Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op je Zorgverzekering

Bespaar op je Zorgverzekering

Door over te stappen van zorgverzekeraar

Gemiddelde besparing door gebruik te maken van een voordeligere zorgverzekering

€150,- p.j

Start besparen

Meer informatie

Einde collectieve zorgverzekering in zicht

Donderdag 25 oktober 2018 15:46Margot Boesveld
collectieve zorgverzekering ten einde

collectieve zorgverzekering ten einde

Grote hoeveelheid collectieve zorgpolissen vervalt per 1 januari 2019

Diverse gemeentepolissen/collectieve verzekeringen komen eind 2018 te vervallen. Doel van de gemeentepolis is dat vooral mensen in de bijstand verzekerd zijn van goede zorg. Veel gemeenten springen financieel bij, het eigen risico is vaak laag of nul en de premie kan door de gemeente worden ingehouden op de bijstandsuitkering. Welke polissen komen te vervallen en welke oplossingen zijn er? U leest het hier.

Zorgcollectief FNV/Menzis stopt

Na 13 jaar heeft Menzis besloten de samenwerking met FNV te beëindigen. Klanten bij FNV/Menzis profiteren van exclusieve zorgservices, zoals een gezondheidscheck, korting op de sportschool en een vrijstelling van het eigen risico bij gezondheidsprogramma’s Stoppen met Roken en Beter eten. Aan alle kortingen, uitgebreide vergoedingen en extra’s komt dus nog dit jaar een einde. Volgens berichtgeving van FNV zijn de ideeën over gezondheidszorg en het zorgstelsel uit elkaar gegroeid. Dit was dan ook de belangrijkste reden om de samenwerking stop te zetten. Ook andere zorgverzekeraars hebben aangegeven niet met FNV te willen gaan samenwerken. Tienduizenden klanten van FNV-Menzis zijn genoodzaakt om elders een zorgpolis af te sluiten of om te kiezen voor het alternatief van Menzis.

Menzis stopt in 30 gemeenten

De reden die de zorgverzekeraar geeft is het gebrek aan volume in deze gemeenten. De zorgverzekeraar ziet grote veranderingen op het gebied van de zorg. Het gaat inmiddels om veel meer dan alleen de zorgpolis. Het gaat om samenwerking met gemeenten, maar ook met zorgaanbieders. Dat kan alleen maar op plaatsen waar Menzis zelf ook veel klanten heeft. De verzekeraar wil zich daarom gaan focussen op haar eigen kerngebied in Groningen en Twente.

Wel biedt de zorgverzekeraar voor de gemeente Apeldoorn een overbruggingstermijn aan en blijft daar de gemeentepolis tot eind 2019 van kracht.

In de toelichting van Menzis noemt de verzekeraar drie redenen:

  • We hebben een minimaal aantal verzekerden in deze regio, waardoor we te weinig inkoopkracht hebben (er zijn dan andere zorgverzekeraars die veel groter zijn, waardoor wij minder goed specifieke afspraken kunnen maken met zorgaanbieders)
  • We geen invloed hebben over de wetten heen (omdat we daar bijvoorbeeld geen Zorgkantoor hebben). Denk aan het samenspel tussen wetgeving als de Zorgverzekeringswet (Zvw), de Wet Langdurige Zorg (WLZ) en zelfs de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
  • We als Menzis ‘nieuw’ zijn in deze regio. Een andere zorgverzekeraar heeft vanuit het verleden, bijvoorbeeld een betere binding met de burgers (zeker als zij ook als 2e aanbieder fungeren) en een breder netwerk van zorgaanbieders, maatschappelijke organisaties en andere relevante spelers.

Zilveren Kruis stopt met minimapolis in 51 gemeenten

Voor zorgverzekeraar Zilveren Kruis is de reden om te stoppen hetzelfde als die van Menzis. Ruim 120.000 verzekerden zijn daardoor de dupe. De Friesland neemt het over van Zilveren Kruis in Lelystad.

Salland start met gemeentepolis

Salland is met 9 gemeenten in gesprek. Voornamelijk in Gelderland en Overijssel is de zorgverzekeraar aan het kijken naar de opties.

Positieve ontwikkeling

Deze mededelingen zorgen wellicht voor veel onrust en verwarring, echter is het een positieve ontwikkeling. Het zijn namelijk vrij uitgebreide en dus dure verzekeringen waarin het eigen risico wordt afgedicht. Daarnaast is het vaak inclusief uitgebreide aanvullende pakketten, die niet voor iedereen nodig zijn. Dat heeft als keerzijde dat daardoor mensen uit de bijstand te veel betalen aan zorgpremie. Gemeenten kunnen ook op andere manieren compensatie regelen voor deze doelgroep. Het zou verstandig zijn wanneer gemeenten eens goed gaan overwegen hoe ze meer maatwerk kunnen bieden in plaats van het huidige systeem. 

 

Bronnen: Menzis, Ad.nl

U kan geen rechten ontlenen aan bovenstaand artikel. Neem contact op met uw zorgverzekeraar voor meer informatie. 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Zorgverzekering

Overstappen zorgverzekering neemt toe

Recordaantal overstappers zorgverzekering verwacht in 2019

Donderdag 25 oktober 2018 12:02

Naar verwachting gaan er ca. 1,25 miljoen Nederlanders overstappen. Dat is bijna 7,5% van de verzekerden.  Opvallend is dat steeds meer ouderen gaan wisselen van zorgverzekeraar. Daar wordt e...

Lees meer
verandering zorgverzekering 2019

Zorgverzekering 2019, wat verandert er?

Vrijdag 05 oktober 2018 13:49

De jaarlijkse zorgkosten stijgen in 2019 per volwassene met 240 euro. Dat komt doordat de tarieven van behandelingen stijgen en de lonen van het personeel in de zorg omhoog gaan. Daarnaast nemen d...

Lees meer
Zorgverzekering duurder in 2019

Zorgverzekering duurder in 2019

Maandag 17 september 2018 14:27

€ 10,- per maand, dat is de stijging voor de verplichte zorgverzekering in 2019. In totaal betaalt een Nederlander € 124,- meer dan dit jaar. Hogere lonen en prijzen in de zorg zijn de oorza...

Lees meer
zorgverzekering minima onder druk

Grote zorgen over zorgverzekering minima

Woensdag 15 augustus 2018 11:00

Er zijn grote zorgen bij gemeenten over de collectieve zorgverzekering voor minima. Zilveren Kruis en Menzis trekken zich in een aantal gemeenten terug. In diverse gemeenten moeten uitkeringsgerechtig...

Lees meer