Klantvraag: Is elk jaar overstappen wel of niet voordelig?
Donderdag 13 juni 2019 13:23:44
Overstappen elk jaar energieleverancier voordelige keuze?

Wel of niet elk jaar overstappen?

13 juni 2019: Monique (32)

"Je leest overal tegenstrijdige berichten over de energierekening. Vrienden zeggen dat ik elk jaar moet overstappen, maar anderen zeggen weer dat ik mijn energiecontract juist in deze periode voor lange tijd vast moet zetten. Ik wil gewoon wat voor mij het voordeligst is, maar snap er eigenlijk geen snars meer van.  

"Is elk jaar overstappen nou wel of niet voordelig?"


Het antwoord

Elk jaar overstappen slimme keuze?

Ja, het is nog steeds voordelig om elk jaar de tarieven vast te zetten. Overstappen van energieleverancier kan op dit moment zelfs een besparing van maar liefst 517 euro op jaarbasis (ACM energiemonitor 2019) opleveren.

De welkomstpremies zijn momenteel erg hoog en de actietarieven zeer scherp. Door jaarlijks over te stappen van energieleverancier, profiteert u altijd van een actiecontract en ontvangt u elk jaar opnieuw een welkomstkorting. Zelfs nu de grote energieleveranciers aangeven dat de variabele prijzen gaan dalen, is overstappen naar een energiecontract met een vast tarief voordeliger. Natuurlijk is het afhankelijk van uw persoonlijke situatie en overstapmoment. Daarom is het slim om u te laten adviseren. Maar vaste tarieven (voor 1 of 3 jaar) zijn altijd beter dan variabele tarieven. 

Energiemonitor ACM: besparing van 517 euro mogelijk

Dat er te besparing te behalen is, is voor de meeste consumenten duidelijk. Toch laten veel mensen een besparing liggen. Dit laat de ACM (Autoriteit Consument & Markt) weten in de Energiemonitor.  Zo staat er ook in de energiemonitor van de ACM een rekenvoorbeeld: Een momentopname in mei 2019 laat zien dat er grote prijsverschillen zijn binnen en tussen productgroepen. Een consument die bijvoorbeeld in mei 2019 een energiecontract voor onbepaalde tijd met een variabel tarief heeft – het zogenaamde slaperstarief – betaalt maximaal €2.235 per jaar aan energiekosten (elektriciteit en gas). Als hij zou overstappen naar het goedkoopste contract voor één jaar tegen een vast tarief, zou hij slechts €1.718 kwijt zijn aan energiekosten. De besparing kan dus oplopen tot € 517. Ook nu de energieleveranciers hebben aangeven de variabele tarieven te verlagen, is er een financieel voordeel te behalen bij een overstap. Ook het vergelijken binnen productgroepen, bijvoorbeeld 1 jaar vaste prijs producten, kan leiden tot een flinke besparing.

Stroom is stroom, gas is gas. Waarom zou u teveel betalen?

Meer dan de helft van de consumenten is zich bewust van de mogelijke besparingen bij overstappen en is bereid om jaarlijks over te stappen. Omdat de Nederlandse energiemarkt volop in ontwikkeling is, valt er voor consumenten veel te besparen.

Op basis van een gemiddeld verbruik*, zien we dat een variabel contract nooit de voorkeur heeft boven vaste tarieven. Wanneer u tarieven vastzet en daarmee kiest voor een vast contract, scheelt u dat aanzienlijk in de kosten. Wanneer u, bijvoorbeeld via de switchservice jaarlijks overstapt, selecteren wij voor u elk jaar het meest gunstige energiecontract in de markt.

Tip: Ga niet af op andermans keuzes, maar maak altijd een berekening voor uw eigen situatie. Wat voor uw buurman de beste keuze is, hoeft niet voor u automatisch de slimste keuze te zijn. Uw energieverbruik is persoonsgebonden en afhankelijk van uw woonsituatie.  

Overstappen is besparen

De energiemarkt is complex. Het vergt kennis, tijd en motivatie om te komen tot de beste keuze. Aanbieders maken hier dankbaar gebruik van en laten consumenten vaak te veel betalen, zonder dat ze dit zelf in de gaten hebben. Zonde! Door jaarlijks over te stappen van energieleverancier, profiteert u altijd van een actiecontract en ontvangt u elk jaar opnieuw een welkomstkorting.

Check het verlengingsaanbod

Verlengingsaanbiedingen van uw huidige energieleverancier lijken vaak voordelig. In de praktijk blijkt dat verlengingsaanbiedingen in de meeste gevallen op jaarbasis duurder zijn dan het meest voordelige actiecontract via de Energie Vanzelf Geregeld Heeft u een verlengingsaanbod ontvangen en wilt u weten of dit een goed aanbod is? Doe dan de energiecheck en we kijken vrijblijvend met u mee.

De boodschap is duidelijk; Onderneem actie. Het is niet verstandig om NIETS te doen.

Wilt u hulp bij het maken van een keuze? Neem dan contact op met onze klantenservice op 040-7200200. Nikki en Mireille staan u graag te woord. Zij helpen u  bij het maken van een correcte vergelijking. Wij helpen u bij het maken van de juiste keuze, bewaken uw contract en geven advies afgestemd op uw persoonlijke situatie.

Gerelateerde artikelen:

Tarieven dalen, toch meer betalen?

Switch Service: direct contracten vergelijken

Overstappen energie, hoe gaat dat?

Variabele energietarieven geen goede keuze consument

Mireille van der Heijden
Alleskunner en altijd enthousiast. Bemoeit zich met energie en verzekeringen en alles wat daar mee te maken heeft.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Share thisShare this

Jo Houppertz reageerde op Dinsdag 18 juni 2019 11:49:35

Beste Mireille
Bedankt voor de reactie en t bevredigde antwoord had ook de hoop dat t zo was en altijd tevreden met jullie.

Mvg

Jo Houppertz

Felius reageerde op Vrijdag 14 juni 2019 12:21:55

Ik heb alle vertrouwen in de Switch Service.
Wacht het aanbod dat binnenkort komt af.
Stap daarna vrijwel zeker weer over.

Jan reageerde op Vrijdag 14 juni 2019 12:03:59

Als je op de vergelijkingssites de Top3 bekijkt en het 'welkomstpremie' buiten beschouwing laat dan ontlopen die 3 elkaar nauwelijks.

Voor de berekening van de maandtermijn wordt de 'welkomstpremie' eerst opgeteld bij de energiekosten en daarna gedeeld door 12.

Elke maand spaar je dus 1/12 van je 'welkomstpremie' bij elkaar.
Het is dus een sigaar uit eigen doos!

Maar pas op! Die sigaar krijg je pas terug als je het hele contract hebt uitgediend!
Beëindig je het contract vóór de einddatum dan ben je meteen ook je sigaar uit eigen doos kwijt!
Onze medewerker: Mireille reageerde op: Dinsdag 18 juni 2019 09:28:44
Goedemorgen,

Het is zonde om de welkomstpremie buiten beschouwing te laten, want deze ontvangt u uiteindelijk wel.

Ik hoor graag van u welke energieleverancier de welkomstpremie meeberekend in het maandelijkse termijnbedrag. Dit is namelijk niet gebruikelijk. normaal gezien betaalt u het berekende maandbedrag en krijgt u vervolgens op de jaarafrekening de welkomspremie uitbetaald. Uiteraard kunt u er zelf voor kiezen uw maandbedrag te verlagen.

Met vriendelijke groet,

Mireille

Houppertz reageerde op Vrijdag 14 juni 2019 11:52:48

Vorig jaar werd mij door de vastenlastenbond aanbevolen om mijn contract Electra en Gas 3jaar vast te zetten,nu vraag ik mij af was dit wel een goede keus nu ik dit allemaal lees.

Met vriendelijke groet

Jo
Onze medewerker: Mireille reageerde op: Dinsdag 18 juni 2019 09:22:41
Goedemorgen,

Maakt u zich geen zorgen. U kunt er van op aan dat onze adviseur deze keuze heeft gebaseerd op uw persoonlijke situatie en wensen en de situatie op de energiemarkt van dat moment.
De energiemarkt is erg veranderlijk. Wij houden dit als vereniging nauwlettend in de gaten en adviseren u naar ons beste kunnen.

Al met al; Een vast contract (voor 1 of 3 jaar) is altijd beter dan variabel.

