Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar met Duurzame oplossingen

Bespaar met Duurzame oplossingen

Gemiddelde besparing bij het isoleren van je woning

€450,- p.j.

+

€840,- p.j.

Gemiddelde opbrengst bij Zonnepanelen

Meer informatie

Warmtepomp, zonneboiler of pelletkachel rendabel of niet?

Zondag 16 april 2017 12:05Margot Boesveld
Warmtepomp, pelletkachel en andere duurzame energiebronnen?

Warmtepomp, pelletkachel en andere duurzame energiebronnen?

Duurzaamheid staat anno 2017 hoog op de agenda van Nederlandse huishoudens.  Veel mensen zijn bezig met het ‘vergroenen’ van hun woning en kiezen dan vaak voor isolerende maatregelen en zonnepanelen. Maar er zijn nog meer opties om uw huis en uw water duurzamer te verwarmen.

Hoe maakt u een duurzame keuze?

De meeste Nederlandse huishoudens gebruiken aardgas als verwarmingsbron. Aardgas is prijzig en het is een fossiele brandstof die bijdraagt aan opwarming van de aarde. Er zijn andere mogelijkheden om op een duurzame manier uw woning te verwarmen. U kunt denken aan een warmtepomp, pelletkachel, biomassaketel of een zonneboiler. Is een warmtepomp, pelletkachel of zonneboiler rendabel of niet? Vereniging de Vastelastenbond deed onderzoek naar de mogelijkheden en de kosten. In dit artikel staan alle bevindingen op een rij.

1. Warmtepomp

Een warmtepomp vervangt (deels) uw Cv-ketel op gas en gebruikt buitenlucht, grondwater of de bodem als warmtebron. Deze temperatuur wordt – door middel van een compressor – verhoogd, zodat het gebruikt kan worden voor uw verwarmingssysteem. De pomp werkt op stroom en niet op gas, waardoor het stroomverbruik van uw huishouden toeneemt, maar het gasverbruik neemt daarentegen drastisch af. Op dit moment zijn er ongeveer 160.000 woningen in Nederland voorzien van een warmtepomp.

Er zijn twee soorten warmtepompen. De goedkopere hybride warmtepomp (€ 3.600,- - € 5.000,-). Deze warmtepomp werkt samen met uw cv-ketel, die bijspringt op koude dagen en voor (extra) warm water zorgt. Een variant op deze pomp is een hybride ventilatiepomp. Heeft uw woning een ventilatiesysteem met mechanische afvoer dan kunt u ook hybride warmtepomp nemen die warmte haalt uit de lucht die het ventilatiesysteem afvoert. Het voordeel is dat die lucht al is voorverwarmd, waardoor er minder energie nodig is om bruikbare warmte te maken. Een nadeel is dat ventilatielucht een beperkte warmtebron is. Een andere optie is een volledig elektrische warmtepomp (€ 6.500 – € 14.500,-). Deze heeft geen gasgestookte cv-ketel nodig en haalt warmte uit lucht, bodem of grondwater. De volledig elektrische warmtepomp werkt in combinatie met lage temperatuur verwarming, zoals vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren. De pomp werkt volledig op stroom en niet op gas. Het stroomverbruik zal dus toenemen, maar het gasverbruik neemt drastisch af en daardoor bespaar je op je energierekening. 

Voordelen warmtepomp

Een warmtepomp is erg betrouwbaar en het is een nuttig systeem.
Andere voordelen zijn: 

 • Vermindering van CO-2 uitstoot (50% t.o.v. een Hr-ketel)
 • Besparen op uw energiekosten (ca. € 200,- op jaarbasis)
 • Koelmogelijkheid voor in de zomer (bodem- en waterpomp)
 • Effiecient en energiezuinig
 • Goedkoper in onderhoud dan Cv-ketel (deels) onafhankelijk van aardgas

Nadelen warmtepomp

 • Het is een flinke investering
 • Om voordeel te behalen heeft u een goed geïsoleerde woning nodig. Is dat nog niet zo? Dan adviseren we eerst te investeren in isolatie
 • Bij bestaande woning is een (grondwaterpomp) niet mogelijk
 • Lage temperatuurverwarming nodig (extra kosten)
 • Soms heeft u een vergunning nodig

Wanneer krijgt u subsidie voor een warmtepomp?

