Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op Verzekeringskosten

Bespaar € 200,- op Verzekeringskosten

Verzekerd Zonder Zorgen

Besteed je verzekeringen aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste dekking! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€10,- p.m.
(of €100,- p.j.)

Meer informatie

Schade veroorzaakt met huurauto

Zondag 27 juni 2021 08:38Margot Boesveld
Schade aan huurauto? We geven antwoord op de belangrijkste vragen.

Schade aan huurauto? We geven antwoord op de belangrijkste vragen.

‌Schade aan de huurauto

Je gaat op vakantie en huurt een auto. je rijdt schade? Wat moet je dan doen en hoe zit het met de verzekering?  Blijf rustig, maak foto's  en licht bij elke schade het verhuurbedrijf in en leg uit wat er is gebeurd. De Vastelastenbond geeft antwoord op 3 vragen. 

  • Is een huurauto verzekerd? 

  • Wat is het eigen risico bij een huurauto

  • Kun je het eigen risico van huurauto afkopen

    • Huurauto en diefstal

    • Huurauto en schade

Is een huurauto verzekerd?

Het verhuurbedrijf is verplicht om een autoverzekering (WA) te hebben voor de auto. Deze verzekering dekt de schade die de je aan derden toebrengt bij een ongeluk. Schade aan jouw huurauto vaal niet onder deze verzekering. daar kun je je extra voor verzekeren. Als huurder ben je verantwoordelijk voor alle schade die ontstaat aan de huurauto. met een WA beperkt casco verzekering ben je in ieder geval voor een groot deel gedekt voor schades aan de huurauto. Deze verzekering heeft meestal wel een eigen risico. Wanneer je schade veroorzaakt aan de huurauto, gaat dit dus ten koste van je eigen risico.  Verder is er altijd een borg dat je moet betalen, mocht je schade hebben trekken ze het van de borg af.

Wat is het eigen risico bij huren auto buitenland?

Elk verhuur bedrijf heeft zijn eigen voorwaarden. Mocht je schade veroorzaken met de huurauto, dan is het eigen risico van toepassing en komt dit voor jouw rekening. Het eigen risico dat je moet betalen kan tussen de 300 en 100 euro zijn. Daarom is het goed om de voorwaarden van het verhuurbedrijf goed door te lezen.

Kun je het eigen risico afkopen?

De meeste autoverhuurbedrijven bieden de mogelijkheid om dit eigen risico af te kopen. De premie hiervan is soms verwerkt in de huurprijs of wordt apart vermeld. Houd altijd goed voor ogen wanneer je besluit om het eigen risico af te kopen en kijk bij de risicoafweging vooral of je in staat bent om voor het eigen risico op te draaien mocht er toch iets onverhoopt gebeuren. In sommige gevallen van schade is er geen maximumbedrag aan het eigen risico verbonden. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer er met opzet door de autohuurder schade is toegebracht aan de auto of wanneer het interieur is beschadigd.

Huurauto en diefstal

Is je huurauto gestolen? Of is er een poging tot inbraak gedaan? Hiervoor worden vaak de termen TP (Theft Protection) of THW (Theft Waiver) voor gebruikt. Ook vaak met eigen risico. er zijn verhuurbedrijven die dit standaard aanbieden, maar soms moet je het ook apart afsluiten. Het is belangrijk dat de huurauto ook tegen diefstal verzekerd is en er geen hoog eigen risico is bij diefstal is. 

Als je nalatig bent geweest, kan het zijn dat je volledig aansprakelijk voor de schade bent. Ook vergoedt de verzekering  bij diefstal je persoonlijke spullen die zich in je auto bevonden niet. Hiervoor moet je een schadeclaim indienen bij je reisverzekering. Ook hier geldt: zat de auto niet op slot? dan ben je niet verzekerd.  

Schade huurauto, wat moet je doen

Als een andere auto schade aan jouw huurauto veroorzaakt zonder dat je hier iets tegen kunt doen, dan valt dit onder de autoverzekering van die persoon. In dit geval betaal je dus niets aan eigen risico. 

  • Maak altijd foto’s van de schade en de situatie. Het kan namelijk zo zijn dat je (een deel van) het eigen risico ter plaatse moet voorschieten.
  • Neem altijd contact op met het verhuurbedrijf. Soms staat het nummer ook op de sleutelhanger
  • Check de verzekeringsvoorwaarden van je huurcontract.

Schade aan de andere auto?

Ben jij verantwoordelijk voor de schade? Bel altijd je het autoverhuurbedrijf om de schade te melden en vraag of je een politierapport moet laten opmaken. Een politierapport is soms namelijk een vereiste om je schade te kunnen declareren. Wil je dat de schade wordt vergoed dan heb je minimaal een cascoverzekering (WA casco) nodig om de schade aan de huurauto vergoed te krijgen. Huurauto's zijn standaard met een WA dekking vergoed. Wil je dat de schade aan de huurauto is verzekerd, dan moet je daar dus een aanvullende verzekering voor afsluiten. Kijk goed naar de premie en de hoogte van het eigen risico. 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Verzekeringen

Ga je op autovakantie naar Frankrijk? Bereid je dan voor en ken de regels

Autoschade op vakantie in Frankrijk

Vrijdag 16 juli 2021 14:20

Autopech of autoschade in Frankrijk De zomervakantie komt er weer aan. Tijd om de juiste voorbereidingen te treffen.  De populairste zomervakantiebestemmingen voor Nederlandse vakantiegangers ...

Lees meer
Duidelijkheid over kosten verzekeringsadviseur krijgt weer een vervolg

Duidelijkheid over provisie bij verzekeringen ligt weer onder vuur

Dinsdag 08 juni 2021 08:37

‌Heeft provisieloos verzekeren de toekomst?  Als het aan minister Hoekstra ligt wel. Het is weer 'hommeles' in verzekeringsland. De discussie over transparantie van provisies laait...

Lees meer
Auto lenen of uitlenen? Denk even goed na hoe zit het met de autoverzekering!

Auto uitlenen en je autoverzekering

Vrijdag 28 mei 2021 08:34

?1 op de 3 Nederlanders leent zijn auto wel eens aan een vriend, kennis of jonger gezinslid, maar weet niet goed hoe het dan met de verzekering zit.    Schade rijden in een geleende auto, h...

Lees meer
Is de autoverzekering voor elektrische auto duurder? En waar moet je allemaal op letten. We leggen het uit.

Elektrische auto verzekeren?

Vrijdag 21 mei 2021 14:51

‌Heb je een elektrische auto? Dan wil deze natuurlijk goed verzekeren. Maar is een autoverzekering voor een elektrische auto anders dan voor een benzine auto? Zijn er dingen waar je extra op moe...

Lees meer