Met vriendelijke groet,

Mireille van der Heijden

Roelofsen reageerde op Vrijdag 14 juni 2019 11:19:19

Ik ben overgestapt op Green Choice, maar dan ben ik een stuk duurder uit. Is er een energiebedrijf die het welkomstgeschenk aanbiedt en mij meer voordeel oplevert?
Hartegroet Emilie Roelofsen
Onze medewerker: Mireille reageerde op: Maandag 17 juni 2019 08:18:52
Goedemorgen,

Dit is afhankelijk van de voorwaarden van het betreffende contract en de looptijd. Wij kijken graag met u mee. Neemt u gerust contact met ons op op het telefoonnummer 040 7200 200.

Met vriendelijke groet,

Mireille van der Heijden

Asjes reageerde op Vrijdag 14 juni 2019 11:03:05

Ik heb een vast contract van drie jaar bij Energie Direct sinds nov 2018 Is een overstap dan mogelijk het komende jaar naar een evt. andere maatschappij en hoe gaat het dan met de boete .
Onze medewerker: Mireille reageerde op: Maandag 17 juni 2019 08:20:55
Goedemorgen,

Een overstap is áltijd mogelijk. Wat hiervan de consequenties zijn, is afhankelijk van de voorwaarden van uw huidige contract. Wanneer u telefonisch contact met ons opneemt, kijken we graag met u mee naar de mogelijkheden.

Met vriendelijke groet,

Mireille van der Heijden

Nijland reageerde op Vrijdag 14 juni 2019 09:22:34

Ik heb in 2016 een driejarig contract afgesloten bij van de Bron! Ik kreeg een welkomstbonus en daarnaast betaal ik nu nog steeds de tarieven van 2016 i.p.v. mee omhoog te zijn gegaan met de tarieven. Dat was dus een zeer goede keuze.
Mijn contract loopt in november pas af, dus daarvoor ga ik kijken wat ik dan ga doen.

Opdam reageerde op Vrijdag 14 juni 2019 08:21:16

Drie maanden geleden adviseerde de vastenlastenbond ons een drie jarig contract te nemen. Dat hebben wij gedaan .Nu spreken ze zich zelf tegen. Wat moet je dan met zo'n adviseur???
Onze medewerker: Mireille reageerde op: Dinsdag 18 juni 2019 09:24:35
Goedemorgen,

Zoals eerder gezegd, is het advies een momentopname. We kiezen ervoor om u, op basis van uw persoonlijke situatie, het best mogelijke advies te geven. Aangezien de energiewereld erg veranderlijk is, is geen advies hetzelfde.

U kunt er vanuit gaan dat u de juiste keuze heeft gemaakt. Heeft u nog vragen? Belt of mailt u dan gerust met onze klantenservice. Wij staan u graag te woord.

Met vriendelijke groet,

Mireille

Busken reageerde op Vrijdag 14 juni 2019 08:05:24

Ik werd laatst gebeld door een bedrijf waarvan ik dacht dat het de vastelastenbond was. Omdat ik goede ervaringen had met de vastelastenbond ben ik op hun advies ingegaan en heb een andere energiemaatschappij gekozen. Echter bleek dit niet de vastelastenbond.nl te zijn maar vastelastenverlaging.nl. Nu is er van alles fout gegaan en moet ik overal achteraan om dit op te losten. Ontzettend vervelend al die namen die op elkaar lijken maar net even anders zijn. Ik wil daarom niets meer te maken hebben met dit soort firma's en ook niet met an de deur verkopers van energiecontracten.
Bekijk ook
Wanneer kiest u voor welk isolatievorm? 3 handige keuzetips
Met deze hitte denkt u misschien niet direct aan isoleren, maar wist u dat de zomerperiode de beste tijd is om isolerende maatregelen door te voeren? Maar wanneer kiest u voor welke isolatievorm? ...
Nederlanders met modaal inkomen worstelen om rond te komen.
Uit onderzoek van RTL-nieuws is gebleken dat ook Nederlanders met een modaal inkomen worstelen om rond te komen. Er is nog altijd een grote groep huishoudens, die bijna dagleijks tegen problemen aanlo...
Energie: Tarieven dalen, toch meer betalen?
Energie: Tarieven dalen, toch meer betalen?? De energierekening is in opspraak. In de media speculeren we maar wat graag over de energierekening. En dat is op zich logisch, want het is naast de h...