Zorgkosten, energie en boodschappen slokken inkomen op | Vaste lasten lopen op
Maandag 02 september 2019 10:13:17

De prijzen stijgen harder dan de lonen. Alhoewel de pijnpunten verschillend zijn, staat het als een huis boven water: Alle inkomensgroepen hebben last van de koopkrachtplannen.

Er is weinig vertrouwen in de koopkracht en dit jaar is dat nog eens een extra beladen onderwerp. We zijn uit de crisis gekomen en het idee is toch dat vooral de middenklasse op moest draaien voor de crisis van 2008. Bij het aantreden van dit kabinet gaf Rutte dan ook aan dat iedereen het zou merken dat het weer beter gaat met de economie. Vorig jaar becijferde het CPB dat huishoudens er gemiddeld 1,2 procent op vooruit zouden gaan. Echter zorgen de toename van de zorgkosten, de stijgende energierekening en duurdere boodschappen voor een heel ander beeld. De vaste lasten stijgen harder dan de lonen en dit zorgt in verschillende inkomensgroepen voor problemen:

Rapportage Eenvandaag

Het is geen leuk onderwerp, maar goed dat er aandacht is voor dit dagelijkse probleem. In de rapportage komen verschillende doelgroepen aan het woord. De rapportage van Eenvandaag onderschrijft het belang dat er nauwkeurig(er) omgegaan moet worden met de vaste lasten. De kabinetsplannen hebben effect op alle inkomensgroepen. Niet alleen de lage inkomensgroep en AOW-ers ondervinden problemen. Ook de middenklasse voelt de veranderingen in de portemonnee, ook de AOW-ers, alleenstaande

Nederlanders merken bar weinig van de toegenomen koopkracht die het kabinet berekende. Vorig jaar becijferde het CPB namelijk dat huishoudens  er gemiddeld 1,2 procent op vooruit zouden gaan. Daar merken Nederlandse huishoudens niks van in de portemonnee. Het Nibud legt in de rapportage uit hoe dat komt. De energierekening is duurder geworden en de dagelijkse boodschappen zijn ook gestegen. Na herhaaldelijke beloftes van het kabinet dat het beter zou gaan, valt het huishoudens rauw op hun dak. Dan ontstaat er natuurlijk wel een soort chagrijn en scepsis bij burgers. We wachten met spanning de komende prinsjesdag af en hopen op beterschap. In de tussentijd gaan we voor iedereen graag actief aan de slag met de vaste lasten. 

Prinsjesdag 2019-2020 | Wat weten we al?

Er zijn al een aantal dingen van Prinsjesdag gelekt. Zo geeft het kabinet aan dat de koopkracht voor alle inkomensgroepen stijgt. Er wordt gesproken over een gemiddelde stijging van 2%. Maar wat zegt zo'n koopkracht cijfer nou eigenlijk? Een procentuele plus is lastig te onthouden als je ziet dat je portomonnee of bankrekening leger en leger raakt.

Overige punten die waar al over gesproken wordt: 

Vragen over vaste lasten? 

Wij staan al meer dan 15 jaar klaar voor de burger om de vaste lasten samen onder de loep te nemen. Daarbij kijken we naar de beste opties voor jou, om zo samen tot een lastenverlaging te komen. Meer weten? Bel ons op 040-7200200.

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Wiersma reageerde op Zaterdag 07 september 2019 14:00:45

Dames/ heren,

Vlut beloftes!!!!

Waar blijft PvdA en SP kabinet???
Rutte eruit.

Lage inkomens zien niks van stijgingen inkomen, al jaaaaaaaaren niet.

Janisse reageerde op Zaterdag 07 september 2019 12:41:43

Mijn opa heeft in het verzet gezeten, hij en zijn gezin hebben een vreselijke tijd meegemaakt. Zij hebben na de oorlog allemaal daar hun prijs voor moeten betalen. Na de oorlog beloofden regeringen dat het ons beter zou gaan, de mensen na de oorlog hebben het land weer opgebouwd. Maar toch weer komt de hebzucht en etc van 'mens eigen zakkenvullen weer boven. Zij zijn daar altijd al druk mee geweest maar vanaf de bezuinigingen, decentralisatie en lastenverzwaringen zijn, wij de burgers van Nederland (andere landen) die weer terug geworpen worden naar de stand van de Middeleeuwen, we werden/worden totaal uitgezogen. Zelfs de middenklasse weet zich niet meer te redden.Elk kind zou zich een ouder 'thuis' moeten weten, dat iedereen moet werken komt van het uitgangspunt dat bedrijven over genoeg personeel moet kunnen beschikken, daarom maak de bevolking arm (dan moeten ze allemaal werken) en de bedrijven groot. Ondanks dat belonen zij de arbeider dus niet! Kapitalisme en armoede heeft nog nooit een oorlog tegen gehouden, integendeel zelfs !!! Hoe is het mogelijk dat er zoveel geld naar rijken gaan, zo'n relatief klein clubje over de hele wereld/gekozen 'regeerders' met hun geheime programma's, welke na verkiezingen uit de hoge hoed worden getoverd. Wanneer krijgen we daar eens genoeg van! Het wordt tijd voor een betere wereld waarin iedereen kan overleven, zonder ook al die absurde lasten verzwaringen na al die bezuinigingen... mijn grootste zorg is wel het hogedrukpan effect. ..Voor 'n ieder met een tuin, plant er van alles- zonder gif om in ieder geval nog wat te eten te hebben. Als er nu een zgn 'crisis' zou komen, redt half Nederland zich niet meer. Hebben hiervoor al die verzetsmensen hun leven gewaagd/en gegeven? en geleden, zo veel mensen, voor kapitalisme ....over de hele wereld...!

