Piek in stroomverbruik tijdens hitte (hittegolf kost geld)
Vrijdag 26 juli 2019 09:41:25
Stroomverbruik stijgt tijdens hogere temperaturen met 10% tot 15%

Stroomverbruik stijgt tijdens hitte 10% tot 15% Tijdens deze zomerse temperaturen neemt het stroomverbruik exceptioneel toe. Wanneer de thermometers temperaturen boven de 32 graden meten, stijgt het stroomverbruik met 10 tot 15%. De reden ligt voor de hand. Waarschijnlijk is een deel van dat extra stroomverbruik te wijten aan de toename van het aantal koelingsapparaten zoals airco'. Maar ook koelhuizen en datacenters zijn stroomslurpers. 

De afgelopen jaren hebben meer huishoudens een airco of ventilator aangeschaft. Hoeveel huishoudens airconditioning hebben wordt niet bijgehouden. De tegenhanger is dat het aantal zonnepanelen ook toe neemt. Wat zorgt voor een goede samenhang. Hiermee wordt het stroomverbruik voor een groot gedeelte 'gecompenseerd'. Maar wie denkt dat zonnepanelen meer opbrengen heeft het mis. Uw zonnepanelen leveren tijdens hete zomerdagen niet meer op, maar compenseren wel uw verbruik. 

Hoe warmer ze worden, des te minder zo opleveren. Dat komt omdat er minder efficiĆ«nte geleiding is in een zonnepaneel. Per graad Celsius daalt de opbrengt met ca. 0,5%. Op een warme dag in de zomer kan een zonnepaneel ca. 60 graden Celsius heet worden. Dat betekent een verlies van 15% opbrengst. Zonnepanelen zijn er voor gemaakt om het beste te functioneren bij een temperatuur van ca. 20 tot 25 graden. Dus zelfs een zonnige winterse dag met koele wind kan meer opleveren dan een dag met een temperatuur van boven de 30 graden Celsius.

Hoge temperaturen kost Nederlander geld

Grootverbruikers tijdens de hittegolf zijn de airconditioning  en ventilatoren. Een airconditioner verbruikt normaal gesproken op jaarbasis 160 tot 430 kWh. Dat is gelijk aan ca. € 70,-. Deze kosten schieten echter omhoog wanneer er meer warme dagen in het jaar zijn. Ondanks de hitte resulteert een warmer klimaat over het gehele jaar in minder energieverbruik. Een warmere winter scheelt enorm in het gasverbruik en daar wegen de paar hete dagen in de zomer niet tegen op, aldus Martien Visser, lector energietransitie aan de Hanzehogeschool. Leuk feitje: Bij elke extra graad boven het gemiddelde van 20 graden neemt het stroomverbruik met 6 miljoen kilowattuur toe.

U verbruik heeft u zelf in de hand, maar met uw tarieven kunnen we helpen. Vraag een contractcheck aan, zodat u inzicht heeft in de hoogte van uw tarieven en eventuele bespaarmogelijkheden. 

Wat kost de ventilator of airco tijdens hoge temperaturen?

Een hittegolf van 7 dagen kost u tegenwoordig € 24,- aan extra stroomkosten wanneer u de airconditioning de hele dag (12 uur) aan laat staan. Een airco verbruikt gemiddeld 1.000 tot 1.200 Watt per uur.

Wilt u zelf het verbruik van uw airo berekenen?

Op het apparaat staat aangegeven hoeveel Watt er wordt verbruikt. Dit is om te rekenen naar een verbruik in kWh met de volgende formule.

 [aantal uren gebruik]  x [aantal dagen gebruik] x ([vermogen toestel uitgedrukt in watt] / 1000) = aantal kWh x uw stroomtarief (ca. 0,23 cent per kWh)


 

Bron: Vastelastenbond artikel over airco tijdens hittegolf en nu.nl

Mireille van der Heijden
Alleskunner en altijd enthousiast. Bemoeit zich met energie en verzekeringen en alles wat daar mee te maken heeft.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Hanjo reageerde op Dinsdag 30 juli 2019 19:55:30

Al mensen minder gebruiken kost het ook meer er is geen 1 energiebedrijf. Die dan niet om hoog gaat ze willen met ze allen geld zien zelf de regeerring plukt de burgers uit met hun btw en dan de net beheerder je betaald echt veel aan vast recht welk recht heeft de burger de aan recht
Bekijk ook
Foutieve e-mail in omloop
Wij ontvangen de melding van mensen dat ze zijn benaderd met de e-mail: waarom zou u geen bezwaar maken. Deze e-mail wordt NIET vanuit ons verstuurd. Foutieve e-mail Er is vandaag (22-07-2019) e...
Meer twintigers en dertigers hebben schulden
Er zijn meer financiƫle kopzorgen voor twintigers en dertigers. De huidige schuldensituatie bij twintigers en dertigers is zorgelijk. Dat zegt Peter van den Bosch van het Bureau Kredietregistratie (B...
Vakantie: Gaat u op vakantie een auto huren? Dit zijn de valkuilen.
De meeste onenigheid bij autoverhuur gaat over verzekeringen en extra dienstverlening. Voor een extra bestuurder, kinderzitje of navigatiesysteem wordt vaak de hoofdprijs gevraagd. Een aantal handige ...