Meer twintigers en dertigers hebben schulden
Zaterdag 20 juli 2019 13:04:22
BKR: studieschulden meenemen hypotheek zorgwekkend

Er zijn meer financiële kopzorgen voor twintigers en dertigers. De huidige schuldensituatie bij twintigers en dertigers is zorgelijk. Dat zegt Peter van den Bosch van het Bureau Kredietregistratie (BKR). Volgens de bestuursvoorzitter komen jongeren al vroeg in de problemen.

Betalingsachterstanden

Het hoogste percentage betalingsachterstanden zit in de leeftijd tussen 31-40 jaar. Bijna 12 procent van deze groep heeft een zo'n achterstand. Van de twintigers heeft meer dan 10 procent een betalingsachterstand. En van de nog jongere leeftijdscategorie van 18-24 jaar heeft al 8 procent een betalingsachterstand. Naarmate mensen ouder worden, daalt het percentage achterstanden. Eén en ander blijkt uit de Kredietbarometer van Stichting BKR.

Lichte groei

Het aantal Nederlanders met een betalingsachterstand is de afgelopen 6 maanden met ruim 5.000 gestegen naar circa 675.000. Ook steeg het totaal aantal mensen met een geregistreerd krediet. In totaal zijn er nu meer dan 10,9 miljoen mensen met een geregistreerd krediet, aldus de Kredietbarometer.

BKR: studieschulden meenemen

De BKR Kredietbarometer geeft slechts zicht op een deel van iemands schuldenpositie. Studieschulden worden er niet in meegeteld. "Het feit dat de overheid de studieschuld niet wil registreren baart zorgen", zegt Peter van den Bosch van het Bureau Kredietregistratie. "Als samenleving moeten we niet de kop in het zand steken en ervoor zorgen dat zowel consumenten als kredietverstrekkers één totaaloverzicht hebben van alle uitstaande leningen en het betaalgedrag. Alleen dan kunnen we ervoor zorgen dat mensen niet in de schulden terechtkomen."

Onlangs kwam nog in het nieuws dat De Tweede Kamer ziet niets in het plan van het kabinet voor een officiële schuldverklaring bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) voor mensen met een studielening. Meer dan twee derde van de Kamer steunt een oproep om af te zien van het plan. De oproep wordt onderschreven door onder meer coalitiepartners VVD en CDA en oppositiepartijen SP, PVV en PvdA. Bij de invoering van het leenstelsel "is beloofd dat de schuld niet geregistreerd wordt", zegt D66-Kamerlid Paul van Meenen. "Daar houden wij ons aan. Dat wordt nu ook niet voorgesteld, maar wij willen geen enkele stap zetten in die richting." Ook CDA'er Harry van der Molen wil dat "niet via een omweg toch een soort van BKR-registratie" tot stand komt. Het Bureau Krediet Registratie is waar private schulden staan geregistreerd.

Share thisShare this

jan.buttolo reageerde op Dinsdag 30 juli 2019 19:41:50

Als je schuld hebt wat voor schuld studie of consumentenschuld maakt niets uit schuld is schuld of dit nu 25000 studie schuld betreft of consumentenschuld bij een nieuw credit moet gewoon gekeken worden of je de nieuwe schuld samen met de oude kunt betalen toch. geen enkele twijfel de hoogte blijft belangrijk in welke vorm.