Foppen reageerde op Zaterdag 07 september 2019 08:46:33

Woonlasten zijn inderdaad een groot probleem, wij zouden ons huidige huurwoning niet eens krijgen omdat inkomen te laag is omdat ik de aow-leeftijd heb bereikt. Te hoog inkomen voor sociale huurwoning. Kan niet kopen terwijl woonlasten lager zijn.

Janse reageerde op Zaterdag 07 september 2019 08:33:02

Ik begrijp heel Nederland niet, we stemmen en hangen hoe dan ook onszelf op... Er moet iets gebeuren en heel snel, Nederland gaat kapot en hoe, wij simpele zeikers zoals Rutte dit zachtjes meld laten dat toe, we hebben een grote waffel maar doen niks. We moeten die lui compleet blokkeren, en dan zijn we er nog niet want dit is al heel erg lang geleden in elkaar gedraaid, dat vieze spelletje Europa, Rutte en al die viezerikken krijgen vet betaald en wel door de Illuminatie die volgens vele niet bestaat, maar kijk maar om je heen, jaren en jaren terug is dit vieze spel begonnen met vanalles, olie enzovoorts met hebberigheid hebben de seniele idioten ons verkocht, het land van melk en honing gaat eraan als we niet nu opstaan!!!.
Gele hesjes doen al veel maar de Nederlanders pikken veel te veel... Die in Den Haag zijn zulke vieze spelletjes aan het spelen.. maar ze vergeten een ding.. en ik hoop dat die dag komt dat heel Nederland samen gaat strijden om Nederland weer te bevrijden, want onze vrijheid is langzaam maar zeker aan het vervagen.. Dus als we niks doen lopen we straks met onze hoofd naar beneden en vele op straat, zonder eten drinken en en en... en ik geloof dat dat niet meer zo lang duurt.
Maar ik hoop dat we voordat dit gebeurd wel opkomen en weer strijden voor onszelf en ons land niet laten verkrachten door de domheid en suffe sukkels en leugenaars uit Den Haag. We moeten opstaan en samen werken hoe dan ook. De vrijheid gaat anders weg en daar hebben we zo hard voor gestreden.. Den Haag is ziek die moeten maar eens gaan... met of zonder opstand, weg met die zooi, want meer is het absoluut niet.... maar dat zijn natuurlijk maar mijn gedachten.....

Langelaar reageerde op Zaterdag 07 september 2019 00:05:04

We wachten het af. Ik merk weinig van de zgn. lastenverlichting. Als onderkant middeninkomen (AOW+klein pensioen) houd ik steeds minder over . Inderdaad, tussen wal en schip. Minimale zorgtoeslag en huurtoeslag? Zit net boven de grens, dus niet. Ziekenfonds terug kan niet maar uitbreiding van de basisverzekering en minder eigen risico zou mooi zijn. Plus de zorgverzekeningspremie aan banden leggen. Maar ja, Den Haag beslist..de heren en dames met de dikke portemonnee !
Bekijk ook
Wat kost een isolatieklus, en wat levert het je op?
Isoleren loont en het subsidiebudget is beschikbaar tot en met december 2020. Het is een "OP = OP" - regeling. Daarom is het slim om – als je voornemens bent om te isoleren – sne...
Kind op kamers: met welke vaste lasten (verzekeringen) krijgt hij/zij te maken
Studeren kost geld?: In september stromen er weer 182.000 eerstejaars studenten in bij een HBO en WO studie. En ondanks dat deze jong volwassenen steeds vaker thuis blijven wonen, gaat een kwart ...
Hoeveel subsidie kan ik krijgen? Twee isolerende maatregelen
En wat zijn de totale isolatiekosten dan? Voordat je een groot bedrag gaat uitgeven aan isolatie, ben je vast nieuwsgierig hoeveel je aan subsidie kan krijgen. De subsidie voor twee isolerende maat...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
  • Gratis WOZ-waarde check
  • Advies over al je energievragen
  • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
  • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam