Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar met Duurzame oplossingen

Bespaar met Duurzame oplossingen

Gemiddelde besparing bij het isoleren van je woning

€450,- p.j.

+

€840,- p.j.

Gemiddelde opbrengst bij Zonnepanelen

Meer informatie

Zonnepanelen in top 3 verduurzaming

Vrijdag 25 september 2020 12:36Benny Moonen
Zonnepanelen leveren op dit moment het hoogste rendement op.

Zonnepanelen leveren op dit moment het hoogste rendement op.

Als we kijken we naar de top 5 van verduurzamingsmaatregelen, dan heeft er een kleine verschuiving plaats gevonden. De meeste huishoudens kiezen voor het isoleren van de woning gevolgd door het plaatsen van dubbel glas. Er zijn ook steeds meer huishoudens die kiezen voor zonnepanelen. Vervolgens laten huishoudens vaak een nieuwe CV-ketel installeren. 

Top 5 verduurzamingsmaatregelen

  1. Isoleren
  2. Dubbel glas
  3. Zonnepanelen
  4. Cv-ketel vervangen
  5. Warmtepomp

Zonnepanelen leveren op dit moment het hoogste rendement op

We zien steeds meer aanvragen voor zonnepanelen binnen komen. Wist je dat een huishouden er ongeveer 8 tot 10 maanden over doet om de knoop voor zonnepanelen door te hakken? Maar door verschillende investeringsopties (zoals een duurzaamheidslening) komen zonnepanelen voor meer huishoudens binnen handbereik. Omdat je van de zonnepanelen de BTW terug kunt vragen is de terugverdientijd van een zonnepaneel gunstig. Ook zonder subsidie zijn zonnepanelen een gunstige investering. Binnen enkele jaren verdienen de panelen zich terug doordat de energierekening daalt. De aanschaf- en installatie van 12 panelen via de Vastelastenbond kost rond de 3.700 euro. Als deze panelen op het dak liggen van de woning van een vier-persoonshuishouden, is de besparing ongeveer 700 euro per jaar bij een normaal verbruik. Een schuin dak op het zuiden levert het meeste op, maar je ziet ook zonnepanelen op een plat dak en zelfs verticale zonnepanelen. Het is verstandig om goed rond te kijken naar welke zonnepanelen er allemaal zijn. En laat je adviseren door een expert. Zo weet je beter welke kwaliteit belangrijk is en hoeveel panelen er op je dak passen. Lees ook ons artikel 3 x vraag en antwoord zonnepanelen.

Isoleren blijft favoriet

Isoleren van een woning blijft vaak het eerste waar huishoudens voor kiezen. Zeker nu de subsidie tijdelijk is verhoogd naar 30%. De meeste warmte gaat tenslotte verloren via de muren en dat betekent dat isoleren direct voordeel oplevert. Er zijn verschillende manieren van isoleren. De populairste vorm is spouwmuurisolatie gevolgd door het isoleren van het dak. De kostprijs van spouwmuurisolatie is ca. 25 euro per vierkante meter. Je dak isoleren met glaswol kost ongeveer 10 euro per vierkante meter. Het isoleren van de vloer kost gemiddeld 25 euro per vierkante meter. Maar je krijgt dus tot 1 januari 2021 30% subsidie. De subsidie geldt per m2 en is afhankelijk van de isolatie maatregel. Ook gelden er minimale oppervlakte eisen en moet je rekening houden met een minimale isolatie waarde. Je kan alle informatie terugvinden op de website van RVO subsidie isolatie. 

Subsidiebedrag per energiebesparende maatregel

Isolatiemaatregel

Uitvoering

Subsidie per m2

Spouwmuur

€ 8

Dak of zolder-/vlieringvloer

Dak
Zolder- of vlieringvloer

€ 30
€ 8

Gevel

Binnen- of buitengevel

€ 38

Vloer en/of bodem

Vloer
Bodem (eventueel gecombineerd met vloerisolatie)

€ 11
€ 6

Hoogrendementsglas

HR++-glas
Triple glas in combinatie met (nieuw) isolerend kozijn
Panelen in combinatie met HR++-glas
Panelen in combinatie met triple glas en (nieuw) isoleren kozijn

€ 53
€ 150
€ 23
€ 115

Al eerder bleek dat zonnepanelen ook op nummer drie staat in de top 5 maatregelen die via het nationaal warmtefonds aangevraagd wordt. 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Duurzaamheid

De top 5 aan energiebesparende maatregelen via Nationaal Warmtefonds

Top 5 energiebesparende maatregelen via Nationaal Warmtefonds (voorheen energiebespaarfonds)

Donderdag 03 september 2020 08:58

Dubbel glas is de meest bekende energiebesparende maatregel. Ook zonnepanelen en dak- en vloerisolatie zijn bekend. Al verwachten heel wat mensen dat zij hun huis over tien jaar verwarmen met een zo...

Lees meer
Per 1 januari 2021 stopt de tijdelijke verhoging isolatiesubsidie, worden subsidies samengevoegd en wordt het energielabel duurder.

Subsidie voor isolerende maatregelen 2020-2021

Maandag 31 augustus 2020 12:14

Wil je investeren in het verduurzamen van je woning? Goed plan, want dit is het juiste moment om je plannen uit te voeren!  Update: De nieuwe subsidie maatregelen voor 2021-2022 kun je hier lez...

Lees meer
Indeling energielabel woningen Nederland. Overzicht energielabel. Energielabel C

Actuele cijfers: Indeling energielabel woning. Meeste woningen hebben energielabel C

Dinsdag 01 september 2020 08:28

Alles over energielabel > Inmiddels heeft 48% van alle woningen zijn voorzien van een energielabel. Dat is goed voor 3,8 miljoen woningen. In 2010 waren er nog maar 166.000...

Lees meer
Verduurzamen voor de meeste huishoudens niet rendabel. Het is en blijft een lange termijn investering.

Zorgvuldig verduurzamen, de juiste maatregel op het juiste moment

Dinsdag 25 augustus 2020 12:54

Gisteren publiceerde het Planbureau voor de Leefomgeving dat verduurzamen voor huiseigenaren niet altijd rendabel is. Het planbureau kijkt in het rapport naar de financiële haalbaarh...

Lees meer