Startup Budlr pakt schuldenproblematiek Nederland bij de kern aan
Donderdag 12 september 2019 14:02:25
Startup Budlr werkt aan een vernieuwd proces

De schuldenproblematiek verergert. Veel Nederlandse huishoudens zitten in de knel. En de cijfers liegen er niet om. Eén op de vijf huishoudens in Nederland kampt met schuldenproblematiek. Jaarlijks lopen de maatschappelijke kosten van deze groep op tot 11 miljard euro. En toch schiet de hulpverlening vaak te kort. Het kan op veel vlakken veel beter, efficiënter én goedkoper. Dat vindt ook Christiaan van der Ven, oprichter van Budlr.  

"Ieder jaar stijgt het aantal schulden, terwijl slechts 4 procent de hulp krijgt die nodig is. De huidige schuldhulpverlening is er nog een van vroeger", aldus Christiaan van der Ven. "Om het daadwerkelijk beter te kunnen doen hebben we eerst tijd nodig gehad om beter te begrijpen waardoor de problemen zich opstapelen."

Digitalisering biedt uitkomst

Waarom is het aantal mensen dat hulp krijgt zo klein?, vroeg hij zich af. De hulpbehoevende zoekt vaak door gevoelens van schaamte geen hulp. De processen van gemeenten en hulpinstanties zijn daarbij vaak een kink in de kabel. Als een persoon met schulden eindelijk de weg heeft gevonden en om hulp vraagt, is een van de eerste vragen bij het aanmeldproces. 'Kan je ons voorzien van alle rekeningen en bankafschriften?' Terwijl de problemen juist ontstaan doordat men geen administratief overzicht meer heeft. Het gevolg: Mensen blijven weg en komen pas weer terug als de schulden zich zo opstapelen dat er geen simpele uitweg meer is. Dat is behoorlijk krom, vinden de oprichters Dirk-Jan Wolfert, Anco Galesloot en Christiaan van der Ven.

Startup Budlr werkt aan een vernieuwd proces om de weg om hulp te vragen makkelijker te maken en de schuldsituatie beter en sneller in kaart gebracht te kunnen brengen.

Zowel gemeenten als burger geholpen

Het mes snijdt aan drie kanten. Deze nieuwe manier van denken versimpelt het aanmeldproces. Dat scheelt de gemeente tijd en geld. Het verkort daarnaast de tijd van de schulphulpverlener, omdat de problematische schulden sneller en beter in kaart gebracht kunnen worden. En het allerbelangrijkste doel: De persoon met schulden is daadwerkelijk geholpen. Wordt niet meer van het kastje naar de muur gestuurd. Sterker nog; Door burgers met beginnende schulden goed in kaart te hebben, ga je pro-actief te werk. Zo wordt het probleem aan de voorkant opgelost, in plaats van pas in te grijpen als de schuld grove problematische gevolgen heeft. 

Lees ook het artikel van Sprout. 

Share thisShare this

Driessen reageerde op Woensdag 25 september 2019 14:09:22

En wat gebeurt er als een bewindvoerder gelden van mij heeft verduisterd en is komen te overlijden en dan wie is er dan aansprakelijk
Onze medewerker: Nikki reageerde op: Vrijdag 27 september 2019 15:30:35
Beste meneer/mevrouw Driessen,

Wat een vervelende situatie. U kunt het beste zoals hieronder is aangegeven contact opnemen met de kartonrechter. De rechter zal de klacht beoordelen.

Berkenhagen reageerde op Zaterdag 21 september 2019 16:06:43

Wat als je bewindvoerder er een zooitje van heeft gemaakt naar 15 jaar bewindvoerder te hebben En hun alles weg gegooid hebben.
Geen plan nooit iets betaald hebben.


Wat kan ik dan doen

Bedankt Wendy

Onze medewerker: Mireille reageerde op: Maandag 23 september 2019 15:27:54
Wat een vervelende situatie, Wendy!

Je kunt, waneeer je er met de bewindvoerder niet uitkomt, een klacht indienen bij de kantonrechter die het bewind onder toezicht heeft en hierbij aangeven wat de situatie is. De rechter zal de klachten dan beoordelen. Het kan zijn dat beide partijen worden uitgenodigd voor een zitting.