Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar opInternet en TV

Bespaar € 200,- op je Internet en TV

Door over te stappen van internetprovider

Gemiddelde besparing door goedkopere provider 

€200,- p.j

Meer informatie

Welke internetsnelheid heb je nodig en hoe houd je de prijs laag?

Dinsdag 14 mei 2024 21:04DirkJan Wolfert
De juiste snelheid en een scherpe prijs voor je internetabonnement

De juiste snelheid en een scherpe prijs voor je internetabonnement

Of je nu wilt videobellen met collega’s, een serie streamen met je gezin, of online gamen met vrienden, het kiezen van de juiste internetsnelheid is cruciaal. Hier zijn enkele tips om het perfecte internet abonnement te vinden zonder te veel te betalen.

Is supersnel internet het geld waard?
Waarschijnlijk heb je minder snelheid nodig dan je denkt. Providers promoten vaak supersnelle verbindingen omdat ze daar hogere marges op hebben, maar is een verbinding van 1 Gb/s echt noodzakelijk?

Volgens Freddy van Egmond, technisch manager van SKV, een internetbedrijf zonder winstoogmerk, is dat meestal niet het geval.

Hoeveel internet verbruik je thuis?
Onderstaand een overzicht van het gemiddelde verbruik voor verschillende activiteiten:

  • Videobellen: 3 Mb/s

  • Online gamen: 3 tot 15 Mb/s

  • 4K streamen: 15 tot 25 Mb/s

  • Grote bestanden downloaden: meer dan 100 Mb/s (kortdurend)

Hoeveel internetsnelheid heb je nodig?
Woon je alleen? Een abonnement van 30-50 Mb/s is waarschijnlijk voldoende. Heb je een gezin van vier? Een snelheid van 100 Mb/s zou moeten volstaan. Hiermee kun je met vier apparaten tegelijk in 4K streamen.

Kies eerder voor een lagere snelheid dan voor een hogere/te hoge snelheid. Dit omdat je de snelheid vaak eenvoudig kunt verhogen met één telefoontje naar je provider.

Let op de uploadsnelheid
Controleer naast de downloadsnelheid ook de uploadsnelheid te controleren. Voor een soepelere internetervaring zijn symmetrische verbindingen, waarbij download- en uploadsnelheid gelijk zijn, ideaal.

Heb je wel een TV-Pakket nodig?
Internetabonnementen worden vaak aangeboden met uitgebreide tv-pakketten. Maar heb je al die zenders echt nodig? Overweeg anders een streamingservice zoals NLZiet (€8,95), NPO Plus (€2,95) of Videoland (€4,99) als voordeliger alternatief.

Hoe krijg je korting bij je internetprovider?
Nieuwe klanten kunnen vaak profiteren van aantrekkelijke kortingen. Gemiddeld krijg je vier maanden lang €21,20 korting bij een jaarabonnement. Het loont dus om regelmatig over te stappen. Black Friday (29 november 2024) is een goed moment, want dan hebben providers vaak speciale aanbiedingen.

Wil je niet overstappen? Bel je provider elk jaar of zodra je abonnement afloopt. Noem een concurrerende aanbieding (zoek die van tevoren op) en vraag om een nieuw aanbod. Vaak krijg je dan een korting om je als klant te behouden.

Door deze tips te volgen, kun je de juiste internetsnelheid kiezen en onnodige kosten vermijden.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Internet

Nederlanders betalen onnodig veel aan internet

Internetkosten onnodig hoog voor huishoudens

Vrijdag 01 maart 2024 11:25

‌ Afgelopen jaar zijn de prijzen voor internet aanzienlijk gestegen. KPN verhoogde haar tarieven met maximaal 6,4 procent, terwijl Ziggo en Odido zelfs een gemiddelde stijging van respectievel...

Lees meer
De nieuwste Telecommonitor van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) geeft aan dat  450.000 huishoudens in het eerste kwartaal van 2023 een nieuwe glasvezelverbinding kregen.

Toezichthouder: ‘Veel meer huishoudens over op glasvezelverbindingen’

Woensdag 12 juli 2023 07:19

‌Het aantal glasvezelverbindingen naar Nederlandse huishoudens steeg het eerste kwartaal van dit jaar flink. De nieuwste Telecommonitor van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM)...

Lees meer
De taak van de ACM is om te kijken of er voldoende concurrentie is als het om internet via de kabel gaat. Omdat er op de kabel maar één aanbieder actief is in Amsterdam, valt er niets te kiezen voor wie snel internet wil.

ACM onderzoekt monopoliepositie VodafoneZiggo in Amsterdam

Donderdag 16 maart 2023 11:17

‌Telecomaanbieder YouCa wil toegang krijgen tot het kabelnet van VodafoneZiggo in Amsterdam, maar dat geeft VodafoneZiggo niet. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelt dat dit...

Lees meer
KPN en Glaspoort presenteerden onlangs een

Glasvezel mogelijk goedkoper door deal over tarieven

Maandag 29 augustus 2022 07:58

KPN en Glaspoort verlagen de tarieven voor andere providers die via hun glasvezelnetwerk internet aanbieden. Volgens Autoriteit Consument & Markt (ACM) zorgen deze prijsafspraken voor 'g...

Lees meer