Zorgverzekering 2020: Uitbreiding basispakket en einde collectieve zorgverzekering
Dinsdag 28 mei 2019 11:57:55

Zorgverzekering 2020 | Dit kan u verwachten.? Ondanks dat we in november pas weer kunnen overstappen, staat de zorgmarkt niet stil.  Zo zijn zorgverzekeraars al druk bezig met de contractering voor 2020, is het nieuwe basispakket bekend en worden fictieve kortingen van collectieve verzekeringen komend jaar de kop ingedrukt.

Veranderingen basispakket zorgverzekering 2020

De basisverzekering wordt in 2020 op een aantal punten uitgebreid. De verruiming van het pakket draagt bij aan de beschikbaarheid van passende en doelmatige zorg, schrijft minister Bruno Bruins (Medische Zorg) aan de Tweede Kamer.

Specialist ouderengeneeskunde

specialist gehandicaptenzorg in basisverzekering 2020

Zorg moet zo veel mogelijk thuis of in de eigen omgeving worden verleend. Specialist ouderengeneeskunde en arts verstandelijk gehandicapten onderdeel van basispakket. Dit om enerzijds de druk bij huisartsen te verlichten, anderzijds om ervoor te zorgen dat men langer thuis kan blijven wonen. Per 2021 gaat ook andere zorg voor specifieke patiëntgroepen over naar het basispakket, zoals de dagbehandeling in groepsverband voor ouderen en mensen met niet-aangeboren hersenletsel.

Logeervergoeding (€ 75,- per nacht)

Patiënten die voor een behandeling langdurig over grotere afstand heen en weer reizen en daarvoor een vergoeding voor de vervoerskosten ontvangen, kunnen vanaf volgend jaar kiezen voor een logeervergoeding in plaats van de vergoeding voor vervoerskosten. Het gaat om maximaal € 75,- per nacht als sprake is van tenminste drie aaneengesloten dagen behandeling.

Wijziging vergoeding van apotheekbereidingen van medicijnen

Vanaf 2020 wijzigt de vergoeding van apotheekbereidingen van medicijnen. Als een geregistreerd geneesmiddel niet wordt toegelaten tot het pakket vanwege te hoge kosten, worden de apotheekbereiding wél vergoed. Op deze manier zijn de geneesmiddelen toch te verkrijgen.

NIPT verlengd

De huidige regeling ten aanzien van de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT), die in 2020 zou aflopen, wordt verlengd. Daarbij geldt een eigen bijdrage van €175,-. Deze regeling staat los van het zorgverzekeringspakket.

Anticonceptie nog op de agenda

Waar nog geen ei over gelegd is, is de vergoeding van anticonceptie. PvdA-kamerlid Lilianne Ploumen pleit ervoor om anticonceptie weer toe te voegen aan het basispakket. Op 26 juni 2019 gaat PvdA-kamerlid Lilianne Ploumen in de Tweede Kamer met minister Bruno Bruins (VVD) van Medische Zorg en Sport in debat. Ze gaat dan onder meer pleiten voor:

Fictieve kortingen collectieve zorgverzekering moeten stoppen

Zo’n 51.000 collectieve zorgverzekeringen worden aan banden gelegd. Er wordt vaak – als lokkertje - korting gegeven op een relatief dure polis. Zorgverzekeraars moeten transparant zijn. Zorgverzekeraars moeten in 2020 duidelijk laten zien:

In 2020 mag een collectieve korting op een basisverzekering maximaal 5 procent bedragen. De korting die verzekeraars mogen toepassen op de aanvullende zorgverzekering blijft onveranderd.

Premies in 2020 omhoog?

Zorgverzekeraars maken in het najaar hun premies voor de zorgverzekeringen bekend. DSW is standaard de zorgverzekeraar die als eerste de nieuwe premies presenteert. Of de premies door de veranderingen omhoog of omlaag gaan is nog niet bekend. Prinsjesdag is vaak het moment dat we daar een betere voorspelling van kunnen geven.

U kan ook alle veranderingen lezen op de website van de rijksoverheid.

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?
Bekijk ook
Wat te doen met overwaarde? | Aankoop nieuwe woning, verzilveren en meer...
Wat te doen met overwaarde | Alle opties op een rij. De woningprijzen zitten nog steeds in de lift. Steeds meer mensen krijgen te maken met overwaarde. Is de waarde van uw woning hoger dan de (rest)hy...
Vakantiegeld 2019: Hoeveel krijgt u en wat doet u ermee?
Hoeveel vakantiegeld ontvangt u dit jaar en wat doet u met uw vakantiegeld? Waar het vakantiegeld bedoeld is om uit te geven aan een welverdiende vakantie, gebeurt dit vaak niet. Er zijn zaken...
Wat gaat de verduurzaming u kosten? Alle informatie...
Wat gaat de verduurzaming u kosten? | Duurzaamheid is een hot item! De meeste Nederlanders zijn wat terughoudend met het doorvoeren verduurzaming in de eigen woning. Voornamelijk de hoge kosten en ...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
  • Gratis WOZ-waarde check
  • Advies over al je energievragen
  • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
  • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam