Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Piek in stroomverbruik tijdens hitte (hittegolf kost geld)

Vrijdag 26 juli 2019 09:41Margot Boesveld
Stroomverbruik stijgt tijdens hogere temperaturen met 10% tot 15%

Stroomverbruik stijgt tijdens hogere temperaturen met 10% tot 15%

Stroomverbruik stijgt tijdens hitte 10% tot 15% Tijdens deze zomerse temperaturen neemt het stroomverbruik exceptioneel toe. Wanneer de thermometers temperaturen boven de 32 graden meten, stijgt het stroomverbruik met 10 tot 15%. De reden ligt voor de hand. Waarschijnlijk is een deel van dat extra stroomverbruik te wijten aan de toename van het aantal koelingsapparaten zoals airco'. Maar ook koelhuizen en datacenters zijn stroomslurpers. 

De afgelopen jaren hebben meer huishoudens een airco of ventilator aangeschaft. Hoeveel huishoudens airconditioning hebben wordt niet bijgehouden. De tegenhanger is dat het aantal zonnepanelen ook toe neemt. Wat zorgt voor een goede samenhang. Hiermee wordt het stroomverbruik voor een groot gedeelte 'gecompenseerd'. Maar wie denkt dat zonnepanelen meer opbrengen heeft het mis. Uw zonnepanelen leveren tijdens hete zomerdagen niet meer op, maar compenseren wel uw verbruik. 

Hoe warmer ze worden, des te minder zo opleveren. Dat komt omdat er minder efficiënte geleiding is in een zonnepaneel. Per graad Celsius daalt de opbrengt met ca. 0,5%. Op een warme dag in de zomer kan een zonnepaneel ca. 60 graden Celsius heet worden. Dat betekent een verlies van 15% opbrengst. Zonnepanelen zijn er voor gemaakt om het beste te functioneren bij een temperatuur van ca. 20 tot 25 graden. Dus zelfs een zonnige winterse dag met koele wind kan meer opleveren dan een dag met een temperatuur van boven de 30 graden Celsius.

Hoge temperaturen kost Nederlander geld

Grootverbruikers tijdens de hittegolf zijn de airconditioning  en ventilatoren. Een airconditioner verbruikt normaal gesproken op jaarbasis 160 tot 430 kWh. Dat is gelijk aan ca. € 70,-. Deze kosten schieten echter omhoog wanneer er meer warme dagen in het jaar zijn. Ondanks de hitte resulteert een warmer klimaat over het gehele jaar in minder energieverbruik. Een warmere winter scheelt enorm in het gasverbruik en daar wegen de paar hete dagen in de zomer niet tegen op, aldus Martien Visser, lector energietransitie aan de Hanzehogeschool. Leuk feitje: Bij elke extra graad boven het gemiddelde van 20 graden neemt het stroomverbruik met 6 miljoen kilowattuur toe.

U verbruik heeft u zelf in de hand, maar met uw tarieven kunnen we helpen. Vraag een contractcheck aan, zodat u inzicht heeft in de hoogte van uw tarieven en eventuele bespaarmogelijkheden. 

Wat kost de ventilator of airco tijdens hoge temperaturen?

Een hittegolf van 7 dagen kost u tegenwoordig € 24,- aan extra stroomkosten wanneer u de airconditioning de hele dag (12 uur) aan laat staan. Een airco verbruikt gemiddeld 1.000 tot 1.200 Watt per uur.

Wilt u zelf het verbruik van uw airo berekenen?

Op het apparaat staat aangegeven hoeveel Watt er wordt verbruikt. Dit is om te rekenen naar een verbruik in kWh met de volgende formule.

 [aantal uren gebruik]  x [aantal dagen gebruik] x ([vermogen toestel uitgedrukt in watt] / 1000) = aantal kWh x uw stroomtarief (ca. 0,23 cent per kWh)


 

Bron: Vastelastenbond artikel over airco tijdens hittegolf en nu.nl

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Hanjo

Al mensen minder gebruiken kost het ook meer er is geen 1 energiebedrijf. Die dan niet om hoog gaat ze willen met ze allen geld zien zelf de regeerring plukt de burgers uit met hun btw en dan de net beheerder je betaald echt veel aan vast recht welk recht heeft de burger de aan recht

Dinsdag 30 juli 2019 19:55

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Energieprijs: De variabele prijzen per 1 juli 2019

Energieprijs: Dit zijn de variabele prijzen per 1 juli 2019

Donderdag 04 juli 2019 16:28

We schrijven er regelmatig over: de energieprijzen. Waar moet u als consument op letten? De Vastelastenbond zet al sinds 2012 alle variabele tarieven op een rij. Forse stijging, kleine daling Aan h...

Lees meer
Energierekening 2020 gaat door verhoging energiebelasting toch flink omhoog

De energierekening in 2020 | kabinet verhoogt gasprijs

Woensdag 26 juni 2019 16:26

De energierekening bestaat in 2019 al voor 47 procent (Centraal Bureau voor de Statistiek) uit belastingen. Het kabinet blijft sleutelen aan de energiebelastingen voor stroom en gas.  In...

Lees meer
Overstappen elk jaar energieleverancier voordelige keuze?

Klantvraag: Is elk jaar overstappen wel of niet voordelig?

Donderdag 13 juni 2019 13:23

Wel of niet elk jaar overstappen? 13 juni 2019: Monique (32) "Je leest overal tegenstrijdige berichten over de energierekening. Vrienden zeggen dat ik elk jaar moet overstappen, maar ander...

Lees meer
We zijn energie-moe. Uitleg over de tarieven en energiemarkt.

Energie: Tarieven dalen, toch meer betalen?

Vrijdag 31 mei 2019 15:12

Energie: Tarieven dalen, toch meer betalen?? De energierekening is in opspraak. In de media speculeren we maar wat graag over de energierekening. En dat is op zich logisch, want het is naast de h...

Lees meer