Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Energie: Tarieven dalen, toch meer betalen?

Vrijdag 31 mei 2019 15:12Margot Boesveld
We zijn energie-moe. Uitleg over de tarieven en energiemarkt.

We zijn energie-moe. Uitleg over de tarieven en energiemarkt.

Energie: Tarieven dalen, toch meer betalen?? De energierekening is in opspraak. In de media speculeren we maar wat graag over de energierekening. En dat is op zich logisch, want het is naast de hypotheek en huur de grootste kostenpost voor huishoudens. Maar we kunnen ons voorstellen dat de tegenstellende berichten u ‘energie-moe’ maken. Het wordt steeds moeilijker voor de consument om een goed beeld te krijgen van de wijzigingen in de jaarlijkse energiekosten. Vereniging de Vastelastenbond ontvangt naar aanleiding van de berichtgevingen in de media veel vragen over de energierekening. Wij geven antwoord op een aantal energievragen van klanten.

1. De tarieven gaan per 1 juli omlaag...
     Ik heb net een offerte ontvangen voor een vast contract. En nu?

  • Maakt u zich geen zorgen. Deze verlaging is alleen van toepassing op een variabel energiecontract. Variabele tarieven zijn in de regel hoger dan de tarieven van een vast contract.  Twijfelt u? Neem gerust contact op, dan nemen we uw contract onder de loep. Kiezen voor een vast contact (een contract met een vaste looptijd van 1 jaar of 3 jaar) is altijd een veilige keuze.  U kan ook online een energiecheck aanvragen. 

2. Is het wel verstandig om mijn contract vast te zetten op dit moment?

  • Een vast contract is in de meeste gevallen voordeliger dan een variabel contract. Zélfs na de tariefswijziging die in juli gaat plaatvinden.

3. Ik heb net een nieuw contract afgesloten. Is dit wel verstandig geweest?

  • Een vast contract / actiecontract is nog steeds voordeliger dan een variabel contract. Bij een energiecontract met een vaste looptijd en vaste tarieven, wijzigen de leveringstarieven en de vaste leveringstarieven niet.
    Juist omdat de energieleverancier de zekerheid heeft dat u voor een bepaalde tijd klant blijft, kan de leverancier een lagere prijs aanbieden dan bij een variabel contract, welke (in de meeste gevallen) op elk moment opzegbaar is.

4. Gaan alle tarieven gaan ‘omlaag’?

  • Nee, het gaat dus alleen om de variabele energietarieven. En niet bij alle leveranciers gaan de prijzen omlaag. Eneco verlaagt de tarieven. Essent (de nr. 1) heeft aangegeven dat de tarieven niet gaan wijzigen per 1 juli. Vattenfall (Nuon) geeft aan dat het variabele tarief gaat dalen en het vaste tarief gaat stijgen.

    Energiebedrijven stellen twee keer per jaar de variabele energietarieven vast. De helft van de Nederlandse huishoudens heeft een variabel tarief. Deze wijziging is dus voor veel huishoudens van toepassing. Heeft u een contract met een vaste looptijd, dan is er niks aan de hand en kan u alle berichtgevingen negeren. Heeft u een variabel tarief? Dan lijkt een verlaging gunstig, maar let op: Variabele tarieven zijn over het algemeen in de basis al duurder dan tarieven met een vaste contractduur. En naast een prijsverlaging, staat er een opvallende verhoging van de vastrechtkosten tegenover. Deze gaan bij Eneco vanaf 1 juli met € 48,- op jaarbasis omhoog.

Uitleg van de energieprijzen

Een energierekening bestaat uit verschillende onderdelen. Vaste kosten die ongeacht uw verbruik hetzelfde blijven en kosten die verbonden zijn aan uw stroom en gas verbruik. Dit wordt leveringstarief genoemd. Er zijn twee soorten leveringstarieven: Variabele leveringstarieven per kWh en m3 en vaste leveringstarieven per kwh en m3.

Variabel leveringstarief

Variabele leveringstarieven (prijs per kWh en per m3) wijzigen 2 x per jaar (1 januari en 1 juli). Dan wordt de prijs weer afgestemd op de ontwikkelingen op de energiemarkt. Omdat hier voor de leverancier vaak meer risico aan verbonden is, gaan ze met de prijs aan de 'veilige kant zitten' en verhogen de marge op de inkoopprijs. Dit resulteert in een hogere prijsstelling.

Vast leveringstarief

Kiezen voor vaste energietarieven (prijs per kWh en per m3) is vaak gunstiger, want deze tarieven blijven voor de gehele duur van uw contract (vaak 1 of 3 jaar) gelijk. Deze tarieven wijzigen elke maand een klein beetje, maar zitten over het algemeen dichter bij de ontwikkelingen. Omdat de leverancier de zekerheid heeft dat u langer klant blijft zit er minder speelruimte tussen de  inkoopprijs en de prijs die u betaalt.

Wanneer heeft u een variabel contract?

U heeft een variabel contract als u nog nooit bent overgestapt of enkele jaren geleden bent overgestapt en sindsdien uw energiecontract niet meer heeft aangepast. Bij het aflopen van een contract met vaste tarieven, loopt het contract namelijk stilzwijgend over in een contract met variabele tarieven.
 

Uitleg van de energiemarkt

Energierekening vanaf 1 januari 2019 duurder

Forse prijsverhoging voor vaste lasten vanaf 1 juli 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Tulling

Uw geeft een heldere en voor iedereen begrijpelijke uitleg omtrent de energie keuzes die men heeft, met een duidelijk advies.

Vrijdag 14 juni 2019 09:31

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

De prijs blijft voor consumenten de belangrijkste reden om over te stappen (71%)

ACM: Recordaantal overstappers van energieleverancier

Woensdag 15 mei 2019 10:25

Bijna één op de vijf huishoudens – bijna 1,6 miljoen van de 8 miljoen huishoudens - is tussen april 2018 en april 2019 overgestapt van energieleverancier. Dat is een record: nog nooit stapten ...

Lees meer
Benzineprijzen rijzen de pan uit, olieprijzen zijn afhankelijk van veel wisselende factoren.

Benzineprijzen bijna weer op recordprijs van 2012

Dinsdag 30 april 2019 11:54

Het is onrustig in de grondstofmarkt. Het is onrustig in de wereld. Benzineprijzen rijzen de pan uit, olieprijzen gaan naar hoge pieken en zijn afhankelijk van veel wisselende factoren. In dit ar...

Lees meer
Ondernemers in woonhuis moeten energiecontract met consumentenvoorwaarden krijgen

ACM: Ondernemers in woonhuis moeten energiecontract met consumentenvoorwaarden krijgen

Vrijdag 19 april 2019 12:34

Eindelijk goed nieuws! Vereniging de Vastelastenbond ontving de afgelopen 8 jaar regelmatig klachten over diverse 'aanbieders van zakelijke energiecontracten'. Het is jammer dat het zo la...

Lees meer
Kantoor aan huis? Kies voor een particulier energiecontract!

ACM vraagt wetgever om betere bescherming ZZP-ers

Donderdag 18 april 2019 14:56

De toename van het aantal zzp’ers en de ontwikkeling van de digitale economie vragen om een nieuwe impuls op het gebied van de consumentenwetgeving. De ACM roept daarom op om de wetgev...

Lees meer