Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Kies voor de VasteLastenBundel

Bespaar € 360,- op je Energierekening

Besteed je vaste lasten uit 

Besteed het regelen en bewaken van je vaste lasten uit aan onze experts. Profiteer altijd van de beste prijs en voorwaarden! Geen gedoe én meer vrije tijd voor slechts:

€15,- p.m.

(of €150,- p.j.)

Meer informatie

Verwachting: 40 procent meer waterverbruik tijdens hittegolf. Ook stroomverbruik neemt toe

Vrijdag 07 augustus 2020 15:11Margot Boesveld
Toenames in elektriciteit en watergebruik tijdens hittegolf. Wat kost dat nou een hittegolf

Toenames in elektriciteit en watergebruik tijdens hittegolf. Wat kost dat nou een hittegolf

In de afgelopen 5 jaar is er al drie keer sprake van een hittegolf geweest. Waterbedrijven en energieleveranciers verwachten weer een drastische toenamen aan water en stroomverbruik de komende warme dagen. We beantwoorden een aantal vragen over een hittegolf, kosten airco versus ventilator, toename van watergebruik tijdens een hittegolf en meer.  

Wanneer is er sprake van hittegolf?

Volgens het KNMI is een hittegolf als het langer dan 5 dagen achter elkaar warmer is dan 25, waarvan er 3 dagen tropisch weer (boven de 30 graden) is. Je kan op de website van de KNMI de hittegolven lijst vanaf 1901 bekijken.  De hoogste temperatuur die tijdens een hittegolf is gemeten is in juli 2019. Toen was er een temperatuur van 37,9 graden. Maar ook in 2006, 2003 en 1990 werden en temperaturen van boven de 35 graden gemeten. Het record hittegolf komt uit 1976. Toen was het maar liefst 17 (!) dagen achtereenvolgend warmer dan 25 graden en zelfs 10 dagen warmer dan 30 graden in Nederland. 

Toename watergebruik 40 procent

Het meest logische gevolg van tropische temperaturen is dat het waterverbruik drastisch stijgt. Bij een verhoging van de temperatuur van 20 naar 30 graden kan het waterverbruik wel 40% toenemen (bron Vitens). Waterbedrijven moeten ook extra maatregelen treffen tijdens dergelijke zomerse temperaturen en roepen op om minder water te gebruiken. Dat kan er namelijk voor zorgen dat tijdens piekuren ‘s morgens en ‘s avonds kan de vraag zo groot zijn dat de waterdruk wegvalt, zodat er bruin of minder water uit de kraan komt. Tijdens de hittegolf van 2019 werd er volgens de waterbedrijven (Vitens en Waterbedrijf Groningen) op één dag ruim 180 miljoen liter meer aan kraanwater gebruikt. 

Wat kost extra waterverbruik tijdens warme dagen? 

Als je meer water verbruikt dan valt het qua kosten wel mee. Per dag betaal je ongeveer 1 euro meer aan drinkwater. Houdt een extra aan water kost. Echter is het wel milieubewuster als je kiest voor een waterbesparende douche kop. Dat scheelt al 32 liter water per minuut. Als je allemaal een kortere douche neemt kan dat 2200 liter water per persoon per jaar besparen. Het overwegen waard dus. 

Toename stroomverbruik van 10 procent

Tijdens een hittegolf neemt de vraag naar stroom toe. Het stroomverbruik neemt bij elke graad boven de 20 toe met 6 miljoen kilowattuur. Als de thermometer boven de 30 graden komt, stijgt het stroomverbruik dus meer dan 10 procent. Zodra de temperatuur daalt naar 27 graden vlakt de piek in het stroomverbruik weer af naar zo’n 7,5 procent.

