Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Klantvraag: Is elk jaar overstappen wel of niet voordelig?

Donderdag 13 juni 2019 13:23Margot Boesveld
Overstappen elk jaar energieleverancier voordelige keuze?

Overstappen elk jaar energieleverancier voordelige keuze?

Wel of niet elk jaar overstappen?

13 juni 2019: Monique (32)

"Je leest overal tegenstrijdige berichten over de energierekening. Vrienden zeggen dat ik elk jaar moet overstappen, maar anderen zeggen weer dat ik mijn energiecontract juist in deze periode voor lange tijd vast moet zetten. Ik wil gewoon wat voor mij het voordeligst is, maar snap er eigenlijk geen snars meer van.  

"Is elk jaar overstappen nou wel of niet voordelig?"


Het antwoord

Elk jaar overstappen slimme keuze?

Ja, het is nog steeds voordelig om elk jaar de tarieven vast te zetten. Overstappen van energieleverancier kan op dit moment zelfs een besparing van maar liefst 517 euro op jaarbasis (ACM energiemonitor 2019) opleveren.

De welkomstpremies zijn momenteel erg hoog en de actietarieven zeer scherp. Door jaarlijks over te stappen van energieleverancier, profiteert u altijd van een actiecontract en ontvangt u elk jaar opnieuw een welkomstkorting. Zelfs nu de grote energieleveranciers aangeven dat de variabele prijzen gaan dalen, is overstappen naar een energiecontract met een vast tarief voordeliger. Natuurlijk is het afhankelijk van uw persoonlijke situatie en overstapmoment. Daarom is het slim om u te laten adviseren. Maar vaste tarieven (voor 1 of 3 jaar) zijn altijd beter dan variabele tarieven. 

Energiemonitor ACM: besparing van 517 euro mogelijk

Dat er te besparing te behalen is, is voor de meeste consumenten duidelijk. Toch laten veel mensen een besparing liggen. Dit laat de ACM (Autoriteit Consument & Markt) weten in de Energiemonitor.  Zo staat er ook in de energiemonitor van de ACM een rekenvoorbeeld: Een momentopname in mei 2019 laat zien dat er grote prijsverschillen zijn binnen en tussen productgroepen. Een consument die bijvoorbeeld in mei 2019 een energiecontract voor onbepaalde tijd met een variabel tarief heeft – het zogenaamde slaperstarief – betaalt maximaal €2.235 per jaar aan energiekosten (elektriciteit en gas). Als hij zou overstappen naar het goedkoopste contract voor één jaar tegen een vast tarief, zou hij slechts €1.718 kwijt zijn aan energiekosten. De besparing kan dus oplopen tot € 517. Ook nu de energieleveranciers hebben aangeven de variabele tarieven te verlagen, is er een financieel voordeel te behalen bij een overstap. Ook het vergelijken binnen productgroepen, bijvoorbeeld 1 jaar vaste prijs producten, kan leiden tot een flinke besparing.

Stroom is stroom, gas is gas. Waarom zou u teveel betalen?

Meer dan de helft van de consumenten is zich bewust van de mogelijke besparingen bij overstappen en is bereid om jaarlijks over te stappen. Omdat de Nederlandse energiemarkt volop in ontwikkeling is, valt er voor consumenten veel te besparen.

Op basis van een gemiddeld verbruik*, zien we dat een variabel contract nooit de voorkeur heeft boven vaste tarieven. Wanneer u tarieven vastzet en daarmee kiest voor een vast contract, scheelt u dat aanzienlijk in de kosten. Wanneer u, bijvoorbeeld via de switchservice jaarlijks overstapt, selecteren wij voor u elk jaar het meest gunstige energiecontract in de markt.

Tip: Ga niet af op andermans keuzes, maar maak altijd een berekening voor uw eigen situatie. Wat voor uw buurman de beste keuze is, hoeft niet voor u automatisch de slimste keuze te zijn. Uw energieverbruik is persoonsgebonden en afhankelijk van uw woonsituatie.  

Overstappen is besparen

De energiemarkt is complex. Het vergt kennis, tijd en motivatie om te komen tot de beste keuze. Aanbieders maken hier dankbaar gebruik van en laten consumenten vaak te veel betalen, zonder dat ze dit zelf in de gaten hebben. Zonde! Door jaarlijks over te stappen van energieleverancier, profiteert u altijd van een actiecontract en ontvangt u elk jaar opnieuw een welkomstkorting.

