekering die in 2021 werd opgericht. Jaaah-verzekerden die niet overstappen gaan per 1 januari over naar de Bewuste Keuze-polis van ONVZ. Zij gaan daardoor maandelijks € 8,70 meer betalen.

Budgetpolis ‘Gewoon ZEKUR’ gold lange tijd als de goedkoopste zorgverzekering die in de markt te vinden was. Vanaf 1 januari 2024 wordt deze polis een naturapolis. Deze verandering gaat gepaard met een flinke premiestijging van
€ 24,35 per maand. Op deze pagina kun je alle premiestijgingen zien die zorgverzekeraars hebben aangekondigd voor 2024. 


Drie restitutiepolissen verdwijnen

Bij het bekendmaken van de zorgpremies in november, gaven Zilveren Kruis, CZ en Stad Holland aan afscheid te nemen van hun restitutiepolis. Daarvoor in de plaats komt dus een combinatiepolis.

De verzekeraars lijden structureel verlies op ongecontracteerde zorgverleners in de geestelijke gezondheidszorg en wijkverpleging. Verzekerden zijn binnen de nieuwe polis aangewezen op zorgaanbieders die gecontracteerd zijn.
 

Uitbreiding basispakket zorgverzekering

In 2024 zijn er twee wijzigingen in het basispakket. Zo wordt kraamzorg flexibeler inzetbaar. In de loop van 2024 kan tot maximaal 6 weken na de bevalling kraamzorg aangevraagd worden. Eerst was dit maximaal 10 dagen na de bevalling. Het aantal uren verandert niet, maar alleen de periode dat deze gegeven kan worden.

Een andere maatregel is de grotere nadruk op valpreventie. Ouderen die vaak vallen of veel risico lopen om te vallen, kunnen hulp aanvragen om dit zoveel mogelijk te voorkomen. Voor sommige ouderen wordt deze hulp in het basispakket opgenomen.
 

Hoogte eigen bijdrage 2023 en 2024

In de tabel staat waarvoor een eigen bijdrage nodig is. De eigen bijdrage kan niet vrijwillig verhoogd worden om bijvoorbeeld de premie van de zorgverzekering te verlagen. 
 

Eigen bijdrage in 2023 en 2024

Zorg

Eigen bijdrage in 2023

Eigen bijdrage in 2024

Hoortoestellen
 

Voor 18 jaar en ouder: 25% van de kosten

Voor 18 jaar en ouder: 25% van de kosten

Kunstgebit: uitneembaar en volledig

25% van de kosten

25% van de kosten

Kunstgebit: uitneembaar en volledig kunstgebit op implantaten

Voor de onderkaak: 10% van de kosten

Voor de bovenkaak: 8% van de kosten

Voor de onderkaak: 10% van de kosten

Voor de bovenkaak: 8% van de kosten

Reparaties of overzetting (rebasing) van uitneembaar en volledig kunstgebit

10% van de kosten

10% van de kosten

Schoenen: orthopedisch of allergeenvrij

Tot 16 jaar: € 63 per paar

Tot 16 jaar: € 65 per paar

16 jaar en ouder: € 126 per paar

16 jaar en ouder: € 130 per paar

Pruiken
 

Alle kosten boven € 454,50

Alle kosten boven € 465

Contactlenzen
 

  • € 59,50 per lens voor lenzen die langer dan 1 jaar meegaan. Als de lenzen 3 jaar meegaan, betaal je 1 keer in die 3 jaar € 59,50 per lens;
  • € 59,50 per lens, voor lenzen die korter dan 1 jaar meegaan, met een maximum van € 119 per kalenderjaar. Als je in een jaar 3 keer nieuwe lenzen nodig hebt, betaal je dat jaar maar 1 keer € 59,50 per lens.
  • € 61 per lens voor lenzen die langer dan 1 jaar meegaan. Als de lenzen 3 jaar meegaan, betaal je 1 keer in die 3 jaar € 61 per lens;    
  • € 61 per lens, voor lenzen die korter dan 1 jaar meegaan, met een maximum van € 122 per kalenderjaar. Als je in een jaar 3 keer nieuwe lenzen nodig hebt, betaal je dat jaar maar 1 keer € 61 per lens.