Een warmtepomp komt in aanmerking voor de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Hieraan zijn wel bepaalde voorwaarden verbonden. Meer informatie over subsidie leest u op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). http://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/investeringssubsidie-duurzame-energie/voor-welke-apparaten/pelletkachels

Conclusie

Een warmtepomp biedt veel voordelen. Een warmtepomp gaat veel efficiënter met energie om dan een cv-ketel op gas. Omdat hij gebruik maakt van omgevingswarmte is de warmtepomp duurzaam. De investeringskosten zijn flink, maar daar staat tegenover dat u het milieu ontziet. Een warmtepomp is het overwegen waard voor een nieuwbouwwoning, wanneer u uw Cv-ketel gaat vervangen of wanneer uw woning energielabel A t/m D heeft. Valt het energielabel van uw woning in categorie E t/m H, dan is het verstandiger eerst isolerende maatregelen te treffen alvorens een warmtepomp te overwegen.

Toe te passen op

Type warmtepomp

Warmtebron

Investeringskosten

Bestaande woning  en nieuwbouw

Hybride warmtepomp

Buitenlucht

€ 3.600 - € 5.000,-

Nieuwbouw

Hybride warmtepomp

Bodem/water

€ 10.000,- - € 15.000,-

Bestaande woningen bouwjaar 1976 t/m 2000)

Hybride ventilatiewarmtepomp

Ventilatiesysteem mechanische afvoer

€ 2.500 - € 4.000,-

Nieuwbouw en goed geïsoleerde bestaande woning

Elektrische warmtepomp

Buitenlucht

€ 6.500 – € 14.500,-

Nieuwbouw

Elektrische warmtepomp

Bodem (10c)

€ 10.000-€ 15.000,-

Nieuwbouw

Elektrische warmtepomp

Water

€ 15.000- € 18.500

Genoemde prijzen zijn een indicatie. Prijzen zijn sterk afhankelijk van uw woonsituatie en wensen.

2. Pellet kachel

Een pelletkachel vervangt de open haard of houtkachel en wordt in de leefruimte geplaatst. Vergeleken met andere houtkachels is de pelletkachel het schoonst. Een pelletkachel werkt op korrels van samengeperst hout (pellets). Ruim 85 procent van de energie uit deze geperste houtkorrels wordt nuttig gebruikt voor warmte. In principe verwarmt de pelletkachel alleen de ruimte waarin hij staat, maar met sommige soorten kachels kunt u ook meerdere ruimtes verwarmen. Dit heet een pelletkachel-cv. Via buizen wordt de warme lucht naar andere kamers geblazen (kanalisatie), of er worden, net als bij een cv-ketel, via leidingen radiatoren op aangesloten. De CO2-uitstoot van een pelletkachel is lager dan die van een hr-ketel op gas.  

Voordelen en nadelen pelletkachel

Voordelen

Nadelen

 • + Minder fijnstof dan houtkachel
 1. Meer fijnstof dan Hr-ketel
 • + Onafhankelijk van gas
 • Vermindering CO2 uitstoot
 1. Relatief veel onderhoud (legen aslade en reinigen warmtewisselaar)
 • + Gebruikt geen fossiele brandstof
 1. Geen financieel voordeel
 2. Veel opslagruimte nodig voor de pellets
 3. Niet helemaal CO 2 neutraal*

* Het verstoken van biomassa vermindert de CO2-emissie omdat het geen traditionele fossiele brandstof is. Wel wordt vaak in de productieketen (transport en productie) CO2 uitgestoten. Het verstoken van biomassa is daarom niet helemaal CO2-neutraal.

Wanneer krijgt u subsidie voor de pelletkachel?

U kunt binnen 6 maanden na het installeren subsidie aanvragen voor een pelletkachel. Deze moet wel op de apparatenlijst voorkomen en er zijn ook andere voorwaarden waar u aan moet voldoen om subsidie te krijgen.

