Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar met Duurzame oplossingen

Bespaar met Duurzame oplossingen

Gemiddelde besparing bij het isoleren van je woning

€450,- p.j.

+

€840,- p.j.

Gemiddelde opbrengst bij Zonnepanelen

Meer informatie

Subsidie voor isolerende maatregelen 2020-2021

Maandag 31 augustus 2020 12:14Margot Boesveld
Per 1 januari 2021 stopt de tijdelijke verhoging isolatiesubsidie, worden subsidies samengevoegd en wordt het energielabel duurder.

Per 1 januari 2021 stopt de tijdelijke verhoging isolatiesubsidie, worden subsidies samengevoegd en wordt het energielabel duurder.

Wil je investeren in het verduurzamen van je woning? Goed plan, want dit is het juiste moment om je plannen uit te voeren! 

Update: De nieuwe subsidie maatregelen voor 2021-2022 kun je hier lezen

Subsidie ook komend jaar weer beschikbaar

De Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) verandert per 1 januari 2021. Tot en met 31 december 2020 krijg je nog dertig procent van de isolatiekosten vergoed. In 2021 zal dit percentage lager zijn. De subsidieregeling geldt alleen voor bestaande woningen en per woning krijg je maximaal €10.000,-  subsidie. De SEEH valt vanaf 2021 onder de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE).

Hoe kun je nog gebruik maken van de SEEH? 

Wil je nog dertig procent van het isolatiebedrag vanuit de subsidieregeling vergoed krijgen? Dan moet je alle maatregelen (minimaal twee) vóór 31 december van dit jaar laten uitvoeren én ook voor die tijd de subsidie-aanvraag indienen bij de RVO. 

De isolatiesubsidie en subsidie voor duurzame energie worden vanaf januari 2021 namelijk samengevoegd. In 2021 gaat de SEEH voor isolatie op in de Investeringssubsidie Duurzame Energie (voor onder andere warmtepompen). Het totale budget wordt ook minder. Nu is er voor de subsidiepotten samen ongeveer 180 miljoen euro beschikbaar, maar in 2021 is dat bedrag nog maar 100 miljoen euro. De precieze voorwaarden zijn nog niet bekend. Houd onze website in de gaten voor meer informatie. 

Laat je alle werkzaamheden voor het einde van het jaar uitvoeren en dien je de subsidie-aanvraag voor 31 december 2020 in, dan profiteer je van de oude regeling. Dit betekent dat je een hogere subsidie krijgt. Het zijn vaste bedragen per m2, maar dit komt neer op zo’n dertig procent.

Met de rekentool van RVO kun je de subsidie berekenen. Na 31 december kun je het indienen voor de ISDE regeling en dat geldt ook als je dit jaar al een maatregel laat doen en de andere pas volgend jaar. Hiervoor geldt een iets lagere subsidie van zo’n twintig procent (ook dit zijn vaste bedragen per m2).

Energielabel wordt vanaf 1 januari 2021 duurder

Update september: Mogelijk uitstel van nieuwe energielabel wet. We houden je op de hoogte. 
Oudere berichtgeving: De kosten voor een energielabel gaan in 2021 flink omhoog. Volgend jaar kost een energielabel bijna 200 euro. Terwijl dit momenteel (bijna) gratis is. Belangrijkste verandering is dat een energiedeskundige het label straks aan huis gaat bepalen. Je leest er meer over in ons blogbericht: Vraag voor 1 januari 2021 een nieuw energielabel aan.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Oude Vrielink

ik heb in maart 2021 Tonzon vloerisolatie laten aan brengen.Mijn huis dateert van1986 . in de oude prospectus kan ik niets vinden van spouwmuurisolatie .Is de mogelijk bestaande isolatie nog dg effektief of is eventuele na isolatie een goede oplossing. En kan ik nog de ev.werkzaamheden uitgevoerd krijgen voór 1 jan 2022 en dus nog snel een subsidieaanvraag indien? dat zou da de tweede maatregel zijn ?
Met vriendelijke groet en dank voor uw reactie

Eddy Oude vrielink

Zondag 31 oktober 2021 18:20

Reactie Vastelastenbond:

Dinsdag 02 november 2021 12:07
Beste, Bij een oudere woning kan onze partner na-na isoleren. Ze gebruiken dan ander materiaal dat zich hecht aan eventueel bestaande isolatie dat al in de muur zit. Daarvoor is het goed om een professional langs te laten komen, zodat ze een persoonlijk advies op maat kunnen geven. Je kan een gesprek aanvragen via de website. Je wordt dan binnen een paar dagen gebeld. Als je het dit jaar nog wil uit laten voeren, zou verstandig zijn, maar dan zal je de offerte snel moeten accorderen, dan kunnen ze het inplannen

Plaats een reactie

Lees meer over Duurzaamheid

Indeling energielabel woningen Nederland. Overzicht energielabel. Energielabel C

Actuele cijfers: Indeling energielabel woning. Meeste woningen hebben energielabel C

Dinsdag 01 september 2020 08:28

Alles over energielabel > Inmiddels heeft 48% van alle woningen zijn voorzien van een energielabel. Dat is goed voor 3,8 miljoen woningen. In 2010 waren er nog maar 166.000...

Lees meer
Verduurzamen voor de meeste huishoudens niet rendabel. Het is en blijft een lange termijn investering.

Zorgvuldig verduurzamen, de juiste maatregel op het juiste moment

Dinsdag 25 augustus 2020 12:54

Gisteren publiceerde het Planbureau voor de Leefomgeving dat verduurzamen voor huiseigenaren niet altijd rendabel is. Het planbureau kijkt in het rapport naar de financiële haalbaarh...

Lees meer
Nederland is 24% verwijderd van klimaatdoelstellingen. Er is nog een lange weg te gaan. Maar we hebben ook al stappen gezet.

Nederland het verst verwijderd van klimaatdoelstellingen. Wat helpt wel en wat niet?

Vrijdag 14 augustus 2020 09:37

Nederland bungelt onderaan EU-ranglijst duurzame energie. Ondanks dat het er naar uit ziet dat we de klimaatdoelen van 2020 niet gaan halen, zijn we op zich goed op weg. Maar in vergelijking me...

Lees meer
Subsidie, duurzaamheid, Zonnepanelen subsidie 2020. ISDE subsidie zonneboiler, subsidie verduurzamen. RVO subsidie

Subsidie energiebesparende maatregelen aanvragen? Zo zit het!

Donderdag 09 juli 2020 10:44

Als je als huiseigenaar je woning wil verduurzamen, dan kun je aanspraak maken op een subsidie. Er zijn verschillende subsidies in omloop voor particulieren. De ISDE en de SEEH. Stel jezelf eers...

Lees meer