Brillenglazen

Tot 18 jaar: € 59,50 per brillenglas, met een maximum van € 119 per kalenderjaar

Tot 18 jaar: € 61 per brillenglas, met een maximum van € 122 per kalenderjaar

Kraamzorg thuis

€ 4,80 per uur

€ 5,10 per uur

Kraamzorg in een instelling (kraamhotel, geboortecentrum enz.). U wilt bevallen in de instelling, maar dit is medisch gezien niet nodig.

Je betaalt in ieder geval per dag: 
€ 19 voor de moeder en € 19 per baby.
Afhankelijk van de instelling kan daar een bedrag bovenop komen. Is het tarief van de instelling hoger dan € 137 per dag? Dan betaal je ook het bedrag boven die € 137.

Je betaalt in ieder geval per dag: 
€ 20 voor de moeder en € 20 per baby.
Afhankelijk van de instelling kan daar een bedrag bovenop komen. Is het tarief van de instelling hoger dan € 143 per dag? Dan betaal je ook het bedrag boven die € 143.

Ziekenvervoer per auto of openbaar vervoer (niet per ambulance)

€ 113 per kalenderjaar

€ 118 per kalenderjaar

Maximale eigen bijdrage geneesmiddelen

De maximale eigen bijdrage voor medicijnen bedraagt ook in 2024 zo’n € 250. Deze eigen bijdrage hoeft niet meer aan de balie bij de apotheek afgerekend te worden. De apotheker vertelt u voor welke medicijnen je een eigen bijdrage betaalt. De rekening gaat naar de zorgverzekeraar die de eigen bijdrage later weer bij u in rekening brengt.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Zorgverzekering

Het uitpluizen van de zorgverzekering voor een mogelijke overstap is bijna een traditie te noemen. Dit jaar is het extra belangrijk om je zorgverzekeringspremie te vergelijken, want er is sprake van flinke prijsstijgingen in zowel basis- al

Welke zorgverzekeringspremies schieten de lucht in?

Maandag 04 december 2023 10:29

‌Het uitpluizen van de zorgverzekering voor een mogelijke overstap is bijna een traditie te noemen. Dit jaar is het extra belangrijk om je zorgverzekeringspremie te vergelijken, want er is spra...

Lees meer
Valpreventie is een goed voorbeeld van passende zorg, omdat het risico op valpartijen wordt verkleind.

Vanaf 2024 wordt valpreventie vergoed via basispakket

Maandag 20 november 2023 14:22

‌Opvallend nieuws is dat preventieve zorg die het risico op vallen verkleint voortaan onder de voorwaarden van het basispakket valt. Valpreventie voorkomt namelijk dat mensen mogelijk meer en i...

Lees meer
Stad Holland is de derde zorgverzekeraar die de premie voor 2024 bekendmaakt.

Verzekeraar Stad Holland verhoogt premie met 174 euro per jaar

Donderdag 09 november 2023 09:33

‌Een basisverzekering afsluiten bij Stad Holland kost volgend jaar 174 euro meer dan nu het geval is. Maandelijks moet namelijk 14,50 euro per maand meer betaald worden aan premie, zodat het ma...

Lees meer
De zorgpremie wordt in 2024 maandelijks ruim een tientje duurder!

DSW: ‘Basisverzekering kost je in 2024 bijna 150 euro per maand!’

Dinsdag 26 september 2023 16:44

‌Volgend jaar betaal je bij DSW 149 euro per maand voor een basisverzekering. Dat is 11,50 euro meer dan je nu voor diezelfde zorgverzekering neertelt. Het wordt door verzekeraar DSW al de &ldq...

Lees meer