Conclusie

Een pelletkachel is een van de schoonste kachels op hout, maar geeft in vergelijking met een verwarmingsketen op gas of stroom extra luchtvervuiling in de vorm van fijnstof. Vervangt u uw houtkachel door een pelletkachel, dan reduceert u de hoeveelheid uitgestoten fijnstof. Vanuit financieel oogpunt is het niet de moeite waard om een palletkachel aan te schaffen. De aanschafkosten liggen rond de € 2.000- en de prijs van de geperste houtkorrels ligt op € 0,30 per kg. (1,8 kg pellets levert dezelfde energie als 1 m³ aardgas). In het gebruik kost een palletkachel ongeveer evenveel als aardgas. U maakt daarentegen geen gebruik van aardgas, wat het milieu ten goede komt.

3. Zonneboiler

Het principe van een zonneboiler is dat de warmte van de zon wordt gebruikt om water te verwarmen. Omdat een zonneboiler geen gas gebruikt om het water te verwarmen komt er minder CO2 vrij. Dat is goed voor het milieu. Een zonneboiler op basis van zonnecollectoren heeft metalen buizen (vacuümbuiscollector) waar een vloeistof doorheen stroomt die de warmte absorbeert en meeneemt naar de CVketel. Daardoor hoeft de CV-ketel een kleiner temperatuurverschil te overbruggen om uw woning van warm water te voorzien. In de zomer kan een zonneboiler het hele huis verwarmen, maar in de winter lukt dit niet en is de CV-ketel nodig om bij te springen.

Een zonneboiler is een verstandige keuze wanneer: U al zonnepanelen heeft liggen. Gezien de toekomstige wijzigingen in de salderingsregeling kan het interessant zijn om een zonneboiler toe te voegen aan uw inventaris wanneer u meer stroom opwekt dan dat u verbruikt.

Voordelen

Nadelen

 • + Geen CO2-uitstoot
 1. Forse investering
 • + Minder afhankelijk van gas
 • Vermindering CO2-uitstoot
 1. Niet helemaal onafhankelijk. (Cv-ketel nog nodig) 
 • + Gebruikt geen fossiele brandstof
 1. Geen groot financieel voordeel

Conclusie

In warme landen is een zonneboiler zeer gebruikelijk. Echter is het in Nederland relatief koud en zijn de aanschafkosten van een zonneboiler in verhouding met de besparing relatief hoog. Vooral 's winters wordt het water niet warm genoeg en springt de naverwarmer bij. Dat is meestal een CV-combiketel. Wilt u zelfvoorzienender worden, dan is een zonneboiler, mits voldoende capaciteit, interessant. Wilt u een steentje bijdragen aan het milieu, kies eerst voor andere milieubewuste maatregelen.

Tips en opmerkingen

 1. Laat u goed informeren door een installateur over de warmtepomp en zonneboiler. Het zijn ingewikkelde technieken met veel mogelijkheden.
 2. Bij een warmtepomp kan het zijn dat de hoofdzekering/meterkast van de woning vergroot moet worden, omdat een warmtepomp op stroom werkt. Verandert daarmee uw aansluiting? (bijvoorbeeld van 3 x25 ampère  naar 3 x 35 ampère), dan stijgen uw netwerkkosten.
 3. Een warmtepomp werkt het beste in een goed geïsoleerd huis.
 4. Koop een pelletkachel met een zo laag mogelijk 'minimaal vermogen', zodat de kachel lang kan branden. Het uit- en aangaan van de kachel zorgt voor extra fijnstof.
 5. Pelletkachels staat op de Energielijst (2017, code 251105). Hierdoor kunnen bedrijven en ondernemers in aanmerking komen voor Energie Investeringsaftrek (EIA). Dit betekent dat u als ondernemer een extra bedrag ter grootte van 55,5% (2017) van het investeringsbedrag als aftrekpost mag opvoeren voor de inkomstenbelasting. De EIA geldt niet voor particulieren.
 6. Als particulier kunt u subsidie aanvragen. (waar en hoe? Verwijzen naar artikel op website graag)
 7. Pelletkachels zijn niet helemaal klimaatneutraal omdat er nog steeds fossiele brandstoffen (olie, kolen, gas) gebruikt worden voor bosbouw en het transport van hout. Wilt u echt een steentje bijdragen aan het milieu, kies dan voor pellets met het EN plusA1-keurmerk en de beterbiomasslabel.

