Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar met Duurzame oplossingen

Bespaar met Duurzame oplossingen

Gemiddelde besparing bij het isoleren van je woning

€450,- p.j.

+

€840,- p.j.

Gemiddelde opbrengst bij Zonnepanelen

Meer informatie

Welke isolatie levert het meeste rendement op?

Vrijdag 23 oktober 2020 14:07Margot Boesveld
Hoewel spouwmuurisolatie het hoogste rendement oplevert wil dit niet zeggen dat je alleen spouwmuurisolatie de hoogste energiebesparing behaalt

Hoewel spouwmuurisolatie het hoogste rendement oplevert wil dit niet zeggen dat je alleen spouwmuurisolatie de hoogste energiebesparing behaalt

Er zijn veel verschillende meningen als het gaat om rendement en isoleren. Rendement is erg afhankelijk van de grootte van de woning en de gekozen maatregelen. Ook spelen diverse (externe) factoren zoals aanschafkosten, looptijd, levensduur van de isolerende maatregel, de jaarlijkse stroom- en gasprijs én ontwikkelingen omtrent de spaarrente een rol.

In grote lijnen draait het isoleren van jouw woning om drie isolatievormen: dak, vloer en muur. Alle deze isolatievormen dragen bij aan een beter wooncomfort en energielabel van jouw woning. Echter levert de ene isolatievorm wel een hoger rendement op dan de ander. Wil je advies op maat? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan, waarin er specifiek voor jouw woning een isolatie-advies gegeven wordt. 

1.  Rendement spouwmuurisolatie

Van de drie isolatievormen levert spouwmuurisolatie het hoogste rendement op. Met goede spouwmuurisolatie zal het gasverbruik per jaar verminderen met 10 m3 per m2. Daardoor is de terugverdientijd het kortste met ongeveer 4 jaar. Een andere reden dat men vaak kiest voor spouwmuurisolatie is omdat het een relatief lage investering is. Wil je nog gebruik maken van de tijdelijk verhoogde subsidie van 30%? Dan moet je voor 31 december 2020 twee isolerende maatregelen uitvoeren. De terugverdientijd is dan nog sneller. 

2. Rendement Dakisolatie

Gevoelsmatig is een slecht geïsoleerd dak de grote boosdoener voor je energierekening. Na spouwmuuriosolatie staat dakisolatie met 9 m3 per m2 per jaar op een tweede plek van rendement. Door de hogere kosten van het aanbrengen van dakisolatie is de terugverdientijd zo’n 10 jaar. En andere reden om voor dakisolatie te kiezen, is dat je wilt voldoen aan de energienorm die door de Europese Unie is opgelegd. We moeten volgend jaar allemaal een isolatiewaarde of een R-waarde te hebben van minstens 3,5 m²K/W. Door middel van minstens 3 tot 4 cm dakisolatie of zoldervloerisolatie aan te brengen, is dat snel haalbaar.

3. Rendement vloerisolatie

Kruipruimte-isolatie door vloerisolatie of bodemisolatie levert je een besparing van 5 m3 per m2 op. De terugverdientijd komt daarmee op 7 tot 10 jaar. Een andere reden om je vloer te isoleren, heeft niet veel met rendement te maken maar met wooncomfort. Van alle isolatievormen is dit voor veel huiseigenaren de meest voelbare. Het wooncomfort stijgt direct door een warmere vloer. Zeker als er sprake is van vloerverwarming is het isoleren van de kruipruimte erg verstandig. 
 

Adviesgesprek aanvragen


 

Voor elke situatie is het anders

Hoewel spouwmuurisolatie het hoogste rendement oplevert, wil dit niet zeggen dat je alleen spouwmuurisolatie de hoogste energiebesparing behaalt. Daar is vaak een combinatie van isolatievormen voor nodig. Je kunt rendementsberekeningen en energiebesparingen ook lezen op onze pagina met voorbeeldberekeningen.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Duurzaamheid

Alles over hoe je je woning van energielabel C naar energielabel B kan krijgen.

Van energielabel C naar energielabel B

Maandag 05 oktober 2020 15:02

Met deze 6 tips ga je makkelijk van energielabel C naar energielabel B (of zelfs A). In Nederland hebben momenteel meer dan 1 miljoen huishoudens nog energielabel C. Dat zijn voornamelijk tus...

Lees meer
Zonnepanelen leveren op dit moment het hoogste rendement op.

Zonnepanelen in top 3 verduurzaming

Vrijdag 25 september 2020 12:36

Als we kijken we naar de top 5 van verduurzamingsmaatregelen, dan heeft er een kleine verschuiving plaats gevonden. De meeste huishoudens kiezen voor het isoleren van de woning gevolgd...

Lees meer
De top 5 aan energiebesparende maatregelen via Nationaal Warmtefonds

Top 5 energiebesparende maatregelen via Nationaal Warmtefonds (voorheen energiebespaarfonds)

Donderdag 03 september 2020 08:58

Dubbel glas is de meest bekende energiebesparende maatregel. Ook zonnepanelen en dak- en vloerisolatie zijn bekend. Al verwachten heel wat mensen dat zij hun huis over tien jaar verwarmen met een zo...

Lees meer
Per 1 januari 2021 stopt de tijdelijke verhoging isolatiesubsidie, worden subsidies samengevoegd en wordt het energielabel duurder.

Subsidie voor isolerende maatregelen 2020-2021

Maandag 31 augustus 2020 12:14

Wil je investeren in het verduurzamen van je woning? Goed plan, want dit is het juiste moment om je plannen uit te voeren!  Update: De nieuwe subsidie maatregelen voor 2021-2022 kun je hier lez...

Lees meer