Een toename in stroomverbruik is logisch door de airco's en ventilatoren die drastisch worden ingezet. Maar ook de vriezer moet harder werken om op temperatuur te blijven. Dat kost ook elektriciteit. Het scheelt dat de warmste dagen van de hittegolf nu in het weekend zijn. Zaterdag 8 augustus 2020 wordt het tussen de 34 en 36 graden. Dan zijn de bedrijven gesloten. Doordat deze kantoorpanden dicht zijn, zijn het niet de grootverbruikers die de meeste stroom verbruiken, maar zal de piekvraag vooral van de Nederlandse huishoudens afkomen. Wat kost stroom jou extra tijdens een hittegolf? Normaal kost stroom ongeveer 0,23 cent per Kwh. De stroomprijs is de afgelopen jaren redelijk stabiel gebleven. Het is niet de prijs, maar het verbruik waardoor je tijdens een hittegolf meer betaalt aan stroom.

Airco of ventilator kiezen? 

Ecologische tips hebben steeds vaker de voorkeur. Door ’s ochtends vroeg de ramen open te zetten, hou je het best een paar dagen koeler in huis.  Zorg ervoor dat je huis niet boven de 28 graden komt. Dan is het binnen nog te behappen. Een airco gebruikt veel meer energie dan een ventilator en bevat een schadelijk koudemiddel. Naast de aanschafprijs zijn er de kosten voor het laten draaien van de airco en ventilator. Een ventilator verbruikt wel wat stroom, maar veel minder dan een airco. Als je hem 200 uur gebruikt, kost dat 10 kWh aan stroom (€ 2, prijspeil 2020). Ter vergelijking: een split airco waarmee je 1 ruimte koelt en die 200 uur aanstaat, verbruikt in een jaar 150 kWh. Daarnaast bevat een airco ook koudemiddel. Hierdoor is de klimaatimpact 30 keer zo hoog. (bron: Milieu Centraal)

Wil je toch een airco? Kies dan voor een energiezuinig exemplaar. Dat levert een besparing op tot 60 euro per jaar en een bijdrage aan een beter milieu. Je kan ook zelf de airco energiezuinig gebruiker door de temperatuur van de airco niet te laag te zetten en de ramen en zonwering overdag dicht  te houden en de airco alleen aan te zetten als het binnen warmer is dan 26 graden is.
 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Vaste lasten | Geldzaken

Huizenmarkt en corona

Hypotheekoversluiters slaan hun slag en toename verkoop vakantiewoningen

Dinsdag 28 juli 2020 12:31

Huizenmarkt en corona. Verhuurhypotheken, het kopen van een vakantiewoning en oversluiten van hypotheek zijn de trends tijdens de huidige crisis. De huizenmarkt hobbelt vaak een beetje achter de grot...

Lees meer
Een checklist voor de babyspullen is overal te vinden, maar wist je dat je ook veel financiële zaken moet regelen als er gezinsuitbreiding komt? Juli, augustus en september zijn al jaren de maanden met de meeste geboortes. Bereid je goed vo

Extra kosten gezinsuitbreiding. Dit moet je regelen

Maandag 13 juli 2020 10:48

Babyboomers opgelet! Een baby brengt veel geluk, maar ook veel extra kosten met zich mee. Een checklist voor de babyspullen (uitzetlijst) is overal te vinden, maar wist je dat je ook veel financiële...

Lees meer
De feiten en de kosten van hittegolf. Wat kost er zoveel stroom?

10 x ecologische tips. Energiezuinig jouw woning koel houden.

Donderdag 25 juni 2020 10:18

In juni zijn er al weer veel warme dagen gemeten. Ook de komende weken blijft het warme tropische weer aanhouden. Als het warmer wordt zoeken we massaal verkoeling. Lees hier de feiten en kosten van ...

Lees meer
Wat verandert er allemaal op 1 juli 2020 en welke invloed heeft het op je financiële situatie? Minimunloon per 1 juli, maximale huurverhoging en meer

Veranderingen vanaf 1 juli 2020 die invloed hebben op je portemonnee

Donderdag 18 juni 2020 14:10

Wat verandert er allemaal op 1 juli 2020 en welke invloed heeft het op je financiële situatie?   Traditiegetrouw is 1 juli een jaarlijks moment dat veel n...

Lees meer