4. Biomassaketel

Een biomassaketel vervangt de Hr-ketel op gas en verbrandt duurzame brandstoffen zoals pellets of houtsnippers. Deze brandstoffen zijn opgeslagen in een voorraadvat en worden getransporteerd naar de brander. De verbranding vindt plaats door de toevoer van lucht. Dankzij verbranding worden er hete gassen geproduceerd, die zorgen voor de verwarming van water en ruimtes. De rookgassen worden via een schoorsteen afgevoerd. De prijs van de pellets ligt op € 0,30/kg. Energie: 1,8 kg pellets levert dezelfde energie als 1 m³ aardgas. In het gebruik kost een biomassaketel ongeveer evenveel als aardgas. Dit is exclusief de aanschafkosten en installatie. U maakt daar en tegen geen gebruik van aardgas wat het milieu ten goede komt.

Voordelen

Nadelen

 • + Minder fijnstof dan houtkachel
 1. Meer fijnstof dan Hr-ketel
 • + Onafhankelijk van gas
 1. Veel opslagruimte nodig
 • + Gebruikt geen fossiele brandstof
 1. Geen financieel voordeel in gebruik
 • + Goedkoper in onderhoud dan CV ketel
 1. Niet CO 2 neutraal*

* Het verstoken van biomassa vermindert de CO2-emissie omdat het geen fossiele brandstof is. Wel wordt vaak in de productieketen CO2 uitgestoten door bijvoorbeeld de vrachtwagens die de biomassa vervoeren en de fabriek waar de biomassa is versnipperd of vergist. Het verstoken van biomassa is daarom niet helemaal CO2-neutraal.

Wanneer krijgt u subsidie voor de biomassaketel

U kunt voor een biomassa ketel subsidie krijgen: http://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/investeringssubsidie-duurzame-energie/voor-welke-apparaten/biomassaketels. De biomassa ketel moet wel op de apparatenlijst voorkomen en er zijn ook andere voorwaarden waar u aan moet voldoen om subsidie te krijgen. 

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op 040-7200200.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Natascha Blok

Ik had een Vraag wij gaan een nieuwbouwhuis bouwen met warmtepomp,nu willen we heel graag een haard voor de sfeer,een gaskachel dat kan natuurlijk niet en een houtkachel zien we niet zitten omdat we geen schoorsteen hebben plus dat we hout zoveel rommel vinden geven. Nou dacht ik dus aan een pelletkachel,zou dat zinvol zijn bij een warmtepomp instalatie en gebruikt een pelletkachel veel stroom?

Reactie Vastelastenbond:
U betaalt – afhankelijke van het type - € 2.000,- aanschafkosten voor een pelletkachel. Het opstarten van de pelletkachel kost inderdaad ook stroom, ongeveer 500 Watt. Daarnaast verbruikt de pelletkachel nog ca. 45 watt tijdens het brandproces. Ook bent u nog kosten kwijt aan de korrel. De prijs van de geperste houtkorrels ligt op € 0,30 per kg

U kunt een warmtepomp combineren met een pelletkachel. Het warme warme water kan gebruikt worden in een installatie met een warmtepomp. Er bestaan installaties met een ingebouwde drinkwaterbuffer, waarmee u het water kan verwarmen. Zo kan het huis verwarmd worden zonder afhankelijk te zijn van aardgas of andere niet vernieuwbare energiebronnen.

Wat een dergelijke installatie kost en of het rendabel is, is afhankelijk van een aantal factoren. Daarom adviseren wij u advies in te winnen van een gerenommeerd bedrijf of duurzaamheid expert die naar uw persoonlijke woonsituatie kan kijken.