Check het verlengingsaanbod

Verlengingsaanbiedingen van uw huidige energieleverancier lijken vaak voordelig. In de praktijk blijkt dat verlengingsaanbiedingen in de meeste gevallen op jaarbasis duurder zijn dan het meest voordelige actiecontract via de Energie Vanzelf Geregeld Heeft u een verlengingsaanbod ontvangen en wilt u weten of dit een goed aanbod is? Doe dan de energiecheck en we kijken vrijblijvend met u mee.

De boodschap is duidelijk; Onderneem actie. Het is niet verstandig om NIETS te doen.

Wilt u hulp bij het maken van een keuze? Neem dan contact op met onze klantenservice op 040-7200200. Nikki en Mireille staan u graag te woord. Zij helpen u  bij het maken van een correcte vergelijking. Wij helpen u bij het maken van de juiste keuze, bewaken uw contract en geven advies afgestemd op uw persoonlijke situatie.

Gerelateerde artikelen:

Tarieven dalen, toch meer betalen?

Switch Service: direct contracten vergelijken

Overstappen energie, hoe gaat dat?

Variabele energietarieven geen goede keuze consument

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Jo Houppertz

Beste Mireille
Bedankt voor de reactie en t bevredigde antwoord had ook de hoop dat t zo was en altijd tevreden met jullie.

Mvg

Jo Houppertz

Dinsdag 18 juni 2019 11:49

Felius

Ik heb alle vertrouwen in de Switch Service.
Wacht het aanbod dat binnenkort komt af.
Stap daarna vrijwel zeker weer over.

Vrijdag 14 juni 2019 12:21

Jan

Als je op de vergelijkingssites de Top3 bekijkt en het 'welkomstpremie' buiten beschouwing laat dan ontlopen die 3 elkaar nauwelijks.

Voor de berekening van de maandtermijn wordt de 'welkomstpremie' eerst opgeteld bij de energiekosten en daarna gedeeld door 12.

Elke maand spaar je dus 1/12 van je 'welkomstpremie' bij elkaar.
Het is dus een sigaar uit eigen doos!

Maar pas op! Die sigaar krijg je pas terug als je het hele contract hebt uitgediend!
Beëindig je het contract vóór de einddatum dan ben je meteen ook je sigaar uit eigen doos kwijt!

Vrijdag 14 juni 2019 12:03

Reactie Vastelastenbond:

Dinsdag 18 juni 2019 09:28
Goedemorgen,

Het is zonde om de welkomstpremie buiten beschouwing te laten, want deze ontvangt u uiteindelijk wel.

Ik hoor graag van u welke energieleverancier de welkomstpremie meeberekend in het maandelijkse termijnbedrag. Dit is namelijk niet gebruikelijk. normaal gezien betaalt u het berekende maandbedrag en krijgt u vervolgens op de jaarafrekening de welkomspremie uitbetaald. Uiteraard kunt u er zelf voor kiezen uw maandbedrag te verlagen.

Met vriendelijke groet,

Mireille

Houppertz

Vorig jaar werd mij door de vastenlastenbond aanbevolen om mijn contract Electra en Gas 3jaar vast te zetten,nu vraag ik mij af was dit wel een goede keus nu ik dit allemaal lees.

Met vriendelijke groet

Jo

Vrijdag 14 juni 2019 11:52

Reactie Vastelastenbond:

Dinsdag 18 juni 2019 09:22
Goedemorgen,

Maakt u zich geen zorgen. U kunt er van op aan dat onze adviseur deze keuze heeft gebaseerd op uw persoonlijke situatie en wensen en de situatie op de energiemarkt van dat moment.
De energiemarkt is erg veranderlijk. Wij houden dit als vereniging nauwlettend in de gaten en adviseren u naar ons beste kunnen.

Al met al; Een vast contract (voor 1 of 3 jaar) is altijd beter dan variabel.

Met vriendelijke groet,

Mireille van der Heijden

Roelofsen

Ik ben overgestapt op Green Choice, maar dan ben ik een stuk duurder uit. Is er een energiebedrijf die het welkomstgeschenk aanbiedt en mij meer voordeel oplevert?
Hartegroet Emilie Roelofsen

Vrijdag 14 juni 2019 11:19

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 17 juni 2019 08:18
Goedemorgen,

Dit is afhankelijk van de voorwaarden van het betreffende contract en de looptijd. Wij kijken graag met u mee. Neemt u gerust contact met ons op op het telefoonnummer 040 7200 200.

Met vriendelijke groet,

Mireille van der Heijden

Asjes

Ik heb een vast contract van drie jaar bij Energie Direct sinds nov 2018 Is een overstap dan mogelijk het komende jaar naar een evt. andere maatschappij en hoe gaat het dan met de boete .

Vrijdag 14 juni 2019 11:03

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 17 juni 2019 08:20
Goedemorgen,

Een overstap is áltijd mogelijk. Wat hiervan de consequenties zijn, is afhankelijk van de voorwaarden van uw huidige contract. Wanneer u telefonisch contact met ons opneemt, kijken we graag met u mee naar de mogelijkheden.

Met vriendelijke groet,

Mireille van der Heijden

Nijland

Ik heb in 2016 een driejarig contract afgesloten bij van de Bron! Ik kreeg een welkomstbonus en daarnaast betaal ik nu nog steeds de tarieven van 2016 i.p.v. mee omhoog te zijn gegaan met de tarieven. Dat was dus een zeer goede keuze.
Mijn contract loopt in november pas af, dus daarvoor ga ik kijken wat ik dan ga doen.

Vrijdag 14 juni 2019 09:22

Opdam

Drie maanden geleden adviseerde de vastenlastenbond ons een drie jarig contract te nemen. Dat hebben wij gedaan .Nu spreken ze zich zelf tegen. Wat moet je dan met zo'n adviseur???

Vrijdag 14 juni 2019 08:21

Reactie Vastelastenbond:

Dinsdag 18 juni 2019 09:24
Goedemorgen,

Zoals eerder gezegd, is het advies een momentopname. We kiezen ervoor om u, op basis van uw persoonlijke situatie, het best mogelijke advies te geven. Aangezien de energiewereld erg veranderlijk is, is geen advies hetzelfde.

U kunt er vanuit gaan dat u de juiste keuze heeft gemaakt. Heeft u nog vragen? Belt of mailt u dan gerust met onze klantenservice. Wij staan u graag te woord.

Met vriendelijke groet,

Mireille

Busken

Ik werd laatst gebeld door een bedrijf waarvan ik dacht dat het de vastelastenbond was. Omdat ik goede ervaringen had met de vastelastenbond ben ik op hun advies ingegaan en heb een andere energiemaatschappij gekozen. Echter bleek dit niet de vastelastenbond.nl te zijn maar vastelastenverlaging.nl. Nu is er van alles fout gegaan en moet ik overal achteraan om dit op te losten. Ontzettend vervelend al die namen die op elkaar lijken maar net even anders zijn. Ik wil daarom niets meer te maken hebben met dit soort firma's en ook niet met an de deur verkopers van energiecontracten.

Vrijdag 14 juni 2019 08:05

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

We zijn energie-moe. Uitleg over de tarieven en energiemarkt.

Energie: Tarieven dalen, toch meer betalen?

Vrijdag 31 mei 2019 15:12

Energie: Tarieven dalen, toch meer betalen?? De energierekening is in opspraak. In de media speculeren we maar wat graag over de energierekening. En dat is op zich logisch, want het is naast de h...

Lees meer
De prijs blijft voor consumenten de belangrijkste reden om over te stappen (71%)

ACM: Recordaantal overstappers van energieleverancier

Woensdag 15 mei 2019 10:25

Bijna één op de vijf huishoudens – bijna 1,6 miljoen van de 8 miljoen huishoudens - is tussen april 2018 en april 2019 overgestapt van energieleverancier. Dat is een record: nog nooit stapten ...

Lees meer
Benzineprijzen rijzen de pan uit, olieprijzen zijn afhankelijk van veel wisselende factoren.

Benzineprijzen bijna weer op recordprijs van 2012

Dinsdag 30 april 2019 11:54

Het is onrustig in de grondstofmarkt. Het is onrustig in de wereld. Benzineprijzen rijzen de pan uit, olieprijzen gaan naar hoge pieken en zijn afhankelijk van veel wisselende factoren. In dit ar...

Lees meer
Ondernemers in woonhuis moeten energiecontract met consumentenvoorwaarden krijgen

ACM: Ondernemers in woonhuis moeten energiecontract met consumentenvoorwaarden krijgen

Vrijdag 19 april 2019 12:34

Eindelijk goed nieuws! Vereniging de Vastelastenbond ontving de afgelopen 8 jaar regelmatig klachten over diverse 'aanbieders van zakelijke energiecontracten'. Het is jammer dat het zo la...

Lees meer