Maandag 21 januari 2019 18:45

Remco

Zo vreemd dat de meningen over een palletkachel zo uit 1 lopen, ik twijfel dus heel erg en kan mij niet voorstellen dat het financiële voordeel zo miniem is

Maandag 31 december 2018 16:37

Henri

Alle mensen boven de 66 en niet werkende mensen 4 maanden naar een warm land laten gaan met subsidie voor de 4 koudste maanden in het jaar dan bespaar je in je huis op alles.

Woensdag 28 november 2018 18:05

Frans Savi

Duidelijk, begrijpbaar, beknopt en toch volledig overzicht.

Donderdag 22 november 2018 10:04

Rudy

Je vergeet bij de biomassa ketel en pellet kachel te vermelden als voordeel bij geen gas, dat je dan geen netwerk kosten en geen kosten betaald voor de meter, en dat lever toch snel +/- €500 op.

Woensdag 14 november 2018 17:52

Rob

Pelletkachel geen financieel voordeel ??
Heel bijzonder het scheelt mij per jaar ongeveer 500 euro.
Aanschaf kachel is met subsidie nog geen 1500 euro, onderhoudt is prima zelf te doen, ook het schoonmaken van de schoorsteen.
Kachel gaat nu al 9 jaar mee, ga je al snel naar een 3000 euro verschil.
En dan heb ik het nog niet over heerlijke directe warmte ten opzichte van een cv.

Donderdag 29 maart 2018 20:22

De Vastelastenbond

Beste André,
Dit blijven lastig vraagstukken, er komen meer fijnstoffen vrij, maar de biomassaketel verbruikt minder fossiele brandstoffen.
Zeker nu bij het realiseren van het gasvrij maken van woningen wordt er extra subsidie gegeven. Echter is er onlangs ook besloten dat er in 2030 geen houtkachels meer gebruikt mogen worden. Hoe dit zich verder gaat ontwikkelen is nog de vraag.

Mvg, Margot Boesveld

Dinsdag 27 maart 2018 09:44

André

Als ik het goed begrijp is een biomassaketel minder goed voor het milieu dan een CV-ketel op gas. Waarom dan toch de hoge subsidie?
Waarom dan toch de hoge subsidie? Wat zou een goede reden zijn om over te stappen op een biomassaketel? Financieel lijkt het ook niet aantrekkelijk, al lees ik daar verschillende verhalen over.

Woensdag 21 maart 2018 12:07

Vastelastenbond

Beste Marijke,

Dat is een heel goed punt. Er worden tegenwoordig veel nieuwe energiezuinigere appartementen gebouwd, maar voor bestaande appartementen wordt het ook een stuk lastiger.
Daar kunt u niet kiezen voor een warmtepomp. Er blijft alleen de mogelijkheid in duurzaam opwekken.

Soms ligt er een duurzaam warmtenet in de buurt, waar het appartementencomplex gebruik van kan maken.
Maar als dat er niet is en u wilt toch duurzamer leven, dan wordt het vaak een initiatief van de VVE. Dat kan bijvoorbeeld kiezen voor een zonnepanelen installatie op het dak, of op een nabijgelegen hal of in het openbaar gebied.
Deelnemen aan een windmolen kan ook een optie zijn, voor duurzame energieopwekking.

Zelf kunt u ieder geval letten op uw gas, stroom- en water verbruik door o.a. te kiezen voor een wasmachine en vaatwasser met een hotfill verwarmsysteem. Echt andere oplossingen voor bestaande appartementen zijn er vaak niet, helaas.

Met vriendelijke groet,

Mireille van der Heijden
Klantenservice Vastelastenbond

Donderdag 12 oktober 2017 11:25

Marijke

Genoemde oplossingen zijn niet geschikt voor een appartement. Welke oplossingen zijn daarvoor beschikbaar?

Woensdag 11 oktober 2017 16:22

Plaats een reactie

Lees meer over Duurzaamheid

Subsidie op isolatie verlengd. Dat is goed nieuws voor de huiseigenaar...

Subsidie op isolatie verlengd!

Zondag 12 februari 2017 08:53

Veel woningbezitters ervaren een drempel om te investeren in de isolatie van hun huis. Subsidie werkt drempelverlagend en de aanvragen zijn de afgelopen vijf maanden – mede door het toekennen va...

Lees meer